Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Υπογράφτηκε παρά τη θέληση του τσέχικου λαού

Προειδοποίηση από τη Ρωσία για «στρατιωτικο-τεχνική απάντηση»

Ο τσέχικος λαός αντιδρά με κινητοποιήσεις

Associated Press

Ο τσέχικος λαός αντιδρά με κινητοποιήσεις
ΠΡΑΓΑ.--

Υπογράφτηκε χτες στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, η συμφωνία για την εγκατάστασης του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ παρά τη σημαντική αντίδραση του τσέχικου λαού, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τα 2/3 των Τσέχων αντιτίθενται στην «ασπίδα» και απαιτούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Την ώρα της υπογραφής είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εξωτερικών διαδηλωτές, οι οποίοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, απαιτούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και τον Τσέχο ομόλογό της Κάρελ Σβάρζενμπεργκ, το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί για επικύρωση στο κοινοβούλιο και τον Τσέχο Πρόεδρο.

Από τη μεριά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, με ανακοίνωσή του, προειδοποιεί πως «θα αναγκαστούμε να αντιδράσουμε όχι με διπλωματικά μέσα, αλλά με μια στρατιωτικο-τεχνική απάντηση», αν τελικά επικυρωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία. Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία, για δικούς της λόγους, εναντιώνεται σ' αυτά τα σχέδια και σημειώνει ότι θα αλλάξει η ισορροπία των δυνάμεων και θα τεθεί σε κίνδυνο η περιοχή.

Πάντως, η Ράις δήλωσε ότι η «ασπίδα» αποτελεί μια καλή συμφωνία τόσο για την Τσεχία όσο και για την Πολωνία, η τελευταία ωστόσο έχει ζητήσει περισσότερα ανταλλάγματα από την αμερικανική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις να έχουν σταματήσει προσωρινά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει γύρο συνομιλιών με την κυβέρνηση της Λιθουανίας για μια πιθανή εγκατάσταση της «ασπίδας», σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες με τη Βαρσοβία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org