ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Μάη 2016
Σελ. /20
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν μπροστά, ανατρεπτικά, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Eurokinissi

Κάλεσμα στο λαό «να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τη σφαγή των συντάξεων, των παροχών, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη φοροληστεία και να μη λείψει κανείς από τους αγώνες» που έρχονται, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Κατήγγειλε την απροκάλυπτη κοροϊδία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «διασφάλιση» των συντάξεων, σημειώνοντας: «Σε ποιον λέτε ψέματα; Δεν θα δουν οι συνταξιούχοι αύριο τη σύνταξή τους; Δεν θα σας φτύνουν όπου και αν σας βρίσκουν; Δεν θα σας παίρνουν ξοπίσω;».

Ανέδειξε την κοινή προσπάθεια κυβέρνησης - ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων να συντρίψουν - προτείνοντας ο καθένας το δικό του «μοντέλο» - τα εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οπως είπε, απαντώντας σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται ότι έχουν «βγει στα κάγκελα», «αυτό που θέλετε να εξασφαλίσετε όλοι σας δεν είναι το Ασφαλιστικό, είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου. Η στρατηγική σας, παρά τις επιμέρους διαφορές, είναι ενιαία. Κανέναν αντεργατικό, αντιασφαλιστικό νόμο δεν κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω στα δικά σας έρχεται να φορτώσει τα δικά του. Πέρυσι, ενιαία ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο» όπου προβλέπονται τα συγκεκριμένα μέτρα.

«Ο πρωθυπουργός», από την άλλη, επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, «πρόβαλε το δίλημμα από τα παλιά: `Η το δικό μας νομοσχέδιο ή το κακό της ΝΔ. Οχι, ο λαός δεν θέλει ούτε το ένα ούτε το άλλο, θέλει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, να πληρώσουν αυτοί που χρωστάνε, να σταματήσουν οι θυσίες για την πλουτοκρατία. Τον πήχη δεν θα τον βάλουν χαμηλά, εκεί που τον καλείτε να συμβιβαστεί».

«Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα απ' όλους σας και να μην γυρίσουν πίσω, να δουν μπροστά, να προχωρήσουν ανατρεπτικά, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, που δεν τους είπε ψέματα, που δεν τους πρόδωσε, που δεν φείδεται θυσιών στους αγώνες για τα λαϊκά συμφέροντα».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η εργατική τάξη και ο λαός να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι

Eurokinissi

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαιρέτισε τις χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν και χτες έξω από τη Βουλή στο συλλαλητήριο για την Εργατική Πρωτομαγιά, λέγοντας ότι δεν πέρασε ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε η κυβέρνηση, «μάλλον το αντίθετο», και απότισε φόρο τιμής «στους αλύγιστους της ταξικής πάλης και όχι τους προσκυνημένους», «στους νεκρούς εργάτες του Σικάγου, στους νεκρούς καπνεργάτες του Μάη του '36, στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή», «σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που έδωσαν τη ζωή τους για το σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό. Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Επισήμανε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση ήταν αποτέλεσμα «σκληρών ταξικών αιματηρών αγώνων» αλλά, κυρίως, διαμορφώθηκε «μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση. Τότε άρχισαν οι καπιταλιστές να κάνουν πίσω». «Στη Σοβιετική Ενωση υπήρχε καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Το 1920. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες». «Τώρα τον 21ο αιώνα», επισήμανε, καταδικάζει η κυβέρνηση τους παραγωγούς του πλούτου να ζουν με 340 ευρώ και αυτό το χαρακτηρίζει από πάνω ως «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση»! «Τα 340 ευρώ να το εφαρμόσετε εσείς οι υπουργοί. Να σας τα πάρουν όλα και να παίρνετε 340. Για να δούμε, θα ζήσετε;»

Για τα επιχειρήματα που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση όπως «βιωσιμότητα Ασφαλιστικού», «υπέρογκη κρατική χρηματοδότηση», «αναλογία εργαζομένων - ανέργων», κ.ά., τόνισε, ότι είναι τα ίδια που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενοι «σφαγείς της Κοινωνικής Ασφάλισης» οι υπουργοί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οσο «για την αλληλεγγύη των γενεών», τόνισε, «είσαστε προκλητικοί. Τι θέλετε να πείτε; Οτι εμείς ή οι πατεράδες μας έφαγαν το ψωμί των επόμενων γενεών;». Οι μεταλλωρύχοι, ρώτησε, αυτοί που ιδρωκοπούσαν στα καμίνια και στα γιαπιά «έφαγαν το ψωμί των παιδιών τους και όχι τα μονοπώλια, οι καπιταλιστές, τα παράσιτα της κοινωνίας που ζουν στη χλιδή και στον πλούτο;».

Κάλεσε την «εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες της υποταγής και της συναίνεσης, να συσπειρωθούν σε μια λαϊκή συμμαχία με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα απέναντι στο κεφάλαιο που έχει συγκροτήσει τη δική του συμμαχία».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Τα μέτρα καταστρέφουν και το φτωχομεσαίο αγρότη

Eurokinissi

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε: «Δεν καταφέρατε, παρά τα ψέματα και τις αλχημείες σας, να κάνετε το λαό συμμέτοχο στην εξόντωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Γι' αυτό υπήρχε χτες τρομοκρατία από την εργοδοσία, με ανοχή της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια κάμψης της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων, αλλά και της νεολαίας που βγήκε μπροστά απέναντι στο νόμο - λαιμητόμο».

«Το φόβο σας δείχνετε», τόνισε, προσθέτοντας ότι γι' αυτό η κυβέρνηση, παρά τις δήθεν δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, διατηρεί κανονικά τα αγροτοδικεία, απορρίπτοντας βέβαια τις σχετικές τροπολογίες του ΚΚΕ για την κατάργησή τους.

Η Δ. Μανωλάκου έκανε ειδική αναφορά στους μικρομεσαίους αγρότες και στο καίριο πλήγμα που δέχονται μέσω του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε «το κακούργημα του αιώνα», καθώς, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση για εισόδημα 10.000 ευρώ ζητά 2.720 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, όταν σήμερα πάνω από το 50% των αγροτών δεν έχει να πληρώσει το μέσο ασφάλιστρο.

Τόνισε πως η κυβέρνηση λέει συνειδητά ψέματα και προκαλεί τους αγρότες, καθώς πέρα των 2.720 ευρώ ασφάλιστρα, από τα υπόλοιπα 7.280 που απομένουν για 10.000 ευρώ εισόδημα, πρέπει να πληρωθούν ΦΠΑ 23% για τρόφιμα και αγροτικά εφόδια, ο ΕΝΦΙΑ για σπίτι και χωράφια, ο ειδικός φόρος στην Ενέργεια, χαράτσι στον ΟΣΔΕ, εισφορά στον ΕΛΓΑ και, όπως είπε, «τελειωμό δεν έχει η φοροεπιδρομή», διότι θα πρέπει ακόμα να πληρωθούν φάρμακα και περίθαλψη.

Η βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε, επίσης, να αποσυρθεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατάργηση της αναγκαστικότητας της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές, άγριο χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά

Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, αναφερόμενος στο λεγόμενο «αφορολόγητο των αγροτών», επισήμανε ότι «στην ουσία, με το ένα χέρι κάνατε το αφορολόγητο και με το άλλο χέρι το αρπάζετε. Φορολογείτε τη βασική ενίσχυση, η οποία είναι το 60%, το 70% και το 80%» του εισοδήματος των αγροτών, «ιδιαίτερα στο θεσσαλικό κάμπο, όπου πολλά προϊόντα δεν παίρνουν» καμία άλλη ενίσχυση ή επιδότηση. «Επομένως, τι κάνετε; Πετσοκόβετε στην κυριολεξία τους αγρότες».

Οπως σημείωσε, δεν είναι μόνο αυτό, αλλά «σήμερα, με τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, που είναι περίπου 900 ευρώ, το 50% των αγροτών είναι ανασφάλιστοι και σε ορεινές, φτωχές περιοχές αυτό το ποσοστό φτάνει στο 60%, στο 70%. Τώρα με τον τριπλασιασμό που κάνετε σταδιακά στις εισφορές, κανένας φτωχός αγρότης δεν θα μπορεί να πληρώσει. Θα μείνουν χωρίς Ασφάλιση σήμερα και χωρίς σύνταξη αύριο. Τα μεγάλα θύματα θα είναι κυρίως οι γυναίκες αγρότισσες».

Εκεί, τόνισε, που «φαίνεται όλο το "μεγαλείο" του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής σας, είναι ότι κόβετε την επιστροφή φόρου στους αγρότες, ενώ συντηρείτε και δίνετε επιδοτήσεις στους εφοπλιστές», χώρια το αφορολόγητο στα καύσιμά τους.

«Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες», κατέληξε, «έχουν πείρα. Βλέπουν ότι δεν είναι μονόδρομος η πολιτική που τους συνθλίβει για το κέρδος των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ