ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Μάη 2016
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στυλοβάτης του συστήματος και... επικαλείται με θράσος τους ταξικούς αγώνες

Eurokinissi

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «στυλοβάτης του συστήματος», όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι παρ' όλα αυτά «έχετε και το θράσος να εμφανίζετε ότι είσαστε οι κληρονόμοι των ταξικών και των κοινωνικών αγώνων που έγιναν σε όλο τον 20ό αιώνα. Θα σας πω καθαρά τι είσαστε: Ο,τι πιο υποχωρητικό, συμβιβαστικό και εκφυλισμένο εμφανίστηκε μέσα στις γραμμές της ταξικής πάλης, όχι έξω από αυτήν. Είσαστε οι χειρότεροι επίγονοι του ευρωκομμουνισμού και άλλων σχετικών ρευμάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν «μεταλλάχθηκε» αλλά «αποκαλύφθηκε», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, παραθέτοντας τις αυταπάτες που επιστράτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι «η ΕΕ είναι των εργαζομένων», που «ξέφυγε από τους αρχικούς της στόχους», βάζοντας έτσι «το λαό στο λούκι να σκέφτεται ότι η ΕΕ ήταν καλή, χρήσιμη, αλλά τώρα πρέπει να τη βοηθήσουμε να διορθωθεί. Τα ίδια κάνετε και για το καπιταλιστικό σύστημα. Οταν λέγατε ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, προβάλλατε έναν καπιταλισμό ο οποίος θα αυτορρυθμιζόταν, θα αυτοδιορθωνόταν και θα γινόταν πιο ανθρώπινος», οδηγώντας «στη συντηρητικοποίηση και στον εκφυλισμό ριζοσπαστικών συνειδήσεων, γιατί κάνετε κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα, απολύτως συμβατή στα πλαίσιά του και το ενισχύετε».

Αναφερόμενη στην απάντηση που πρέπει να δοθεί, σημείωσε ότι «δεν έχετε δει ακόμη αυτό που πρέπει να δείτε», ένα «κίνημα που θα έχει τα πόδια εκεί που πρέπει, στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, κατά κλάδο, εκεί που πονάει τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, που δεν είσαστε μόνο εσείς, είναι μια ολόκληρη τάξη».

Οπως τόνισε, «μιλάμε για ένα κίνημα που αν θέλει να έχει αποτελέσματα, να εμποδίζει την εφαρμογή νόμων, που μπορεί να ανατρέπει νόμους και να αποσπά κατακτήσεις πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά: Επιλογή δρόμου ανάπτυξης, αν η ανάπτυξη θα γίνεται με στόχο τα κέρδη ή αν θα γίνεται με στόχο τις ανθρώπινες ανάγκες. Δεύτερον, πρέπει να βασίζεται και σε μια κατανόηση ποιος είναι ο παραγωγός του πλούτου και των υπηρεσιών σε αυτόν τον τόπο και σε κάθε τόπο που υπάρχει ο καπιταλισμός».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός να μην κάνει πίσω από τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του

Eurokinissi

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να ολοκληρώσει το «έργο» που είχαν αφήσει στη μέση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «ενός έργου που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του '90» και είναι «η οριστική κατεδάφιση του χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης». Από αυτή την άποψη, όπως σημείωσε, έχει δίκιο ο υπουργός Εργασίας να κάνει λόγο για «μεταρρυθμιστική τομή». Να νιώθει περήφανος που υλοποιεί «τη στρατηγική επιδίωξη της αστικής τάξης, για έναν εργαζόμενο πολύ φθηνό, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», αξιοποιώντας «μάλιστα και το σύνολο των επιχειρημάτων της καταστροφολογίας που χρησιμοποιούσαν οι υποτιθέμενοι πολιτικοί σας αντίπαλοι».

Πρόσθεσε ότι ο ταξικός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής «φαίνεται και στο φορολογικό πακέτο», του οποίου η πρώτη δόση συμπεριλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση γδέρνει τα λαϊκά στρώματα, που καλούνται τώρα να πληρώσουν άλλα 3,6 δισ. ευρώ φόρους, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα λεγόμενα μέτρα - κάβα, ενώ την ίδια ώρα φέρνει τροπολογίες νύχτα για να απαλλάξει τους βιομήχανους, ακόμα και από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, «έχετε αφήσει στους εφοπλιστές το αφορολόγητο, στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους επίσης, ενώ το σχέδιο που έδωσε στη διαβούλευση για τον "αναπτυξιακό νόμο" ο κ. Σταθάκης, προβλέπει σταθερό φορολογικό σύστημα και νέα φορολογικά προνόμια για τους επιχειρηματίες, χαμηλότερους συντελεστές για τις νέες επενδύσεις, αλλοδαπές και εγχώριες».

Επισήμανε ότι για την κυβέρνηση «είναι πολύ εύκολος "αντίπαλος" η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», γιατί οι όποιες διαφορές τους είναι στο μείγμα διαχείρισης. Ομως δεν πρέπει, τόνισε, «ο λαός να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Ποιος κάνει τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στο επίκεντρο πρέπει να μπουν οι ανάγκες του. Με αυτές πρέπει να αντιπαρατεθεί και τη διεκδίκηση αυτών πρέπει να ικανοποιήσει, οργανώνοντας την πάλη για γενικότερες ρήξεις, αλλαγές και ανατροπές».

ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Δεν χρωστάνε οι εργαζόμενοι, τους χρωστάνε

Eurokinissi

Στο τσεκούρι στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έπειτα από 40 χρόνια εργασίας, «οι μειώσεις θα είναι από 29% για την κατηγορία ΥΕ έως 35% για την κατηγορία ΠΕ (...) Θα αυξηθεί από το 6% στο 20% το ποσοστό για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων υπηρεσίας, ότι με τα εισοδηματικά κριτήρια που βάζετε, μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων θα χάσουν το επίδομα παιδιού, που σήμερα το παίρνουν όλοι.

Ενώ το εφάπαξ έχει ήδη μειωθεί κατά 38%, εσείς προσθέτετε ακόμη μια μείωση της τάξης του 15% με 20%. Θα λεηλατηθούν οι επικουρικές συντάξεις. Από τα δώδεκα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου, τα τέσσερα θα πάνε περίπατο. Δηλαδή, θα έχουμε μια μείωση 33%. Ταυτόχρονα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στους φόρους και μείωση στο αφορολόγητο».

Επισήμανε ότι τα όσα προωθεί η κυβέρνηση, τα χτίζει στις βάσεις που έχουν βάλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας, εξάλλου, στο δίλημμα που έθεσε ο υπουργός, μεταξύ μείωσης των εισφορών ή μείωσης των συντάξεων, επισήμανε: «Να σας πούμε εμείς τι πρέπει να κάνετε. Οι εισφορές των εργαζομένων να μειωθούν και σε μια πορεία να καταργηθούν. Σύγχρονο δημόσιο σύστημα που πληρώνει κράτος και εργοδοσία, με σταθερή δουλειά, πιο γρήγορη συνταξιοδότηση, με συντάξεις ανθρώπινες, εξασφάλιση δωρεάν υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας. Και αυτό, γιατί οι εργαζόμενοι παράγουν και δημιουργούν όλο αυτόν τον πλούτο, δεν χρωστούν. Κράτος, κυβέρνηση και κεφάλαιο, τους χρωστάτε όλοι σας».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαπραγματεύεστε αν θα αποτελειώσετε το λαό με το δεξί ή αριστερό χέρι

Eurokinissi

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, επισήμανε για τη κυβέρνηση ότι έχει αποδεχτεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων και τώρα με τη διαπραγμάτευση «συζητάτε το αν θα τραβήξετε με αριστερό χέρι ή με δεξί χέρι το σωληνάκι από τους εργαζόμενους που είναι ήδη στην εντατική με τα δύο προηγούμενα μνημόνια και καπάκι το τρίτο».

Απαντώντας στα περί «αριστερής κυβέρνησης», όπως αυτοαποκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνησή του, σημείωσε ότι «η πρώτη θέση ενός κόμματος που θέλει περίπου να μοιάζει αριστερό, θα ήταν να ζητάει αποκατάσταση των απωλειών και να αρχίσει τη συζήτηση πρώτα από την αποκατάσταση των απωλειών, την επιστροφή των αποθεματικών, να γυρίσουν τα λεφτά». Αντίθετα, τόνισε, «είσαστε διάδοχοι μιας άθλιας κατάστασης. Την πάτε ένα βήμα παραπέρα».

Κατέληξε, λέγοντας ότι «αυτά κάνατε και επιτρέψατε στο θράσος αλλωνών να είναι εδώ μέσα σήμερα και να μιλούν για το θράσος των υπολοίπων. Θυμούμενη την Εργατική Πρωτομαγιά, όμως και τη γιορτή της μάνας, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η μάνα του Φύσσα αυτήν τη στιγμή ίσως δικαιούται ένα γαρίφαλο παραπάνω γιατί το παιδί της θα το αγκαλιάσει στον τάφο. Αριστερά που δεν βλέπει τους φασίστες, δικαιούται να μη λέγεται αριστερά».

Αλλαγές που δεν αλλάζουν την ουσία

Μαχαίρι - και μάλιστα άμεσα - πέραν των μειώσεων που ισχύουν για όλους, βάζει σχετική τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας για τους συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μέσω του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που ισχύει για το ΕΤΑΤ. Οι νέες περικοπές αφορούν περίπου 10.000 τραπεζοϋπαλλήλους του ΕΤΑΤ και εκτιμάται ότι θα φτάσει μεσοσταθμικά το 30% των σημερινών τους συντάξεων, οι οποίες επανυπολογίζονται με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικότερα, η κύρια σύνταξη θα επανυπολογιστεί με ποσοστό αναπλήρωσης 1,75% ετησίως, αντί 2%, και με 0,45% για τον υπολογισμό της επικουρικής.

Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια φθηνού αντιπερισπασμού η κυβέρνηση μεταθέτει την ημερομηνία «εκτέλεσης της ποινής», την εφαρμογή δηλαδή των μέτρων για δύο ομάδες ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα για το προσωπικό και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αντί της ημερομηνίας δημοσίευσης του νόμου, μετατίθεται στην 1 Ιούλη, χωρίς βέβαια να αλλάζει στο παραμικρό τις δυσμενείς επιπτώσεις. Επίσης, με άλλη τροπολογία οι εργαζόμενοι στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας οι συντάξεις λόγω θανάτου θα χορηγούνται με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται οι συντάξεις ανικανότητας. Το ίδιο στην περίπτωση των ασφαλισμένων του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, η κατάργηση του αγγελιόσημου μεταφέρεται για την 1η Αυγούστου.

Ανευ ουσιαστικής σημασίας είναι και η σχετική τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας, αφού αυτές με την εφαρμογή του νόμου οι νέες συντάξεις θανάτου θέτουν ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Σε διαφορετική περίπτωση θα δίνεται μόνο για μια τριετία και μετά θα διακόπτεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους του δικαιούχου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ