ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Απαιτούν επαναλειτουργία της μονάδας που κάηκε

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας χτες από το Σωματείο και την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Γενική συνέλευση σήμερα στο εργοστάσιο

Το εργοστάσιο της «Σόφτεξ» λίγο μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς

Eurokinissi

Το εργοστάσιο της «Σόφτεξ» λίγο μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς
Την άμεση επαναλειτουργία του τμήματος χαρτοποιίας της «Σόφτεξ» στο Βοτανικό απαιτούν οι εργαζόμενοι, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα παραμένει ανενεργή από τον περασμένο Ιούλη, όταν ξέσπασε πυρκαγιά και καταστράφηκε ολοσχερώς. Από τότε, παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, η εργοδοσία δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια για την επισκευή και την επανεκκίνηση της μονάδας, αυξάνοντας τα ερωτηματικά για τις πραγματικές της προθέσεις, όχι μόνο για το τμήμα χαρτοποιίας, αλλά συνολικά για το εργοστάσιο.

Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τη διοίκηση του εργοστασίου και απαίτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις και πλάνο επαναλειτουργίας της μονάδας που καταστράφηκε. Από την εργοδοσία, όμως, εισέπραξαν για μια ακόμα φορά αοριστίες. Απαντώντας άμεσα, το σωματείο συγκάλεσε για χτες ανοιχτό ΔΣ, με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο υπουργείο, έχοντας στο πλευρό τους την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με τον γγ του υπουργείου Α. Νεφελούδη, απαίτησαν να προσέλθει άμεσα η εργοδοσία σε τριμερή, με πλάνο επαναλειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας. Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα κάνουν γενική συνέλευση για να καθορίσουν παραπέρα τη στάση τους.

Θυμίζουμε ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ξέσπασε στις 3 Ιούλη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή του κτιρίου όπου στεγαζόταν η μονάδα χαρτοποιίας. Τη μέρα της φωτιάς, οι καταγγελίες των εργαζόμενων για τα πλημμελή μέτρα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης έπεφταν βροχή στο «Ριζοσπάστη», που βρέθηκε επί τόπου.

Πριν από την πυρκαγιά, με το επιχείρημα της έλλειψης ρευστότητας, η εργοδοσία είχε κλείσει τη μία από τις δύο μηχανές στο συγκεκριμένο τμήμα και είχε βγάλει τους εργαζόμενους σε άδεια. Αργά το απόγευμα εκείνης της μέρας, έγινε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να είναι όλοι σε επιφυλακή για τυχόν προσπάθεια της εργοδοσίας, με αφορμή την πυρκαγιά, να χτυπήσει τα δικαιώματά τους.

ΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Καταγγέλλει εκφυλισμό της απεργίας από την πλειοψηφία

Ετοιμάζονται άρον - άρον και χωρίς καμιά προετοιμασία να αποφασίσουν απεργιακή κινητοποίηση στο Εμπόριο την Κυριακή

Σε προηγούμενη απεργία την Κυριακή 1/11, με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις στο Εμπόριο ενημέρωσαν εργαζόμενους και καταναλωτές για τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ σε βάρος της κυριακάτικης αργίας
Σε προηγούμενη απεργία την Κυριακή 1/11, με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις στο Εμπόριο ενημέρωσαν εργαζόμενους και καταναλωτές για τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ σε βάρος της κυριακάτικης αργίας
Για άλλη μια φορά, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ετοιμάζεται χωρίς καμιά προετοιμασία να πάρει απόφαση για απεργία την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, μέρα που τα καταστήματα προβλέπεται να μείνουν ανοιχτά, σύμφωνα με το νόμο 4177/2013, με τον οποίο γίνεται ένα ακόμα θαρραλέο βήμα προς την πλήρη κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

«Για άλλη μια φορά εκφυλίζουν την τελευταία γραμμή άμυνας των εργαζομένων, που είναι η απεργία. Πηγαίνουν σε συνεδρίαση άρον - άρον την Εκτελεστική Επιτροπή την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη, για να πάρουν απόφαση για απεργία τρεις μέρες αργότερα (13 Δεκέμβρη)» καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στη διοίκηση της Ομοσπονδίας και συνεχίζει:

«Θέλουν να προκηρύξουν απεργία χωρίς να έχει γίνει καμία προετοιμασία, χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο για την οργάνωσή της. Θέλουν να κάνουν απεργία "fast track", χωρίς κανένας εργαζόμενος να την γνωρίζει. Αυτός είναι ο παλιός και νέος κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός: Την ίδια στιγμή που προκηρύσσει απεργία, παίρνει μέτρα για την υπονόμευσή της. Αυτή ακριβώς ήταν η στάση τους και στις απεργίες 12/11 και 3/12, όταν από τα σωματεία που ελέγχουν σε όλη την Ελλάδα, ελάχιστα ήταν εκείνα που πήραν αποφάσεις.

Πόσα σωματεία από αυτά που ελέγχουν έκαναν Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις, πήγαν έστω μια εξόρμηση σε κάποιο χώρο εργασίας που καλύπτουν; Αλήθεια, πού ήταν τα πολυπληθέστερα σωματεία των Σούπερ Μάρκετ (κλαδικό και "Σκλαβενίτης") που πρόσφατα έκαναν εκλογές με αύξηση των ψηφισάντων; Πού ήταν τα σωματεία του "Αttica", του "Νότος", του "Βερόπουλου", του "ΑΒ Βασιλόπουλου" και τόσα άλλα που ελέγχουν στο Εμπόριο, στις Υπηρεσίες και την Καθαριότητα τη μέρα της απεργίας;».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΔΑΣ και τα σωματεία του κλάδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όπως σε κάθε απεργία έτσι και σε αυτή, θα πρωτοστατήσουν για την επιτυχία της. Στις ελάχιστες μέρες που μένουν, θα δώσουμε μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ, τα πολυκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Θα καλέσουμε εργαζόμενους και καταναλωτές να κλείσουν τα αυτιά τους στα ψέματα των πολυεθνικών και της "αριστερής κυβέρνησης"», με τα οποία επιχειρούν την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Η αλληλεγγύη στήριγμα των απεργών στον «Ζούρα»

Από την παράδοση της βοήθειας στους απεργούς του «Ζούρα»
Από την παράδοση της βοήθειας στους απεργούς του «Ζούρα»
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ομίλου «Ζούρα», που βρίσκονται σε απεργία από τις 14 Νοέμβρη διεκδικώντας καταβολή δεδουλευμένων, ανάκληση απολύσεων, υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κ.ά., έγινε την Κυριακή στη Χαλκίδα. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν πλήθος Σωματείων και Ομοσπονδιών, τόσο από την Εύβοια όσο και από την Αττική, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μετέφερε τα δεκάδες μηνύματα αλληλεγγύης από οργανώσεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανώλης Καραντούσας, ενώ εκ μέρους της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ μίλησε ο Σπύρος Λόξος. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, συγκεντρώθηκε και παραδόθηκε στους απεργούς οικονομική βοήθεια και υλικά πρώτης ανάγκης.

Νωρίτερα, έγινε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του «Ζούρα», όπου αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεχιστεί ο αγώνας, με προσανατολισμό να γενικευτεί στον όμιλο και στον κλάδο, αλλά να βρει και δυνατά στηρίγματα από τους άλλους εργαζόμενους της περιοχής, όπως είπε στην ομιλία του ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου.

Απεργούν σήμερα οι καθαρίστριες των σχολείων

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων και των σωματείων που συμμετέχουν σε αυτή. Στην Αθήνα, συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία μείωση μισθού, αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους κ.ά.

Στη Λάρισα, με συνέντευξη Τύπου, που έδωσε προχτές το Σωματείο καθαριστριών του νομού, κάλεσε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων να μην τρομοκρατηθούν από την επίθεση εκφοβισμού που εξαπέλυσε προ ημερών η δημοτική αρχή, λέγοντας ότι δεν δικαιούνται να απεργήσουν, και να πάρουν μέρος στη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση. Κάλεσμα απευθύνει και το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας.

Σε αναβρασμό για τα «πεντάμηνα»

Σε κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη καλούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στα «πεντάμηνα» (προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας») για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, καθώς αυτές τις μέρες λήγει ένας ακόμα γύρος του προγράμματος και χιλιάδες απασχολούμενοι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην ανεργία. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν τα σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα των «πεντάμηνων» σήμερα Τετάρτη 9 Δεκέμβρη να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και πολύμορφες δράσεις στους δήμους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org