ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 5ου - 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πρόγραμμα δράσης για τα λαϊκά προβλήματα

Στιγμιότυπο από τη Λαϊκή Συνέλευση
Στιγμιότυπο από τη Λαϊκή Συνέλευση
Μαζική Γενική Συνέλευση στο πάρκο ΦΙΞ πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας, προχτές, Κυριακή, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δημιουργία της.

Την εισήγηση εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής παρουσίασε ο Λευτέρης Νικολάου, αναδεικνύοντας τη δουλειά που έχει κάνει η Λαϊκή Επιτροπή σε όλα τα μέτωπα: Στη διεκδίκηση των ΣΣΕ και στην πάλη ενάντια σε τρομοκρατικές απολύσεις, στην πάλη για Υγεία - Πρόνοια - Περίθαλψη δημόσια και δωρεάν για όλους και ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων, στη στήριξη των ανέργων και των διεκδικήσεών τους. Αλλά και τη συνεισφορά της Λαϊκής Επιτροπής στην οικοδόμηση δικτύου ταξικής λαϊκής αλληλεγγύης με διάφορες μορφές (τρόφιμα, επανασύνδεση ρεύματος, λαϊκό φροντιστήριο για τα παιδιά των ανέργων). Παρά τις όποιες αδυναμίες η συνεισφορά της Λαϊκής Επιτροπής στην οργάνωση του λαού της περιοχής κρίθηκε σημαντική.

Επίσης, εκπόνησε το πρόγραμμα δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα όπου, μεταξύ άλλων, αποφάσισε τα εξής:

-- Στήριξη του αγώνα σε κάθε κλάδο για την υπογραφή και κατοχύρωση ΣΣΕ κόντρα στα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Πρώτο βήμα η πραγματοποίηση σύσκεψης με τους εργαζόμενους του επισιτισμού τη Δευτέρα 15 Απρίλη στις 8 μ.μ. στο Στέκι, σε συνεργασία με το κλαδικό σωματείο.

-- Στήριξη της πρωτοβουλίας της Επιτροπής Ανέργων και του Συνδικάτου Οικοδόμων για παρέμβαση στο ΙΚΑ στην Κεφαλληνίας, στις 24 Απρίλη, για το σφράγισμα των βιβλιαρίων των ανέργων.

-- Αγώνας ενάντια στη φοροληστεία και στα χαράτσια. Καλούν το λαό να μην πληρώσει το χαράτσι όπως κι αν ονομάζεται και προγραμματίζουν παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και την Εφορία.

-- Σε συντονισμό με το Σωματείο των Εργαζομένων του ΓΝ Πατησίων και της Παμμακάριστου, συνεχίζουν τον αγώνα για να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, να προσληφθούν γιατροί και προσωπικό, να επαναλειτουργήσουν οι κλινικές ώστε να είναι δυνατή η εφημερία.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Με «επικοινωνιακή αντεπίθεση» προσπαθεί η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» να αντιμετωπίσει τις διαρκώς κλιμακούμενες αντιδράσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά και της Θράκης, ενάντια στα χρυσωρυχεία που θέλει να λειτουργήσει για να ληστέψει τον ορυκτό πλούτο της Βόρειας Ελλάδας, προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

Από χτες, η εταιρεία ξεκίνησε ένα πλήρως επιδοτούμενο ταξίδι για δημοσιογράφους έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ προκειμένου να τους ξεναγήσει αρχικά στις εγκαταστάσεις της στη Χαλκιδική και στη συνέχεια στο Efemcukuru στην Τουρκία, όπου η μητρική «Eldorado» λειτουργεί μεταλλουργία χρυσού. Οι δημοσιογράφοι επελέγησαν από την εταιρεία, η οποία καθόρισε και τους σταθμούς του ταξιδιού.

Χτες, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να μεταβούν στις Σκουριές, το σχέδιο άλλαξε και οι δημοσιογράφοι «ξεναγήθηκαν» στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και στη συνέχεια μετέβησαν στο Στρατώνι, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων.

Στο δρόμο προς τις Σκουριές, από νωρίς τους περίμεναν περίπου 100 κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην επένδυση, προκειμένου να τους επιδώσουν ψήφισμα, με το οποίο ενημέρωναν για τους λόγους των κινητοποιήσεών τους και καλούσαν τους δημοσιογράφους να μην παίξουν το παιγνίδι της εταιρείας, που θέλει να διαμορφώσει κλίμα υπέρ των συμφερόντων της, και να εφαρμόσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας, που προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην επιδιώκει και να μην δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του».

Οι κάτοικοι μέχρι το μεσημέρι περίμεναν, καθώς δεν γνώριζαν ότι ο σχεδιασμός της εταιρείας άλλαξε.

Μετά τις 2 το μεσημέρι, περίπου 80 εργαζόμενοι της εταιρείας συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μεγάλη Παναγιά, μπλοκάροντας ουσιαστικά την επιστροφή των κατοίκων από την περιοχή των Σκουριών. Αμέσως κινητοποιήθηκαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής και συγκεντρώθηκαν στην άλλη είσοδο της Μ. Παναγιάς.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας, που κινητοποιήθηκαν αμέσως, εμπόδισαν την κίνηση όλων των συγκεντρωμένων. Επειτα από πολλές ώρες, όταν οι κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών έσπασαν το μπλόκο της Αστυνομίας και άρχισαν να κατευθύνονται προς Μ. Παναγιά, η Αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών διαλύοντας τη συγκέντρωση των μεταλλωρύχων. Τότε κατάφεραν να κατέβουν από την περιοχή των Σκουριών και οι συντοπίτες τους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

  • Την πρωτοβουλία της εταιρείας καταγγέλλει με ψήφισμά του το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ.
Απεργία πείνας μεταναστών

Αθώοι άνθρωποι που κρατούνται επ' αόριστον κάτω από άθλιες συνθήκες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Σε αυτά καταλήγουν χιλιάδες πρόσφυγες από τις επιχειρήσεις - «σκούπα» της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες των μεταναστευτικών κοινοτήτων Πακιστανών, Μπαγκλαντέζων και Αφγανών, όπως και της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, από το περασμένο Σάββατο εκατοντάδες μετανάστες που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την αδικαιολόγητη παράταση του χρόνου κράτησής τους από δέκα έως και 18 μήνες.

Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο τρεις από αυτούς αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Ο ένας σπάζοντας ένα γυαλί, ο άλλος χαρακώνοντας τον εαυτό του και ο τρίτος καταπίνοντας ένα μπουκάλι με σαμπουάν. Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η απεργία πείνας απλώθηκε μέσα σε ένα 24ωρο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή περίπου 1.800 κρατουμένων. Το αίτημά τους είναι ένα και μοναδικό. Η ελευθερία τους.

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε πως η επιχείρηση - «σκούπα» που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με την επονομασία «Ξένιος Δίας», έχει αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες να βρεθούν κρατούμενοι χωρίς χαρτιά επ' αόριστον. Στην απεργία πείνας συμμετέχουν εκτός από τους κρατούμενους στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο και στα στρατόπεδα στη Βόρεια Ελλάδα και άλλοι σε πολλά αστυνομικά τμήματα που χρησιμοποιούνται ως χώροι κράτησης.

Ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν απεργία πείνας είναι και πρόσφυγες κατατρεγμένοι από τους πολέμους, πρόσθεσαν. Εχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και κρατούνται για μήνες επ' αόριστον. «Το καλοκαίρι οι χώροι κράτησης είναι κόλαση από τη θερμοκρασία και το χειμώνα γεμίζουν λάσπη. Τα κάνουν όλα αυτά ώστε να αναγκαστούν από μόνοι τους να ζητήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανέφεραν. «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει νόμος που να κρατά φυλακή έναν αθώο άνθρωπο», πρόσθεσαν. «Σήμερα κρατάνε ακόμα μέσα ανθρώπους που μαζέψανε από τότε που ξεκίνησε ο "Ξένιος Δίας"».

Επιστολή αναγνώστη

Από τον Μάκη Πρωτόπαπα, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Σύντροφοι,

Είναι απαράδεκτο, μετά τον προσυνεδριακό διάλογο, να δημοσιεύονται προσωπικές θέσεις στο "Ριζοσπάστη". Η κριτική και οι αντίθετες απόψεις για τις θέσεις της ΚΕ εκφράστηκαν ελεύθερα στις ΚΟΒ και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα μας.

Δεν μπορεί όμως ακόμα και σήμερα να δημοσιεύονται στο "Ριζοσπάστη" προσωπικές απόψεις που δεν αντιπροσωπεύουν το ΚΚΕ. Αυτό αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα και προκαλεί μεγάλη σύγχυση στα μέλη και στους οπαδούς του Κόμματος.

Εκτός κι αν επικροτούμε τις αυταπάτες του Μπογιόπουλου ότι μια εργατική εξουσία κάπως αλλιώς θα διαχειριζόταν τα τρισ. ευρώ που διαθέτει στην ολιγαρχία η ΕΕ.

Εκτός κι αν συμφωνούμε ότι η πολιτική εξουσία είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για τη λιτότητα, την ανεργία κλπ.

Σύντροφοι

Στο "Ριζοσπάστη", στο όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ που μας καθοδηγεί, ιδεολογικά και πολιτικά, που είναι όπλο στα χέρια μας στους καθημερινούς αγώνες και στην προπαγάνδα μας, δεν έχει το δικαίωμα κανένας Μπογιόπουλος να δημοσιεύει ό,τι θέλει.

Πρωτόπαπας Μάκης

ΚΟΒ Τήνου».

Τα μεγάλα ιδανικά

Αγαπητοί σύντροφοι, εύχομαι στο τιμημένο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, καλή επιτυχία στο 19ο Συνέδριό του. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα το ΚΚΕ, σάρκα από τη σάρκα του λαού μας, με σημαία τα παναθρώπινα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού και του Προλεταριακού Διεθνισμού παλεύει για το δίκιο και την προκοπή του λαού μας, των εργαζομένων της πατρίδας μας. Γι' αυτό είναι, πάντα, καρφί και σφήνα στα μάτια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Το Κόμμα μας έχει βαθιές ρίζες και μεγάλη ιστορία γι' αυτό και κανένας δεν μπορεί να το συκοφαντήσει. Ας το ξέρουν, έχουν γνώσιν οι φύλακες... Ζήτω το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ!

Δημοσθένης Ζαβιτσάνος
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org