ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιταχύνονται διεργασίες για «διευθέτηση» και «αμοιβαία αναγνώριση»

Την επόμενη βδομάδα (ίσως από 14 Ιούνη) πιθανολογείται η επανέναρξη των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Σε κλίμα «διευθέτησης», ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε να διευθετήσουμε τις συγκρούσεις του παρελθόντος, να μην τις αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Αλλά αναζητούμε κατανόηση για τα θεμελιώδη μας συμφέροντα». Ο ίδιος, συνοψίζοντας τις επαφές που είχαν πρόσφατα στην περιοχή ο διαμεσολαβητής της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Μ. Πάλμερ, μίλησε για «δίκαιες» συνομιλίες που είχε μαζί τους. Επιβεβαιώνοντας την όξυνση του παζαριού με διάφορα ανταλλάγματα, εξήγησε ότι απασχόλησαν «τα βασικά ζητήματα του προσεχούς διαλόγου - τι είναι αυτό που εμείς και οι Αλβανοί θέλουμε ο ένας από τον άλλο, αλλά επίσης και τι περιμένουμε από την ΕΕ, όπως και τι περιμένει εκείνη από μας...».

Η επανέναρξη του διαλόγου Σερβίας - Κοσόβου αναμένεται ενώ εντείνονται οι παρεμβάσεις για αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου (υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να αναβαθμίσει σε «Γραφείο Συμφερόντων» την εμπορική αποστολή της Πρίστινας στην Αθήνα) και πέφτουν στο τραπέζι διάφορες «εναλλακτικές» για την επιτάχυνση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων.

Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, ο Μ. Πάλμερ σημείωσε ότι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων είναι αυτό «που απαιτείται για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής προοπτικής για την οποία φιλοδοξούν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο». Περιγράφοντας το... «όραμα» των ΗΠΑ για την περιοχή, είπε ότι είναι η πλήρης ενσωμάτωσή της «στην ΕΕ και την ευρωατλαντική ένωση» και πρόσθεσε ότι γι' αυτό «θα χρειαστεί η θέληση να καθίσουν και να εργαστούν σε αυτό, να προσδιορίσουν τα απαραίτητα σημεία συμβιβασμού και να προχωρήσουν». Και κατέληξε: «Εμείς βλέπουμε την αμοιβαία αναγνώριση ως επίλογο που τελικά αφήνει το θέμα στο παρελθόν και θέτει τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο σε θέση να προχωρήσουν. Αλλά θα πάρει χρόνο και θα είναι σκληρή δουλειά».

Ο Πάλμερ συναντήθηκε και με την Σέρβα πρωθυπουργό, Αννα Μπρνάμπιτς, η οποία του είπε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας προσδοκίες για «περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και υψηλόβαθμες επισκέψεις, με την ευκαιρία και της 140ής επετείου των αμερικανο-σερβικών διπλωματικών σχέσεων».

Στην Τουρκία και ο Ζάεφ

Στο μεταξύ, μετά την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στην Τουρκία, ήταν η σειρά του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο.

Μεταξύ άλλων ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και στάθηκε στην «εξαιρετικά καλή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» αλλά και το «διακηρυγμένο ενδιαφέρον των τουρκικών εταιρειών να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία και να εμβαθύνουν τους επιχειρηματικούς και εμπορικούς δεσμούς» μαζί της. Αναφέρθηκε επίσης σε διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που θα προσθέσει νέα δυναμική. Οι δύο πλευρές στάθηκαν και στις «κοινές αξίες για την ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής» που μοιράζονται μέσα και από το ΝΑΤΟ, ξεχωρίζοντας τη συνεργασία και στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, στη Β. Μακεδονία, το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE καλεί σήμερα σε διαδηλώσεις στα Σκόπια και άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενο για «ενδοτική στάση» της κυβέρνησης Ζάεφ στις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία. Ο ηγέτης του κόμματος, Χρ. Μίτσκοσκι, ισχυρίζεται ότι ο Ζάεφ διαπραγματεύεται με τη Σόφια ζητήματα που άπτονται της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, γλώσσας και πολιτισμού» και ότι είναι διατεθειμένος να υποκύψει στους βουλγαρικούς όρους προκειμένου η Σόφια να άρει το βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρώην ΥΠΕΞ (ΣΥΡΙΖΑ) Ν. Κοτζιάς συμπεριλαμβάνεται στις 30 προσωπικότητες που αποφάσισε να τιμήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας.

ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση της κατοχικής βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Κλιμακώνουν τις τρομοκρατικές εφόδους σε σπίτια και τις συλλήψεις Παλαιστινίων οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επίκεντρο η συνοικία Σεΐχ Τζαράχ, την οποία πολιορκούν εδώ και καιρό λόμπι Εβραίων εποίκων, για να διώξουν δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων και να αλλάξουν τον δημογραφικό χαρακτήρα της περιοχής.

Στόχος Ισραηλινών αστυνομικών έγιναν το Σαββατοκύριακο τα 23χρονα δίδυμα αδέλφια Μούνα και Μουχάμαντ αλ Κουρντ, για τον ρόλο τους μεταξύ άλλων στην αναμετάδοση καθημερινών κρουσμάτων βίας σε βάρος των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αστυνομικοί συνέλαβαν την Μούνα αλ Κουρντ στο σπίτι της άγρια χαράματα. Ο αδερφός της, που έλειπε από το σπίτι, παραδόθηκε στη συνέχεια σε αστυνομικό τμήμα. Τα δύο αδέρφια αφέθηκαν ελεύθερα μετά από πολύωρη ανάκριση.

Το Σαββατοκύριακο έπεσε θύμα βάναυσης αστυνομικής βίας και η ρεπόρτερ του «Αλ Τζαζίρα» Τζιβάρα Μπουνταϊρί, με το πρόσχημα ότι δεν είχε πάνω της άδεια διαπίστευσης για ρεπορτάζ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ρεπόρτερ υπέστη κάταγμα στο χέρι και μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός της. Ο εικονολήπτης που ήταν μαζί της επίσης υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικούς. Η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ισραήλ καταδίκασε τη σύλληψη της Μπουνταϊρί στη διάρκεια διαδήλωσης στη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ, τονίζοντας πως προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των «κατασταλτικών τακτικών της ισραηλινής αστυνομίας τις τελευταίες βδομάδες σε βάρος δημοσιογράφων, μολονότι έφεραν ολοκάθαρη σήμανση».

Στο μεταξύ, ματαιώθηκε η πορεία που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ για τη «μέρα της σημαίας» Εβραίοι εθνικιστές και ακροδεξιοί έποικοι. Η διαδρομή που θα ακολουθούσε δεν εγκρίθηκε από την αστυνομία, καθώς σχεδιαζόταν να περάσει προκλητικά μέσα από παλαιστινιακές συνοικίες της Παλιάς Πόλης, κάτι που θα άναβε «νέες φωτιές».

Αντιδράσεις Νετανιάχου στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο των εντεινόμενων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα του Ισραήλ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο νέος, πολυκομματικός συνασπισμός που απειλεί να τον ανατρέψει ήταν το αποτέλεσμα «της μεγαλύτερης εκλογικής απάτης στην ιστορία της δημοκρατίας» και ανέφερε ότι είναι ένας «επικίνδυνος αριστερός συνασπισμός».

Υπενθύμισε ότι προεκλογικά ο Ν. Μπένετ είχε δεσμευτεί πως δεν θα συνεργαστεί με «αριστερά», «κεντρώα» και αραβικά κόμματα. Αυτό δηλαδή που τελικά έκανε την περασμένη Τετάρτη, ανακοινώνοντας συμφωνία για συγκυβέρνηση με τον «κεντρώο» εντολοδόχο αρχηγό του «Γιες Ατίντ», Γ. Λαπίντ. Με βάση αυτήν τη συμφωνία, ο Μπένετ θα αναλάβει πρώτος την πρωθυπουργία, την οποία θα παραδώσει στη συνέχεια στον Λαπίντ.

Εν μέσω τεταμένου πολιτικού κλίματος και ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο επικεφαλής των ισραηλινών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας (Σιν Μπέιτ) προειδοποίησε ότι υπάρχει «κίνδυνος πολιτικής βίας», ο Νετανιάχου αρνήθηκε ότι «υποκίνησε σε βία».

ΜΕΞΙΚΟ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σημαντικές απώλειες για το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

Βουλευτικές και τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Μεξικό, σε μια περίοδο που ο λαός αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα από την καπιταλιστική κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Μ. Ομπραδόρ, μετρώντας ήδη πάνω από 228.000 νεκρούς.

Στο 80% της καταμέτρησης των ψήφων, η αποχή φτάνει στο 47,5%. Το κυβερνών Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA) και διάφορα κόμματα - δορυφόροι και σύμμαχοί του έχουν τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, με περίπου 290 έδρες στις 500. Καταγράφουν ωστόσο απώλειες, καθώς το MORENA μόνο του είχε 256 έδρες το 2018 και τώρα φαίνεται να μένει λίγο κάτω από τις 200. Ακολουθεί ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, από άλλα νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Σημαντικές απώλειες είχε το κυβερνών κόμμα σε κυβερνήτες των ομοσπονδιακών κρατιδίων και σε δήμους, ειδικά στην πρωτεύουσα.

Απαράδεκτο αποκλεισμό καταγγέλλει το ΚΚ Μεξικού

Το ΚΚ Μεξικού σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είχε αποφασίσει να δώσει την εκλογική μάχη, ωστόσο τα κριτήρια που τέθηκαν από την Εκλογική Αρχή για να εγγραφεί στη διαδικασία περιείχαν απαράδεκτους όρους, όπως να δώσει κατάλογο με τα μέλη και τις διευθύνσεις τους, να δεχτεί να έχει λόγο η Αρχή στις εσωτερικές διαδικασίες του Κόμματος και αυτό να διακόψει κάθε δεσμό με οποιοδήποτε άλλο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το ΚΚ Μεξικού κατήγγειλε αυτήν την απαράδεκτη πρακτική και κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό σε αποχή, σημειώνοντας ότι «όλα τα άλλα κόμματα, παρά τις διαφορές τους, εκπροσωπούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και κανένα δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή της εργατικής τάξης, τους φτωχούς αγρότες, τους μετανάστες, τους γηγενείς λαούς, τη νεολαία και τους μαθητές, τις γυναίκες, τους άνεργους». Υπογραμμίζει επίσης ότι με την κυβέρνηση Ομπραδόρ δεν άλλαξε τίποτα απολύτως υπέρ των εργαζομένων (καταστολή, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, επιθέσεις σε μετανάστες, φιλομονοπωλιακή πολιτική). Ο μόνος δρόμος που έχουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι ο αγώνας για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, σε συστράτευση με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΗΠΑ
Επανεμφάνιση Τραμπ στο φόντο παζαριών στο Κογκρέσο

«Ηγετική» επανεμφάνιση έκανε το Σάββατο ο Αμερικανός τέως Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, με ομιλία του στη Βόρεια Καρολίνα, στο τοπικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την επιθυμία του για υποψηφιότητα στις εκλογές του 2024.

Αφού επανέλαβε την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος του περασμένου Νοέμβρη, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι καταστρέφει την οικονομία της χώρας και την επέκρινε για «υποχρηματοδότηση» της αστυνομίας και «έκρηξη» της εγκληματικότητας.

Με την Κίνα σταθερά στο στόχαστρο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις 10 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον κορονοϊό, προσθέτοντας μάλιστα ότι τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να διαγράψουν τα χρέη τους προς την Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση Μπάιντεν «σήκωσε» ξανά την αντιπαράθεση με το Πεκίνο για το ίδιο θέμα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να θέτει ξανά ζήτημα προέλευσης του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα παζάρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τα τεράστια πακέτα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας των ΗΠΑ, με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Ο Μπάιντεν κατέβασε την Παρασκευή την πρόταση της κυβέρνησης σε περίπου 1 τρισ. δολάρια για 8 χρόνια (από 1,7 τρισ. στην προηγούμενη πρόταση και 2,3 τρισ. στην αρχική). Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Σέλεϊ Μουρ Καπίτο, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση γερουσιαστών του κόμματός της στις σχετικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες, από την περασμένη Παρασκευή, οπότε είχε ανεβάσει την αρχική πρόταση των Ρεπουμπλικάνων κατά 50 δισ. δολάρια, στα 928 δισ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχέδιο για κρατικές δαπάνες ύψους 547 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων για μια πενταετία. Το παζάρι φουντώνει στο μεταξύ η γνωστοποίηση της απόφασης ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να περάσουν με απλή πλειοψηφία στη Γερουσία (και όχι με 60 ψήφους, που σημαίνει με θετική ψήφο τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνων) μόνο ένα ακόμα νομοσχέδιο μέχρι τον Απρίλη του 2022.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ