ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβάλλει «αυξανόμενο αριθμό κοινών συμφερόντων» με ΕΕ - ΝΑΤΟ

Ενδεικτική η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Παρίσι

Την κλιμάκωση ενός σύνθετου και πολύπλευρου παζαριού με την Τουρκία επιβεβαιώνουν οι συνεχιζόμενες διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που στα τέλη του μήνα θα ασχοληθεί και με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες είχαν επίσημη συνάντηση στο Παρίσι οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από μία χρονιά γεμάτη «υψηλούς τόνους» μεταξύ των δύο πλευρών. Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες και ασχολήθηκε με όλα τα φλέγοντα θέματα, στον άξονα από τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Τσαβούσογλου διακήρυξε την ετοιμότητα της τουρκικής αστικής τάξης να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα σε πολλά μέτωπα, όπως έδειξε και με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «L' Opinion», τονίζοντας ότι «μια ματιά στα ζητήματα της περιφέρειας όπως διαμορφώνονται τον τελευταίο καιρό επιτρέπει να διαπιστώσουμε έναν αυξανόμενο αριθμό συγκλίσεων και κοινών συμφερόντων». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «Τουρκία και Γαλλία είναι δύο φίλες και σύμμαχες χώρες. Και θα παραμείνουν. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι καμία παρεξήγηση δεν θα διαταράξει αυτήν τη σχέση φιλίας, στην οποία είμαστε με ειλικρίνεια αφοσιωμένοι».

Μιλώντας για «σημεία που βεβαιώνουν τη σύγκλιση των προτεραιοτήτων μας και του συμφέροντος να δράσουμε από κοινού», ο Τσαβούσογλου αναφέρεται στη Συρία (όπου εκτιμά ότι «οι δύο χώρες μας μοιράζονται ουσιαστικά τις ίδιες προτεραιότητες», λέγοντας μάλιστα ότι έγινε «ειλικρινής και καρποφόρος διάλογος»), στη Λιβύη (για την οποία τονίζει ότι η Αγκυρα είναι «ανοιχτή σε έναν διάλογο για την εξεύρεση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος»), αλλά και στον Νότιο Καύκασο κ.α. Ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου τονίζει τον «ήρεμο διάλογο» του οποίου αντικείμενο αποτελούν οι «διαφωνίες με τον Ελληνα γείτονά μας, στο πλαίσιο διαφόρων μηχανισμών με την Αθήνα», αλλά και τις «προσπάθειες που πρέπει να βασιστούν στις αρχές της κυρίαρχης ισότητας» των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Ανάμεσα σε άλλα ο Τσαβούσογλου επιλέγει να τονίσει ότι και στα Βαλκάνια «η Τουρκία δεν είναι αντίπαλος, αλλά παίζει ρόλο συμπληρωματικό στις ευρωπαϊκές και διατλαντικές πολιτικές».

Δεν παραβλέπει τέλος να αναφερθεί στην προσφορά της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ξεχωρίζοντας τον «εποικοδομητικό διάλογο σε ρεαλιστική βάση» που είναι έτοιμη να κάνει και για το θέμα των «S-400», ενώ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις εκφράζει την ελπίδα «η Γαλλία να μπορέσει να ξαναγίνει η μηχανή επαναπροσέγγισης με την Τουρκία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μετά από νέες ανακαλύψεις, τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου που η χώρα του έχει εντοπίσει στη Μαύρη Θάλασσα φτάνουν πλέον τα 540 δισ. κυβικά μέτρα. Η χώρα προσδοκά ότι αρχικά θα μειώσει την εξάρτησή της από εισαγωγές, καθώς σήμερα υπολογίζεται ότι καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 45-50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που στο μεγαλύτερο μέρος τα καλύπτει με εισαγωγές από τη Ρωσία.

Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του παζαρεύει τη διατήρηση στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν και την ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ» ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία περιμένει «απάντηση για τους όρους» που έχει θέσει, αναφερόμενος σε πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, και ότι «αν αυτή διασφαλιστεί, εμείς μπορούμε να παραμείνουμε στο Διεθνές Αεροδρόμιο "Χαμίντ Καρζάι"».

Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ. Την Κυριακή ανακοίνωσε τον θάνατο υψηλόβαθμου στελέχους του ΡΚΚ, μετά από πλήγματα κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μαχμούρ, πάνω από 100 χλμ. από τη μεθόριο. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εξολοθρεύουμε την τρομοκρατία στην πηγή της», ενώ, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, από την τουρκική επιχείρηση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άμαχοι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΓΔΕΜΒΟΥΡΓΟ.-- Πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στις κρατιδιακές εκλογές στη Σαξονία - Ανχαλτ, με 37,1% (αύξηση 7% από το 2016), τρεις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που θεωρούνταν φαβορί ακόμη και για την πρώτη θέση, έλαβε 20,8% (-3,5%). Ακολούθησαν η «Αριστερά» με 11% (-5,3%), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 8,2% (-2,2%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 6,4% και οι Πράσινοι με 5,9%.

ΛΙΜΑ.-- Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Περού εξελίχτηκε σε μάχη ψήφο την ψήφο, ανάμεσα στον υποψήφιο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ελεύθερο Περού, Πέδρο Καστίγιο, και την Κέικο Φουτζιμόρι, της νεοφιλελεύθερης Λαϊκής Δύναμης. Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων ο Καστίγιο έπαιρνε το 50,1% και η Φουτζιμόρι το 49,9%.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Μετά το νέο κύμα καταστολής από την κυβέρνηση της Κολομβίας, με πάνω από 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες τις τελευταίες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Απεργίας ανακοίνωσε τη διακοπή των συνομιλιών με την κυβέρνηση. Στη διάρκεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που ξεκίνησαν στις 28/4, έχουν δολοφονηθεί από κράτος και παρακράτος 77 διαδηλωτές.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οκτώ ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν μετά από διαρροή αερίου και έκρηξη, το Σάββατο, σε ορυχείο της κινεζικής επαρχίας Χενάν. Το ορυχείο διαχειρίζεται η εταιρεία «Hebi Coal and Electric Co. Ltd». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον περασμένο μήνα η επαρχιακή κυβέρνηση ενέκρινε την επαναλειτουργία άλλου ορυχείου της «Hebi», όπου είχαν διαπιστωθεί διάφορες παραλείψεις κανονισμών ασφαλείας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Νέα έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου πυρομαχικών «Sloboda» της Σερβίας. Την περασμένη Παρασκευή είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη του εργοστασίου και ακολούθησαν απανωτές εκρήξεις. Χωρίς να είναι σαφές αν η φωτιά είχε τεθεί σε πλήρη έλεγχο, εργαζόμενοι δήλωσαν σε ΜΜΕ ότι ειδοποιήθηκαν να πάνε για δουλειά προχτές, αλλά ακολούθησε η νέα έκρηξη.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 160 άνθρωποι σφαγιάστηκαν το Σαββατοκύριακο στο χωριό Σολχάν της επαρχίας Γιάγκα της Μπουρκίνα Φάσο κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα. Οι δράστες, που θεωρούνται τζιχαντιχτές, πυρπόλησαν σπίτια και την αγορά του χωριού.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 270.000 αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν στη Σρι Λάνκα, μετά από το πέρασμα μουσώνα που επανέφερε στην επικαιρότητα την απουσία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά την περιοδικότητα του φαινομένου στη συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τους 43 έφταναν χτες τα θύματα σύγκρουσης τρένων στην επαρχία Σιντχ του Πακιστάν, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 50 και υπήρχαν μαρτυρίες για πολλούς εγκλωβισμένους σε κατεστραμμένα βαγόνια.

G7 - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συμφωνία για «ελάχιστο εταιρικό φόρο» με το βλέμμα στους συνολικότερους ανταγωνισμούς

Σε συμφωνία για «ελάχιστο εταιρικό φόρο» στο 15% κατέληξαν το Σάββατο μετά από διήμερη σύνοδο στο Λονδίνο οι υπουργοί Οικονομικών του G7.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης, με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες (...) Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών».

Στο βαθμό που η απόφαση εφαρμοστεί, με γνωστά και επίσημα τα «παράθυρα» των «φορολογικών παραδείσων» και όλα τα υπόλοιπα «νόμιμα» προνόμια των δεκάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν «με τη βούλα» τα μονοπώλια, στόχος δεν είναι βέβαια η «φορολογική δικαιοσύνη», αλλά η εξασφάλιση πόρων για τα προωθούμενα πακέτα συνολικότερης στήριξης των καπιταλιστικών οικονομιών του G7, στο φόντο ιδιαίτερα του εντεινόμενου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με την Κίνα. Παράλληλα, τα μονοπώλια που θα απολαμβάνουν και τα νέα χοντρά «πακέτα» κρατικής στήριξης για την ενίσχυση των νέων «πράσινων» και «ψηφιακών» πεδίων κερδοφορίας, με μαθηματική ακρίβεια θα «μετακυλήσουν» και τα όποια νέα φορολογικά βάρη στους λαούς, μεταξύ άλλων με ακριβότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες.

Στο κοινό ανακοινωθέν οι 7 υπουργοί Οικονομικών ισχυρίστηκαν επίσης πως θα στηρίξουν πολιτικές για επενδύσεις και προώθηση ανάπτυξης τάχα για τη δημιουργία «θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας» και «αντιμετώπιση» των ανισοτήτων, την ώρα που εντείνεται σε όλα τα επίπεδα η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ανέφεραν ακόμα πως θα συνεχίσουν «νομισματική πολιτική για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία», τη «σταθερότητα των τιμών» (μολονότι παρατηρείται ήδη παγκοσμίως μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες), ενώ τονίζουν πως η επιτάχυνση των προσπαθειών τερματισμού της πανδημίας «θα προσθέσει τρισ. δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ».

Αντίστοιχα, κάνουν λόγο περί ενός «πράσινου» διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα συνυπολογίζει και το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενώ επιβεβαιώνουν τον «συλλογικό στόχο» ανεπτυγμένων οικονομιών για την «κινητοποίηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως σε αναπτυσσόμενες χώρες από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς».

Την Παρασκευή ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής

Στις 11 - 13 Ιούνη ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών του G7 στη Βρετανία, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να λανσάρει στους ομολόγους του ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού των υποδομών, στο πλαίσιο των προσπαθειών διατήρησης του διεθνούς πλεονεκτήματος έναντι της Κίνας.

Ο Μπάιντεν αναμένεται σε συναντήσεις που θα έχει με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, να θίξει το ζήτημα του καθεστώτος της Βόρειας Ιρλανδίας, ξεκαθαρίζοντας πως θα πρέπει να διατηρηθεί όπως ορίζεται από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς και από τη συμφωνία διαμόρφωσης των διμερών σχέσεων ΕΕ - Βρετανίας που υπογράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΥΠΕΞ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ζητά κατάργηση του «βέτο» στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Την κατάργηση του δικαιώματος «βέτο» μεμονωμένων κρατών - μελών της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ώστε η ΕΕ «να μη γίνεται όμηρος εκείνων που παραλύουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική», ζήτησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, επαναφέροντας ένα πάγιο αίτημα της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων, στο πλαίσιο των επιδιώξεων η ΕΕ να γίνει «παγκόσμιος παίκτης» στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα.

«Οποιος το κάνει, παίζει με τη συνοχή της ΕΕ. Το λέω εντελώς ανοιχτά: Το "βέτο" πρέπει να φύγει - ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι και εμείς μπορεί να μειοψηφήσουμε», δήλωσε ο Μάας κατά τη διάρκεια διάσκεψης των Γερμανών πρεσβευτών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θεωρεί πως το ζήτημα θα απασχολήσει και τις συζητήσεις για το «μέλλον της Ευρώπης». Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ έρχονται λίγες μέρες μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όταν η Ουγγαρία εμπόδισε την έκδοση κοινής δήλωσης της ΕΕ για την Κίνα και για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Εξάλλου, σημείωσε ο Μάας μιλώντας σε συζήτηση του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, «ζούμε σε μια περίοδο ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων - ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας» και η Ευρώπη «πρέπει τουλάχιστον να διατηρήσει την κυριαρχία της ώστε να μη γίνει παιχνίδι στα χέρια οποιασδήποτε πλευράς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ