ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια για την Κοινωνική Ασφάλιση

Στις 30 Νοέμβρη οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Σε θέση μάχης μπαίνουν συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις για την οργάνωση των κοινών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα στις 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση. Με τις κινητοποιήσεις τους απαντούν στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντάς την για λογαριασμό του κεφαλαίου, από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση των κινητοποιήσεων ανέλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινού αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμά της, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη και απευθυνόμενο σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζει ότι πρέπει, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, να προετοιμάσουν την επιτυχία τους.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ.

Παράλληλα, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν την πάλη με πανσυνταξιουχικό πανελλαδικό συλλαλητήριο και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 14 Δεκέμβρη.

Συσκέψεις από το ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για την οργάνωση της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση και για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων τη Δευτέρα 11/11 στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυρουπόλεως 33 και Σπάρτης, πλατεία Αμερικής).

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να δώσουν χώρο και χρόνο στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση. «Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους», υπογραμμίζει, «από τους νέους εργαζόμενους έως τους συνταξιούχους. Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία - Πρόνοια, αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, συνολικά τον εργαζόμενο λαό».

Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει την Τρίτη 12/11 η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους, στις συνδικαλιστικές, συνταξιουχικές και νεολαιίστικες οργανώσεις.

Πρωτοβουλίες από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια αποφάσισαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Για την προετοιμασία του αγώνα καλούν σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 13/11 στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Οπως σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, «με την εφαρμογή του Ν.4387 από το Μάη του 2016, ελάχιστοι ναυτεργάτες έχουν πάρει οριστική σύνταξη, η συντριπτική πλειοψηφία είναι με προσωρινή από 384 έως 721 ευρώ, αντίστοιχα κανένας δεν έχει πάρει επικουρικό και εφάπαξ, ενώ σε ναυτεργάτες που τους έχουν παρακρατηθεί χρήματα για αναβάθμιση, δεν τους έχει γίνει».

Η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση βρέθηκε στο επίκεντρο και της σύσκεψης των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη συζήτηση αναδείχθηκε το γεγονός ότι οι προετοιμαζόμενες νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό αποτελούν κομβικό κομμάτι του παζλ της ενιαίας αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης. Αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου και στη Λάρισα στις 30/11, η προετοιμασία του οποίου πρέπει να αγκαλιαστεί από όλα τα εργατικά σωματεία. Να ανοίξει συζήτηση στα ΔΣ, καθώς και πλατιά με τους εργαζόμενους, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Να εκφραστεί όλη αυτή η δουλειά με μαζική, συγκροτημένη παρουσία από κάθε κλάδο τη μέρα του συλλαλητηρίου και να αποτελέσει βήμα για την ενίσχυση του αγώνα.

Περιφερειακές συσκέψεις των συνταξιούχων

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 30 Νοέμβρη και για το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 14 Δεκέμβρη στην Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων προχωρά τις επόμενες μέρες σε 15 περιφερειακές συσκέψεις Διοικητικών Συμβουλίων.

Το πρόγραμμα των συσκέψεων έχει ως εξής:

-- Στις 12/11 στην Αττική (Σωματείο Συν/χων ΟΑΕΕ Αθήνας, 10 π.μ.).

-- Στις 14/11 σε Αγρίνιο (Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.), Βόλο (Εργατικό Κέντρο, 11 π.μ.) και Αμφισσα (Εργατικό Κέντρο, 11 π.μ.).

-- Στις 15/11 σε Γιάννενα (Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ.), Τρίκαλα (Εργατικό Κέντρο, 11 π.μ.) και Ηράκλειο (Εργατικό Κέντρο, 11 π.μ.).

-- Στις 18/11 σε Χαλκίδα (αίθουσα Επιμελητηρίου, 11 π.μ.) και Κόρινθο (Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ.).

-- Στις 19/11 σε Κοζάνη (Εργατικό Κέντρο, 11 π.μ.), Αλεξανδρούπολη (αίθουσα Επιμελητηρίου, 11 π.μ.) και Τρίπολη (Εργατικό Κέντρο, 11 π.μ.).

-- Στις 20/11 σε Πάτρα (Εργατικό Κέντρο, 10 π.μ.), Νάουσα (Εργατικό Κέντρο, 10.30 π.μ.) και Σέρρες (αίθουσα Επιμελητηρίου, 10.30 π.μ.).


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Να πάρει απάντηση!

Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της κυβέρνησης να επαναφέρει τώρα ζήτημα περιορισμού των διαδηλώσεων, για την «αποκατάσταση της λειτουργικότητας της πόλης», όπως ισχυρίζεται. Χρησιμοποιεί μάλιστα ως παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας, όπου «η πλειοψηφία ταλαιπωρείται από τις μειοψηφίες που διαδηλώνουν», όπως δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τις απεργιακές διαδηλώσεις στις 2 Οκτώβρη. Θυμίζουμε ότι εκείνη η κινητοποίηση είχε γίνει ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, με αιχμή τις ρυθμίσεις που δυσκολεύουν την κήρυξη απεργίας από τα συνδικάτα και βάζουν εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων. Συνέχεια αυτής της προσπάθειας να μπει «στο γύψο» η λαϊκή διαμαρτυρία είναι η εξαγγελία μέτρων για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που προωθεί η κυβέρνηση κατ' εντολή των επιχειρηματικών ομίλων, εναλλάσσοντας το «καρότο» με το «μαστίγιο», όπως δείχνουν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και όσα γράφονται «σαν έτοιμα από καιρό» στα έντυπα που στηρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αναλαμβάνοντας να προετοιμάσουν το έδαφος.

* * *

Η προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού» κυριαρχεί στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και δεν είναι βέβαια καινούργια. Τη ζούμε κάθε φορά που ένας κλάδος κινητοποιείται και καταγγέλλεται σχεδόν ακαριαία ότι «θίγει τα συμφέροντα των πολλών». Για παράδειγμα, οι ναυτεργάτες δεν μπορούν να απεργούν επειδή ταλαιπωρούν τους ταξιδιώτες, οι αγρότες εμποδίζουν τους φορτηγατζήδες, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δυσαρεστούν τους τουρίστες και «υπονομεύουν την ανάπτυξη». Αυτά τα αραχνιασμένα επιχειρήματα δεν έλειψαν από την προσπάθεια καμίας κυβέρνησης να βάλει εμπόδια στους αγώνες. Ποιος δεν θυμάται τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, να χαρακτηρίζει «εξαλλοσύνες» τις απεργίες των ναυτεργατών ενάντια στην άρση του καμποτάζ, την οποία στη συνέχεια ως κυβέρνηση διατήρησε και επέκτεινε; 'Η την προσπάθεια, με ψέματα και συκοφαντίες, να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών το 2016 και τα επόμενα χρόνια;

* * *

Είναι φανερό ότι η έγνοια τους δεν αφορά τα συμφέροντα «των πολλών», τα οποία τσακίζουν αδιακρίτως με την αντιλαϊκή πολιτική τους. Η έγνοια τους είναι για τα συμφέροντα των ελάχιστων, των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί είναι που ζητάνε «σιγή νεκροταφείου» για να αναπαράγονται αδιατάρακτα τα κέρδη τους, επιβεβαιώνοντας ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι χέρι με την ένταση του αυταρχισμού, στην υπηρεσία πάντα της ανάπτυξης που υπηρετεί το κεφάλαιο. Το ίδιο ισχύει και με το άλλο αστείο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να «ζυμώσει» την παρεμπόδιση των διαδηλώσεων: Οτι η «ταλαιπωρία» στο κέντρο της πόλης προκαλεί εναντίωση στις διεκδικήσεις και έτσι οι διαδηλωτές χάνουν το δίκιο τους! Αλήθεια, αν η κυβέρνηση νοιάζεται τόσο πολύ να ακουστούν τα αιτήματα των διαδηλωτών και να έχουν απήχηση από ευρύτερο κόσμο, γιατί δεν τα κάνει δεκτά, ώστε να μη χρειάζεται να διαδηλώνουν;

* * *

Τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της έριξαν στην «αρένα» και διάφορες μελέτες εργοδοτικών ενώσεων, που συνδέουν αυθαίρετα τον αριθμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας με τις απώλειες στον τζίρο των καταστημάτων του κέντρου, για να αποδείξουν ότι πλήττονται οι επαγγελματίες. Καταρχάς, ο πρώτος που χτυπάει ανελέητα τους επαγγελματίες από τα λαϊκά στρώματα είναι η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αυτής και των προηγούμενων, που τους καταδικάζει σε μίζερη ζωή και αργό θάνατο, στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια. Γι' αυτό άλλωστε οι αυτοαπασχολούμενοι, με αποφάσεις των αγωνιστικών Ενώσεών τους, έχουν εκφράσει πολλές φορές τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή τους σε εργατικές απεργίες και διαδηλώσεις. Στο κέντρο βέβαια υπάρχουν και εμπορικά μεγαθήρια, ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις, που ως μεγαλοεργοδότες δεν θέλουν να ακούνε για εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις, και επομένως για αγώνες και απεργίες. Τη δική τους «φωνή» μεταφέρει η κυβέρνηση, καμουφλαρισμένη πίσω από το «ενδιαφέρον» για την αποκατάσταση της «λειτουργικότητας» του κέντρου.

* * *

Το δικαίωμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος να αποφασίζει μέσα από συλλογικές διαδικασίες τις μορφές πάλης με τις οποίες θα προβάλλει τις διεκδικήσεις του είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως και το δικαίωμα να διαδηλώνει και να παλεύει για το δίκιο του. Είναι ψέμα ότι «50 άνθρωποι κλείνουν το κέντρο», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και να θεσπίσει «διαδηλωσόμετρο», βάζοντας πλαφόν στο πώς και πού δικαιούται να διαδηλώνει ο λαός ενάντια στην πολιτική που τον συνθλίβει. Οι περιορισμοί στις διαδηλώσεις έχουν στόχο να χτυπήσουν τους αγώνες, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα που προωθούνται ενάντια στην απεργία, στα συνδικάτα, στη συλλογική οργάνωση και δράση. Τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας πρέπει να βρουν τοίχο από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του κινήματος. Να πάρει απάντηση κάθε μεθόδευση να κλείσουν το στόμα των εργαζομένων, να βάλουν εμπόδια στη λαϊκή διαμαρτυρία.


Κ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ