ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Συνέχισαν την απεργία διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Σήμερα η Γενική Συνέλευση για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων τους

Εργάτες στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, συγκεντρωμένοι προχτές μετά το νέο «ατύχημα»
Εργάτες στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, συγκεντρωμένοι προχτές μετά το νέο «ατύχημα»
Συνέχισαν και χτες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα την απεργία τους, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης μετά το εργατικό «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή σε έναν ακόμα συνάδελφό τους.

Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ., θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση, προκειμένου να διεκδικήσουν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Νωρίς χτες το απόγευμα έγινε η κηδεία του 55χρονου Γιώργου Ψαρρά, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία το πρωί της Δευτέρας, από έκρηξη που σημειώθηκε σε δεξαμενή στην αίθουσα της χαλυβουργίας. Τον συνάδελφό τους αποχαιρέτησαν σε κλίμα βαθιάς θλίψης αλλά και οργής πολλοί εργαζόμενοι στην επιχείρηση.

Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ, αφέθηκαν ελεύθεροι έξι εργαζόμενοι ενάντια στους οποίους είχαν απαγγελθεί βαρύτατες καταγγελίες από την Εισαγγελία, μετά από πολύωρη ανακριτική διαδικασία. Στα δικαστήρια Λαμίας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους, βρέθηκαν συνάδελφοί τους και συνδικαλιστές από το επιχειρησιακό Σωματείο, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Το κλαδικό Συνδικάτο είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει να κατηγορούνται εργαζόμενοι, η ζωή των οποίων εκτίθεται στους ίδιους κινδύνους, και να «βγαίνουν λάδι» αυτοί που «με πολιτική απόφαση έχουν στραγγαλίσει τη ΛΑΡΚΟ οικονομικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε ένα κρεματόριο».

Επιασαν δουλειά τα «παπαγαλάκια» εργοδοσίας και κυβέρνησης

Κι ενώ οι εργαζόμενοι θρηνούν έναν ακόμα συνάδελφό τους, ο μηχανισμός της εταιρείας πρόλαβε να πιάσει δουλειά...

«Χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού στο αίμα των συναδέλφων μας, διάφοροι παραγοντίσκοι, "σοφοί της λογικής", τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, προβοκάρουν το δίκιο τους, το δικαίωμα στη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων ασφαλούς εργασίας. Λένε ότι "το εργοστάσιο θα κλείσει γιατί το εργατικό ατύχημα πήρε έκταση από τις καταγγελίες των Σωματείων"», καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο.

Στις μεθοδεύσεις αυτές απαντά: «Ντροπή τους. Ας μαζέψουν τα κροκοδείλια δάκρυα και ας μας απαντήσουν το τι ακριβώς θέλουν. Να εξαφανίζουμε τους νεκρούς εργάτες; Την καμπάνα μάς επιτρέπουν να τη χτυπήσουμε; Τι μας προτείνουν; Να διαλέξουμε μεταξύ της ανεργίας ή της ζωής μας; Να διαλέξουν τα παιδιά μας μεταξύ του ψωμιού που πηγαίνουμε στο σπίτι ή τους πατεράδες τους;».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «να απομονώσουν τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων που στόχο έχουν να βγάλουν λάδι τους πραγματικά υπεύθυνους». Οι υπεύθυνοι, τονίζει, είναι η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι διορισμένες από αυτές διοικήσεις. «Αυτοί αποφασίζουν, αυτοί υλοποιούν, αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη συνειδητή συνολική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. Αυτοί έχουν μετατρέψει αυτήν τη μεγάλη επιχείρηση σε ένα κρεματόριο για τους εργάτες γιατί στόχος τους είναι να την εκποιήσουν απαξιωμένη», τονίζει.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συνέλευση και αποφασιστικά να διεκδικήσουν:

-- Αμεση χρηματοδότηση από τον κύριο μέτοχο, το κράτος, για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και για να συνεχίσει η ΛΑΡΚΟ τη λειτουργία της, να αναπτυχθεί παραπέρα μέσα από τον εκσυγχρονισμό της.

-- Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.

-- Κάλυψη όλων των οργανικών κενών με νέες προσλήψεις απευθείας στη ΛΑΡΚΟ.

-- Υπογραφή της συμφωνημένης με την προηγούμενη διοίκηση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

-- Κανονισμό και πρωτόκολλο μεταξύ ΛΑΡΚΟ και εργαζομένων, όπου θα αναφέρονται ρητά η εργασία και ο τρόπος που θα γίνεται με ασφάλεια σε όλα τα πόστα.

-- Ιεράρχηση αντικατάστασης ή επισκευής όλων των σημείων που σήμερα είναι επικίνδυνα.

«Απαιτούμε από το αρμόδιο υπουργείο, πολιτικό προϊστάμενο της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση της ζωής μας, διασφάλιση της εργασίας μας», καταλήγει το Συνδικάτο.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ και μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μεταξύ αυτών το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που καταγγέλλει την «ανάπτυξη» και την «κανονικότητα» που «εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και βασίζεται στην ακραία εκμετάλλευση του εργαζόμενου, που δεν ξέρει αν θα επιστρέψει στο σπίτι του από τη δουλειά».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Η εργοδοσία εξέθεσε και πάλι εργαζόμενους σε αμίαντο

Την αναγκαιότητα καθημερινού ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στα επισκευαζόμενα πλοία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με ενίσχυση των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου με ειδικευμένα στελέχη και εξοπλισμό, φέρνουν στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο οι καταγγελίες ότι το πλοίο «IONIAN STAR», που επισκευάζεται στο ναυπηγείο Κόρου στη Σαλαμίνα, είναι γεμάτο αμίαντο!

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «IONIAN STAR», των εργολάβων και του ναυπηγείου, εκτέθηκαν στο άκρως καρκινογόνο αυτό υλικό δεκάδες εργαζόμενοι (22 ναυτεργάτες του πληρώματος και οι υπόλοιποι εργατοτεχνίτες εργολάβων και ναυπηγείου), για τους οποίους τώρα ξεκινά η διαδικασία των έκτακτων μέτρων με ειδικές ιατρικές εξετάσεις, συνεχή παρακολούθηση της υγείας τους κ.ο.κ.

Ανάλογο περιστατικό είχε καταγραφεί το Μάρτη του 2018, όταν πάλι ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες εκτέθηκαν σε αμίαντο στο επισκευαζόμενο πλοίο «Αίολος» (πρώην «Moby Love»).

Κατά τον έλεγχο στο «IONIAN STAR» από μεικτή Επιτροπή Ελέγχου στις 31/10, διαπιστώθηκαν πλήρης έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, εργασίες με χρήση φλόγας χωρίς να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό καθαρισμού από εύφλεκτα αέρια (gaz free), ενώ δεν υπήρχε και πιστοποιητικό ότι το πλοίο είναι «καθαρό» από αμίαντο. Από τη μεικτή Επιτροπή στάλθηκαν δείγματα στον «Δημόκριτο», για να σταλεί η απάντηση πριν από δύο μέρες ότι υπάρχει αμίαντος. Η Επιτροπή έχει εκδώσει μεν εντολή για διακοπή εργασιών, όμως ήδη οι εργαζόμενοι ήταν σε επαφή με τον αμίαντο για πάνω από 10 μέρες!

Τα δύο συνδικάτα καταγγέλλουν επίσης ότι σε έλεγχο που έγινε προχτές στο επισκευαζόμενο στη Ζώνη πλοίο «ΦΑΝΤΑΣΙΑ» (τις εργασίες εκτελεί η εργολαβική επιχείρηση «ΝΕΟΔΟΧΟΣ»), διαπιστώθηκαν πολύ σοβαρές παραβιάσεις των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όπως ακατάλληλες σκαλωσιές χωρίς προστατευτικά ρέλια, «με άμεσο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των εργαζομένων, καθώς πολύ καλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δεκάδες σακατεμένοι συνάδελφοι και πολλοί που έχουν χάσει τη ζωή τους από πτώσεις από ακατάλληλες σκαλωσιές».

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση εισαγγελική παρέμβαση για το «IONIAN STAR», ενώ τονίζουν ότι οι νέες καταγγελίες τους «έρχονται να προστεθούν στο πλήθος των καταγγελιών των Σωματείων μας, για τα ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για την αναγκαιότητα των καθημερινών και ουσιαστικών ελέγχων από τις Μεικτές Επιτροπές, που με επανειλημμένες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, υπομνήματα ζητάμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες το μόνο που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια είναι να υπονομεύουν τη λειτουργία τους».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διαμαρτυρία στη διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ

Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΟΛΠ ΑΕ (ανήκει στην COSCO) έκαναν χτες εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που είχαν αποφασίσει σε πρόσφατη σύσκεψη.

Στο επίκεντρο του προγράμματος δράσης, που θα συνεχιστεί με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και παμπειραϊκή συγκέντρωση, βρίσκονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των λαϊκών οικογενειών της περιοχής, που συνθλίβονται από τον σχεδιασμό κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, που έχει για κριτήριο τα κέρδη και προϋποθέτει χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής, παραπέρα υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Στο πλαίσιο της χτεσινής παρέμβασης, έγινε συγκέντρωση στην είσοδο της ΟΛΠ ΑΕ και ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικάτων και των φορέων με τη διοίκηση του Οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλθηκε η νέα επίθεση στα δικαιώματα των λιμενεργατών, αυτήν τη φορά από τον ΣΕΒ, που αξιώνει με προσφυγή στο ΣτΕ να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, επιβεβαιώνοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει ως κίνητρο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασύμβατη ακόμα και με στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, και μάλιστα σε έναν κλάδο που η εντατικοποίηση «σπάει κόκαλα», με μεγάλους κινδύνους για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα σωματεία και οι φορείς πρόβαλαν το αίτημα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, βελτίωση των όρων δουλειάς, μέτρα προστασίας και ασφάλειας στην εργασία κ.ά. Οχυρωμένη πίσω από την αντεργατική πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η διοίκηση του Οργανισμού αρκέστηκε να πει ότι απλώς εφαρμόζει ό,τι λένε οι νόμοι ως προς τις εργασιακές σχέσεις, όπως αναφέρθηκε αργότερα, κατά την ενημέρωση των συγκεντρωμένων από την αντιπροσωπεία.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα και της προσπάθειας για οργάνωση των εργαζομένων, μπροστά και στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος. Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στα αιτήματα σωματείων και φορέων είναι να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου» από τις γειτονιές, να ανακληθούν όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, άμεσα μέτρα για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) και για τη ρύπανση στην περιοχή από τις βιομηχανίες κ.ά.

  • Τη νέα επίθεση στους λιμενεργάτες και στα ΒΑΕ καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.
Συνελεύσεις και συσκέψεις σωματείων

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10/11, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας οργανώνει σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, την Κυριακή 10/11, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο (3ος όροφος, γραφείο 317).

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση την Κυριακή 10/11, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10/11, στις 10.30 π.μ., στο Στέκι των Λαϊκών Επιτροπών (Αρ. Στάνη).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org