ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΠΑΜΕ
Ούτε βήμα πίσω για ΒΑΕ και Ασφαλιστικό

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, χτες, από τις Γραμματείες Αθήνας και Πειραιά του ΠΑΜΕ. Νέες συσκέψεις για την απεργία στις 21 Οκτώβρη

Από τη χτεσινή μαζική διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή μαζική διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει τους εργαζόμενους στο ζήτημα των ΒΑΕ, για να κερδίσει χρόνο, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας, που διοργάνωσαν οι Γραμματείες Αθήνας και Πειραιά του ΠΑΜΕ, στο υπουργείο Απασχόλησης. Η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της δράσης των ταξικών δυνάμεων για τα ΒΑΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς πληθαίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενόψει και της απεργίας στις 21 του Οκτώβρη.

Ο γγ Κοινωνικής Προστασίας, Δημοσθένης Μαμμωνάς, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, επιδίωξε να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατασταλάξει σε αποφάσεις. Με τίποτα δεν μπόρεσε όμως να αντικρούσει την παντελή έλλειψη επιστημονικής βάσης που χαρακτηρίζει το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη. Τίποτα δε βρήκε να πει ούτε για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που απειλούν την υγεία και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που το πόρισμα πετά από τα ΒΑΕ.

Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αμμοβολιστές: Μέχρι σήμερα κανείς εργάτης του κλάδου δεν κατάφερε να φύγει από τη δουλειά με πλήρη σύνταξη, αφού τους ...προλαβαίνουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω «ατυχημάτων» και συνθηκών εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων και των χιλιάδων εργαζομένων από το Φάρμακο, τα Ξενοδοχεία, το Μέταλλο, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Ελαιουργοσαπουνοποιών, Ναυτεργατών, Καθαριστριών, Ναυτιλιακών Υπαλλήλων κτλ. έφτασαν στο υπουργείο, τα ρολά κατέβηκαν αμέσως, ενώ για κάθε δύο διαδηλωτές στήθηκε κι από ένας αστυνομικός στην είσοδο του κτιρίου!

«Για μας είναι ολοκάθαρο ότι αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η κατάργηση των ΒΑΕ», επισήμαναν από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων. «Θα μας βρείτε απέναντί σας με κάθε τρόπο, τα αντεργατικά σας σχέδια δε θα περάσουν», ξεκαθάρισαν.

Συνελεύσεις - συσκέψεις

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι στο Φάρμακο με απόφαση της ταξικής Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου τους συνεχίζουν την κατάληψη του ΤΕΑΥΦΕ, καθώς σήμερα προσέρχονται στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Φαρμάκου Αθήνας, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα. Γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, το Σωματείο Εργαζομένων Καζίνου - Ξενοδοχείου και Τελεφερίκ Πάρνηθας, ενώ σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος), σε Συνέλευση καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων.

Ακόμα, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, η Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Σύσκεψη διοργανώνει και η Γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Κιλκίς. Χθες, συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η Γραμματεία Πτολεμαΐδας του ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της πόλης.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιάζουν τους ναυτεργάτες και τους νησιώτες

Παρατημένα τα νησιά και χιλιάδες εργάτες της θάλασσας, καθώς ετοιμάζεται νέο γιουρούσι με επιδοτήσεις και πετσόκομμα δικαιωμάτων

Με ένα καράβι εξυπηρετούνται πλέον τα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα Μήλος, Σέριφος, Σίκινος, Σέριφος, Φολέγανδρος, Ανάφη και έπεται συνέχεια. Με απομόνωση απειλείται και η Λήμνος, ενώ ο Αϊ - Στράτης είχε να δει καράβι μία βδομάδα! Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα των νησιών, μαζί με τους ναυτεργάτες - πάνω από 2.000 είναι αυτή τη στιγμή απλήρωτοι, είτε διωγμένοι, είτε εγκατελειμμένοι στα πλοία - άρχισαν να βιώνουν τα δραματικά αποτελέσματα από τη γενικευμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με όπλο την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και σημαία τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε το νομαρχιακό συμβούλιο Κυκλάδων για τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση. Συμμετείχε και ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμμένος ο οποίος το μόνο που υποσχέθηκε στους νησιώτες ήταν ότι πέρα από την αύξηση των επιδοτήσεων των εφοπλιστών από τον κρατικό προϋπολογισμό που φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ, η κυβέρνησή του θα διεκδικήσει επιδοτήσεις και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τον Χειμώνα το νησί τίθεται «ουσιαστικά σε απομόνωση» και καλεί τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών που βλέπουν «να χειροτερεύει η ζωή τους εξαιτίας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, να δουν τις αιτίες και τους αίτιους των προβλημάτων αυτών. Να στρέψουν την πλάτη τους στα κόμματα της πλουτοκρατίας και στους υποστηρικτές της ΕΕ και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και πολιτικά το ΚΚΕ». Να απαιτήσουν σύγχρονα και ασφαλή πλοία, καθημερινή σύνδεση, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, φτηνά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά, οι οποίοι πλήττονται από τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα. Η πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση για κινητοποιήσεις με αίτημα την «Ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των Συναδέλφων στα Σχολεία που βρίσκονται στα νησιά».

Αντιδρούν στην απόλυση

Σε τετράωρη στάση εργασίας ( 8 π.μ. - 12 μ.) προχώρησαν χτες οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας με απόφαση του Σωματείου «Αγιος Σπυρίδων» αντιδρώντας στην αναίτια και αυθαίρετη απόλυση του 35χρονου ναυτεργάτη Σπύρου Πανταζή. Απόλυση για την οποία η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αικατερίνη» δεν έδωσε καμία εξήγηση. Οι ναυτεργάτες που συμμετείχαν καθολικά στην κινητοποίηση έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, περιφρούρησαν με επιτυχία τον αγώνα τους και αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από την επόμενη Δευτέρα 13 Οκτώβρη.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων

Ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων -, καθηλωμένους μισθούς για τους γιατρούς και υγειονομικούς, οικονομικό «στραγγαλισμό» για τα δημόσια νοσοκομεία, εμβάθυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των άγριων χαρατσιών που πληρώνουν οι ασθενείς την ώρα της ανάγκης, προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009.

Οπως υπογράμμισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ο αντιπρόεδρος και στέλεχος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) Ηλίας Σιώρας, στο προσχέδιο προβλέπονται για το 2009 10 εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις, όπως και το 2008, που μεταφράζεται σε 750 προσλήψεις το μέγιστο πανελλαδικά, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 3.000 και οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι 25.000!

Ετσι, αποδεικνύονται «φούμαρα» οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας για 4.500 προσλήψεις. Ακόμα, διαιωνίζει τους μισθούς πείνας για τους υγειονομικούς, αφού προβλέπει αύξηση 4,5% - 5% που κινείται στα όρια του προϋπολογισμού. Αυξημένο κατά 4,9% είναι και το κονδύλι για τις εφημερίες, «εξασφαλίζοντας» ότι τα κονδύλια δε θα φτάσουν και για το 2009 - ήδη προκύπτουν σοβαρά προβλήματα με την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του 2008.

Ο Ηλ. Σιώρας υπογράμμισε ακόμα ότι κανένας γιατρός δεν πρέπει να υπογράψει για την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, όπως προβλέπει σχετική πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ καυτηρίασε τη «χλιαρή» στάση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) απέναντι και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να συμμετέχουν με πλαίσιο αντίστοιχο των πραγματικών αναγκών τους στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος και πιο συγκεκριμένα:

  • Στην αυριανή 3ωρη στάση εργασίας (8 π.μ - 11 π.μ) των γιατρών και των εργαζομένων σε Αθήνα και Πειραιά, με συγκεντρώσεις στα προαύλια των νοσοκομείων.
  • Στην 24ωρη απεργία στις 21 του Οκτώβρη.

Αμεσες λύσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου που διαρκώς οξύνονται διεκδικούν οι εργαζόμενοι και στον «Ευαγγελισμό», που κινητοποιούνται για τέταρτη φορά μέσα σε ένα μήνα. Οι εργαζόμενοι και γιατροί πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη νέα στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) και πορεία προς τη Βουλή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ