ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΑΤΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σοβαρά καθήκοντα για την απεργιακή αναμέτρηση

Την οργάνωση της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 21 του Οκτώβρη και την κλιμάκωση της πάλης συζήτησαν χτες συνδικαλιστές και αγωνιστές εργάτες

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Πέρρος
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Πέρρος
Οι εξελίξεις και οι συνθήκες, μέσα στις οποίες οι ταξικές δυνάμεις καλούνται να δώσουν με όρους πρωτοπορίας τη μάχη της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 21 του Οκτώβρη, αλλά και τα συγκεκριμένα καθήκοντα που προκύπτουν από την αναγκαιότητα να δοθεί μαζική, καθολική ταξική απάντηση στα σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής πλατιάς συνδικαλιστικής σύσκεψης που διοργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο θέατρο «Ακάδημος».

Μετά και τη χτεσινή οριστικοποίηση της απεργίας για τις 21 του Οκτώβρη, οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης, καταρτίζοντας πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών στους τόπους δουλειάς, με στόχο την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης και της απεργιακής συγκέντρωσης, που στην Αθήνα ορίστηκε να γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

Στην εισήγηση της χτεσινής σύσκεψης, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και στην κλιμάκωση της επιθετικότητας του κεφαλαίου που αυτή φέρνει, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να προετοιμαστούν καλά και να μην αποδεχτούν να πληρώσουν το μάρμαρο, τις συνέπειες της κρίσης. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το "καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, για την κερδοφορία του κεφαλαίου". Το ταξικό κίνημα πρέπει να προετοιμάσει την εργατική τάξη και να δώσει αποφασιστικό χτύπημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί η πολιτική της δυσκολεύει και κάνει χειρότερη τη ζωή των εργαζομένων. Να δώσει αποφασιστικό χτύπημα και να καταδικαστεί ο δικομματισμός και η αντιλαϊκή πολιτική, το μπλοκ των οπορτουνιστικών δυνάμεων».


Ο Γ. Πέρρος αναφέρθηκε σε πλευρές της ολομέτωπης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που βρίσκεται σε όξυνση, όπως το πετσόκομμα των ΒΑΕ, το εισόδημα, η ακρίβεια, το δικαίωμα στη δουλειά, στη συνταξιοδότηση, στην Υγεία, στην Παιδεία και στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Αναφέρθηκε ακόμα στις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας τομέων, όπως οι αερομεταφορές και κάλεσε σε καθολικό αγώνα για ενιαίους αποκλειστικά κρατικούς φορείς σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στο νερό, οι οποίοι θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

«Δίνουμε τη μάχη κατά των απολύσεων, της ανεργίας. Απαντάμε αποφασιστικά στον προϋπολογισμό που φέρνει η κυβέρνηση και φορτώνει με νέα βάρη τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και δίνει προνόμια και κέρδη στην πλουτοκρατία», πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο συνδικαλιστής.

Μπροστά στην απεργία

Μπροστά στη μάχη της απεργίας, ο Γιώργος Πέρρος σημείωσε: «Το καθήκον είναι μεγάλο για όλους.

  • Με όλες μας τις δυνάμεις μαχητικά, καλά εξοπλισμένοι ανοιγόμαστε στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, οργανώνουμε τους εργάτες για την επιτυχία της απεργίας, της απεργιακής συγκέντρωσης και την κλιμάκωση του αγώνα.
  • Τα συνδικάτα, οι ομοσπονδίες να πάρουν τώρα, χωρίς καθυστέρηση αποφάσεις. Να γίνουν ΓΣ των σωματείων.
  • To σωματείο, η κάθε Ομοσπονδία να βγάλουν τα δικά τους υλικά που θα πιάνουν το σφυγμό και τον παλμό του κάθε κλάδου.
  • Να βάλουμε σε κίνηση τις απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα που έχουμε δημιουργήσει. Να επιδιώξουμε τη δημιουργία νέων απεργιακών επιτροπών σε χώρους δουλειάς.
  • Καλό σχέδιο περιφρούρησης του αγώνα. Οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί και οι απειλές που θα εκτοξεύσουν οι εργοδότες θα μπλοκαριστούν αν γίνει κατανοητό ότι η δύναμη των καλά οργανωμένων εργατών, που υπερασπίζονται τη ζωή τους είναι μεγάλη.
  • Πλατιά, καλά οργανωμένη παρουσία στους χώρους δουλειάς. Ουσιαστική, τολμηρή συζήτηση με επιχειρήματα για τη συμμετοχή στην απεργία.
  • Είναι σημαντικής προτεραιότητας ζήτημα η προσπάθεια συμμετοχής πλατύτερων εργατικών δυνάμεων. Να γίνεται κατανοητό ποιοι είναι οι φίλοι και οι αντίπαλοι της εργατικής τάξης. Να γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που υποστηρίζουν την ΕΕ, τον ευρωμονόδρομο, την κερδοφορία του κεφαλαίου δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων.
  • Προβάλλουμε πιο καλά οργανωμένο το πλαίσιο διεκδίκησης του ΠΑΜΕ. Παρεμβαίνουμε εκεί που δουλεύουν νέοι εργαζόμενοι, γυναίκες. Ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στους μετανάστες, που δέχονται εκτός των άλλων την επίθεση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ.
  • Η δουλειά που έκαναν το προηγούμενο διάστημα οι 14 συντονιστικές επιτροπές μαζικών φορέων στις γειτονιές, είναι σημαντική. Επιμένουμε σε αυτήν και σχεδιάζουμε τη δουλειά μας, έτσι ώστε η συμμετοχή να είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις».
Δράση σε όλα τα μέτωπα

Κλείνοντας, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «έχουμε απέναντί μας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του αγώνα απ' τη σκοπιά της στρατηγικής της, που ενισχύει την αντιλαϊκή πολιτική, τον κοινωνικό εταιρισμό, την κερδοφορία του κεφαλαίου». Εκανε αναφορά στις αρχαιρεσίες που σε αρκετά αρκετά συνδικάτα γίνονται το επόμενο διάστημα, με τη σημείωση ότι «πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος, γιατί έχει να κάνει με την αλλαγή συσχετισμών, με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αγώνων, με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ» και κατέληξε λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα:

«Δίνουμε πρώτοι το χέρι σε συνδικάτα και συνδικαλιστές που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, όμως εκφράζουν τη διάθεση να αντιπαλέψουν τα μονοπώλια και την πολιτική τους. Συνεχίζουμε την πάλη για κάθε πρόβλημα, ενάντια στην κρίση και τις συνέπειές της. Επιμένουμε στην κοινή δράση και συντονισμένη πάλη, την κοινωνική συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη φτωχή αγροτιά».

Πλούσια συζήτηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνδικαλιστική σύσκεψη συμμετείχαν και νέες συνδικαλιστικές δυνάμεις όπως το Σωματείο Εργαζομένων στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, το Σωματείο Τεχνικών στις ιδιωτικές τηλεοράσεις που απασχολούνται με το καθεστώς της ενοικίασης, το Σωματείο Εργαζομένων στο LIDL, μέλη του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στην Τελετές κ.ά.

Η συζήτηση ανέδειξε τον πλούσιο προβληματισμό για τις πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και τη διεξαγωγή της πάλης μέσα σ' αυτές τις συνθήκες. Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να αποκαλύπτονται τα παιχνίδια του δικομματισμού και του ρόλου των τοποτηρητών του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τέλος, μεταφέρθηκε η πείρα από τους τόπους δουλειάς και τονίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει οι ταξικές δυνάμεις να απευθύνονται στους εργαζόμενους με τεκμηριωμένη κριτική και επιχειρήματα.


ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Διαμαρτυρία σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας

Στις 11 π.μ., με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων. Πλατιά σύσκεψη συντονισμού αύριο

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής και το Συνδικάτο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και συναφών επιχειρήσεων Ν. Αττικής, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στην «Ολυμπιακή» και σε άλλες πρώην ΔΕΚΟ. Στη Θεσσαλονίκη, οι κλαδικές Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν σήμερα, στις 10.30 π.μ., μπροστά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Θα ακολουθήσει πορεία στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των απεργών της «Siemens».

Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στα ΕΛΤΑ, στα αεροδρόμια (ΟΣΠΑ - ΟΣΥΠΑ), στο Μετρό, στα λιμάνια. Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ (10 π.μ. - 1 το μεσημέρι), στα τρόλεϊ (έναρξη βάρδιας μέχρι τις 7.30 π.μ. και 10 μ.μ. μέχρι λήξη της βάρδιας), στα αστικά λεωφορεία και στον ΗΣΑΠ (έναρξη της βάρδιας έως 8 το πρωί και 10 το βράδυ έως λήξη της βάρδιας) και στο τραμ (έναρξη βάρδιας μέχρι 6 π.μ. και από 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τη λήξη της βάρδιας).

Προωθώντας την κοινή δράση στις πρώην ΔΕΚΟ, στην «Ολυμπιακή» και τις τράπεζες, τα σωματεία των εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό και τις Τηλεπικοινωνίες διοργανώνουν σύσκεψη αύριο Πέμπτη 9 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού (Γλάδστωνος 3).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ