ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΜΠΟ - ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τα δίκαια αιτήματά τους

Από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργατών στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις
Από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργατών στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις
Σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που δεν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), βρίσκεται η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Μετά τη ματαίωση της συνάντησης στις 19/6, με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας, έχει οριστεί νέα συνάντηση για την Τετάρτη 11/7. Στο μεταξύ, το Σωματείο έχει προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 12/7 και θα παρατείνονται ανά 24ωρο, στην περίπτωση που η εργοδοσία δεν προσέλθει στη συζήτηση.

Απαντώντας στο εξώδικο του Σωματείου, η εταιρεία με ανακοίνωσή της συκοφαντεί και διαστρεβλώνει τις θέσεις και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου, συκοφαντεί τον αγώνα των εργατών για την υπογραφή ΣΣΕ και την ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «"επαναστάτες" χωρίς αιτήματα»...

Οι εργάτες παλεύουν για Συλλογική Σύμβαση και ένταξη στα ΒΑΕ

«Το Σωματείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ομως, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας έχουν επιστρατεύσει μια σειρά προσχήματα για να κωλυσιεργήσουν και να αποφύγουν να κάτσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν για τα αιτήματα των εργαζομένων», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου, Μάρκος Μπεκρής. Οπως υπενθυμίζει, ήταν η εργοδοσία που οδήγησε σε ναυάγιο τη συνάντηση που είχε οριστεί για τις 19/6, μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις και τριμερή στο υπουργείο Εργασίας, πριν ξεκινήσει η συζήτηση.

«Βασική διεκδίκηση του Σωματείου είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την εργοδοσία, καθώς και η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ. Με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχουμε γνωστοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων. Τα αιτήματά μας τα έχουμε συζητήσει στις Γενικές μας Συνελεύσεις, τα έχουμε παλέψει μέσα από προηγούμενες κινητοποιήσεις», υπογραμμίζει. «Η προσπάθεια της εταιρείας να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση πέφτει στο κενό, γιατί οι εργαζόμενοι στον κλάδο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Τώρα εργοδοσία και κυβέρνηση να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα των εργαζομένων, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους - υπογραφή ΣΣΕ και ένταξη των εργατών στα ΒΑΕ», καταλήγει.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο έχει απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «να μη λείψει κανείς από τον αγώνα», κόντρα στις διασπαστικές και αποπροσανατολιστικές προσπάθειες της εργοδοσίας. «Είναι η στιγμή που πρέπει όλοι να γραφτούμε στο σωματείο για να μπορέσουμε να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, καλύτερους όρους υγιεινής και ασφάλειας, να μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας», τονίζει στην πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Δραστηριότητα σωματείων με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις
  • Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην «Vodafone», με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων στην «Vodafone» - «360 Connect» - λοιπές θυγατρικές. Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), ενώ την υποστήριξή τους μετέφεραν επίσης εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στη «Wind». Στη διάρκεια της στάσης έγιναν περιοδείες, συσκέψεις και συζητήσεις στα κτίρια της εταιρείας, με αιχμή το πλαίσιο διεκδικήσεων του Σωματείου για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στην «Vodafone» ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία έχει προτείνει Σύμβαση μόνο για τους εργαζόμενους που έχουν εργοδότη την «360 Connect», πρόταση που τελικά αφορά μόνο 62 εργαζόμενους από τους 300 περίπου που απασχολεί, αφού αποκλείει τον τεράστιο αριθμό των «ενοικιαζόμενων».
  • Σύσκεψη εργαζομένων σε ελεγκτικές - λογιστικές και συμβουλευτικές εταιρείες με θέμα το επικαιροποιημένο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που έχει επεξεργαστεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) οργανώνει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), τη Δευτέρα 9/7, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Μια μέρα νωρίτερα, την Κυριακή 8/7, στις 7 μ.μ., η ΕΛΕΠΑ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Νέοι εργαζόμενοι - νέα ζευγάρια, οι ανάγκες μας και η πρόταση του Σωματείου», στα γραφεία της. Παράλληλα με τη συζήτηση, το Σωματείο έχει προβλέψει να υπάρχει δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά των εργαζομένων.

Παράσταση διαμαρτυρίας από ναυτεργατικά σωματεία

Παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα της χτεσινής συνάντησης της ΠΝΟ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, για την ανανέωση των ΣΣΕ, έκαναν χτες ναυτεργάτες, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και μέτρα προστασίας των ανέργων.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στη συνάντηση οι εφοπλιστές κράτησαν επιθετική στάση σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, όπως και στην προηγούμενη συνάντηση, επαναλαμβάνοντας προκλητικά ότι «έχουν επιπτώσεις από τη διεθνή και εσωτερική κρίση» και προτείνοντας ανανέωση των ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις. Τα σωματεία καταγγέλλουν ταυτόχρονα την πλειοψηφία της ΠΝΟ και τον γενικό γραμματέα της, Γ. Χαλά, που «ροκανίζουν χρόνο για να μην αναπτυχθούν απεργιακοί αγώνες».

Τα σωματεία απαιτούν «μετά τα συνεχιζόμενα ναυάγια των διαπραγματεύσεων των ΣΣΕ με τους εφοπλιστές του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, άμεσα να συγκληθεί η ΕΕ της ΠΝΟ, για κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης και σχεδιασμό πολύμορφων κινητοποιήσεων στα ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία».

Νέα στάση εργασίας στη ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΑΕ

Κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της μελετητικής εταιρείας ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΑΕ, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση τεσσάρων απολύσεων εργαζομένων, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και συζήτησαν μαζί τους, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να εμποδίσει με διάφορους τρόπους την επαφή των εργαζομένων με τους συνδικαλιστές. Και στη χτεσινή κινητοποίηση, μάλιστα, δεν έλειψε η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν σε κλήση του εργοδότη. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, άλλα σωματεία και η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Σωματείου με την εργοδοσία, που έγινε κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, αναδείχτηκαν οι άθλιοι όροι δουλειάς που διαμορφώνει το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο καθώς και οι «πινελιές» που έχει προσθέσει η εργοδοσία πάνω σε αυτό, με μέτρα όπως η επιβολή προστίμων στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που θέτει. Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Εμφανείς ήδη οι συνέπειες από το κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού

Τα πρώτα δυσμενή αποτελέσματα του κλεισίματος του αμαξοστασίου του Ελληνικού, που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, συνοψίζει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου, αλλά και στις αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, που καλούνται «να μάθουν δεκάδες άγνωστες γραμμές» και να πιάσουν βάρδια σε σημεία όπου «μπορεί να χρειάζονται ακόμα και πάνω από δύο ώρες για να φτάσουν».

«Οι αναδιαρθρώσεις και οι ανατροπές θα συνεχιστούν στις αστικές συγκοινωνίες, με αρνητικές συνέπειες σε εργαζόμενους και επιβατικό κοινό», υπογραμμίζει η ΔΑΣ και προσθέτει ότι στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και η στάση των πλειοψηφιών των διοικήσεων των σωματείων του χώρου, που δεν οργάνωσαν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο του αμαξοστασίου.

Παρέμβαση για τη ΣΣΕ

«Το ίδιο κάνουν και όσον αφορά την εφαρμογή της τρέχουσας αλλά και την υπογραφή νέας ΣΣΕ», επισημαίνει η ΔΑΣ και ζητά τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για το ζήτημα της Σύμβασης.«Τι είδους ΣΣΕ χρειαζόμαστε; Αλλη μια που θα συνεχίσει τη φτωχοποίηση και θα επιδεινώνει τις συνθήκες και τους όρους εργασίας μας, μια ΣΣΕ που θα είναι "περασμένα - ξεχασμένα" όσον αφορά κατακτήσεις των εργαζομένων, ή ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας;», είναι τα ερωτήματα που θέτει η ΔΑΣ στους εργαζόμενους.

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα και διεκδικεί: Κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου, εφαρμογή 3ης βάρδιας, άμεσες προσλήψεις, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, διατήρηση και επέκταση όλων των θεσμικών.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εργατικό Φεστιβάλ στις 21 Ιούλη

Εργατικό Φεστιβάλ διοργανώνουν το Σάββατο 21/7, στις 6.30 μ.μ., στο Πάρκο Γεωργιάδη, σωματεία του Ηρακλείου. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Σωματείο Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.«Η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών», είναι το θέμα του 1ου Εργατικού Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ομιλία και γλέντι με ζωντανή μουσική, ενώ στο χώρο θα λειτουργούν περίπτερα των σωματείων και μεταναστών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org