ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την απεργία την Κυριακή 15 Ιούλη

Με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας

Σε σύσκεψη με θέμα τη συνέχιση της κοινής τους δράσης για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, μπροστά και στην απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη, καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), τις διοικήσεις των τοπικών ενώσεων των αυτοαπασχολούμενων, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), τους συλλόγους και τις ομάδες της στην Αττική. Η κοινή σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 9/7, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως).

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν την απεργιακή μάχη, τονίζοντας πως το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας είναι «κρίκος σε μία αλυσίδα συνδυασμένων αιτημάτων για τον εργάσιμο χρόνο και τον εργασιακό μας βίο». Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τις εστίες αγώνα σε κάθε κατάστημα και αποθήκη, τη συμμαχία εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, τον κοινό αγώνα με εργαζόμενους άλλων κλάδων τους οποίους η πλήρης κατάργηση της Κυριακής αργίας θα επηρεάσει άμεσα.

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά καλεί μπροστά στην απεργία σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 8/7, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής καλεί εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να πάρουν μέρος στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Κυριακή 8/7, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου.

Στη σύσκεψη που διοργανώνει την Τρίτη 10/7 στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του, καλεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τα ΔΣ των σωματείων των εργαζομένων στο Εμπόριο και τα ΔΣ των Εμπορικών Συλλόγων Λάρισας, Φαρσάλων, Τυρνάβου, Ελασσόνας, της ΟΕΒΕ Λάρισας και των σωματείων των ΕΒΕ, με θέμα την απεργία στον κλάδο του Εμπορίου. Στόχος της σύσκεψης είναι να συζητηθεί και να αποφασιστεί κοινό πλαίσιο αιτημάτων, όπως και πρωτοβουλίες για την αγωνιστική διεκδίκηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας.

Στην απεργία στον κλάδο του Εμπορίου καλεί επίσης το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας.

Σύσκεψη σωματείων στην Κρήτη

Σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της απεργίας στην Κρήτη προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε πείρα από τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν τα σωματεία το προηγούμενο διάστημα με αιχμή το ζήτημα της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας και τη ματαίωση της προσπάθειας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) και της Περιφέρειας Κρήτης να διευρύνουν το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων έως τις 11 το βράδυ. «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία και απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Παρεμβάσεις για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση - πικετοφορία για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου τη Δευτέρα 9/7, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα των Μεταλλωρύχων, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας με σχετικό θέμα από το υπουργείο Εργασίας και το δήμο Λαυρεωτικής.

«Η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς δεν γίνεται με ημερίδες και φιέστες από τους υπεύθυνους της διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων και τους εργοδότες», τονίζει το Εργατικό Κέντρο. Επισημαίνει ότι τα αντεργατικά μέτρα, από την επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις μέχρι την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, «δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών και έχουν τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ενώ ο δήμος που «φιγουράρει ως συνδιοργανωτής της συγκεκριμένης ημερίδας, είναι αυτός που δεν παίρνει ούτε τα υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους του».

Υπενθυμίζει ακόμα ότι πριν από λίγες μέρες ένας εργαζόμενος στον δήμο Κορωπίου ξεψύχησε ενώ περίμενε να φτάσει ασθενοφόρο από το Λαύριο, «σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Αττικής, στην οποία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα γιατρός».

Καθημερινό φαινόμενο η καταπάτηση δικαιωμάτων στη ΛΑΡΚΟ

Την άμεση επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας με επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη Βουλή.

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι στην υπό κρατική ευθύνη επιχείρηση ΛΑΡΚΟ είναι καθημερινό φαινόμενο η καταπάτηση «κάθε υποτυπώδους κανόνα υγιεινής και ασφάλειας αλλά και μισθολογικών, δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

Παρά την παρέμβαση και τις έγγραφες παρατηρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, «η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη στα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα οφειλόμενα γάλατα που ξεπερνούν τα 480 κουτιά ανά εργαζόμενο (ένα κάθε μέρα). Το οργανόγραμμα των εργαζομένων δεν είναι αναρτημένο, με αποτέλεσμα να έχει σπάσει ρεκόρ η εντατικοποίηση, φθάνοντας σε απάνθρωπα επίπεδα. Το πόσιμο φιλτραρισμένο δροσερό νερό είναι δυσεύρετο, τα κλιματιστικά πολυτέλεια και οι κανόνες λόγω υψηλών θερμοκρασιών δεν ισχύουν. Είναι κανόνας ο χειρισμός μηχανών «από εργαζόμενους που, με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ, δεν είναι κάτοχοι των απαραίτητων αδειών». Αλλος ένας «κανόνας» είναι οι «εγκαταστάσεις και μηχανήματα χωρίς πιστοποίηση και εργαζόμενοι χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό». Ο φωτισμός στα τμήματα και ειδικά στο τμήμα των ΠΕΛΛΕΤΣ είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτος με τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος. Ενώ για την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας σε μισθολογικά ζητήματα υπάρχει έγγραφη τοποθέτηση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Για όλα αυτά «και για πολλά ακόμη η διοίκηση δεν δέχεται ούτε συνάντηση με το Συνδικάτο μας όπως είναι υποχρεωμένη (...) Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, μας πεθαίνουν και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σύσκεψη με σωματεία για τον προγραμματισμό δράσης

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Σύσκεψη με θέμα την εκτίμηση της δράσης του και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα έκανε την περασμένη Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και των διοικήσεών τους. Μεταφέρθηκε πείρα και συζητήθηκαν συμπεράσματα από την πολύμηνη μάχη που δόθηκε για να αλλάξει ρότα το Εργατικό Κέντρο, για να απαλλαγεί από νόθους αντιπροσώπους και διοικήσεις «εκλεγμένες» μέσα από μηχανισμούς νοθείας και απάτης, που εξυπηρετούσαν την πρόσδεση του ΕΚΠ στα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Ηδη, η νέα διοίκηση, που αναδείχτηκε μέσα από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη οξυμένων προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους. Πρόσφατα, προχώρησε σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, θέτοντας αιτήματα για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και για συστηματικούς ελέγχους, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των σωματείων. Η παρέμβαση αυτή ήταν μια πρώτη ενέργεια, καθώς το μέτωπο διεκδίκησης μέτρων προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων παραμένει στις πρώτες προτεραιότητες για το Εργατικό Κέντρο.

Σταθμός στη δράση του επόμενου διαστήματος είναι για το ΕΚΠ η επιτυχία της απεργίας στον κλάδο του Εμπορίου, την Κυριακή 15/7. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η προετοιμασία της κινητοποίησης, στην οποία καλούνται να συμβάλουν όλα τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου.

ΠΑΜΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στους ποιητές Γ. Ρίτσο και Ν. Χικμέτ

«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για την τελική νίκη των λαών». Με αυτό το σύνθημα, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στη συναυλία, που οργανώνει την Παρασκευή 13/7, στις 8.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος Νέας Σμύρνης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στους μεγάλους ποιητές της εργατικής τάξης της Τουρκίας και της Ελλάδας, Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ, από τους καλλιτέχνες του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

Η συναυλία αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, στον πόλεμο και την προσφυγιά.

Η πρόσβαση στο χώρο της συναυλίας μπορεί να γίνει είτε από την κεντρική είσοδο του Αλσους (Ελ. Βενιζέλου και Πατριάρχου Ιωακείμ), είτε από τη δεύτερη είσοδο (Ελ. Βενιζέλου και Εφέσου). Στο Αλσος Νέας Σμύρνης μπορεί να φτάσει κανείς είτε με το τραμ (στάση Αγίας Φωτεινής) είτε με τα λεωφορεία των γραμμών 218 και 219 (στάση πλατεία Νέας Σμύρνης).

Τραυματισμός λιμενεργάτη στο Ηράκλειο

Ενας 57χρονος λιμενεργάτης τραυματίστηκε χτες το μεσημέρι στο λιμάνι του Ηρακλείου κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης φορτηγού πλοίου. Ο εργάτης καταπλακώθηκε από οικοδομικά σίδερα, τα οποία ξεφόρτωνε ο γερανός από το φορτηγό πλοίο. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έσπασε το συρματόσχοινο του γερανού, με αποτέλεσμα το βαρύ φορτίο να πέσει πάνω του και να υποστεί πολλαπλά κατάγματα. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος έσπασε χέρι και γόνατο και θα υποβληθεί σε τέσσερα χειρουργεία στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Ερευνα για το ατύχημα διεξάγει το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ