ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις ότι θα τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ

Ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Στον απόηχο της διαβεβαίωσης του Γ. Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε για υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του μνημονίου, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας λίγο αργότερα στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι η κυβέρνησή του σέβεται τους κανόνες της, ακόμα κι εκείνους με τους οποίους ...διαφωνεί! Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της κοινοποιήθηκαν στους εταίρους και τώρα αναμένονται οι δικές τους στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε πλευράς έχει τα συμφέροντα του κεφαλαίου που αυτή εκπροσωπεί.

Μιλώντας για δυνατότητα αλλαγής της λυκοσυμμαχίας συγκαλύπτει ότι αυτή σημαίνει αλλαγή μείγματος διαχείρισης σε όφελος του κεφαλαίου. Ετσι, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη, έρχεται να αποκαταστήσει την αναγκαία ισορροπία στην Ευρώπη, η κυβέρνηση δεν είναι απειλή αλλά ελπίδα για μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη», αλλά αυτό καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα.

Απευθυνόμενος στο κεφάλαιο καυχήθηκε ότι η κυβέρνησή του έχει «σχέδιο για τη διαπραγμάτευση, πρόγραμμα και όραμα για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου» κι ότι «σε μία μόλις βδομάδα κερδίσαμε συμμάχους που δεν κερδήθηκαν πέντε χρόνια τώρα». Δεν απέφυγε κομπασμούς ότι έφερε τις αξιώσεις του κεφαλαίου στα διαβούλια της ΕΕ και τις έκανε θέμα συζήτησης διεθνώς, «πράγμα που μαρτυρούν και οι συναντήσεις αλλά και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με ηγέτες των ισχυρότερων δυνάμεων όχι μόνο της Ευρώπης», όπως είπε, παραπέμποντας στην παρέμβαση Ομπάμα.

«Καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις τεκμηριωμένα στους εταίρους μας, περιμένουμε προτάσεις κι απ' τους εταίρους, περιμένουμε και τις προτάσεις της Γερμανίας, δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο», ισχυρίστηκε όταν μονότονα όλοι ανεξαιρέτως οι «εταίροι» επαναλαμβάνουν την απαίτησή τους για ευλαβική τήρηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, των συμφωνιών της, αλλά και των δεσμεύσεων της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «...μας ζητούν να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, μας δεσμεύσουν οι κανόνες της ΕΕ, θα τους σεβαστούμε, αν και διαφωνούμε, και θα εργαστούμε να τους αλλάξουμε, τον κανόνα για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η λιτότητα δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης, τα ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αποτελούν ιδρυτικό κανόνα της ΕΕ, θα σεβαστούμε λοιπόν τους κανόνες (...) Εμείς κινούμαστε εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, ακόμα κι όταν διαφωνούμε, σεβόμαστε τους κανόνες».

  • Κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προτείνει για πρόεδρο της Βουλής την Ζωή Κωνσταντοπούλου, Α΄ αντιπρόεδρο τον Α. Μητρόπουλο, Β΄ αντιπρόεδρο τον Γ. Μπαλάφα, Γ΄ αντιπρόεδρο την Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Κοσμήτορες Βουλής τους Ν. Αθανασίου και Γ. Πάντζα. Γραμματείς Βουλής τους Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζ. Ζάννα, Β. Τσίρκα. Επίσης, γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε ο Χ. Μαντάς, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Ν. Φίλης, Θ. Πετράκος, Ολγα Γεροβασίλη. Διευθυντής της ΚΟ ο Κ. Αθανασίου και συντονιστής ΕΕΚΕ ο Β. Χατζηλάμπρου.
ΒΟΥΛΗ
Την Κυριακή ξεκινά η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων

Eurokinissi

Με την ορκωμοσία των βουλευτών άρχισε από χτες τις εργασίες της η νέα Βουλή. Σήμερα στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει η ψηφοφορία του προεδρείου της Βουλής που θα ολοκληρωθεί σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις. Ενώ από την Κυριακή το απόγευμα αρχίζει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής θα γίνει κατά την σημερινή πρωινή συνεδρίαση. Για την εκλογή του, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των εκλεγμένων βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε γίνεται νέα ψηφοφορία όπου ο πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία. Ο κανονισμός προβλέπει ότι τη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου, διεξάγει ο απερχόμενος πρόεδρος. Οπως προβλέπεται, ο απερχόμενος πρόεδρος, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, κηρύσσει αμέσως την έναρξη της ψηφοφορίας η οποία είναι μυστική. Ο απερχόμενος πρόεδρος ανακοινώνει στη συνέχεια το αποτέλεσμα και καλεί το νέο πρόεδρο να αναλάβει τα καθήκοντά του και να απευθύνει ομιλία προς την Ολομέλεια. Από την πλευρά της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου της Βουλής έχει προταθεί η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ. Το απόγευμα θα ακολουθήσει η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.

Την Κυριακή στις 6 το απόγευμα, με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής, αρχίζει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Με την λήξη της ομιλίας ολοκληρώνονται και οι εργασίες της πρώτης μέρας. Τη Δευτέρα θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των υπουργών και των βουλευτών. Ομιλίες που θα συνεχιστούν έως το απόγευμα της Τρίτης. Από εκεί και πέρα, το λόγο θα πάρουν οι αρχηγοί των κομμάτων με τελευταίο τον πρωθυπουργό. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με μυστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Την πρώτη πολύωρη συνεδρίαση πραγματοποίησε χτες το υπουργικό συμβούλιο. Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε για το περιεχόμενο των επαφών που είχε τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αρχηγούς κρατών, αξιωματούχους κυβερνήσεων και παράγοντες της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η αποτίμηση είναι καταρχήν θετική, εξηγώντας ότι άρχισε η διαπραγμάτευση, κάτι που ποτέ πριν δεν είχε συμβεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποσιωπούν, βεβαίως, ότι αυτή δεν αφορά στα συμφέροντα του λαού, αλλά στο μείγμα διαχείρισης που θα ευνοήσει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας με σταθερή δοσολογία αντιλαϊκών μέτρων όπως σαφέστατα προκύπτει απ' τις επαφές της κυβέρνησης. Τα προσκόμματα που συναντά η προσπάθειά τους να προωθήσουν τις αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου φαίνεται να οδήγησαν και στη μικρή αναβολή - έναντι του αρχικού σχεδιασμού - των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

ΑΝΕΛ
Βλέπουν «προβοκάτσιες» και «πεμπτοφαλαγγίτες»

Παρεμβάσεις και προβοκάτσιες βλέπουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες πίσω απ' την επισήμανση από πλευράς των αξιωματούχων της ΕΕ για τήρηση των κανόνων που διέπουν τη λυκοσυμμαχία, δεσμευτικών για τα κράτη - μέλη της.

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σχολιάζοντας τη διαρροή εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης στο Ρόιτερς, υπενθύμισε τη στήριξη του κόμματός της στην «εθνική προσπάθεια της νέας κυβέρνησης», όπως βαφτίζει την προσπάθεια για ικανοποίηση των αξιώσεων του ντόπιου κεφαλαίου και προσθέτει «...ενάντια σε διαρροές, προβοκάτσιες και παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα».

Ανακαλύπτει ακόμα «πεμπτοφαλαγγίτες που πλέον υπονομεύουν φανερά τον εθνικό αγώνα» στο εσωτερικό, όταν είναι ομόθυμη η στήριξη της κυβέρνησης απ' την αστική τάξη, τους μηχανισμούς και τα μέσα της.

Στο μεταξύ, για τις παραμέτρους της κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ο Π. Καμμένος την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, χτες. Επανέλαβε ότι θα στηρίζουν όποιο νομοσχέδιο δεν παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει, προέτρεψε τους βουλευτές του να παρεμβαίνουν στις εξελίξεις εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις τους, εκτός των περιπτώσεων που αφορούν στις «κόκκινες γραμμές», οπότε και θα πρέπει να εκφράζεται συντεταγμένα η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Π. Καμμένος προέτρεψε ακόμα τους βουλευτές να διαβουλευθούν μεταξύ τους και να συμφωνήσουν στην κατανομή τομέων κοινοβουλευτικής δράσης. Για γενικός γραμματέας της ΚΟ θα προταθεί κατά πάσα πιθανότατα ο Ν. Νικολόπουλος, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει οριστική απόφαση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org