ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Παζάρια και προάγγελοι «συμβιβασμού» σε αντιλαϊκό έδαφος

Για δυνατότητα συμφωνίας μέχρι τέλος Φλεβάρη κάνει λόγο ο Γ. Σταθάκης

Στο έδαφος των συνολικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που συνιστούν την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Το «παρών» στη διελκυστίνδα δίνει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κλιμάκιο της οποίας, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, βρίσκεται από χτες στην Αθήνα, ενώ την ερχόμενη βδομάδα με πρόσκληση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, καταφθάνει για συνεννοήσεις και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. Για λογαριασμό των τμημάτων του κεφαλαίου που καθένας από αυτούς στηρίζει και όλοι μαζί απέναντι στο λαό, συμπλέουν στη στρατηγική κατεύθυνση, διαμορφώνοντας το αντιλαϊκό μείγμα της «επόμενης μέρας».

Τα αντιλαϊκά παζάρια εξελίσσονται πλέον στο φόντο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία από τις 11 Φλεβάρη δε θα κάνει αποδεκτές τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (κρατικά ομόλογα), στη βάση των οποίων χορηγείται ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτές, με τη σειρά τους, θα περάσουν στον προβλεπόμενο έκτακτο μηχανισμό (ΕLA), που σημαίνει αυξημένο κόστος χρήματος, μείωση των νέων δανείων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες αβεβαιότητες ως προς τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της κερδοφορίας.

Μέχρι τέλος Φλεβάρη, δηλαδή μέχρι τη λήξη του μνημονίου με τη σημερινή μορφή, μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε χτες βράδυ ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης...

Παζάρια στο Βερολίνο

Σε αυτό το φόντο, και με τα βλέμμα στο «κλείδωμα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε. Παρά την εμφανιζόμενη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, είναι φανερό ότι ήδη ξεκίνησε η διαδικασία ενός «συμβιβασμού», το πλαίσιο του οποίου συνδιαμορφώνεται και από τους αλλεπάλληλους διεμβολισμούς από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Βαρουφάκης έβαλε στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω:

-- Για τις μεταρρυθμίσεις του τρέχοντος προγράμματος, ανέφερε ότι «το 60 - 70% αποτελείται από μέτρα που θα θέλαμε να λάβουμε κι εμείς»...

-- Πρόγραμμα - γέφυρα έως τα τέλη Μάη, για μια «νέα συμφωνία» που να την ονομάσουμε «νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης».

-- Το όλο θέμα με την Ευρώπη είναι να βρούμε έναν τρόπο να συνδυάσουμε τα συμφέροντα όλων.

-- Χρειάζεται χρόνος για να προκύψει μια «σύνθεση» προς το συμφέρον της Ευρώπης.

-- Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να αποφευχθεί η «χρεοκοπία» και μάλιστα «η λέξη θα φύγει από το λεξιλόγιο».

-- Ζήτησε μια ευκαιρία«να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να ξανασκεφτούμε την φιλοσοφία του υφιστάμενου προγράμματος», δηλαδή του μνημονίου στη σημερινή μορφή του.

-- «Διαφθορά και φοροδιαφυγή». Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τεχνική και θεσμική υποστήριξη για την αντιμετώπισή τους. Τόνισε την ανάγκη διακρατικής συνεργασίας, σε περιπτώσεις όπως αυτή της «Siemens».

Από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε εστίασε στην ανάγκη κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων. Στρώνοντας το χαλί στα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα και με πρόσχημα τη «διαφθορά και φοροδιαφυγή», εστίασε στην ανάγκη «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης», ενώ «προσφέρθηκε» να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση με την αποστολή κλιμακίου από 500 στελέχη του γερμανικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε επίσης με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος επισήμανε ότι το Βερολίνο περιμένει από την Αθήνα να παρουσιάσει το πρόγραμμά της.

Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης

«Ο ELA πρέπει να διατίθεται μόνο βραχυπρόθεσμα και σε φερέγγυες τράπεζες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γ. Βάιντμαν. Να σημειωθεί ότι το ΔΣ της ΕΚΤ μπορεί να αναστείλει την πρόσβαση πιστωτικών ιδρυμάτων στον «έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης» εάν διαμορφωθεί μία πλειοψηφία δύο τρίτων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι φανερό ότι η επιχείρηση κλειδώματος της αντιλαϊκής συμφωνίας θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ποσά χρηματοδότησης, μέσω ELA, αποφασίστηκαν στο ύψος των 59,5 δισ. ευρώ.

«Η ρευστότητα των τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένη και οι καταθέσεις απολύτως ασφαλείς», σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ενώ αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της, Μ. Ντράγκι, είχε ο Αλ. Τσίπρας.

Το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη και οι ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, απέρριψε κάθε σενάριο περί αποχώρησης από την Ελλάδα, μέσω της οποίας, όπως και άλλων κρατών, διατηρεί παρουσία στην Ευρωζώνη. Παράλληλα σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εξετάσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις πολιτικής που θέλει να δώσει η νέα κυβέρνηση».

Για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε την απόφαση του Ταμείου να μην προχωρήσει σε «αναδιάρθρωση» του ελληνικού κρατικού χρέους στο μέρος που του αναλογεί και ακόμη τόνισε ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει τέτοιου είδους πρόταση. Σχετικά με την προχτεσινή απόφαση της ΕΚΤ η απάντηση του Τζ. Ράις ήταν «ουδέν σχόλιον».

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, θα επιδιώξει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό «πρόγραμμα στήριξης» μέχρι την προβλεπόμενη λήξη (σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, είναι το Μάρτη του 2016).

«Αν οι λέξεις ενοχλούν, να τις αλλάξουμε...»

«Η απόφαση της ΕΚΤ οδηγεί αναγκαστικά τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους να καθίσουν γύρω από το τραπέζι, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. «Εάν οι λέξεις του παρελθόντος μάς ενοχλούν ας τις αλλάξουμε, ας μιλήσουμε για ένα πλαίσιο δράσης», σημείωσε χαρακτηριστικά «κλείνοντας το μάτι» στις... επικοινωνιακές ανάγκες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί «τέλους της τρόικας». Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «εποικοδομητικές επαφές» που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή». Οπως δήλωσε, αυτές θα συνεχιστούν τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12/2, καθώς και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, όπου θα ληφθούν «ορισμένες αποφάσεις», τις οποίες δεν προσδιόρισε. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στην προσεχή σύνοδο του «G20» στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, τόνισε πως η απόφαση της ΕΚΤ «ήταν μια κίνηση που θα έχει συνέπειες. Είναι μια θεμιτή κίνηση. Μετέφερε στις κυβερνήσεις και στα κράτη τις ευθύνες και στο Eurogroup να πάρει αποφάσεις. Σημαίνει επίσης για την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις της». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρίνισε επίσης πως ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να συναντηθεί με την Α. Μέρκελ.

Επαφές με Αμερικανούς στην Αθήνα

Στο μεταξύ, σε «πολύ καλό κλίμα» έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χτεσινή συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Ν. Σάιν, την επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λ. Μπούζις και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Πιρς.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πληροφόρηση, στο επίκεντρο ήταν η παρουσίαση του προγράμματος για την «ανθρωπιστική κρίση», το «πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και οι σχεδιασμοί γα το κρατικό χρέος.

Ανάλογη συνάντηση προγραμματίζεται σήμερα με τους Γ. Βαρουφάκη και Γ. Σταθάκη.

Επικοινωνία Τσίπρα - Πούτιν

Για την κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι αγωγοί «South Stream» και «Turkish Stream», συζήτησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, «ο Ρώσος Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός τόνισαν την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών», ενώ ο Βλ. Πούτιν προσκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία σε «οποιονδήποτε πρόσφορο χρόνο».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Προχωράνε με άλλη διαδικασία

Την κατεύθυνση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά με διαφορετικό τρόπο, καθώς και τους ανταγωνισμούς τμημάτων του κεφαλαίου που ορέγονται τα «φιλέτα» της περιουσίας του Δημοσίου αντανακλά η όλη υπόθεση με την τύχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία επιχειρείται να μπει τέλος στα σενάρια περί ανάκλησης ή μη της απόφασης για αλλαγή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Οσο για την περίεργη εκδοχή που κυκλοφόρησε σήμερα στον Τύπο περί ανάκλησης των παραιτήσεων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, η αλήθεια είναι πως τους ζητήθηκε να παραμένουν στη θέση τους μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Διάστημα αρκετό ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που αφορούν κατά κύριο λόγο στις ημερομηνίες κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες σήμερα "τρέχουν"».

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ουσιαστικά συνέχιση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων με αντικατάσταση του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ και άμεση δημιουργία «Ταμείου Κρατικής Περιουσίας», του οποίου «το αρχικό κεφάλαιο θα αποτελείται από την εισφορά όλης ή μεγάλου μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου». Αντικείμενο του Ταμείου «θα είναι η εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων για λογαριασμό του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης». Το εν λόγω ταμείο θα εκδίδει ομόλογα (δημιουργία κρατικού χρέους), τα οποία «θα προσφέρουν ισχυρές εγγυήσεις αποπληρωμής τους λόγω της ρήτρας ή της δυνατότητας μετατροπής σε κρατική περιουσία (μετοχές ή/και ακίνητα)»...

  • Στο μεταξύ, παράταση δόθηκε και στο διαγωνισμό για το «Ξενία» Θάσου, ένα από τα λίγα ακίνητα του «πακέτου» του ΤΑΙΠΕΔ που προορίζονταν για Boutique Hotels για τα οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Ενώ αρχικά οι προσφορές θα υποβάλλονταν την Παρασκευή, υπήρξε παράταση μέχρι τις 9 του Μάρτη.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ οδηγούν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η ΕΕ δεν αλλάζει, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση. Παραμένει μια εχθρική, για τους λαούς, συμμαχία και οι όποιες διαπραγματεύσεις, με σεβασμό στους κανόνες της, θα οδηγήσουν σε νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις. Ο δρόμος της ρήξης και της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, με το λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, είναι ο μόνος δρόμος για να απαλλαγεί ο λαός οριστικά και αμετάκλητα από μνημόνια, επιτηρητές και αντιλαϊκές πολιτικές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ