ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Μάχη για να γυρνάνε ζωντανοί από το μεροκάματο

Νέες κινητοποιήσεις από τα ταξικά σωματεία την Πέμπτη και την Παρασκευή, με αίτημα την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπεύθυνων για το φονικό στο «Friendshipgaz»

Νέες κινητοποιήσεις οργανώνουν οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης για το φονικό στο αεράδικο του εφοπλιστή Πετρίδη
Νέες κινητοποιήσεις οργανώνουν οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης για το φονικό στο αεράδικο του εφοπλιστή Πετρίδη
Αποφασισμένοι να επιβάλλουν το δίκιο το δικό τους και των νεκρών της τάξης τους είναι οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα ταξικά σωματεία των οποίων διοργανώνουν νέες κινητοποιήσεις μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή. Απαντώντας στην προκλητικότητα των εργοδοτών και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΝ που τους καλύπτει, απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το θάνατο των οκτώ εργατών στο αεράδικο πλοίο «Friendshipgaz», του εφοπλιστή Πετρίδη, και την άμεση ικανοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Την Πέμπτη, τα ταξικά σωματεία έχουν αποφασίσει στις 11 το πρωί να σταματήσουν τις εργασίες και να συγκεντρωθούν στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά. Από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στα δικαστήρια, απαιτώντας οι κατηγορίες για το φονικό να μετατραπούν από πλημμελήματα σε κακουργήματα και να εντοπιστούν όλοι οι υπεύθυνοι. (Χτες, ο αρχιμηχανικός της εταιρείας ζήτησε και έλαβε από την ανακρίτρια αναβολή και θα απολογηθεί αύριο Τετάρτη). Την Παρασκευή 8 Αυγούστου, με το ίδιο αίτημα θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεων των Σωματείων, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων, η Νομαρχία Πειραιά έκλεισε χτες τέσσερις ώρες νωρίτερα τις υπηρεσίες της μαζί με τους Δήμους Νίκαιας, Πειραιά, Περάματος, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Σαλαμίνας, Αμπελακίων, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις οικογένειες των θυμάτων και διαμαρτυρίας για τα «κατά συρροή» εγκλήματα που συντελούνται στη Ζώνη, με την ανοχή και τη συνενοχή της Πολιτείας. Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη κατάργησης του εγκληματικού νόμου 3551/07 για το Μητρώο, η ανάγκη για παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων, για ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων και για τη λήψη μέτρων ασφάλειας στη Ζώνη.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε κινητοποιήσεις οι οικοδόμοι

Στάση εργασίας χτες, απεργία αύριο για δεδουλευμένα και άλλα αιτήματα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των οικοδόμων έξω από το παράρτημα του Συνδικάτου τους
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των οικοδόμων έξω από το παράρτημα του Συνδικάτου τους
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες στάση εργασίας και συγκέντρωση της πλειοψηφίας των εργατών του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και του Παραρτήματός του Οικοδόμων κι Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Οι εργάτες διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και τις ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σε κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρη απεργία, αύριο, Τετάρτη 6 Αυγούστου, καλούν το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και το Παράρτημα όλους τους εργάτες. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στα γραφεία του Παραρτήματος του Συνδικάτου στο Σταθμό του ΜΕΤΡΟ, στη συμβολή οδών Καλού και Μοναστηρίου.

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργάτες του ΜΕΤΡΟ απαιτούν κατώτερο μεροκάματο 65 ευρώ, την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων (χρωστούν δεδουλευμένα 80 ημερών), την καταβολή του επιδόματος επικινδυνότητας σε όλους τους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ, πληρωμή των υπερωριών με προσαύξηση κατά 100%, αποτελεσματικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο της δουλειάς. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων, Γιάννης Πάσουλας, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρέβας και μέλη της διοίκησης.

Από χτες το απόγευμα ξεκίνησε η προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης στα σκάμματα του ΜΕΤΡΟ με προκήρυξη του Συνδικάτου, όπου καταγγέλλονται και οι προσπάθειες διάσπασης των εργαζομένων, με δημιουργία άλλου σωματείου, που μόνο τα συμφέροντα της Κοινοπραξίας του ΜΕΤΡΟ εξυπηρετούν. Η απάντηση στους διασπαστές των εργαζομένων βρίσκεται στο δυνάμωμα του Παραρτήματος, υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

«Γίνεται φανερό ότι η εργοδοσία σκληραίνει τη στάση της απέναντί μας. Παρότι ήταν έγκαιρα ενημερωμένη για τη στάση εργασίας που πραγματοποιήσαμε, στην ουσία αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί μας. Εμείς δε θα μπούμε στη λογική πότε θα βρεθεί νέος επενδυτής για να απαιτήσουμε τα δεδουλευμένα και τη λύση των υπολοίπων αιτημάτων που προβάλλουμε», σημειώνεται στην προκήρυξη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«BELLISIMO»: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν στις 4 σήμερα το απόγευμα τα ταξικά συνδικάτα επισιτισμού Αθήνας και Πειραιά του ΠΑΜΕ, για τον τραγικό θάνατο 19χρονου διανομέα από το Πακιστάν, ο οποίος δούλευε ανασφάλιστος στην εταιρεία παραγωγής έτοιμου φαγητού «BELLISIMO», στον Κολωνό. Τα ταξικά συνδικάτα διεκδικούν να μπει φρένο στην ασυδοσία των εργοδοτών, να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία που αποτελεί «νόμο» στον κλάδο και να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΑΛΜΥΡΟΣ ΒΟΛΟΥ: Την αυθαίρετη απόλυση του εργαζόμενου Δημήτρη Τσέλια από την εργοδοσία του σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδη» στο κατάστημα Αλμυρού καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Καλεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους της περιοχής να συμπαρασταθούν στο συνάδελφο, να απαιτήσουν την επαναπρόσληψή του, να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ και να απομονώσουν τους «καρεκλοκένταυρους» των συνδικάτων - σφραγίδων (ΕΚ Αλμυρού).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»: Προβλήματα που έχουν σχέση κυρίως με την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες, διαπίστωσε το κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με την βουλευτή του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου, που επισκέφθηκε το ίδρυμα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε ορισμένες κλινικές και στις ΜΕΘ έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά κρεβάτια. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμη ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και ιδιαίτερα των μολυσματικών, καθώς τεράστιος όγκος από αυτά έχει συσσωρευτεί σε παρακείμενη έκταση του νοσοκομείου.

ΟΕΒ: Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2μμ και συγκέντρωση την ίδια ώρα στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη οι υδρονομείς και ηλεκτρολόγοι των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με απόφαση του Σωματείου τους. Θεωρούν ότι το ΠΔ 164/04 ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στη λειτουργία των ΟΕΒ με την επιβαλλόμενη απόλυση ικανού και έμπειρου προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία τους.

ΕΣΠΗΤ: Αιτήσεις ακύρωσης κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ενωση Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) προκειμένου να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Απασχόλησης, στα πλαίσια του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση Επιτροπών για την ένταξη του ΤΑΙΣΥΤ στον ενιαίο φορέα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Ανάλογη αίτηση κατέθεσε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ