ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Κινητοποιήσεις για τα λαϊκά προβλήματα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στον δήμαρχο Βόλου, Π. Σκοτινιώτη, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, των Λαϊκών Eπιτροπών Καραγάτς, Χιλιαδούς και Νέας Δημητριάδας, του Σωματείου Καθαριστριών, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών (ΟΓΕ) και φοιτητών του ΜΑΣ.

Οι συνδικαλιστές έθεσαν, κατ' αρχάς, τις μεγάλες ελλείψεις και ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων στα θέματα της καθαριότητας των σχολείων, αλλά και των προβλημάτων που έχουν τα κτίρια και οι άλλες υποδομές, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ κατήγγειλαν την απόφαση για τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών και απαίτησαν να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα σχολεία. Ως άμεσα προβλήματα ενδεικτικά ανέφεραν αυτά του ελαιοχρωματισμού και της λειτουργίας των τουαλετών που υπάρχουν σε πολλά σχολεία (3ο, 5ο, 9ο, 10ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, Δημοτικό Σχολείο Ριζομύλου, Δημοτικό Σχολείο Λεχωνίων, 2oΓυμνάσιο Βόλου, προκατασκευασμένες αίθουσες του σχολείου Αλυκών 3ο ΕΠΑΛ κ.ά.) Επίσης, σε όλα σχεδόν τα σχολεία υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα, αφού μέχρι και 10 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων δεν υπάρχουν καθαρίστριες, συνέπεια της ετήσιας ομηρίας τους που συνεχίζεται και για φέτος.

ΕΥΚΑΡΠΙΑ: Αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν ζώσει το εργοτάξιο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία, βρέθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής το βράδυ της Δευτέρας. Με αυτοκινητοπομπή έφτασαν στο σημείο, αφού νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ευκαρπίας και πορεία στους δρόμους της περιοχής. Στη συγκέντρωση συμμετείχε με μαζικό και δυναμικό μπλοκ και η Λαϊκή Επιτροπή Ευκαρπίας. Οι κάτοικοι απαίτησαν να μη γίνει ο ΣΜΑ στη συγκεκριμένη θέση, αλλά μακριά από τον οικισμό, να μη γίνει καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο του «ΤΙΤΑΝ» και να επικαιροποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων. Απαίτησαν να φύγουν τα ΜΑΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις που από τις 29 του Ιούλη βρίσκονται σε μόνιμη βάση στην περιοχή. Οι Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Παύλου Μελά το επόμενο διάστημα θα πάρουν πρωτοβουλίες για να αποκτήσει ο αγώνας ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά και να γίνει υπόθεση όλου του λαού της ευρύτερης περιοχής.

ΠΟΛΙΧΝΗ: Δράσεις στο πάρκο του Δημαρχείου Πολίχνης οργανώνει αύριο Παρασκευή, 6 Σεπτέμβρη, η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης. Στις 6 μ.μ. θα γίνει χαριστικό παζάρι παιδικών ρούχων και παιχνιδιών. Στις 7 μ.μ. συζήτηση για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών. Στις 8.30 μ.μ. λαϊκό γλέντι. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά τροφίμων και σχολικών ειδών για οικογένειες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη. Στο χώρο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιχνίδια και σχολικά είδη για ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες.

ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ: Στο γλέντι που διοργανώνει την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη στις 8 το βράδυ στις Τζιτζιφιές, στον πεζόδρομο της οδού Θράκης, καλεί η Λαϊκή Επιτροπή της Καλλιθέας τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τις οικογένειές τους. Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται με τις γραμμές 10, 229 και 910 (στάση 1η Κατσώνη).

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Παρεμβάσεις για το θέμα των παιδικών σταθμών

Με απανωτές δυναμικές παρεμβάσεις στο ΔΣ του Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών Κερατσινίου και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το σωματείο Εργαζομένων του Δήμου και η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου δίνουν εδώ και δύο μέρες, προχτές και χτες, μάχη για να μην περάσει η απόφαση της δημοτική αρχής (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) του δημάρχου Λ. Τζανή, να αναθέσει τη λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της περιοχής σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) για να τους λειτουργήσουν.

Συνολικά για το πρόβλημα των παιδικών σταθμών, έκανε παρέμβαση η Λαϊκή Επιτροπή και με ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως η δημοτική αρχή πέρυσι συγχώνευσε δύο παιδικούς σταθμούς και άφησε «εκτός» πάνω από 300 παιδιά. Για φέτος, χώρια ότι οι παιδικοί σταθμοί θα έπρεπε να λειτουργούν από τις 2 Σεπτέμβρη και είναι ακόμα κλειστοί, κατατέθηκαν 940 αιτήσεις. Ωστόσο, το πολύ 400 παιδιά θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού και κτιριακών εγκαταστάσεων.

Προχτές Τρίτη, 3 Σεπτέμβρη, το ΔΣ των Παιδικών Σταθμών Κερατσινίου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με θέμα όπως αναφέρεται: «Ελλείψει προσωπικού - σύναψη προγραμματικής σύμβασης με κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, έγκριση όρων αυτής και διάθεσης πίστωσης». Η δυναμική παρέμβαση γονιών, εργαζομένων του δήμου και της Λαϊκής Επιτροπής απέτρεψε την προχτεσινή συνεδρίαση, όπως και αυτή που είχε προγραμματιστεί για χτες στις 12 το μεσημέρι. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ έβαλαν το θέμα στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τελικά διακόπηκε τα ξημερώματα χωρίς απόφαση.

Στην ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Επιτροπή καλεί το λαό του Κερατσινίου με την πάλη του να μην επιτρέψει «καμία ιδιωτικοποίηση» των υπηρεσιών του δήμου. Να διεκδικήσουν να δοθεί τώρα γενναία χρηματοδότηση για αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους - δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα υποδομή, ποιότητα, φαγητό, με μόνιμο εξειδικευμένο, επαρκές προσωπικό.

Απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί των φασιστοειδών

Αθώοι κρίθηκαν χτες από το δικαστήριο, ο Γραμματέας του ΕΕΚ (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα) Σ. Μιχαήλ και ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Κ. Μουτζούρης που κατηγορούνταν, μετά από μήνυση στελεχών του φασιστικού - ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής το Μάη του 2009. Οι κατηγορίες ήταν για «συκοφαντική δυσφήμιση», «διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια» και «διατάραξη της κοινής ειρήνης». Ο Σ. Μιχαήλ και ο Κ. Μουτζούρης σύρθηκαν σε δίκη επειδή εναντιώθηκαν στους φασίστες και τη δράση τους. Μάλιστα, ο πρώτος μηνύθηκε και κατηγορήθηκε γιατί υπέγραφε κάλεσμα του κόμματός του σε διαδήλωση ενάντια στα φασιστοειδή, τα οποία είχαν προαναγγείλει συγκέντρωση - κυνηγητό σε βάρος μεταναστών στον Αγιο Παντελεήμονα! Ο δε πρύτανης κατηγορήθηκε για συνδρομή, επειδή επέτρεψε τη χρήση υλικοτεχνικού εξοπλισμού του ΕΜΠ από ιστότοπο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προέκυψε η τέλεση των αδικημάτων και των αξιόποινων πράξεων με τις οποίες παραπέμφθηκαν. Ο γραμματέας του ΕΕΚ Σ. Μιχαήλ στην κατάθεσή του, είπε ότι το διακύβευμα της υπόθεσης είναι και η απόπειρα να απαγορευτεί, να χτυπηθεί, να τεθεί εκτός νόμου όποιος αντιστέκεται στην κοινωνική βαρβαρότητα. Νωρίτερα, ο Κ. Μουτζούρης σχετικά με τις κατηγορίες που του απεδίδοντο είπε ότι είναι υπέρ της έκφρασης των ιδεών, ασχέτως αν τις ασπάζεται ή όχι.

Εκδήλωση στον Ξηρόλακκα

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Εκδήλωση στον Ξηρόλακκα Καρυάς Ολύμπου, για να τιμήσουν την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, οργάνωσαν, την περασμένη Κυριακή, 1 Σεπτέμβρη, τα παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η ιστορική 1η Συνδιάσκεψη Ανταρτών Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ, τον Αύγουστο του 1942, στο Μπεχτέσι Ολύμπου και η ορκωμοσία των ΕΛΑΣίτικων ομάδων της περιοχής Κισσάβου - Ολύμπου που ακολούθησε, σηματοδότησαν, ουσιαστικά, την έναρξη του ένοπλου αγώνα στην περιοχή, για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Οι αμάδες του ΕΛΑΣ έβαλαν ως στόχους τη συγκέντρωση όπλων και στρατιωτικού υλικού, την κατάταξη νέων εθελοντών, τη δημιουργία επιμελητείας και, κυρίως, την εξόντωση των λεγεωνάριων συνεργατών των Ιταλών, των διωκτών και δολοφόνων της υπαίθρου, των ληστών και ζωοκλεφτών που βασάνιζαν το λαό.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Θ. Βίτκος, πρόεδρος του παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τηλ. Καλόγηρος, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Οι μεγαλειώδεις αγώνες για την απαλλαγή του λαού μας από το φασιστικό ζυγό δεν πρέπει να ξεχαστούν, όπως επιδιώκει με μανία η αστική τάξη. Η εργατιά και η αγροτιά δεν πρέπει να ξεχάσουν και να αποστραφούν το ίδιο το έργο τους, να αγνοήσουν ή να μισήσουν τον πρωτεργάτη και καθοδηγητή, το ΚΚΕ. Και σήμερα, μόνη προοπτική και διέξοδος είναι η πρόταση του ΚΚΕ: Αγώνας για Λαϊκή Οικονομία και Λαϊκή Εξουσία».

Αποχή των δικηγόρων

Αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν για Τρίτη και Τετάρτη, 17 και 18 Σεπτέμβρη, οι δικηγόροι της χώρας. Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προτάσσει σε ανακοίνωσή της τα προβλήματα που προκαλεί στον κλάδο ο υπό κατάθεση νέος Κώδικας Δικηγόρων, και όπως σημειώνεται «επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες».

Τραγικός θάνατος 38χρονου δημοσιογράφου

Ο 38χρονος δημοσιογράφος του «Εθνους» Αχιλλέας Παναγούλης έχασε χτες τα ξημερώματα τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη Λ. Μεσογείων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να περάσει το δρόμο όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών «εκφράζει την οδύνη του για το τραγικό τέλος του 38χρονου δημοσιογράφου».

Τις εργασίες για τη διάνοιξη της σήραγγας επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά ξεκίνησε ο Μετροπόντικας «Ιππόδαμος», όπως ανακοίνωσε η «Αττικό Μετρό ΑΕ». Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας ξεκινούν εμπρόθεσμα και υπολογίζεται πως σε 2,5 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της σήραγγας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org