ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εκδηλώσεις σε γειτονιές και μεγάλες πόλεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα, που μπαίνουν σε τροχιά κορύφωσης. Συγκεκριμένα εκδηλώσεις οργανώνονται:

Αύριο Παρασκευή

Στην Καβάλα, πάρκο Φαλήρου, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συναυλία με τον Δημήτρη Σταρόβα και τον Γιώργο Χατζή, πλούσιο πρόγραμμα στον «Παιδότοπο» κ.ά.

Στη Βέροια, πλατεία Ελιάς. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: θεματικά project μαθητών, συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, εργαστήρι χειροτεχνίας και ζωγραφικής κ.ά.

Στην Κομοτηνή, Αλσος Αγ. Παρασκευής (Σπαθί), στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση με θέμα την ανεργία, μουσικά αφιερώματα και συναυλίες μεταξύ άλλων και από τους Χάρη Κυρατζόγλου και Χάρη Τήλιο.

Στον Πύργο Ηλείας, στο πάρκο Κουβέλου. Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βιντεοπροβολές, θεατρικά δρώμενα, επίδειξη πολεμικών τεχνών, συναυλίες κ.ά.

Στην Αρτα, πλατεία Σκουφά. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Αφιέρωμα στο αντιφασιστικό τραγούδι. Συναυλία από το φοιτητικό συγκρότημα Μixgrill. Συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά. Λαϊκό Γλέντι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο.

Στα Χανιά, πάρκο «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών». Το αυριανό πρόγραμμα στις δυο σκηνές του Φεστιβάλ περιλαμβάνει: Αφιέρωμα «Ο Μπρεχτ για τον πόλεμο και το φασισμό». Θεατρική παράσταση «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» του Μπ. Μπρέχτ, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Συναυλία με τους «The Hallicuti Band». Επίδειξη πολεμικών τεχνών. Συζήτηση με αθλητικά σωματεία. Κουκλοθέατρο: «Ο Ψαροτρομάρας» από την ομάδα ΚΟΥ-ΚΛΟ. Προβολή ταινίας μικρού μήκους για τη Χρυσή Αυγή «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον...». Θεατρικό του Μπ. Μπρεχτ «Τα τουφέκια της κυρά Καρράρ». Συναυλία «Τσακίζουμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο, οπότε και θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Μυτιλήνη, πάρκο ΙΚΑ στην Επάνω Σκάλα, στις 8 μ.μ. Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μουσικό συγκρότημα «Reipper». Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική Επανάσταση». Χαιρετισμός από τη γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ, Νάσια Σούκουλη. Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με τους Μυρσίνη και Μιχάλη Κουτσκουδή και Δημήτρη Σκλεπάρη. Συναυλία με τους ΜΑΓΜΑ. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο, οπότε και θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στη Λαμπρινή (Αθήνα), πλατεία Αγ. Ανδρέα, στις 8 μ.μ. Εκδήλωση αλληλεγγύης, με ομιλία από την Βιβή Σιώρα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και μεγάλο αφιέρωμα στο νησιώτικο - ικαριώτικο τραγούδι.

Στη Γούβα (Αθήνα), πλατεία Πλυτά, στις 8 μ.μ. Ομιλία από τον Νίκο Λάππα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, και αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι.

Το πρόγραμμα του αθλητικού camp στην Αθήνα

Το πρόγραμμα του Αθλητικού Camp της ΚΝΕ στην Αθήνα, που θα γίνει στις 14 - 21 Σεπτέμβρη, έδωσε χτες στη δημοσιότητα, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" ξεκινάνε με το αθλητικό Camp της ΚΝΕ. Από τις 14 έως τις 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο "Τρίτση" θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αθλητικό camp της ΚΝΕ για νέους και νέες με σύνθημα "Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας". Οι εκδηλώσεις αυτές έρχονται σαν συνέχεια μιας πλούσιας παρέμβασης που άνοιξε η ΚΝΕ όλο τον προηγούμενο χρόνο, με πετυχημένες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα του Αθλητικού camp έχει ως εξής:

- Από τις 14 έως τις 18 Σεπτέμβρη, στις 18.00: Τουρνουά Μπάσκετ 3 on 3.

- Την Τετάρτη, 18 Σεπτέμβρη, στις 18.00: Ποδηλατικός γύρος του Πάρκου για παιδιά.

- Την Πέμπτη, 19 Σεπτέμβρη και την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, στις 19.30: Επίδειξη - σεμινάρια μαχητικών αθλημάτων: Πάλη (από την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης), Παγκράτιο (Ελληνική Ομοσπονδία Παγκράτιου Αθλήματος), Πυγμαχία (από διακεκριμένους αθλητές και από τον πρώην διεθνή προπονητή Λευτέρη Λειβάδη), Τζούντο (από διακεκριμένους αθλητές).

- Την Πέμπτη, 19 Σεπτέμβρη, στις 20.30: Τουρνουά Σκάκι Μπλιτζ.

- Την Παρασκευή, 20 Σεπτέμβρη, στις 20.30: Αγώνας Σιμουλτανέ του Διεθνή Μετρ Κώστα Μουτούση.

- Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, στις 9.30: Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5χλμ. αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (αφετηρία: κεντρική πλατεία Ιλίου, τερματισμός: πάρκο "Τρίτση").

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Αθλητικού Camp είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής για το αθλητικό camp μπορούν να γίνονται στα e-mail: kne@kne.gr και mail@odigitis.gr και στο τηλέφωνο: 698.7706.814».

Σήμερα η σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή

Σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή οργανώνουν σήμερα Πέμπτη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Επίσης, στις 11/9, με το άνοιγμα των σχολείων, έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις έξω από Ειδικά Σχολεία.

Στις 18/9 προγραμματίζεται μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Σε απεργίες από τις 11 Σεπτέμβρη

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρά την επόμενη βδομάδα το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με αιχμή την αντίδραση στις απολύσεις. Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), αποφάσισε την κήρυξη δύο 48ωρων απεργιών στις 10, 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη και συνέχεια με 5ήμερη απεργία από τις 16 Σεπτέμβρη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»
Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι δικαίωμα

«Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι δικαίωμα όλων των παιδιών», τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» που καλεί τις νηπιαγωγούς να εγγράψουν όλα τα νήπια που θα έρθουν στην πόρτα του σχολείου τους και να ενημερώσουν τους γονείς για τα σχέδια των διοικητών της εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών αναφέρεται σε νέες εντολές που δίνονται και είναι στην κατεύθυνση της πολιτικής των απολύσεων και ορίζουν ότι «δε θα γίνουν εγγραφές αν δεν οριστικοποιηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών λόγω κινητικότητας». Παράλληλα, εκατοντάδες προνήπια μένουν κάθε χρόνο εκτός, εξαιτίας της άρνησης της διοίκησης να ιδρύσει νέα νηπιαγωγεία, η υποχρηματοδότηση έχει αποτέλεσμα να πληρώνουν οι γονείς και τα στοιχειώδη, ενώ φτιάχνονται τμήματα «πηγμένα» σε μαθητές.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ζητά, μεταξύ άλλων, την ίδρυση και λειτουργία τουλάχιστον εννέα νέων νηπιαγωγείων στην περιοχή ευθύνης του (από τρία σε Μεταμόρφωση, Ν. Ηράκλειο και Ν. Ιωνία), άμεση εξασφάλιση της υποδομής, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των κενών, όχι στο σχολείο της αγοράς και της ημιμάθειας κ.ά.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να γίνει το ξενοδοχείο «La Mirage» δωρεάν φοιτητική Εστία

Κινητοποίηση αύριο, στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία στα Προπύλαια κι αμέσως μετά στο δημαρχείο της Αθήνας

Nα γίνει άμεσα το ξενοδοχείο «La Mirage» δωρεάν φοιτητική Εστία - κυβερνητική υπόσχεση που εκκρεμεί εδώ και δυο χρόνια - στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, νοίκια απαιτεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και προχωράει αύριο, Παρασκευή, σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας στα Προπύλαια κι αμέσως μετά στο δημαρχείο της Αθήνας.

Το πρόβλημα στέγης για φοιτητές και σπουδαστές οξύνεται καθώς η μια εστία μετά την άλλη κλείνει, πετσοκόβεται το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα. Το ΜΑΣ διεκδικεί: Να μην ιδιωτικοποιηθεί, ξεπουληθεί, επιβληθεί ενοίκιο στις ήδη υπάρχουσες Εστίες. Καμιά Εστία να μην κλείσει. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις Εστίες. Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ειδικά στις Εστίες. Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους, να μην κλείσει κανένα εστιατόριο. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ