ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Εμετικό φυλλάδιο εναντίον παιδιών μεταναστών

Ενα χυδαίο, εμετικό και «άρρωστο» φυλλάδιο - ανακοίνωση διακίνησαν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής στη Μυτιλήνη, όπου έφτασαν στο σημείο να βάλουν φωτογραφίες με παιδιά μεταναστών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του νησιού, υποστηρίζοντας ότι μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων από ασθένειες. Το συγκεκριμένο χρυσαυγίτικο φυλλάδιο και το περιεχόμενό του εντοπίστηκε και καταγγέλθηκε από τους ίδιους τους γιατρούς του νοσοκομείου που το βρήκαν να διακινείται στην πόλη της Μυτιλήνης, δημιουργώντας μεγάλες αντιδράσεις σε όλο το νησί. Εδωσαν έτσι την πρέπουσα απάντηση στα φασιστοειδή που, για άλλη μια φορά, επιχειρούν να δείξουν στο λαό ότι για τα δεινά του φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι μετανάστες.

Οπως καταγγέλλει, με ανακοίνωση, η Ενωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου:

«Στις 26 Νοεμβρίου οι γιατροί του Γ. Ν. Μυτιλήνης μείναμε έκπληκτοι όταν αντικρίσαμε φυλλάδιο της φασιστικής Χρυσής Αυγής με φωτογραφίες παιδιών μεταναστών, ασθενών της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου μας και των γονέων συνοδών τους, με τη συνοδεία κειμένου με ρατσιστικό και χυδαίο λόγο κατά των μεταναστών! Πέρα από το πόσο ανήθικα και παράνομα χρησιμοποιούνται φωτογραφίες παιδιών για να προωθηθεί το ρατσιστικό δηλητήριο, στο κείμενο περιέχεται αντιεπιστημονική πληροφόρηση για δήθεν μετάδοση ασθενειών από τους μετανάστες, όπως και δυσφήμηση για τις συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο μας, όπου, παρά την τεράστια έλλειψη προσωπικού, οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη για να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με την υπάρχουσα κατάσταση».

«Θεωρούμε, συνεχίζουν, την υγεία αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό και προσφέρουμε την ιατρική μας φροντίδα σε όποιον άρρωστο προσέρχεται στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού είτε αυτός είναι ντόπιος ή ξένος, είτε είναι εργαζόμενος ή άνεργος, είτε είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Η αρρώστια και ο πόνος δεν έχουν χρώμα, γένος, θρησκεία ή φυλή και η κυκλοφορία του φυλλαδίου αυτού αποτελεί ντροπή για την κοινωνία μας»!

«Αυτοί, που παρουσιάζουν τους μετανάστες ως υπεύθυνους για τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας, προσπαθούν να κρύψουν τους πραγματικούς ενόχους που δεν είναι άλλοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ, είναι οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεργολάβοι και οι εφοπλιστές. Στα αφεντικά τους "χτυπάνε προσοχή" και στους φτωχούς βιοπαλαιστές, κάνουν άνανδρες επιθέσεις», επισημαίνουν οι γιατροί.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Εκδήλωση για την ψυχαγωγία των παιδιών

Στιγμιότυπο από τη διάρκεια των εκδηλώσεων
Στιγμιότυπο από τη διάρκεια των εκδηλώσεων
Μεγάλη ανταπόκριση είχε η εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» την περασμένη Κυριακή, όπου πάνω από 100 ελληνόπουλα και παιδάκια μεταναστών, από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της περιοχής βρέθηκαν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, παίρνοντας μέρος μαζί με τους γονείς τους, στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν από κοινού για τις λαϊκές οικογένειες.

«Η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», που δραστηριοποιείται σε αυτή, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης της λαϊκής οικογένειας στο ρεύμα, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη σίτιση αποφάσισε να οργανώσει τη διασκέδαση και των παιδιών της, που επίσης αποτελεί πανάκριβο έξοδο για τους γονείς», σημειώνει στον «Ρ», ο Κώστας Μουρδουκούτας εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής. «Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με γονείς και παιδιά το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήσαμε μαζικές κινητοποιήσεις σε σχολεία της περιοχής, μοιράσαμε υλικό, συγκεντρώσαμε κόσμο από την καταγραφή που επίσης διατηρούμε. Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, που θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνει εκτός από παιδικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο και άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά, συζητήσεις για τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, τα ναρκωτικά, το λαϊκό αθλητισμό κ.ά.

Η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» διοργανώνει νέες εκδηλώσεις για γονείς και παιδιά την Κυριακή 16/12 με χριστουγεννιάτικο εργαστήρι, παιχνίδια και διαδραστική αφήγηση παραμυθιού. Αντίστοιχα στις 23/12 θα διοργανώσει Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για γονείς και παιδιά.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Δωρεάν μαθήματα σε παιδιά ανέργων και χαμηλόμισθων οικογενειών ξεκινά από σήμερα η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου σε συνεργασία με καθηγητές - εθελοντές από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο χώρο του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Περιστέρι. Τηλ. επικοιν.: 210.5718.023 - 698.0305.482 από Δευτέρα - Παρασκευή 11.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.

Διανομή λαχανικών από την ΠΑΣΥ στην Πέλλα

Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη των αγροτών με τα λαϊκά στρώματα και όσους έχουν ανάγκη, οι αγρότες της Πέλλας, με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, παρέδωσαν την περασμένη βδομάδα, για δεύτερη φορά, σημαντική ποσότητα λαχανικών στη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωσαν λαχανικά από αγρότες που αρνούνται να δώσουν τσάμπα τον ιδρώτα τους και την παραγωγή τους στο χονδρεμπόριο με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, που εκβιαστικά επιβάλλονται. Προτίμησαν να τα δώσουν στα παιδιά της «ΙΘΑΚΗΣ», που τα έχουν ανάγκη, ειδικότερα αυτήν την περίοδο εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης με τις τεράστιες περικοπές της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και από τους τομείς της Υγείας - Πρόνοιας, των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας

Η Ενωση Γονέων Μεταμόρφωσης οργανώνει δωρεάν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα στηρίζουν καθηγητές που παίρνουν μέρος στη Λαϊκή Επιτροπή Μεταμόρφωσης. Τα μαθήματα για τους μαθητές θα είναι δωρεάν και οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και δε θα αμείβονται. Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα αφορούν τα μαθήματα των Μαθηματικών, των Φιλολογικών και της Φυσικής - Χημείας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210.28.30.811

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΟΣΑ
Συνεργασία προς όφελος των επιχειρηματιών

Νέα συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, αυτήν τη φορά για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και με κύριο στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, εγκαινίασε η κυβέρνηση, με εκδήλωση των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων του ισογείου του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ΟΟΣΑ, ο Οργανισμός «θα συνεργαστεί άμεσα με την Ελληνική κυβέρνηση (υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) για τη μείωση διοικητικών εμποδίων κατά 25% σε 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας: γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, ετήσιοι ισολογισμοί, εταιρικό δίκαιο, ενέργεια, περιβάλλον, αλιεία, ασφάλεια τροφίμων, φαρμακευτική νομοθεσία, δημόσιες συμβάσεις, στατιστική, φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ), τηλεπικοινωνίες, τουρισμός και εργασιακό περιβάλλον - εργασιακές σχέσεις».

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα επικεντρώσει σε τέσσερις τομείς, με στόχο τους «περιορισμούς στον ανταγωνισμό»: στον τουρισμό, στην επεξεργασία τροφίμων, στο λιανεμπόριο και στα δομικά υλικά.

Διώξεις για προσχεδιασμένο εμπρησμό

Για προσχεδιασμένο εμπρησμό κτιρίου της εταιρείας «Sprider Stores», στην Ανθούσα, κατηγορούνται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που βρίσκονταν το Φλεβάρη του 2012 στη διοίκηση, με σκοπό την είσπραξη του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, μετά από σχετική έρευνα, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό, της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών και της απόπειρας απάτης. Επίσης, απήγγειλε κατηγορίες για έκρηξη και εμπρησμό σε τέσσερις συνεργάτες της επιχείρησης που φέρεται να εμπλέκονται στην προσχεδιασμένη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πυρκαγιά.

Η καταστροφική πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί τα ξημερώματα της 13ης Φλεβάρη 2012 και δημοσιεύματα αρχικά την είχαν συνδέσει με επεισόδια και με «κουκουλοφόρους ταραξίες» στο κέντρο της Αθήνας, κατά την ψήφιση του μνημονίου. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει τότε, μετά από καταγραφή, ότι το κόστος της καταστροφής σε εμπορεύματα και πάγιο εξοπλισμό - πλήρως ασφαλισμένα σε 4 ασφαλιστικούς ομίλους - ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ. Η δικογραφία έχει ανατεθεί σε ανακριτή.

Διώχτηκαν από τη χώρα

Η συγκυβέρνηση υλοποιώντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, έχει ενισχύσει τις κατασταλτικές επιχειρήσεις κατά των μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, ενώ περίπου 5.000 μετανάστες διώχτηκαν από τη χώρα μας από τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το Νοέμβρη 1.035 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων διώχτηκαν από την Ελλάδα (για 585 είχαν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης κι οι υπόλοιποι «επέστρεψαν» μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης). Συνολικά, από τον περασμένο Αύγουστο διώχτηκαν από την Ελλάδα, 4.971 άτομα.

Εξάλλου, χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Φ. Κρεπό, εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, τόνισε πως υπάρχει πίεση στις ελληνικές αρχές από την ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ δε θέλουν τους μετανάστες. Επίσης, αναφέρθηκε στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των μεταναστών και τάχθηκε κατά του μέτρου της διοικητικής κράτησης.

Παράλληλα, σε χτεσινή συνέντευξη αντιρατσιστικών οργανώσεων καταγγέλθηκε, από Πακιστανό μετανάστη, ότι τον περασμένο μήνα ξυλοκοπήθηκε από φύλακες του στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στην Κόρινθο, ενώ μετανάστης από το Αφγανιστάν κατάγγειλε ξυλοδαρμό από αστυνομικούς μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

ΝΟΜΙΜΟ κρίθηκε από το Ε' Τμήμα του ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει την ίδρυση Τμημάτων και Γραφείων της Αστυνομίας κατά της ρατσιστικής βίας, αρχικά στις υποδιευθύνσεις της Κρατικής Ασφάλειας της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας της Αττικής και σε όλη την Ελλάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ