ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στους δρόμους οι αγρότες!

Τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, συλλαλητήριο, με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και την ίδια μέρα αγωνιστική συγκέντρωση αγροτών στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Κινητοποίηση προετοιμάζεται και στη Λάρισα

Μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, από προχτές, Κυριακή, τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες πολλών χωριών, ενώ κλιμάκια της Ομοσπονδίας περιοδεύουν, καθημερινά, στην ύπαιθρο, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να πάρει μαζικά και δυναμικά μέρος. Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στον Παλαμά, θα πραγματοποιηθεί η τελική σύσκεψη που θα οργανώσει την «κάθοδο» των τρακτέρ στην πόλη.

Την ίδια μέρα και ώρα, στον αγώνα μπαίνουν και οι αγρότες των Τρικάλων, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε, σε σύσκεψη αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η ΑΝΟΙΞΗ». Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, μαζί με αγρότες, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, θέτοντας τα μεγάλα προβλήματα που η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο κι ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τον ΟΓΑ (αύξηση ασφαλίστρων και ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ανασφάλιστα βιβλιάρια ασθενείας, αδυναμία πληρωμής της συμμετοχής στα φάρμακα κ.ά.).

Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και για τη Λάρισα, μέσα από συσκέψεις που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού σε επαρχιακές πόλεις και χωριά της περιοχής.

Οι κινητοποιήσεις στους θεσσαλικούς νομούς πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της απόφασης για την οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που λήφθηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Οι Θεσσαλοί αγρότες βγαίνουν στον αγώνα για ν' αποκρούσουν τη νέα σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον τους, με την πρόσφατη ψήφιση του 3ουμνημονίου, η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, και για να εκφράσουν, για μια ακόμα φορά, την απόφασή τους να συγκρουστούν με την ΚΑΠ της ΕΕ, που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας σε μαζικό ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 θα φέρει χειρότερα μέτρα, που θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση των επιδοτήσεων, σε νέους φραγμούς στην παραγωγή προϊόντων, στη διεύρυνση των εισαγωγών χωρίς δασμούς από τρίτες χώρες.

«Βαρύ το τσεκούρι»

Ο νέος «βαρύς πέλεκυς» της τρικομματικής συγκυβέρνησης, που πέφτει, με δύναμη, στα κεφάλια των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, «σφάζει» και τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς:

  • Με την απόφαση για το κράτημα λογιστικών βιβλίων και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, θα φορολογηθούν άγρια, ενώ φαίνεται να προωθείται και η φορολόγηση των χωραφιών.
  • Η επιστροφή του ΦΠΑ μειώνεται, φέτος, από 11% στο 6%, με άμεση προοπτική την πλήρη κατάργησή της.
  • Οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις μειώνονται, με το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος άδειας, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς αν θα κοπεί και το 30ευρω.
  • Οι εισφορές στον ΟΓΑ για την Υγεία αυξάνονται κατά 70%, την ίδια στιγμή που επεκτείνεται και αυξάνεται η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων στο 25%, που θα μεγαλώνει όταν δε χρησιμοποιούνται γενόσημα, ενώ μεγάλη αύξηση έχουμε και στις εισφορές για την αγροτική σύνταξη, με την αναγκαστική αλλαγή των κλιμακίων.
  • Η τιμή του πετρελαίου αγροτικής χρήσης ανέβηκε, ενώ είναι αμφίβολο αν θα δοθεί το υπόλοιπο 50% της επιστροφής φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που, ούτως ή άλλως, περικόπτεται, όταν η τιμή του αυξάνεται.
  • Η τιμή του αγροτικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 30% και νέα αύξηση θα αποφασιστεί τον ερχόμενο Γενάρη.
  • Το νερό άρδευσης και ύδρευσης έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Ολα αυτά και πολλά άλλα - οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν και «ειδικά» χαράτσια, όπως για την ανανέωση των αδειών λειτουργίας των γεωτρήσεων, για τις ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.ά., καθώς και όλα τα άλλα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό (για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για φόρο αλληλεγγύης, 5ευρω και, οσονούπω, 25ευρω στα νοσοκομεία κ.ά.) - σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί συρρίκνωση, αφού οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι εξευτελιστικές και οι επιδοτήσεις έχουν πετσοκοπεί, ενώ το κόστος παραγωγής, με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια, συνεχώς αυξάνεται.

Συνδέοντας τις άμεσες διεκδικήσεις τους με την ανάγκη ανατροπής της ΚΑΠ της ΕΕ, οι μικρομεσαίοι αγρότες προβάλλουν ως προοπτική του αγώνα τους μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, καθώς και στην κάλυψη των αναγκών για πρώτες ύλες στη μεταποιητική βιομηχανία.

ΕΥΔΑΠ
Τεράστια αύξηση κερδών σε περίοδο ύφεσης

Τεράστια αύξηση κερδών κατά 62,38%, μετά από φόρους παρουσίασε το εννεάμηνο του 2012 η υπό πλήρη ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ, παρά την κρίση. Κέρδη που οφείλονται βέβαια στο γεγονός ότι οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν ένα φυσικό πόρο, όπως το νερό, για ...χρυσάφι και πανάκριβα τέλη αποχέτευσης, αλλά και στη μείωση των μισθών των εργαζομένων στην επιχείρηση, λόγω της πολιτικής των μνημονίων που συναποφάσισαν η κυβέρνηση με την τρόικα.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, τα ενοποιημένα κέρδη της προ τόκων και φόρων (EBIT) ανήλθαν στα 67,41 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011 που είχαν διαμορφωθεί στα 44,18 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 52,57%. Τα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 91,27 εκατ. ευρώ σε σχέση με 67,42 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35,38%. Αντίστοιχα για την Εταιρεία το EBITDA διαμορφώθηκε στα 91,28 εκατ. ευρώ, έναντι 67,42 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011.

Τα μετά από φόρους ενοποιημένα κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 44,21 εκατ. ευρώ, έναντι 27,23 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου 2011 (αύξηση 62,38%).

Τέλος, ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ, το εννεάμηνο του 2012, διαμορφώθηκε στα 268,6 εκατ. ευρώ από 271,7 εκατ. ευρώ το 2011 (-1,12%), λόγω της υποχώρησης των εσόδων από μείωση των νέων παροχών ύδρευσης και των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών αποχέτευσης, ως αποτέλεσμα της πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα λόγω της οικονομικής ύφεσης.

ΕΣΕΕ
«Συγκυβέρνηση» και στη νέα διοίκηση

Η «συμμαχία των προθύμων» επισκίασε τις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συμπορεύονται στη βάση της επισήμανσης του απερχόμενου προέδρου της Συνομοσπονδίας Β. Κορκίδη ότι «οι κοινοί αγώνες μας έπεισαν ότι η αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων μας υπερβαίνει τις πολιτικές μας διαφορές».

Το γεγονός, βέβαια, της αγωνιστικής απραξίας που διακρίνει την ΕΣΕΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων «για τα μάτια του κόσμου», αλλά και η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης απέναντι στα φιλομονοπωλιακού χαρακτήρα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης αποδεικνύουν πόσο προκλητικό είναι να γίνονται εκτίμησης σαν τις παραπάνω, Γιατί, ούτε κοινοί αγώνες, ούτε προάσπιση των συναδέλφων, ούτε προώθηση των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπροσώπων του κλάδου υπήρξε. Το μόνο που κατάφεραν ήταν ότι οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις ενώθηκαν εις σάρκαν μίαν με σκοπό την εξυπηρέτηση των μεσαίων και μεγάλων εμπορικών συμφερόντων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ένα κομμάτι από την «πίτα» της ...«ανάκαμψης», θα πάει εκεί που πρέπει και ότι δε θα έρθουν ...ξένες δυνάμεις να διεμβολίσουν ολοκληρωτικά τον εμπορικό κλάδο.

Στον αντίποδα των θέσεων, του στόχου και της εκλογικής συνεργασίας των πρώην αντίπαλων συνδυασμών «Νέα Εμπορική Ενότητα» και «Πανελλήνια Κίνηση Εμπόρων» που κατήλθαν στις εκλογές ως «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο», στάθηκαν οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», οι αγωνιστικές δυνάμεις που συστρατεύονται με την ΠΑΣΕΒΕ και αγωνιούν για τον αυτοαπασχολούμενο και μικρό έμπορο. Στις σχετικές τοποθετήσεις στη Γενική Συνέλευση, η «Αγωνιστική Συνεργασία» δεν στάθηκε μόνο στις διαπιστώσεις. Διατύπωσε αγωνιστική πρόταση για μια νέα πορεία της ΕΣΕΕ, με συνολική αντιπαράθεση στην εχθρική για τον μικρό έμπορο πολιτική που υλοποιείται, για δράση ενάντια στα μονοπώλια, για συντονισμό της πάλης με τους εργαζόμενους και τους μικρούς αγρότες...

Για τις αγωνιστικές δυνάμεις, οι εκλογές ήταν ένας ακόμη αγώνας, όχι ο μόνος, ούτε ο τελευταίος. Σε σύνολο 390 ψηφισάντων, τα αποτελέσματα είναι: «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», 29 ψήφοι (7,4%), 1 έδρα, εκλέγει τον Γ. Κοκολάρα. «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο» 326 ψήφοι (83,6%), 19 έδρες. «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων» 32 ψήφοι, (8,2%), 1 έδρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ