Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παλεύουμε για νέα Σύμβαση

Η πρόταση του ΠΑΜΕ που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2013, είναι όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης, ανάχωμα στις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες περικόπτονται οι κατώτεροι μισθοί, φρένο στην καταιγιστική επίθεση του κεφαλαίου. Η πρόταση μπορεί να γίνει αφετηρία αντεπίθεσης των εργαζομένων για να παρεμποδιστεί η μείωση των μισθών, η αποψίλωση και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, των επιδομάτων, το ύψος των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, η διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Είναι ταυτόχρονα μια ξεκάθαρη θέση, ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τετελεσμένα, δεν θα υποκύψουν σε νόμους του αστικού κράτους που ανατρέπουν κατακτήσεις που αποκτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών. Η πάλη για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις θα συνεχιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά.

Πυρήνας της νέας ΕΓΣΣΕ είναι αυτή να γίνεται υποχρεωτικά εκτελεστή από όλους τους εργοδότες. Για τα κατώτερα όρια αποδοχών να προβλέπει ότι από την 1/1/2013 το κατώτερο ημερομίσθιο και ο κατώτερος μισθός επανέρχονται στο ποσό των 33,54 ευρώ και 751,41 ευρώ και σ' αυτά να προστεθεί - ως ποσοστό αύξησης - μέρος των απωλειών της προηγούμενης τριετίας. Επιπλέον, αύξηση από την 1η Ιούλη 2013 στα κατώτατα όρια μισθών σύμφωνα με τον εθνικό πληθωρισμό. Ανάλογα διατυπώνονται όλες οι προτάσεις - θέσεις για τις τριετίες, τα επιδόματα, τις άδειες, τον ημερήσιο χρόνο εργασίας και τα ωράρια, για την προστασία των ανέργων και ειδικά μέτρα για τους νέους και τις γυναίκες.

Δίπλα σε αυτά, παραμένουν σε ισχύ όλες οι διεκδικήσεις για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, αφού το επίπεδο ζωής της εργατικής οικογένειας δεν καθορίζεται μόνο από το μισθό και το μεροκάματο. Και εννοείται ότι το κίνημα δεν περιορίζεται μόνο στην επαναφορά στα επίπεδα μισθών πριν την ψήφιση των αντεργατικών νόμων, αλλά με κάθε τρόπο και μέσο διεκδικεί και απαιτεί τη συνολική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ, δεν υπέκυψε και δεν πρόκειται να υποκύψει στα κελεύσματα της αστικής τάξης που υιοθέτησε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός περί «ανταγωνιστικότητας». Στέκεται σταθερά στη θέση ότι ο εργάτης δεν είναι κόστος, αλλά ο μοναδικός παραγωγός του πλούτου. Αυτό το αξίωμα καθοδηγεί την πάλη του, ανεξάρτητα από τον τρέχοντα συσχετισμό δύναμης, και με αυτή την αλήθεια θέλει να μπολιάσει όσο γίνεται πιο βαθιά τις εργατικές συνειδήσεις.

Η πρόταση του ΠΑΜΕ, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε τίμιο αγωνιστή συνδικαλιστή. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, να ανοίξει πλατιά η συζήτηση μέσα στα εργοστάσια και στα γραφεία, στις υπηρεσίες και στα μαγαζιά, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις. Να γίνει σημαία πάλης που θα βάλει έστω φρένο στη στυγνή εκμετάλλευση της εργοδοσίας, που θα αποτρέψει την εξαθλίωση των εργαζομένων. Μπορεί και πρέπει να γίνει βάση συσπείρωσης όλων των εργαζομένων, που θα σηκώσει τείχος προστασίας στους πιο χαμηλόμισθους, στους νέους και στους «απασχολήσιμους». Και ταυτόχρονα θα ανοίξει δρόμους στη δράση των συνδικάτων και στην ένταξη σε αυτά εργατών που μέχρι τώρα μένουν απέξω.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ