ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδήλωση για τις Κατασκευές και τις λαϊκές ανάγκες

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Η ανάγκη οργάνωσης της πάλης εργαζομένων και των ανέργων, από κοινού με τους μικρούς ΕΒΕ, ενάντια στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, στον οποίο θα εντάσσεται και μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, τονίστηκε στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι λαϊκές ανάγκες σε κατοικία και άλλες υποδομές, επείγουσα ανάγκη και συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών», που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας.

Οπως σημείωσε στην ομιλία του στην εκδήλωση ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), «κριτήριο αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα είναι η κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων λαϊκών αναγκών σε κατοικία, σχολεία, νοσοκομεία, φοιτητικές εστίες, έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ύδρευσης και αποχέτευσης, αρδευτικά, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, συγκοινωνιακά έργα, στήριξης της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας, τα οποία θα κατασκευάζονται από έναν ενιαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, χωρίς να τα διπλοπληρώνει ο λαός, τα οποία μπορούν να δώσουν δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες οικοδόμους, μικρούς ΕΒΕ του κλάδου, σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες».

Πλαίσιο διεκδικήσεων

Στην πρόταση για αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο κατασκευαστικό φορέα αναφέρθηκε ο Θ. Βάιος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, ενώ συγκεκριμένες προτάσεις για έργα που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες και θα «απορροφήσουν» σημαντικό μέρος της ανεργίας που έχει θεριέψει στον κατασκευαστικό κλάδο της περιοχής παρουσίασε ο Γιάννης Μπλέτσος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Λάρισας. Στα κατασκευαστικά έργα που πρότεινε περιλαμβάνονται: Η ανέγερση Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά, η σύνδεση του φράγματος της Γυρτώνης με τη λίμνη Κάρλα, η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου και μιας σειράς έργων για τη συγκέντρωση και διοχέτευση των νερών του για άρδευση και ύδρευση, τα οδικά έργα (ΠΑΘΕ, Ε65, οι δρόμοι Λάρισας - Τρικάλων, Λάρισας - Καρδίτσας, Λάρισας - Φαρσάλων κ.ά.), τα νέα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας, η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, μεγάλης δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής και δημόσιου κέντρου αποκατάστασης - αποθεραπείας κ.ά., νέων σχολείων, εστιών για τους σπουδαστές του ΤΕΙ και τους φοιτητές της Ιατρικής και της Βιοχημείας, των κτιρίων του ΙΚΑ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Αντισεισμική προστασία

Ο Σταύρος Τάσσος, σεισμολόγος, σημείωσε: «Στόχος μιας φιλολαϊκής αντισεισμικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η λήψη όλων των μέτρων αντισεισμικής θωράκισης που η επιστήμη και η τεχνική παρέχουν στη δεδομένη ιστορική στιγμή σε κάθε κατοικημένο σημείο του ελληνικού χώρου, με την παραδοχή ότι ο επόμενος καταστρεπτικός σεισμός θα γίνει στο σημείο αυτό το επόμενο δευτερόλεπτο».

Επισήμανε ότι «η αντισεισμική, αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, σημαίνει πλέγμα άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ενταγμένων σε έναν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του λαού και μια πολιτική εξουσία και οικονομία που λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έγιναν, ακόμα, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών του Δημοσίου, τον πρώην προϊστάμενο του ΟΕΚ, μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, εκπρόσωπο του ΜΑΣ κ.ά.

Απ' την τσέπη φάρμακα και φυσικοθεραπείες

Απ' την τσέπη τους θα πληρώνουν τα φάρμακα στις περισσότερες πόλεις της χώρας και τις φυσικοθεραπείες στην Αθήνα οι ασφαλισμένοι μετά τις αποφάσεις των πλειοψηφιών των πανελλήνιων συνδικαλιστικών οργάνων τους να άρουν τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση φυσικοθεραπειών με πίστωση.

Το περασμένο Σάββατο (1.11.2012) έγινε η έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), όπου με τις ψήφους των παρατάξεων που στηρίζονται απ' τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ πάρθηκε η απόφαση για συνέχιση της άρσης της πίστωσης επ' αόριστον επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν εξόφλησε τις οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς. Με την απόφαση για την άρση της πίστωσης διαφώνησε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών που κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με τη συμπαράταξη των ασφαλισμένων.

Από χτες οι ασφαλισμένοι στην Αττική θα πληρώνουν απ' την τσέπη τους και τις φυσικοθεραπείες, για να διεκδικήσουν στη συνέχεια -όπως και στα φάρμακα- το ποσό που τους αναλογεί. Την απόφαση για αναστολή της εκτέλεσης φυσικοθεραπειών με πίστωση ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Αττικής του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ), λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους φυσικοθεραπευτές. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών (Α.ΣΥ.Φ.) διαφώνησε με την άρση της πίστωσης, τονίζοντας ότι αντί να υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν νέα χαράτσια μαζί με τους φυσικοθεραπευτές να διεκδικήσουν από κοινού τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να πληρωθούν όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών Υγείας.

Χτες οι φυσικοθεραπευτές έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Κηφισίας 39), ενώ αντιπροσωπεία του συλλόγου τους συναντήθηκε με τον πρόεδρο Λ. Παπαγεωργόπουλο, χωρίς να πάρουν καμιά συγκεκριμένη απάντηση. Ορίστηκε νέα συνάντηση για την ερχόμενη Πέμπτη.

Για το ρόλο του τραπεζικού συστήματος

Στον προηγούμενο κυριακάτικο «Ρ» δημοσίευσαμε αποσπάσματα από την ομιλία του Π. Κατηφέ, γραμματέα της Αχτιδικής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, σε εκδήλωση που έγινε στις 21 Νοέμβρη, με θέμα: «Καπιταλιστική κρίση: Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, οι επιπτώσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Η πρόταση του ΚΚΕ». Το δημοσίευμα έφερε τον τίτλο «ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - Εργαλείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης». Σήμερα αναδημοσιεύουμε ένα μικρό τμήμα από το κυριακάτικο δημοσίευμα καθώς είχαν παραλειφθεί οι υποσημειώσεις που το συνοδεύουν:

«Το κέρδος του τραπεζικού κεφαλαίου δε διαμορφώνεται κυρίως στα κέρδη από τόκους1, αλλά βασική πηγή κέρδους του είναι η υπεραξία που δημιουργείται από τη μισθωτή εργασία, τόσο των εργαζόμενων του Κλάδου2, όσο και του συνόλου των μισθωτών της χώρας. Από αυτήν την υπεραξία μπορεί και συσσωρεύει το μεγάλο κεφάλαιο και έτσι τοποθετεί χρήματα στις τράπεζες. Μάλιστα, η ανώτερη μορφή της τραπεζικής μονοπώλησης, το χρηματιστικό κεφάλαιο, που είναι η σύμφυση τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου, δείχνει ολοκάθαρα τη ροή. Κερδοφορία από την υπεραξία - καπιταλιστική συσσώρευση - τοποθέτηση στην τράπεζα - από την τράπεζα ξανά στο βιομηχανικό κεφάλαιο - για νέα τοποθέτηση και - νέα συσσώρευση.

1. Αναφερόμαστε στα μικροδάνεια σε νοικοκυριά (π.χ. καταναλωτικά δάνεια, "διακοποδάνεια", κ.ά.).

2. Υπεραξία από τα Τεχνικά Τμήματα συντήρησης υλικοτεχνικής υποδομής που έχουν σχεδόν όλες οι τράπεζες, εργάτες του Νομισματοκοπείου και απλήρωτη εργασία των λοιπών τραπεζοϋπαλλήλων ως βάση προσπορισμού υπεραξίας από την υπόλοιπη οικονομία».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»: Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή οι εργάτες του εργοστασίου Ανακύκλωσης στα Γιάννενα.

«ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ»: Σε 4ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι της εκτυπωτικής επιχείρησης «ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ», η οποία οφείλει δεδουλευμένα δύο μηνών (Οκτώβρης - Νοέμβρης) καθώς και την καταβολή αναδρομικών υπερωριών που τους οφείλονται από το καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν την Τετάρτη σε νέα γενική συνέλευση.

«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»: Με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», καθώς η εργοδοσία επιχειρεί να εφαρμόσει την 6ήμερη εργασία. Την Κυριακή στα Γιαννιτσά πραγματοποιήθηκε μαζική γενική συνέλευση τού, πρόσφατα ιδρυθέντος, επιχειρησιακού Σωματείου, το οποίο καλύπτει τους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα του «Αρβανιτιδη» σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Τη γενική του συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων

Εκδήλωση για παιδιά ανέργων οργανώνει, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην ισόγεια αίθουσά του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στην εκδήλωση θα υπάρχει ψυχαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά, δημιουργική απασχόληση για τα πιο μικρά, ενώ θα μοιραστούν συμβολικά δώρα, γλυκά και αναψυκτικά. Η διοίκηση του ΕΚΛ, σημειώνει ότι, σε μια περίοδο που το εκμεταλλευτικό σύστημα σπρώχνει τους εργαζόμενους στην ανεργία και στη φτώχεια για να θησαυρίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες, νιώθει την ανάγκη να είναι δίπλα στους άνεργους και στις οικογένειές τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ