ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
... ιδού ο στρατός σας

Μετά από αμερικανική διαταγή η ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Κόσσοβο

.Οι αμερικανοί προετοιμάζουν τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις για «δεύτερο γύρο» στη Γιουγκοσλαβία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με αμερικανική υπόδειξη, οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού που σταθμεύουν στο Κόσσοβο, στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής» δύναμης, ενισχύονται κατά 430 άνδρες, οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί στις 4 του μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό «αίτημα» μεταφέρθηκε από αρμόδιους διπλωματικούς και στρατιωτικούς διαύλους, λίγο πριν την αποχώρηση, (κατά μια άλλη εκδοχή, εκδίωξη) της ελληνικής δύναμης από την Αλβανία.

Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε άμεσα να ικανοποιήσει το αμερικανικό «αίτημα», αποφασίζοντας να μεταφέρει τη δύναμη από την Αλβανία στο Κόσσοβο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ελληνική δύναμη θα αναπληρώσει αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες θα αποχωρήσουν πριν έρθουν οι αντικαταστάτες τους.

Ετσι, λοιπόν, στους 1.209 Ελληνες στρατιώτες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο Κόσσοβο θα προστεθούν άλλοι 430, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 1.639, δηλαδή 139 περισσότερους από την «οροφή» που είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση όταν το ΝΑΤΟ είχε εκδώσει τη σχετική «αγγελία» για την προσφορά δυνάμεων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι 430 άνδρες μεταφέρονται στο Κόσσοβο παρά τις επανειλημμένες, ιδιαίτερα τις προεκλογικές, δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Α.Τσοχατζόπουλου, ο οποίος «υπογράμμιζε» ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός της ελληνικής δύναμης. Προφανώς, οι «υπογραμμίσεις» του Ελληνα υπουργού Αμυνας, «ατόνησαν» όταν διέταξαν οι Αμερικανοί.

ΝΑΤΟικά σενάρια

Η ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Κόσσοβο, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, εντάσσεται σε έναν ευρύτερο και άκρως επικίνδυνο σχεδιασμό. Στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες, σε στρατιωτικό επίπεδο, ώστε αν «χρειαστεί» να είναι εύκολο να κινηθεί η ΝΑΤΟική στρατιωτική μηχανή.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει - και φυσικά έχουν λάβει - «διευκολύνσεις» στα Αλβανικά λιμάνια του Δυρραχίου και του Αυλώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες επισημάνσεις δημιουργούνται οι συνθήκες αυτά τα λιμάνια να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας μεγάλης στρατιωτικής απόβασης.

Μια ακόμη, ιδιαίτερα ανησυχητική, επισήμανση αφορά στα «σενάρια επί χάρτου», τα οποία κυκλοφορούν στα ΝΑΤΟικά γραφεία. Σύμφωνα με αυτά, η συμμαχία ολοένα και συχνότερα κάνει λόγο για την ενδεχόμενη ανάγκη «προληπτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων». Αναζητώντας, μάλιστα, προσχήματα «νομιμοποίησης» των προληπτικών επιχειρήσεων, τα ΝΑΤΟικά σενάρια στηρίζονται στο ενδεχόμενο να πρέπει να αποχωρήσουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις από το Κόσσοβο. Για να υπάρξουν, όμως, εχέγγυα για την ασφάλεια της αποχώρησης, σύμφωνα με τα σενάρια, θα πρέπει να γίνουν οι «προληπτικές επιχειρήσεις», προφανώς σε έδαφος του Μαυροβουνίου ή της Γιουγκοσλαβίας!

Σε όλη αυτή την αμερικανόπνευστη προετοιμασία θα πρέπει να προστεθούν και οι συντονισμένες κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, οι οποίες έχουν σαν στόχο την «απαξίωση» των επικείμενων εκλογών στη Γιουγκοσλαβία. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Αμερικανοί με τον γνωστό τους τρόπο, δηλαδή είτε απειλώντας είτε εξαγοράζοντας, προσπαθούν να εμποδίσουν τη μετάβαση παρατηρητών για τις γιουγκοσλαβικές εκλογές, έτσι ώστε αν κερδίσει ο Μιλόσεβιτς να καταγγείλουν το αποτέλεσμα ως απότοκο νοθείας και τρομοκρατίας και να έχουν ανοιχτό το δρόμο για στρατιωτικές κινήσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες είναι ήδη σχεδιασμένες επί χάρτου.

Δ.Μ.

Μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση στη Ρουμανία
  • Πραγματοποιείται 11 - 22 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή οχτώ κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και άλλων δέκα κρατών του προγράμματος «Συνεταιρισμός για την ειρήνη»
  • Συμμετέχει και η Ελλάδα

Μια ακόμη στρατιωτική άσκηση, στα πλαίσια της... ζέσης που διακατέχει το ΝΑΤΟ για την «αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη», θα λάβει χώρα στο Cluj - Napoca της Ρουμανίας, κοντά στο λιμάνι της Κοστάντζας, στη Μαύρη Θάλασσα, από τις 11 μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη.

«Τα γυμνάσια βασίζονται σε ένα φανταστικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο αεροπλάνα και άνδρες από το ΝΑΤΟ και από συμπράττοντα κράτη, ανταποκρίνονται σε αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για ανάπτυξη μιας πολυεθνούς δύναμης για ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην περιοχή που έχει ανάγκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση από το αρχηγείο στη Νάπολη της Ιταλίας.

Μάλιστα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (της Ελλάδας) ανακοινώνει ότι σύμφωνα... με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, στη «μεγάλη εκπαιδευτική άσκηση» εκτός από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν ακόμα οι παρακάτω χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ: Καναδάς, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, καθώς και δυνάμεις από 10 κράτη - μέλη του προγράμματος Partnership For Peace (Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Γεωργία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουκρανία). Το εν λόγω πρόγραμμα - όπως μας πληροφορεί το ΓΕΕΘΑ - «είναι μια δραστηριότητα που φέρνει χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες εταίρους στην από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων άμυνας και ασφάλειας. Αρχικά δημιουργήθηκε το 1994, με σκοπό την αύξηση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη».

Η άσκηση φέρει την ονομασία Cooperative Best Effort 2000 και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, «σχεδιάστηκε για να εκπαιδεύσει όλους τους συμμετέχοντες σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης». Τώρα, βέβαια αν αναλογιστεί κανείς ότι και το ΝΑΤΟικό έγκλημα στο Κοσσυφοπέδιο έγινε στο όνομα της ειρήνης, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τους πραγματικούς σκοπούς τέτοιου είδους ασκήσεων.

Συνολικά, θα λάβουν μέρος 1.200 περίπου άτομα, 400 από τις 18 συμμετέχουσες χώρες, ενώ 800 άτομα από τη Ρουμανία θα υποστηρίξουν την άσκηση. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 2 αξιωματικούς επιτελείς, 2 υπαξιωματικούς και 7 κληρωτούς οπλίτες. Θα εκπαιδευτούν σε επίπεδο μικρών τμημάτων σε ένα ευρύ φάσμα «ειρηνευτικών σεναρίων, όπως επάνδρωση και εκτέλεση σημείων ελέγχου, αντιμετώπιση ναρκών, βομβών, ενεδρών, πρώτων βοηθειών, σχέσεων με τα ΜΜΕ και διάβαση κωλυμάτων».

Η άσκηση θα τελεί υπό τη διεύθυνση και τη συνεργασία του Διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Νοτίου περιοχής ναυάρχου Τζέιμς Ελις, ενώ την ευθύνη της διεξαγωγής έχει η 4η Ρουμάνικη Στρατιά «Τρανσυλβάνια» υπό τη διοίκηση του στρατηγού Γκεόργκι Ντορίν. Το επιτελείο της άσκησης θα εγκατασταθεί στη στρατιωτική λέσχη στο Cluj - Napoca και το πεδίο εκπαίδευσης θα διευθύνεται από τις περιοχές εκπαίδευσης Someseni και Bogota.

Προς «κατ' ιδίαν» συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ

Κατ' ιδία συνάντηση θα έχουν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Ισμαήλ Τζεμ, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στις 6 με 8 του Σεπτέμβρη.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που προσθέτει ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, σε τηλεφωνική συνομιλία, να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην ίδια συνομιλία, ο κ. Τζεμ είπε στον κ. Παπανδρέου ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να προσφέρει τη βοήθειά της για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η συμμετοχή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό στρατό νέο σημείο τριβής

Εξοργισμένος παρουσιάζεται ο κατοχικός ηγέτης από την απόφαση της Κύπρου να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό στρατό.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ντενκτάς προειδοποίησε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι αν η Κύπρος κάνει έστω και ένα βήμα προς της κατεύθυνση της ένταξής της στη στρατιωτική πτέρυγα της Ενωμένης Ευρώπης, θα τερματιστούν οι συνομιλίες.

Ο Ντενκτάς επανήλθε στο θέμα των Στροβιλίων και δήλωσε προκλητικά ότι δεν έγινε κανένα λάθος και δεν παραβιάστηκαν τα δίκαια κανενός, λέγοντας ότι το θέμα αυτό δημιουργείται από τους Ελληνοκύπριους για να επηρεαστούν οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

Προχώρησε, μάλιστα, ακόμη ένα βήμα και ισχυρίστηκε ότι δικαιούται να επισκεφθεί τα εδάφη της «χώρας» του, κατά την έκφρασή του.

Συναντήσεις Βρετανών με αξιωματούχους των Κατεχομένων

Αξιωματικοί των βρετανικών βάσεων συναντήθηκαν, χτες, στα Στροβίλια με αξιωματικούς του κατοχικού στρατού.

Οπως αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, η συνάντηση έγινε, προχτές το μεσημέρι, σε σπίτι πίσω από το νέο οδόφραγμα που έστησαν οι κατοχικές αρχές και κράτησε περίπου 40 λεπτά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας,Ιωάννης Κασουλίδης, προειδοποίησε ότι η παραβίαση του «στάτους κβο» στην περιοχή υπονομεύει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και θα δημιουργήσει στο μέλλον και άλλες περιπλοκές, πέραν της ματαίωσης επισκέψεων.

Ο Δ. Ρέππας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα των Στροβιλίων, ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, δήλωσε πως «το θέμα αυτό το έχουμε αναδείξει και αναμένουμε από τον ΟΗΕ να πετύχει να είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά την πρόοδο των συζητήσεων για την επίλυση του κυπριακού θέματος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ