ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
«Νόμιμη» η ρήτρα αναπροσαρμογής επειδή το ρεύμα είναι «χρηματιστηριακό προϊόν»

RIZOSPASTIS

Προκλητική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας δικαιολογεί τη ληστεία των εργαζομένων από τους ενεργειακούς ομίλους με τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, επικαλούμενη την ...εναρμονισμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία της απελευθερωμένης Ενέργειας που οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσαν. Η απάντηση δόθηκε σε αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος της ΔΕΗ από καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους και ομοσπονδίες επαγγελματιών.

Τι λέει το δικαστήριο; Οτι «η ρήτρα όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη αλλά συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας... με βάση τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ηλεκτρική ενέργεια, την εναρμόνιση της χώρας μας με το κοινοτικό δίκαιο, για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει ιστορικά τη λειτουργία και τη δραστηριότητα της ΔΕΗ». Μάλιστα, προκλητικά τονίζει ότι «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας» (νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2018). Δηλαδή οι εν λόγω δικαστές επίσημα θεωρούν το ρεύμα εμπόρευμα και το ξεζούμισμα των εργαζομένων φυσιολογικό.

Η δε περιβόητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λένε ότι έχει κάνει το ...καθήκον της, αφού «στο διατακτικό της απόφασης της ΡΑΕ η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρήτρας επαφίεται στη δυνητική ευχέρεια των προμηθευτών και αναγνωρίζεται η δυνατότητά τους να υιοθετήσουν άλλα ισοδύναμα μέτρα... Επομένως κάθε προμηθευτής δύναται να προσδιορίσει δική του ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πιθανό κίνδυνο... Η ΡΑΕ λειτούργησε προληπτικά και επέβαλε μέτρα που έχουν τη μορφή σύστασης προς τους προμηθευτές».

Και το ...κερασάκι: «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής θα προκύπτει ως εξαιρετική περίπτωση όταν οι τιμές του μεταβλητού μεγέθους Χ κινούνται σε επίπεδα δυσχερώς προβλέψιμα» και «η ΔΕΗ μπορεί με τη δική της μόνο θέληση οποιαδήποτε στιγμή που θα διαρκεί η ισχύς του Συμβολαίου να αναπροσαρμόζει - τροποποιεί τους όρους και το τιμολόγιο, ενώ ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να το καταγγείλει». Δηλαδή μπορεί να πάει σε άλλο πάροχο στην απελευθερωμένη αγορά που εφαρμόζει τα ίδια.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογική φιέστα, αλλά η γύμνια στην πυροπροστασία δεν κρύβεται

Την ώρα που χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, καθώς και στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος μπροστά και στη νέα αντιπυρική περίοδο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτά τα ζητήματα κατά τη διάρκεια προεκλογικού τύπου ομιλίας που πραγματοποίησε χθες στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη. Αντίθετα, δήλωσε προκλητικά ότι η κυβέρνησή του, «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έθεσε την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας συνολικά ως πρώτη προτεραιότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τη φετινή χρονιά, λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών. Είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Οι όποιοι καθαρισμοί καλύπτουν μόλις το 1-2% των δασών που πρέπει να καθαριστούν, ενώ δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, καθώς δεν υπάρχει τέτοιος, για κανένα δάσος της χώρας. Παραμένουν δε οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές.

Αναφερόμενος στην εργασία των πυροσβεστών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ξεχνούμε, εμείς που βλέπουμε τα πράγματα απέξω, πόσο δύσκολη είναι η δουλειά σας». Και αυτό επιβεβαιώνεται από τη διαχρονική κυβερνητική πολιτική, η οποία κάνει αυτήν τη δουλειά ακόμα πιο δύσκολη, διότι δεν καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, δεν εντάσσει το επάγγελμά τους στα ΒΑΕ, δεν καταργεί την υπερεργασία των πυροσβεστών, με το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών» και τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους. Επίσης, δεν καθιερώνει για τους πυροσβέστες ένα σύγχρονο μισθολόγιο, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής, ούτε 5ήμερη βδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στον περιβόητο αριθμό «112», ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «έχουμε αποκτήσει μία κουλτούρα εκκένωσης, την οποία στο παρελθόν δυστυχώς δεν διαθέταμε». Πρόκειται για την τακτική «τρεχάτε ποδαράκια μου και γαία πυρί μιχθήτω», που επιστρατεύεται για καλυφθούν οι τεράστιες ανεπάρκειες, με τον ...πήχη να μπαίνει στο «να μην υπάρξουν απώλειες ζωών».

Συνεχίζοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης εκθείασε την «προσφορά» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», «δωρεά» του οποίου αποτελεί το Κέντρο Εκπαίδευσης, «ξεχνώντας» ότι οι ελλείψεις σε εξοπλισμό του ΠΣ είναι τεράστιες, ενώ οι περισσότερες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί το προσωπικό του είναι παλιές ή ακατάλληλες.

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (ΚΕΠΣ), σε χώρο παλιάς βάσης των ΗΠΑ, συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις υπαλλήλων του ΟΣΕ

Στον εφέτη ανακριτή της Λάρισας απολογούνταν χτες για πολλές ώρες ο επιθεωρητής του ΟΣΕ για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται και από την κυβέρνηση επιχειρείται να περιοριστεί μόνο στην ατομική ευθύνη, για να μείνει εκτός κάδρου η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης, που θυσιάζει τη ζωή για τα κέρδη των ομίλων.

Ο επιθεωρητής είναι ο τέταρτος κατηγορούμενος στην υπόθεση, μετά τον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας, τον συμβασιούχο και τον μόνιμο σταθμάρχη, οι οποίοι απολογήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Τόσο ο επιθεωρητής κυκλοφορίας όσο και οι τρεις σταθμάρχες κατηγορούνται για διατάραξη των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή. Ο συγκεκριμένος επιθεωρητής είχε ήδη καταθέσει, πριν ασκηθούν διώξεις σε βάρος του, στην αστυνομία δύο φορές και μία στην 3η ανακρίτρια, προτού δηλαδή ανατεθεί η υπόθεση στον εφέτη ανακριτή. Στα όσα υποστήριξε σε αυτές τις καταθέσεις συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του ωραρίου, επιμένοντας ότι θα έπρεπε και οι δύο σταθμάρχες να βρίσκονται στο πόστο τους έως τις 11.00. Χτες, σε υπόμνημα περίπου 100 σελίδων, ο επιθεωρητής φέρεται να υποστήριξε πως πράγματι εκείνος ήταν που έβγαλε τις βάρδιες, αλλά ότι δεν ευθύνεται ούτε για το γεγονός πως δύο από τους τρεις σταθμάρχες έφυγαν νωρίτερα από το πόστο τους το βράδυ της τραγωδίας, ούτε όμως και για την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Μάλιστα, τόνισε πως ο ίδιος προτείνει το πρόγραμμα των βαρδιών, αλλά την τελική έγκριση την είχε ο διευθυντής κυκλοφορίας. Στο πόστο αυτό ήταν ο άνθρωπος που σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο στην Αθηνών - Σουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιθεωρητής έριξε ευθύνη και στον σταθμάρχη του Παλαιοφάρσαλου, καθώς, όπως υποστηρίζει, είχε ευθύνη να ενημερώσει τους συναδέλφους του στη Λάρισα ότι το «Intercity 62» είχε μία ώρα καθυστέρηση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τον χθεσινό παγετό

Ακόμα ένα χτύπημα δέχτηκαν αγρότες σε περιοχές της Μακεδονίας και του νομού Λάρισας, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης σημειώθηκε παγετός, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, αμύγδαλα κ.ά.

Οι αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ικανοποιητικό εισόδημα, αφού αναμένεται ότι δεν θα βγάλουν όλη την παραγωγή που περίμεναν, αλλά μέρος της, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και με τις χαμηλές τιμές στην πλειοψηφία των προϊόντων.

Ταυτόχρονα ανησυχούν για το γεγονός ότι τα έξοδά τους «τρέχουν», ενώ οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αν και όταν δοθούν, αναμένεται να είναι ψίχουλα, με βάση τον κανονισμό του.

Εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποίησαν χθες περιοδείες στα χωριά που υπέστησαν ζημιές, απαιτώντας να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ. Επιπλέον, κάλεσαν τους αγρότες σε εγρήγορση και οργανωμένη διεκδίκηση να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, καθώς επίσης να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης η Σχολή Αστυφυλάκων

Την αναβάθμιση των υποδομών της Σχολής Αστυφυλάκων Γρεβενών σχεδιάζει η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία και θα καλύψει τα έξοδα των εργασιών, ώστε να μετατραπεί σε δομή εκπαίδευσης στελεχών της FRONTEX και σωμάτων ασφαλείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι επιπλέον υποδομές και εργασίες που απαιτούνται αφορούν τόσο τα κτίρια της Σχολής και του τρίτου ορόφου του Διοικητηρίου Γρεβενών, όσο και τη διαμόρφωση ενός σκοπευτηρίου και γυμναστηρίου και στη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου με άλλες υποδομές, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που θα δημιουργηθούν.

ΗΛΕΙΑ
Στη Βουλή η καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές του 2021

Αμεσα μέτρα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά το ΚΚΕ

Αμεσα μέτρα για να καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους παραγωγούς της Ηλείας, στο σύνολό τους, αλλά και για τη χαμένη παραγωγή τους, απαιτούν με Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 στην Ηλεία εκκρεμεί ακόμα η καταβολή των αποζημιώσεων σε πλήθος αγροτών, ζήτημα που είχε αναδειχθεί και στο παρελθόν απ' το Κόμμα.

Ενδεικτικά, στην αιτιολογική αναφορά τονίζεται ότι στη Βαρβάσαινα καταστράφηκαν 800 στρέμματα ελαιώνα με πάνω από 12.000 δέντρα, σε Λάλα και Δούκα περίπου 800 στρέμματα με 20.000 δέντρα, στη Νεμούτα κάηκαν περίπου 20.000 ελαιόδεντρα. Επιπλέον, στο Χελιδόνι κάηκαν περίπου 40.000 ελαιόδεντρα και στην Καυκωνία 35.000, ενώ στο Λαμπέτι και αλλού υπήρξαν μεγάλες καταστροφές.

«Η κυβέρνηση, υπό την πίεση και των κινητοποιήσεων των ίδιων των αγροτών, εξήγγειλε αποζημιώσεις, προχώρησε ορισμένες διαδικασίες καταγραφής ζημιών και καταβολής προκαταβολών, όμως ακόμα και σήμερα πολλοί είναι οι αγρότες που πήραν μόνο προκαταβολή, ενώ ορισμένοι δεν έχουν δει δεκάρα στους λογαριασμούς τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά, απαιτώντας άμεσα μέτρα.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org