ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους και ΔΕΥΑ

Αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί και διεκδικεί μέτρα για τους εργαζόμενους

Να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους δήμους και στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, με βάση τις ανάγκες και με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, απαιτεί με νέα επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης.

Με αφορμή τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την έλλειψη προσωπικού, την απαγόρευση προσλήψεων και την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων εργαζομένων μέσω οκταμήνων του ΟΑΕΔ, που παραμένουν στον δήμο με δικαστικές αποφάσεις (ζήτημα για το οποίο η δημοτική αρχή Πάτρας έχει απευθυνθεί πολλές φορές στα αρμόδια υπουργεία), ο Κ. Πελετίδης επισημαίνει ότι μοναδική λύση είναι η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας με βάση τις ανάγκες των δήμων.

Αναδεικνύει ότι η διαχρονική πολιτική απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού ευθύνεται για την υποστελέχωσή τους και εν γένει του Δημοσίου, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες, που τις βιώνουν ο λαός και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι.

«Με αυτήν την πολιτική, η συγκεντρωμένη εμπειρία χιλιάδων εργαζομένων αντί να μεταφέρεται σε νέους εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών και εκτέλεση έργων, εγκαταλείπεται. Οι έμπειροι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, χάνεται ο πλούτος της γνώσης τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τονίζει.

Στέκεται στις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, και της σημερινής, που «συνειδητά επέλεξαν τον δρόμο της κάλυψης των αναγκών των δήμων και γενικά του Δημοσίου με κακοπληρωμένη, ολιγόμηνη και χωρίς δικαιώματα εργασία» αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, βάσει των αναγκών, νομιμοποιώντας και τα απαράδεκτα προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης - «ανακύκλωσης» της ανεργίας.

«Υπερασπιστές» των εργαζομένων όσοι παίρνουν μέτρα εναντίον τους

«Τους αναγκάζουν να ζουν με ψίχουλα για λίγους μήνες και μετά ξανά στην ανεργία, με τους περισσότερους να μην παίρνουν καν το επίδομα ανεργίας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάποιοι καλοθελητές, δήθεν "υπερασπιστές" του δικαιώματός τους στη μόνιμη δουλειά, εκμεταλλεύονται την αγωνία και απελπισία αυτού του κόσμου, τάζοντας μονιμοποίηση μέσω δικαστηρίων», καταγγέλλει ο δήμαρχος Πάτρας και συνεχίζει:

«Οι ίδιοι δηλαδή που έφτιαξαν και ψήφισαν τους νόμους που απαγορεύουν τις προσλήψεις, τα νομοσχέδια ανακύκλωσης της ανεργίας, που στήριξαν την υποχρηματοδότηση των δήμων και το ξεπούλημα υπηρεσιών τους, που νομοθέτησαν την υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης απέναντι σε δικαστικές αποφάσεις εργαζομένων, είναι οι ίδιοι, μαζί με τους μηχανισμούς τους, που σήμερα παλεύουν δήθεν για το καλό των ανέργων».

Επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων

Ο Κ. Πελετίδης αναδεικνύει ότι όλες οι κυβερνήσεις, αξιοποιώντας την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδότηση στους δήμους που δημιούργησαν, υιοθέτησαν τη στρατηγική επιλογή των επιχειρηματικών ομίλων, για επέκταση της δράσης τους στις Υπηρεσίες τους, με αποτέλεσμα «μια σειρά κρίσιμες υπηρεσίες που ικανοποιούν βασικές ανάγκες του λαού, στις ΔΕΥΑ, στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, στην αυτεπιστασία κ.λπ., να γίνονται πεδία κερδοφορίας για τους λίγους».

Και καταλήγει καλώντας την κυβέρνηση, έστω και στο τέλος της θητείας της, να προκηρύξει τις θέσεις εργασίας για προσωπικό πλήρους απασχόλησης και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με μισθούς που να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό:

«Να σταματήσει πια η κοροϊδία, ο εμπαιγμός χιλιάδων ανέργων μέσα από προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης. Ο λαός έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά, από δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

ΦΟΡΕΙΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να σταματήσει η υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων

Να μπει φρένο στην υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων της γειτονιάς και να αναβαθμιστούν ποιοτικά, διεκδικούν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Τούμπας, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου και η Ενωση Γονέων Μαθητών Δ' Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή 2 Απρίλη, στις 11 π.μ., προγραμματίζουν μέρα δράσης για τα παιδιά, στον χώρο του πλατώματος του Αγίου Γεωργίου. Επίσης έχουν αποφασίσει τη διοργάνωση συναυλίας στις αρχές Μαΐου.

Αντιδρούν στην καταπάτηση και υποβάθμιση ενός από τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους, του ρέματος Πολυγνώτου, στην περιοχή του Κρυονερίου και τον σχεδιασμό για ανέγερση πολυκατοικίας δίπλα και σχεδόν πάνω στο ρέμα Πολυγνώτου, στην οδό Ιπποδρομίου 92.

Αναδεικνύουν τις ευθύνες της τωρινής διοίκησης του δήμου, αλλά και των προηγούμενων, που επέτρεψαν στο ρυμοτομικό σχέδιο της Ανω Τούμπας οικόπεδα σαν το παραπάνω να αναγνωρίζονται και να εμφανίζονται σε οικοδομικό τετράγωνο πάνω σχεδόν στο ρέμα Κρυονερίου.

Καλούν όλους κατοίκους και μαζικούς φορείς να διεκδικήσουν με κρατική χρηματοδότηση τη διαμόρφωση ενός περιβαλλοντικά αναβαθμισμένου χώρου πρασίνου, αναψυχής και ξεκούρασης, όπως και αντιπλημμυρικά έργα.

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στο Σχηματάρι

Φωτιά ξέσπασε χθες το βράδυ σε εργοστάσιο στην Εθνική Οδό, κοντά στο Σχηματάρι, με την Πυροσβεστική να αναφέρει ότι πρόκειται για εργοστάσιο κατασκευής πυροσβεστήρων. Στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε ενισχύσεις από γύρω περιοχές.

ΔΙΚΗ ΡΟΥΛΑΣ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ
Συγκλονιστική κατάθεση αναισθησιολόγου

Με την κατάθεση του αναισθησιολόγου του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Πάτρας, Ιωάννη Χασαπόπουλου, συνεχίστηκε χτες η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας και για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Ο γιατρός περιέγραψε την αγωνιώδη προσπάθεια ανάνηψης που έγινε όταν η Τζωρτζίνα υπέστη ανακοπή τον Απρίλη του 2021, αλλά και τις σκέψεις που έκανε όταν βρήκε το παιδί χωρίς σφυγμό στον θάλαμο που μεταφέρθηκε, προκαλώντας συγκίνηση. Είπε χαρακτηριστικά «ρωτούσα τους γιατρούς γιατί νοσηλεύεται το παιδί. Μου είπαν για αναφερόμενους σπασμούς και ότι η οικογένεια έχει χάσει άλλα 2 παιδιά (την Μαλένα, 3,5 χρόνων τον Ιούλη του 2019 και την Ιριδα, 6 μηνών τον Μάρτη του 2021). Εκείνη τη στιγμή έγινε μια έκρηξη στον εγκέφαλό μου. Πριν λίγες μέρες είχε έρθει στο νοσοκομείο η Ιριδα, στα εξωτερικά ιατρεία. Είχε κατέβει μια συνάδελφος καταταραγμένη, το μωρό ήταν ήδη νεκρό όταν ήρθε στο νοσοκομείο». Ανέφερε ότι πάλεψαν πολλή ώρα για να σωθεί η 9χρονη, ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κεταμίνη και ότι δεν μπορεί να εξηγήσει ιατρικά την ανακοπή. Θυμίζουμε ότι τον Απρίλη του 2021 η ανακοπή της Τζωρτζίνας οδήγησε σε τετραπληγία και μετά από λίγο διάστημα, τον Γενάρη του 2022, φέρεται να πέθανε από μεγάλη δόση κεταμίνης, που κατηγορείται ότι της χορήγησε η μητέρα της.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος της κατηγορουμένης Αλ. Κούγιας καταφέρθηκε για άλλη μια φορά κατά της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά, που εξετάστηκε ως μάρτυρας για τον θάνατο της 9χρονης και απείλησε για μηνύσεις κατά των γιατρών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ