ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κυβερνητική προσπάθεια κατευνασμού

Στις λογικές και της προστασίας του ...προϊόντος ο πρωθυπουργός αιτήθηκε στον πρόεδρο της UEFA την έλευση διαιτητών elite στα ντέρμπι των πλέι οφ

Eurokinissi

Σε μια προφανή κίνηση κατευνασμού των επιχειρηματικών ανταγωνισμών στον χώρο και παράλληλα προστασίας του ίδιου του ...προϊόντος από περαιτέρω απαξίωση, η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του πρωθυπουργού, πήρε θέση για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ποδόσφαιρο. Οπως επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζητώντας τη μεσολάβησή του προκειμένου να έρθουν διαιτητές της κατηγορίας elite της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας στα ντέρμπι που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια των πλέι οφ. Οπως ανέφερε χτεσινό δημοσίευμα στον Τύπο, ο πρόεδρος της UEFA φέρεται να αναγνώρισε το πρόβλημα που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα με τις διαιτησίες στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει για να ανταποκριθεί στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι της πρωθυπουργικής κίνησης είχε προηγηθεί σχετική ανάρτηση στο Twitter του υφυπουργού Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκη, ο οποίος καλούσε την ΕΠΟ να φέρει διαιτητές elite στα ντέρμπι των πλέι οφ. Ενώ το τελευταίο διάστημα, με την κατάσταση στο ποδόσφαιρο να τείνει να ξεφύγει περισσότερο, υπήρξε μία γενικότερη κινητοποίηση από αρκετά κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να βρεθεί μια λύση, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να πέσουν οι τόνοι.

Φυσικά και με τα νέα δεδομένα αποδεικνύεται ότι την ώρα που οι ανταγωνισμοί μεταξύ των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου έχουν οξυνθεί εγκυμονώντας επικίνδυνες καταστάσεις, η κυβέρνηση, αποφεύγοντας να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος που είναι η ίδια η επιχειρηματική δράση στο άθλημα και γενικότερα στον αθλητισμό, ακολουθεί την τακτική των «μπαλωμάτων» και της προσωρινής διευθέτησης των αντιθέσεων. Τακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες του τελευταίου διαστήματος εκλαμβάνονται και ως μια ακόμη... βολή στην πολύμηνη κόντρα της κυβέρνησης με τη διοίκηση της ΕΠΟ. Μάλιστα, με αφορμή τους διαιτητές έχει ενταθεί περισσότερο και η κόντρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της διοίκησης της Super League με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την ΚΕΔ. Με την πλευρά των «ερυθρολεύκων» να ζητάει τις παραιτήσεις των διοικούντων τους δύο φορείς.

Στην αντίπερα όχθη, οι έτεροι εκ των ισχυρών του ποδοσφαίρου και βασικοί ανταγωνιστές των «ερυθρολεύκων», ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, παρά το γεγονός ότι και αυτοί είχαν καταθέσει αίτημα στην ΕΠΟ για διαιτητές elite στα πλέι οφ και μέχρι σήμερα έχουν θίξει από την πλευρά τους θέματα διαιτησίας, συνεχίζουν ουσιαστικά να στηρίζουν τους διοικούντες την ΕΠΟ και την ΚΕΔ ως τους μόνους αρμόδιους για τη διαιτησία. Ενδεικτικό είναι ότι η πρόσφατη ανάρτηση του υφυπουργού Αθλητισμού προκάλεσε αντιδράσεις (πλευρά της ΑΕΚ) στην πρόσφατη σύσκεψη των έξι ομάδων των πλέι οφ με τον επικεφαλής της ΚΕΔ, Αγγλο αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ, και την ΕΠΟ.

EΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Στην πεπατημένη της αυστηροποίησης των ποινών

Στην πεπατημένη της αυστηροποίησης των ποινών, τάχα ως φαρμάκου για την εξάλειψη του προβλήματος των επεισοδίων στα γήπεδα, βάδισε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της. Μια «συνταγή» που όπως δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, καθώς αποφεύγεται η σύγκρουση με την αιτία που γεννάει και συντηρεί το φαινόμενο, η οποία είναι η επιχειρηματική δράση και οι ανταγωνισμοί στον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα, σε διατάξεις του υφυπουργείου Αθλητισμού που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μεταξύ άλλων, η ποινή για είσοδο στους αγωνιστικούς χώρους ή στα αποδυτήρια με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων ορίζεται σε έναν χρόνο φυλάκιση, αντί για τρεις μήνες που ίσχυε μέχρι τώρα. Παράλληλα, με άλλη διάταξη ενισχύεται ακόμα περισσότερο η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, αφού δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων από μη αθλητικούς φορείς και στο τένις, όπως έγινε πρόσφατα και για τους αγώνες δρόμου, αποκλείοντας τον ρόλο των εγχώριων Ομοσπονδιών σε αυτούς, με ό,τι επικίνδυνο συνεπάγεται αυτό. Επίσης, ορίζεται η 31/12/2023 ως καταληκτική ημερομηνία εγγραφής των σωματείων, αθλητικών ενώσεων και ομοσπονδιών στο Αθλητικό Μητρώο, τα οποία κινδυνεύουν πλέον με άρση της αθλητικής άδειάς τους.

ΒΟΛΕΪ - ΦΑΪΝΑΛ 4 ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΝΔΡΩΝ
Ωρα τροπαίου στην Καλαμάτα

Η ίδια τετράδα που δίνει τη μάχη στα πλέι οφ της Volleyleague διεκδικεί και το τρόπαιο του Κυπέλλου στο Φάιναλ 4 του θεσμού, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα» στην Καλαμάτα. Ανάμεσα στους δύο ημιτελικούς σήμερα δεσπόζει το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκού, ενώ στο άλλο ζευγάρι ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Μίλωνα. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αναμετρήσεις αποτελούν και άτυπη επανάληψη των πρόσφατων ματς για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Στο ντέρμπι της ημιτελικής φάσης, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός διεκδικούν την πρόκριση στον τελικό, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να υπερασπίζεται για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση τον τίτλο του Κυπελλούχου και τους «πράσινους» να ψάχνουν την κατάκτηση του τροπαίου μετά από 13 χρόνια, στην επιστροφή τους σε Φάιναλ 4 μετά το 2018. Το ψυχολογικό αβαντάζ εκτιμάται ότι είναι με τον ΠΑΟΚ, μετά τις δύο απανωτές νίκες του στα πλέι οφ σε βάρος του Παναθηναϊκού, ο οποίος επιδιώκει τη ρεβάνς.

Προηγείται χρονικά ο ημιτελικός μεταξύ του Ολυμπιακού και του Μίλωνα, με τους πολυνίκες του Κυπέλλου «ερυθρόλευκους» να θεωρούνται το φαβορί για την πρόκριση στον τελικό και τη διεκδίκηση της 17ης κατάκτησης. Από την πλευρά του ο Μίλωνας, η ομάδα - έκπληξη της σεζόν, καθώς έχει φτάσει και μέχρι την ημιτελική φάση του πρωταθλήματος, στην επιστροφή του σε Φάιναλ 4 μετά από 15 χρόνια αναμένεται να αγωνιστεί χωρίς άγχος, ψάχνοντας τη μεγάλη έκπληξη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φάιναλ 4:

Σήμερα Παρασκευή: Μίλωνας - Ολυμπιακός (18.00 - ΕΡΤ Sports 1), ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (21.15 - ΕΡΤ3)

Αύριο Σάββατο: Τελικός (21.30 - ΕΡΤ3)

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ο Λευκορώσος Κουλμπάκοφ στην Τούμπα

Ο Λευκορώσος διαιτητής Αλεξέι Κουλμπάκοφ, κατηγορίας elite, της UEFA, ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το κρίσιμο ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ για τη 2η αγωνιστική των πλέι οφ, στις 2/4, όπως ανακοινώθηκε χτες. Ενώ στο VAR του ίδιου παιχνιδιού ορίστηκε ο Δανός Μόρτεν Κροχ. Επίσης, ο Πορτογάλος διαιτητής της κατηγορίας Οne Φάμπιο Βερίσιμο ορίστηκε στο ντέρμπι του προγράμματος μεταξύ Ολυμπιακού και Αρη έχοντας στο VAR τον συμπατριώτη του Βάσκο Σάντος. Στον αγώνα Παναθηναϊκού - Βόλου διαιτητής θα είναι ο Ευάγγελος Μανούχος και στο VAR ο Σπύρος Ζαμπάλας.

  • Στα πλέι άουτ οι διαιτητές θα είναι: Λεβαδειακός - Ατρόμητος: Φωτιάς. Παναιτωλικός - Λαμία: Περράκης. ΠΑΣ Γιάννινα - ΟΦΗ: Τσακαλίδης. Ιωνικός - Αστέρας: Γκαμάρης.
EUROLEAGUE
Ραντεβού «αιωνίων» με διαφορετικές βλέψεις

Για άλλη μια φορά φέτος αναμετρούνται απόψε Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, στο ΣΕΦ για την 32η αγωνιστική της Euroleague (21.30 - Novasports Prime), με τις δύο ομάδες όμως να βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική αγωνιστική μοίρα στη διοργάνωση:

Από τη μία ο Ολυμπιακός, έχοντας εξασφαλίσει και μαθηματικά το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, στοχεύει τώρα στην κατάκτηση και της 1ης θέσης στην κανονική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συνεχίσει νικηφόρα στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, πιάνοντας το «νήμα» από το άνετο 81-55 επί της Βιλερμπάν αλλά, κυρίως, έχοντας πάρει τον «αέρα» των «πρασίνων», απέναντι στους οποίους μετράει 16 σερί νίκες.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός, αποκλεισμένος από τα πλέι οφ εδώ και καιρό, παίζει μόνο για το γόητρο, το σπάσιμο του 0-16 και το ψυχολογικό του ανέβασμα ενόψει τελικής ευθείας στο πρωτάθλημα, προκειμένου να διεκδικήσει τον μοναδικό στόχο που του έχει απομείνει. Οι «πράσινοι» προέρχονται από εντός έδρας νίκη 86-76 επί της Μπάγερν Μονάχου.

Στον Ολυμπιακό δεν υπάρχουν απουσίες, ενώ στον Παναθηναϊκό εκτός αποστολής είναι οι Πονίτκα (διάστρεμμα), Γουόλτερς (τενοντίτιδα στο γόνατο) και Καλαϊτζάκης (αμυγδαλίτιδα).

BASKET LEAGUE
«Ζωντανός» για τετράδα ο Προμηθέας

Ζωντανές κράτησε τις ελπίδες του για μια θέση στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο ο Προμηθέας Πάτρας, μετά τη σημαντική εντός έδρας νίκη του επί της ΑΕΚ με 85-72 σε εξ αναβολής παιχνίδι για τη 19η αγωνιστική της Basket League. Μάλιστα οι Πατρινοί, που ανέβηκαν στην 5η θέση (με 11-9), υπερτερούν των «κιτρινόμαυρων» σε περίπτωση ισοβαθμίας, καθώς εξάλειψαν τη διαφορά της ήττας τους στον πρώτο αγώνα (-3). Αντίθετα, για την ΑΕΚ η ήττα ισοδυναμεί με βήμα πίσω στον στόχο για την 3η θέση, πέφτοντας πλέον 4η (12-8).

Στο παιχνίδι οι γηπεδούχοι έδειξαν πιο έτοιμοι και κατάφεραν, κυρίως από τα μισά του δεύτερου μέρους, να χτίσουν μια διαφορά ασφαλείας (+12) την οποία διατήρησαν μέχρι το φινάλε, παρά την κατά περιόδους αντίδραση των φιλοξενούμενων, που εμφανίστηκαν κουρασμένοι ψυχολογικά και σωματικά. Από τους νικητές ξεχώρισε ο Κάουαν (22 πόντοι), ενώ από την ΑΕΚ διακρίθηκε ο Μίτσελ (9 π.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ