ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Διπλή θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων

Διπλή θηλιά στο λαιμό των δημοσίων υπαλλήλων περνά η κυβέρνηση με το νέο βαθμολόγιο το οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο μισθός τους θα εξαρτάται άμεσα από τη βαθμολογική τους εξέλιξη και η βαθμολογική τους εξέλιξη θα εξαρτάται κυρίως από την απόδοσή τους με βάση στόχους που θα έχουν τεθεί τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υπηρεσίας. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εισάγει τη διαίρεση και τον ανταγωνισμό μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, ωθεί τον ατομικισμό στο ανώτατο επίπεδο και καταργεί στην πράξη τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων με το κράτος ως συλλογικό καπιταλιστή. Πρόκειται για την προσπάθεια υπονόμευσης και σμπαραλιάσματος της συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης στο δημόσιο τομέα.

Οι βαθμοί εξέλιξης

Αναλυτικότερα, το νέο βαθμολόγιο προβλέπει ότι οι δημόσιο υπάλληλοι, όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης κατατάσσονται σε έξι συνολικά βαθμούς (από Α' έως ΣΤ') με φθίνουσα σειρά ενώ το προσωπικό της κατηγορίας ειδικών θέσεων κατατάσσεται στους βαθμούς 1ο και 2ο και λαμβάνει μισθό σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Εισαγωγικός βαθμός των υπαλλήλων, για όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης, είναι ο ΣΤ' και καταληκτικός ο Α' στον οποίο μπορούν να φτάσουν μόνο εκείνοι που έχουν Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική Εκπαίδευση. Οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να φτάσουν ως το βαθμό Β' και οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ως τον βαθμό Γ'. Οσοι είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου διδακτορικού διπλώματος συναφούς με την απασχόλησή τους στην υπηρεσία κατατάσσονται ως δόκιμοι στο βαθμό Δ', ενώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας), συναφούς με την απασχόλησή τους στην υπηρεσία κατατάσσονται ως δόκιμοι στο βαθμό Ε'. Οι απόφοιτοι της σχολής δημόσιας διοίκησης κατατάσσονται ως μόνιμοι στον βαθμό Δ'.

Τα κριτήρια προαγωγής

Για την προαγωγή ενός δημοσίου υπαλλήλου από βαθμό σε βαθμό αποφαίνεται μια φορά το χρόνο το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Η αξιολόγηση γίνεται με τα εξής κριτήρια:

Η απόδοση του κρινόμενου υπαλλήλου που μετράται με βάση το βαθμό επιτυχούς ή μη υλοποίησης της στοχοθεσίας που έχει τεθεί για τον ίδιο και την υπηρεσία του. Η απόδοση λαμβάνεται υπόψη σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί του συνόλου των κριτηρίων, δηλαδή είναι ο καθοριστικός παράγοντας προαγωγής. Για προαγωγή από το Βαθμό Β' στον Βαθμό Α' η απόδοση μετράει κατά 80%.

  • Οι διοικητικές ικανότητες του κρινόμενου υπαλλήλου και η συμπεριφορά του στην υπηρεσία.
  • Το ανώτατο ποσοστό, επί τοις εκατό, προαγωγής στον επόμενο βαθμό, των κρινόμενων υπαλλήλων.
  • Ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος παραμονής στο Βαθμό.

Οι προαγωγές από βαθμό σε βαθμό γίνονται με βάση ποσόστωση επί του συνόλου των κάθε φορά κρινόμενων. Συγκεκριμένα: Από το Βαθμό ΣΤ' στον Βαθμό Ε' περνάει μέχρι και το 100% των κρινόμενων. Από τον Βαθμό Ε' στον Βαθμό Δ' μέχρι και το 90% των κρινόμενων. Από τον Βαθμό Δ' στον Βαθμό Γ' μέχρι το 80% των κρινόμενων. Από το βαθμό Γ' στο Βαθμό Β' μέχρι το 60% των κρινόμενων και από τον Βαθμό Β' στον Βαθμό Α' μέχρι και το 20% των κρινόμενων.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης και βαθμολόγησης αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων μόνιμων και ΙΔΑΧ πλην αυτών που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια και οι οποίοι ούτως ή άλλως κρίνονται διαφορετικά.

Καταλήψεις σε υπουργεία

Καταλήψεις σε μια σειρά υπουργεία έκαναν χτες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, εκφράζοντας, έτσι, την αντίθεσή τους στις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων καταλήψεις έγιναν στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γεωργίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο έδωσαν το «παρών» στις κινητοποιήσεις, μοιράζοντας ανακοινώσεις και καλώντας στη μάχη για την προετοιμασία και επιτυχία των απεργιών στις 5 και 19 Οκτώβρη. Ανέδειξαν την ανάγκη καταδίκης των κομμάτων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική και συμπόρευσης με το ΠΑΜΕ για να δημιουργηθούν οι όροι αντεπίθεσης και ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε ο ρόλος των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που χρησιμοποιούν τις όποιες κινητοποιήσεις για να εκτονώσουν την οργή των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην κατάληψη στο υπουργείο Γεωργίας μόνο μετά την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων η συγκέντρωση των 200-300 εργαζομένων που ήταν εκεί μετατράπηκε σε μια ουσιαστική διαδικασία ενημέρωσης και συζήτησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την παρέμβαση προσπάθησε να εμποδίσει η συνδικαλιστική πλειοψηφία, που ήθελε να επικρατούν συνθήκες νεκροταφείου, για να εισπράξουν την αποδοκιμασία των ίδιων των εργαζομένων.

Επίσης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μοίρασαν ανακοινώσεις στη συγκέντρωση μελών διοικητικών συμβουλίων σωματείων και ομοσπονδιών στο Δημόσιο που έγινε χτες το μεσημέρι στο Θέατρο «Ορφέας».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προς κινητοποιήσεις στα καράβια

Οι αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζονται μέσα από τα καράβια, η αγωνιστική δράση των ταξικών δυνάμεων που συνεχώς κερδίζει έδαφος στους ναυτεργάτες, ανάγκασε χτες την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ να αποφασίσει την αποστολή εξωδίκου σε εφοπλιστικές Ενώσεις και κυβέρνηση εξαγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, των οποίων οι ημερομηνίες θα καθοριστούν σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Πρόκειται, βέβαια, για τις ίδιες δυνάμεις που ανέτρεψαν την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης για απεργιακή κινητοποίηση στα τέλη Ιούλη, που μέχρι και χτες καλλιεργούσαν αυταπάτες και συγχύσεις στους ναυτεργάτες ότι τα μέτρα δεν τους «πιάνουν» και ότι δε θα θιχτούν τα δικαιώματά τους, όταν δέχονται το ένα μετά το άλλο τα απανωτά χτυπήματα σε συντάξεις, μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και η ανεργία στον κλάδο... σπάει κόκαλα.

Η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής της ΠΝΟ δεν μπορεί βέβαια σε καμία περίπτωση να ξεπλύνει τις «πομπές» της πλειοψηφίας. Αντίθετα, έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις ταξικές δυνάμεις ότι η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση δεν θα έχει τέλος και πως απαιτείται ενότητα της εργατικής τάξης με πλαίσιο, οργάνωση και αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών Ενώσεων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στην Εκτελεστική έκαναν καθαρό ότι οι ταξικές δυνάμεις θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη δράση για την οργάνωση δυνάμεων, την ανάπτυξη αγώνων με διεκδικητικό πλαίσιο με σταθμό την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 19 Οκτώβρη, ενώ στα πλαίσια των προετοιμασιών για την απεργία απηύθυναν το κάλεσμα στους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση σωματείων και φορέων που διοργανώνεται στον Πειραιά στις 5 Οκτώβρη.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Σήμερα στη 1 μ.μ. άτομα με αναπηρία, γονείς και εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους

Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας προχωρούν σήμερα στη 1 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων, Ιδρυμάτων, Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), εργαζόμενοι και γονείς του Κέντρου Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ΣΕΑΑΝ επισήμανε πως η σημερινή κινητοποίηση καταδικάζει την πολιτική που «ακρωτηριάζει» τις αναπηρικές συντάξεις, αφήνει πάνω από 185.000 παιδιά χωρίς Ειδική Αγωγή, οδηγεί στο κλείσιμο τις υποτυπώδεις δομές Πρόνοιας.

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν:

  • Να ανοίξουν τώρα όλα τα Ειδικά Σχολεία σε πλήρη λειτουργία με μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους σε Πρόνοια και Ειδική Αγωγή.
  • Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για θεραπείες, φάρμακα, τεχνικά βοηθήματα ή για τροφεία στα διάφορα κέντρα Ειδικής Αγωγής. Να μη σταματήσει κανένα παιδί τις αναγκαίες θεραπείες ή να πηγαίνει σχολείο, επειδή ο γονιός του δεν έχει να πληρώσει.
  • Αμεση χρηματοδότηση όλων των Δημόσιων Ειδικών Σχολείων και των Ιδιωτικού Δικαίου Κέντρων Ειδικής Αγωγής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βάση τις ανάγκες, στην προοπτική ένταξης όλων των κέντρων στο Δημόσιο.
  • Ιδρυση δημόσιων τμημάτων για την αντιμετώπιση των περιστατικών σε κρίση.
  • Να ανοίξουν τα κλειστά τμήματα σε μια σειρά κέντρα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παραμένουν κλειστά, είτε γιατί οι γονείς δεν έχουν να πληρώσουν είτε λόγω της υποχρηματοδότησης. Ενταξη όλων αυτών των κέντρων στο Δημόσιο.
  • Να βρουν το δικό τους σχολειό τα 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που είναι σήμερα εκτός Ειδικής Αγωγής.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ