ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Μεθοδεύουν περιστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων

Συζητήθηκε χτες η Ερώτηση - «πάσα» που κατέθεσε προς την κυβέρνηση η βουλευτής της ΝΔ Ολ. Κεφαλογιάννη

Οι κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική και η οργανωμένη ανυπακοή που μεγαλώνει, ανησυχεί τους αστούς και τα κόμματά τους
Οι κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική και η οργανωμένη ανυπακοή που μεγαλώνει, ανησυχεί τους αστούς και τα κόμματά τους
Νερό στο μύλο της περιστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων ρίχνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θέλοντας να βάλουν στο γύψο τους αγώνες του λαού που κλιμακώνονται. Σε ρόλο «λαγού», η βουλευτής της ΝΔ Ολ. Κεφαλογιάννη ζήτησε με Ερώτησή της τον εναρμονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας με αυτό της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως «τις ημέρες των διαδηλώσεων, το κέντρο της πρωτεύουσας μετατρέπεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου και περιορισμένης προσβασιμότητας».

Η ίδια ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει «ξεκάθαρα όρια και ακριβείς προϋποθέσεις», κάνοντας λόγο για «σκηνικό εκτροπής από την ομαλότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής». Για να στηρίξει τις αντιδραστικές της θέσεις, παρουσίασε στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία το 2010 «έγιναν 711 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα να κλείνει το κέντρο για τέσσερις ώρες και δέκα λεπτά ημερησίως κατά μέσο όρο (...) Ο αριθμός των κλειστών επιχειρήσεων στο κέντρο αυξήθηκε από το 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010 στο 24% φέτος. Η Σταδίου, η Ακαδημίας και η Ερμού, που μέχρι χθες ήταν εμπορικοί δρόμοι με μεγάλη κίνηση, είναι σήμερα πρώτοι σε λουκέτα».

Με αυθαίρετο τρόπο, η βουλευτής της ΝΔ προσπαθεί να συνδέσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις με τα κλειστά μαγαζιά που αυξάνουν, όχι λόγω των διαδηλώσεων, αλλά εξαιτίας της πίεσης που ασκούν τα μονοπώλια στις μικρές επιχειρήσεις σε συνθήκες κρίσης και του μειωμένου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, που έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα έξοδά της, εξαιτίας της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα μαγαζιά κλείνουν σωρηδόν, όχι μόνο στο κέντρο, όπου γίνονται κινητοποιήσεις, αλλά σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας και σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Παίρνοντας την πάσα της ΝΔ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ε. Οθωνας, απάντησε ότι η κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνάδει με την εικόνα που έχει σήμερα η χώρα, με εκατοντάδες πανεπιστήμια σε κατάληψη, δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα σε κατάληψη και πλήθος υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών στο ίδιο καθεστώς». Επιπρόσθετα, φοβέρισε το λαό ότι «η αντίληψη της ανοχής στην απροκάλυπτη παραβίαση και παράβαση των νόμων, η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας και της επιβολής καλά οργανωμένων και πολλές φορές κομματικά χειραγωγούμενων μειοψηφικών ομάδων έναντι του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, είναι μια αντίληψη που είναι πια ασυγχώρητη πολυτέλεια».

Στο διά ταύτα, υπενθύμισε ότι «ο Δήμος Αθηναίων έχει συγκροτήσει μία επιστημονική επιτροπή της οποίας με ενδιαφέρον αναμένουμε τα αποτελέσματα» και ζήτησε ευρύτερη διακομματική συναίνεση στις μεθοδευόμενες αποφάσεις. Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις έχει ήδη ανακοινώσει με τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ γκρεμίζει σε σωρούς ερειπίων τους λαούς

Δήλωση του Γ. Τούσσα για την προχτεσινή ομιλία Μπαρόζο στην Ολομέλεια

Σε δήλωσή του εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Τούσσας αναφέρθηκε την Τετάρτη στην ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο για την κατάσταση στην ΕΕ και τη συζήτηση που ακολούθησε. Στη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής περί "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", "περισσότερης Ευρώπης", ηχούν προκλητικά στα αυτιά των εργαζομένων που βιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η συζήτηση ανέδειξε ότι το μόνο ξεκάθαρο στοιχείο της στρατηγικής των μονοπωλίων για την έξοδο του καπιταλισμού από την κρίση, είναι η αποφασιστικότητά τους να γκρεμίσουν σε σωρούς ερειπίων τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την ΕΕ.

Η τεράστια έκρηξη της ανεργίας, η κατεδάφιση των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η φτώχεια και η εξαθλίωση πλατιών λαϊκών μαζών είναι το εφιαλτικό μέλλον που επιφυλάσσουν στους λαούς για να αναζωογονήσουν την καπιταλιστική κερδοφορία. Πρόκειται για ενιαία επίθεση που εφαρμόζεται με συγκροτημένο σχέδιο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από τη δημοσιονομική τους κατάσταση και το δημόσιο χρέος τους.

Η αδυναμία της αστικής διαχείρισης, η όξυνση των ανταγωνισμών τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αυξάνουν τους κινδύνους για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Η διέξοδος του κεφαλαίου από την κρίση είναι η καταδίκη των εργαζομένων στην εξαθλίωση. Υπάρχει λύση για τους λαούς! Υπάρχει άλλος δρόμος! Λαϊκή συμμαχία, ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αντεπίθεση. Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή επίθεση. Να δεχτεί πλήγμα το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων. Ριζική ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων. Αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή των χρεών με Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Δίαυλος επικοινωνίας» υπουργού με στελέχη

Αντιδράσεις από τους στρατιωτικούς για το μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Προβληματισμό και αντιδράσεις ανάμεσα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, προκαλεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, για τη δημιουργία απευθείας διαύλου επικοινωνίας του Στρατιωτικού και Πολιτικού Προσωπικού, με το στρατιωτικό και το πολιτικό γραφείο του υπουργού και του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «η διαδικασία καθιερώθηκε προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανοιχτή, δημοκρατική διαβούλευση για διάφορα θέματα που εμπίπτουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες με άμεση επίπτωση στις συνθήκες εργασίας, εξέλιξης και διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Τονίζεται ότι ο δίαυλος αυτός σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχεται στις αρμοδιότητες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν σχέση με το προσωπικό. Η πρωτοβουλία θα δώσει την ευκαιρία στο προσωπικό να καταθέσει τις απόψεις του για ζητήματα καθημερινότητας που το απασχολούν και έως σήμερα δεν έτυχαν λύσης».

Οι αντιδράσεις εστιάζουν τόσο στο ζήτημα της πειθαρχίας και της τήρησης των διαδικασιών που αφορούν στο σεβασμό της ιεραρχίας, αφού έτσι θα μπορεί κάποιος να υπερβεί τα ανώτερα κλιμάκια και να απευθυνθεί κατευθείαν στην πολιτική ηγεσία, όσο και στον ενδεχόμενο κίνδυνο να στηθεί ένας μηχανισμός γύρω από το γραφείο του υπουργού που θα λειτουργεί και θα αξιολογεί τα στελέχη αλλά και θα ελέγχει τη δομή του στρατεύματος βάσει κομματικών κριτηρίων. Από άλλους, εκτιμάται ότι πρόκειται για πυροτέχνημα με στόχο να καλύψει τη λεηλασία που γίνεται στους μισθούς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του στρατιωτικού και του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Κακουργηματικές διώξεις σε 29

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε χτες από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, σε 29, μη πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα τους και πρώην στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των ναυπηγείων, για την υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214, του Πολεμικού Ναυτικού. Η δικογραφία θα πάει σε ανακριτή και λόγω της σοβαρότητάς της ενδέχεται να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Η υπόθεση (1998-2002) αφορά απόφαση προμήθειας των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις εταιρείες HDW - Ferostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και τις τροποποιήσεις στις συμβάσεις των αντισταθμιστικών οφελών. Σε βάρος των 29 προσώπων έχει εκδοθεί διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Για 9 άτομα που είχαν κληθεί ως ύποπτοι, κρίθηκε ότι η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο.

ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΔΗΜΑΡ
Κρύβουν την ουσία της «εφεδρείας»

Στη διαδικασία και όχι στην ουσία της αντιδραστικής «εργασιακής εφεδρείας», με την οποία συμφωνούν, επικεντρώνουν ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗΜΑΡ, είκοσι βουλευτές των οποίων ζητούν την κλήση σε ακρόαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα. Τονίζουν ότι ο υπουργός πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή για τον τρόπο εφαρμογής της «εργασιακής εφεδρείας» στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και για τα κριτήρια και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων των υπουργείων και η κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων. Ζητούν επίσης να κληθεί στην ίδια συνεδρίαση και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για το πώς κρίνει η υπηρεσία του τη διαδικασία επιλογής πλεονάζοντος προσωπικού.

ΝΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση - ομιλία με θέμα «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή», την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ