ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συντονισμένη δράση στη Θεσσαλία τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη

Νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 17 Δεκέμβρη στη Λάρισα

Από τη συγκέντρωση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Από τη συγκέντρωση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ενόψει της νέας σύσκεψης για τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, που καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στη Λάρισα, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλία προχωρούν σε κλιμάκωση της πάλης των αγροτών της περιοχής, οργανώνοντας συντονισμένα συλλαλητήρια με τρακτέρ.

Ετσι, την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Δεκέμβρη, αγρότες από τα χωριά της Θεσσαλίας θα διαδηλώσουν με τρακτέρ στο κέντρο της Καρδίτσας (στις 12μ.), των Τρικάλων, (στις 11 π.μ.) και των Φαρσάλων (στις 11 π.μ.). Από μεθαύριο Παρασκευή, τα τρακτέρ ζεσταίνουν τις μηχανές και θα βγουν στις πλατείες των χωριών. Για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων, κλιμάκια των Ομοσπονδιών περιοδεύουν καθημερινά στα χωριά του κάμπου και των ορεινών περιοχών, για να ενημερώσουν και να καλέσουν αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά.

Μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη

Οπως τονίστηκε στη μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη των Ομοσπονδιών, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στον Παλαμά Καρδίτσας, φέτος τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών είναι περισσότερα και πιο οξυμένα από πέρσι, ενώ ακόμα χειρότερη θα είναι η κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο του χρόνου, οπότε χρειάζεται ο αγώνας να είναι ακόμα πιο μαζικός και δυναμικός.

Από την πανθεσσαλική σύσκεψη
Από την πανθεσσαλική σύσκεψη
«Τα αιτήματα - διεκδικήσεις που προβάλλουμε, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αφορούν στην ίδια την επιβίωση του συνόλου, πλέον, των μικρομεσαίων αγροτών και δεν είναι καθόλου "άκαιρα" και "μαξιμαλιστικά" όπως ισχυρίζονται κάποιοι που, και μ' αυτό τον τρόπο, επιχειρούν να υπονομεύσουν, εξαρχής, τον αγώνα μας», τόνισε, μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

«Ο,τι κερδίσαμε, το καταφέραμε με τους σκληρούς αγώνες και κανείς ποτέ δεν μας έδωσε κάτι χωρίς αγωνιστική πίεση», υπογράμμισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, απαντώντας σε όσους από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση κι από άλλες μεριές, «καλλιεργούν» την απογοήτευση και τη μοιρολατρία στον αγροτικό κόσμο και γενικότερα στο λαό.

«Αυτό που επείγει τώρα είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες για να έλθουμε σε άμεση επαφή με τους αγρότες, σε όλα τα χωριά και ιδιαίτερα σε εκείνα όπου δεν υπάρχουν Αγροτικοί Σύλλογοι, ώστε να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή», είπε ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», σημειώνοντας ότι στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συσκέψεις για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου της ερχόμενης Δευτέρας.

Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία πραγματοποίησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Φθιώτιδας, μετά από κάλεσμα του συντονιστικού των Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Στη συνάντηση που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη, διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία έργων υποδομής για την άρδευση και την αντιπλημμυρική προστασία, καθώς και για την ανυπαρξία δακοκτονίας στους ελαιώνες. Δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει και η Περιφέρεια.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών επέδωσε στην Περιφέρεια υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να κατασκευαστούν οι απαραίτητες διαβάσεις για αγροτικά μηχανήματα κατά μήκος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στον κάμπο της Ανθήλης. Να αποκατασταθούν οι αγροτικοί δρόμοι και το αρδευτικό δίκτυο. Να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή κ.ά.

Δίκη αγροτών στα Χανιά

Τέλος, σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη δίωξη αγροτοκτηνοτρόφων καλούν σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ., στα δικαστήρια, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων. Στο στόχαστρο βρίσκονται μέλη του ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Συλλόγου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας, Μανούσος Σταυριανουδάκης, για τη διαμαρτυρία έξω από κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στα Χανιά, το Πάσχα του 2013.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προετοιμάζουν την πανελλαδική τους διαδήλωση

Το πανελλαδικό τους συλλαλητήριο στην Αθήνα προετοιμάζουν οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 15 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στις 5 μ.μ., στα Προπύλαια, και πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Για την προετοιμασία της κινητοποίησης έγιναν τις προηγούμενες μέρες μια σειρά από περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Σήμερα, Τετάρτη, περιφερειακή σύσκεψη θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας. Οι συσκέψεις ολοκληρώνονται στην Αττική, την Τετάρτη 7/12, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του ΟΑΕΕ Αθήνας. «Δεν διαπραγματευόμαστε ψίχουλα. Ζητάμε πίσω τώρα ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, είναι δουλεμένα και πληρωμένα όλα από εμάς, δεν τα χρωστάμε σε κανένα και τα διεκδικούμε στο ακέραιο», αναφέρουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

Παναναπηρικό συλλαλητήριο την Παρασκευή

Στο παναναπηρικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή 2/12, στις 10 π.μ., στην Ομόνοια, συμμετέχει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και καλεί τους αναπήρους, τους χρόνια πάσχοντες και τους γονείς παιδιών με αναπηρία να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία του. Η προσυγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων και του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) έχει οριστεί στις 9.30 π.μ., στον πεζόδρομο της Κοραή.

Στην προσυγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ καλεί και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: «Τέλη Νοέμβρη και οι βασικές ειδικότητες για να λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία είναι απέξω. Οποια παιδιά είναι από τα τυχερά και έχουν υψηλή λειτουργικότητα πήγαν στα σχολεία, αλλά δεν έχουν ολοκληρωμένη επιστημονική στήριξη. Τα υπόλοιπα είναι ακόμα σπίτι τους. Παρά τις επικοινωνιακές κορόνες, για ιδρύσεις δομών ειδικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες τμήματα ένταξης σε όλη την Ελλάδα είναι κλειστά. Εκατοντάδες παιδιά στη Γενική Εκπαίδευση που έχουν ζητήσει Παράλληλη Στήριξη είναι ουσιαστικά αβοήθητα καθώς δεν έχουν προσληφθεί παρά ελάχιστοι αναπληρωτές σε σχέση με τις ανάγκες». Σημειώνεται ότι η ΔΟΕ έχει προκηρύξει 4ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τη συμμετοχή στο παναναπηρικό συλλαλητήριο.

Επίσης, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑ) καλεί σε συγκεντρώσεις στις 2 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία κάθε νησιού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Απόφαση του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις χηρείας

Ενώ εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή νέων συντάξεων, η κυβέρνηση προχώρησε σε προσωρινή λύση - «μπάλωμα» για τις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το νόμο 4387/2016, ο επιζών σύζυγος συνταξιούχου δικαιούται το 50% και κάθε παιδί 25% της νέας σύνταξης. Ο νόμος αυτός, που μειώνει και τις συντάξεις χηρείας, θα έχει εφαρμογή και για τους «παλιούς» συνταξιούχους, ο θάνατος των οποίων επήλθε μετά την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου. Ετσι, υλοποιώντας τη σχετική απόφαση, ο ΟΑΕΕ ανακοινώνει πως οι συντάξεις λόγω θανάτου, ακόμη και σε περιπτώσεις μεταβίβασης από συνταξιούχους που είχαν πάρει σύνταξη με το παλιό σύστημα (πριν από τις 12/5/2016) και πέθαναν μετά την ψήφιση του νόμου (13/5/2016), θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα. Δηλαδή, ο επιζών σύζυγος θα λάβει τελικά το 50% της σύνταξης όπως θα επανυπολογιστεί με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο. Σύμφωνα με την απόφαση, το προσωρινό ποσό σύνταξης χηρείας ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, εφόσον πρόκειται για πλήρη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας το οποίο επιμερίζεται ανάλογα και με τον αριθμό των τέκνων. Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης επιβάλλονται και οι ανάλογες περικοπές και μέχρι του ποσού των 241,90 ευρώ.

Διαμαρτυρία με αφορμή το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στάση εργασίας στις υπηρεσίες των δήμων, αύριο Πέμπτη 1 Δεκέμβρη, από τις 10 π.μ. μέχρι τη λήξη της πρωινής βάρδιας, και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, αποφάσισε ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των δήμων. Αμεση πληρωμή μισθών και δεδουλευμένων. Πλήρη παροχή σε μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org