ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο «κόκκινο» οι συγκρούσεις στο Αν. Χαλέπι και οι κόντρες ιμπεριαλιστών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι σφοδρές συγκρούσεις στο Ανατολικό Χαλέπι και οι ανακαταλήψεις σημαντικού αριθμού συνοικιών (που απαρτίζουν, σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς, περίπου το 50% της πόλης) από το συριακό στρατό, δημιουργεί νέα δεδομένα στα πεδία των συγκρούσεων σε βάρος των αντικαθεστωτικών και των τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή και στηρίζονται τα τελευταία χρόνια από ιμπεριαλιστές σε ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, και των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου. Εντείνει, επίσης, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις κόντρες των μονοπωλιακών συμφερόντων, που αναμενόταν να καταγραφούν, για μία ακόμη φορά, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ στη Ν. Υόρκη, με αίτημα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό.

Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ ήταν η ανάσχεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι, αλλά και η προώθηση ενός γαλλοβρετανικού σχεδίου απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στη Δαμασκό με πρόσχημα «τη χρήση χημικών όπλων». Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως ο απώτερος στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι η ανάσχεση των επιχειρήσεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του προς όφελος των αντικαθεστωτικών, ώστε να εμποδιστούν νέα δεδομένα που θα ανατρέψουν το συσχετισμό δυνάμεων στα πεδία των συγκρούσεων, αλλά και των μελλοντικών διαπραγματεύσεων.

Ο Φαμπρίς Μπαλάνς, ειδικός αναλυτής επί του συριακού πολέμου στο αμερικάνικο ίδρυμα γεωπολιτικών μελετών «Washington Institute», σημείωνε ότι η ανακατάληψη του Α. Χαλεπίου από τον συριακό στρατό θα «αποτελέσει σημείο καμπής» για τον πόλεμο, διότι θα δείξει ότι «η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία στο στρατιωτικό πεδίο», ώστε να αποτελέσει «εναλλακτική επιλογή» απέναντι στη Δαμασκό. Εκτιμά, επίσης, ότι «η πτώση» του Χαλεπιού θα είναι ήττα για τους συμμάχους της αντιπολίτευσης, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και τους Δυτικούς, ενώ αντίθετα θα ενισχύσει τους υποστηρικτές της Δαμασκού, με πρώτη τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με δήλωσή του, προς το Ευρωκοινοβούλιο επικρότησε τις πρόσφατες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, για επικέντρωση των προσπαθειών της κυβέρνησής του (όταν αναλάβει στις 20 Γενάρη) στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Υποστήριξε τη μεγαλύτερη συνεργασία των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να βρουν λύση ξαναρχίζοντας τον ενδοσυριακό διάλογο.

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή για την άμεση αποστολή κινητών νοσοκομειακών μονάδων στο Α. Χαλέπι για την περίθαλψη τραυματιών αμάχων.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέβασε σε περίπου 80.000 τους κατοίκους του Α. Χαλεπίου που κατάφεραν να φύγουν από τη βομβαρδιζόμενη πόλη, ενώ άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι σημείωσαν πως οι τελευταίες απειλές Δυτικών αξιωματούχων για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για το Χαλέπι «είναι αντίδραση στην απελευθέρωση περιοχών, πράγμα που δεν ήταν ποτέ στα σχέδια των υπουργείων Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας»...

ΙΚΕΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Απεργία ενάντια στις απολύσεις συνδικαλιστών

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του SGB στην Ιταλία
Από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του SGB στην Ιταλία
Το ταξικό συνδικάτο SGB στην Ιταλία προχωρά στις 3 Δεκέμβρη σε απεργιακή κινητοποίηση στα ΙΚΕΑ, αντιδρώντας στις απολύσεις δύο συνδικαλιστών που έκανε η πολυεθνική. Είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις, που, προφανώς, ενόχλησαν το κλίμα συναίνεσης και «τάξης» που επιθυμεί η μεγαλοεργοδοσία, για να συνεχίσει ανενόχλητη την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλουν τις απολύσεις και «εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην απεργία και τις κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη των απολυμένων».

ΙΤΑΛΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 4ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Διεργασίες και παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα

ΡΩΜΗ.--

Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής να δίνουν όλες προβάδισμα στο «όχι», διευρύνονται οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα, δεδομένης και της ανησυχίας που μεγαλώνει για τις συνέπειες μιας παρατεταμένης «πολιτικής αστάθειας», ακόμα και της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ. Μάλιστα, γερμανικό δημοσίευμα αναφέρεται σε κινήσεις που κάνουν πολλοί Ιταλοί οι οποίοι αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και αγοράζουν χρυσό στην Ελβετία.

Χτες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι αν ήταν στην Ιταλία θα ψήφιζε «ναι» προσθέτοντας ότι σέβεται πολύ τον Μ. Ρέντσι και ότι ελπίζει «να πετύχει», ότι πείθει «περισσότερο από άλλους πως μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που χρειάζεται η Ιταλία». Ακόμα είπε ότι «αν χάσει, δεν νομίζω ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική» και ότι ελπίζει «να βρει άλλες οδούς για να προοδεύσει η Ιταλία».

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τόνι Μπλερ χαρακτηρίζοντας τον Ρέντσι «πρωταγωνιστή της αλλαγής» και υποστηρίζοντας ότι «το ιταλικό δημοψήφισμα δεν αφορά τη δημοκρατία, αλλά τη γραφειοκρατία».

Στο μεταξύ, δυναμώνουν και οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, εφόσον παραιτηθεί ο Μ. Ρέντσι, όπως έχει πολλές φορές πει άμεσα ή έμμεσα. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιλ Μεσαντζέρο» ανέφερε ότι εφόσον επικρατήσει το «όχι» ο Ρέντσι θα βοηθήσει για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος (χωρίς τη δική του συμμετοχή), που θα κληθεί να περάσει νέο εκλογικό νόμο (με μπόνους αρκετών εδρών για το πρώτο κόμμα) και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μέχρι το Μάρτη του 2017.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι η έγκριση της μεταρρύθμισης «θα σταθεροποιήσει τη χώρα μας και θα επιταχύνει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις». Θυμίζουμε ότι το δημοψήφισμα αφορά αλλαγές που θα ενισχύσουν την ευελιξία της αστικής κρατικής μηχανής ώστε να προωθούνται τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, ενώ τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης το αξιοποιούν στην τακτική τους να ηττηθεί η σημερινή κυβέρνηση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Επτά στρατιωτικοί τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους και ένας αξιωματικός) μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, με στόχο μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε άνδρες από την ασφάλεια του Φιλιππινέζου Προέδρου, Ρ. Ντουτέρτε. Η αυτοκινητοπομπή κατευθυνόταν σε στρατιωτική βάση στα νότια της χώρας, την οποία αναμένεται να επισκεφτεί και ο Ντουτέρτε.

ΣΕΟΥΛ.-- «Θα αφήσω στο κοινοβούλιο (να αποφασίσει) τα πάντα σχετικά με το μέλλον μου, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου να μειωθεί η θητεία μου», δήλωσε σε χτεσινό της διάγγελμα η Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Παρκ Γκεούν-χι, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την παραίτησή της, αρκετούς μήνες μετά το ξέσπασμα ενός σκανδάλου διαφθοράς όπου φέρεται να εμπλέκεται και η Παρκ.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Επιστήμονες εντόπισαν πάνω από 12 κρούσματα της ασθένειες σκορβούτο στην Αυστραλία και τα αποδίδουν στις άσχημες διατροφικές συνήθειες. Το σκορβούτο παλιά ήταν διαδεδομένο στους ναυτικούς και συνδέεται με την πολύ μικρή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

ΣΑΝΑΑ.-- Ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, κατηγόρησε τους αντικαθεστωτικούς Σιίτες Χούτι ότι «κατέστρεψαν κάθε πιθανότητα για ειρήνευση», μετά την απόφασή τους να προχωρήσουν μονομερώς στη συγκρότηση κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Σανάα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Ο Μπόνφορντ Ντορεράχο, επικεφαλής της αστυνομίας στο Μπουρούντι, ανακοίνωσε το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό στενού συμβούλου του Προέδρου της χώρας, Πιερ Νκουρουνζίζα, όταν άγνωστοι άνδρες τού έστησαν καρτέρι θανάτου. Το θύμα της επίθεσης, Γουίλι Νγιαμίτγουι, τραυματίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, Μπουζουμπούρα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ενας στους επτά φορείς του ιού HIV στην Ευρώπη αγνοεί την κατάστασή του, επισημαίνει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες στη Στοκχόλμη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί για τον αριθμό - ρεκόρ μολύνσεων στην ήπειρο, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού στη Ρωσία.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας διέταξαν χτες τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων κοτόπουλων μετά την εκδήλωση επιβεβαιωμένου κρούσματος ιού της γρίπης των πτηνών, τύπου Η5, σε πτηνοτροφείο στην περιοχή Νιιγκάτα.

MΠΑΝΖΟΥΛ.-- Ολα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης στην Γκάμπια, που εκφράζουν συμφέροντα που δεν εκπροσωπήθηκαν από την επί 22 χρόνια διακυβέρνηση της δυτικοαφρικανικής χώρας από τον Πρόεδρο Γιαχία Τζάμεχ, συσπειρώθηκαν για πρώτη φορά πίσω από έναν υποψήφιο: Τον Αντάμα Μπάροου του «Ενωμένου Δημοκρατικού Κόμματος», που διεκδικεί την προεδρία στις εκλογές που διεξάγονται αύριο Πέμπτη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαφωνίες για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η τακτική της βρετανικής κυβέρνησης, με δεδομένες τις ενδοαστικές και μονοπωλιακές κόντρες αλλά και τις δυσκολίες που θα προκύψουν κατά τη διαφαινόμενη έναρξη διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit), φαίνεται πως αποκαλύφθηκε από χειρόγραφο σημείωμα βοηθού του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο φωτογραφήθηκε από φωτορεπόρτερ, δημοσιοποιήθηκε και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από σημαντικό μέρος του Τύπου στη Βρετανία. Το στίγμα της βασικής γραμμής που φέρεται πως θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το χειρόγραφο, είναι «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Δηλαδή, και διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ και έλεγχος της μετανάστευσης...

Πάντως, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκε ότι αντικατοπτρίζει την επίσημη κυβερνητική θέση για το Brexit το χειρόγραφο που φωτογραφήθηκε στα χέρια της Τζούλια Ντόκερι, βοηθού του αντιπροέδρου του Συντηρητικού Κόμματος, Μαρκ Φιλντ. Στο επίμαχο χειρόγραφο αναφέρονταν μεταξύ άλλων οι ακόλουθες χαρακτηριστικές φράσεις: «Ποια είναι η στρατηγική; Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη». «Οι Γάλλοι θα είναι αναμφίβολα οι πιο δύσκολοι». «Είναι απίθανο να μας προτείνουν να παραμείνουμε στην ενιαία αγορά».

Παρ' όλα αυτά ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου αρνήθηκε να πει ποιος συμμετείχε στη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι σημειώσεις αυτές.

Στο μεταξύ, χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου στην Πολωνία, αναφερόμενα στην προχτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο, και Ηνωμένου Βασιλείου, Τ. Μέι, στο Λονδίνο, υποστήριξαν ότι η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και η συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του μπλοκ για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα «είναι προς το συμφέρον της Πολωνίας». Μάλιστα, η πολωνική εφημερίδα «Rzeczpospolita», επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Βίτολτ Βαστσικόφσκι, εκτιμά ότι το Brexit «δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τα επόμενα 2 - 3 χρόνια... αν, δηλαδή, πραγματοποιηθεί ποτέ!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ