ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμία υποδομή για την αποτέφρωση νεκρών

Παρά το σχετικό νόμο, το θέμα της δημιουργίας υποδομών για την αποτέφρωση νεκρών, ακόμα, μένει στα χαρτιά

Στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία υποδομή για την αποτέφρωση νεκρών. Παρόλο που από το 2006 υπάρχει σχετική νομοθεσία που επιτρέπει την αποτέφρωση, το θέμα καθυστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι η διαδικασία της αποτέφρωσης να γίνεται μόνο σε χώρες του εξωτερικού.

Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 35 του N. 3448/15-3-06 επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρών. Στο άρθρο σημειώνεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από πρόταση των υπουργών Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας, καθορίζονται οι χώροι δημιουργίας αποτέφρωσης νεκρών, οι όροι και ο έλεγχος λειτουργίας της αποτέφρωσης. Με απόφαση των υπουργών ρυθμίζονται τα ειδικότερα σχετικά ζητήματα.

Με καθυστέρηση 30 μηνών το προβλεπόμενο ΠΔ συζητήθηκε στο ΣτΕ στις 19 Αυγούστου. Στις 22 Σεπτέμβρη του 2008 εκδόθηκε θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ, μαζί με κάποιες συμπληρώσεις. Το οριστικό σχέδιο του ΠΔ, 4 μήνες μετά, δεν έχει υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς. Η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπεται από το νόμο δεν έχει συνταχθεί, ενώ προβλέπεται να έχει καθυστέρηση για τους παρακάτω λόγους:

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών - ΚΕΔΚΕ - ΕΕΤΑΑ ΑΕ, που σκοπό είχε την ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση ζητημάτων αποτέφρωσης νεκρών και ειδικότερα τη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης, αλλά και ζητήματα συντήρησης και λειτουργίας κοιμητηρίων, πήρε παράταση μέχρι τις 30 Ιούνη του 2009.

Επιπλέον, μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του προς τους αρμόδιους φορείς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει δύο «ομάδες διοίκησης έργου» και ζητά να καθορίσουν οι φορείς τους αντιπροσώπους τους. Η πρώτη ομάδα θα ασχοληθεί με την εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ειδικότερων θεμάτων, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, και κατάρτιση σχεδίου απόφασης. Η δεύτερη ομάδα θα ασχοληθεί με την κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί δημιουργίας λειτουργίας κοιμητηρίων, την εξέταση προτάσεων για την αναμόρφωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και την εκπόνηση πρότυπου κανονισμού λειτουργίας.

ΚΟΖΑΝΗ
«Θάβουν» τον οικισμό της Ποντοκώμης

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ

Την αντιλαϊκή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (με Κοινή Υπουργική Απόφαση) για το νέο ορυχείο της ΔΕΗ ΑΕ στην Ποντοκώμη Κοζάνης, καταδικάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ καθώς δεν περιλαμβάνει το λαϊκό αίτημα της μετεγκατάστασης του οικισμού της Ποντοκώμης, εφόσον εκεί θα γινόταν ορυχείο, και απαλλάσσει τη ΔΕΗ ΑΕ από την υποχρέωση και το κόστος της μετεγκατάστασης του οικισμού...

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Νομαρχίας Κοζάνης (ΝΔ) ήξερε ότι η ΚΥΑ βγήκε τον Οκτώβρη του 2008 και το έκρυβε μέχρι σήμερα. Το ανακοίνωσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη 28 Γενάρη!

«Ηταν αναμενόμενη και προβλέψιμη, τόσο η στάση του ιδιωτικοποιημένου καπιταλιστικού μονοπωλίου της ΔΕΗ ΑΕ στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ που με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ενέκρινε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του νέου ορυχείου Ποντοκώμης. Ευθύνες όμως έχει και η πλειοψηφία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης που απέκρυψε την ΚΥΑ» σημειώνει η ΝΕ Κοζάνης.

«Μια τέτοια εξέλιξη στοχεύει στο να εξαναγκαστούν οι κάτοικοι της Ποντοκώμης σε "οικειοθελή" εγκατάλειψη του χωριού τους, αφού οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα καταστήσουν το χωριό τόπο μη βιώσιμο. Η επέλαση του επενδυμένου στην ενέργεια κεφαλαίου ενάντια στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, η επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα αποπροσανατολιστικά Σύμφωνα Συνεργασίας της ΔΕΗ ΑΕ με την τοπική κοινωνία. Ο εργαζόμενος λαός (εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του».

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί σε συντονισμένο και ενωτικό αγώνα τους εργαζόμενους και τους κατοίκους όλης της περιοχής να διεκδικήσουν:

  • Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, στην υπηρεσία του λαού, οπού οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής θα αποτελούν κοινωνική - λαϊκή περιουσία, κρατική ιδιοκτησία.
  • Αμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ και το κράτος. Αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών.
  • Μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και αποκατάσταση των κατοίκων τους.
  • Να διεκδικήσουν αγωνιστικά, συντονισμένα και αποφασιστικά μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια, και άμεσα τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ ΑΕ.

Καλεί τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών να καταδικάσουν πολιτικά τους υπεύθυνους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνονται για τη δημιουργία και συντήρηση των προβλημάτων που χρόνια τώρα τους ταλανίζουν.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Αποκαλύφτηκαν οι μεθοδεύσεις για επέκταση των ΕΛΠΕ

Οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), προκειμένου να εξυπηρετηθεί η επέκταση των εγκαταστάσεων των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα (ΠΕΤΡΟΛΑ), αναδείχτηκαν στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας που συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι ΕΛΠΕ και ΕΑΣ βρίσκονται σε συμφωνία, ώστε να νοικιαστούν 100 στρέμματα από το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ για να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας των νέων εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου. Εξέλιξη, που ταυτόχρονα σημαίνει κλείσιμο της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τα άλλα δύο εργοστάσια Λαυρίου και Υμηττού.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, ο δήμαρχος Γ. Αμπατζόγλου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους, υποστηρίζοντας πως ενημερώθηκε από τις διοικήσεις των δύο εταιρειών ότι η συμφωνία έχει «παγώσει», καθώς η ΠΥΡΚΑΛ δεν μπορεί να μεταφέρει το εργοστάσιο στα Δερβενοχώρια, ενώ τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι και χωρίς τα 100 στρέμματα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας!

Παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο ο Γ. Λίγκος, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στα ΕΑΣ, ανέδειξε το μέγεθος των μεθοδεύσεων αλλά και των κινδύνων που εγκυμονεί η επέκταση των ΕΛΠΕ. Οπως επισήμανε, τα ΕΛΠΕ θα έχουν πρόβλημα αδειοδότησης των νέων εγκαταστάσεων, καθώς, σύμφωνα με την οδηγία ΣΕΒΕΖΟ, θα πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 250 μέτρων από την ΠΥΡΚΑΛ. Από το σημείο, όμως, που θα φτάσει η επέκταση η απόσταση δεν ξεπερνά τα 67 μέτρα! Γι' αυτό, όπως κατήγγειλε, η διοίκηση της ΕΑΣ δέχτηκε ασφυκτική πίεση από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, μετέφερε την απόφαση των εργαζομένων να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση του λαού της περιοχής ενάντια στην επέκταση, η οποία, όπως τόνισε, εάν υλοποιηθεί, ουσιαστικά, σημαίνει και κλείσιμο της ΠΥΡΚΑΛ.

Στην παρέμβασή του, ο Αντώνης Χοροζάνης, δημοτικός σύμβουλος της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας» (ΠΑΚΕ), δήλωσε: «Δεν εμπιστευόμαστε τη δημοτική αρχή, καθώς έχει αποδεχτεί μέσα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό για την περιοχή χωρίς αντίδραση, νομιμοποιώντας τις βιομηχανίες. Δεν έχετε διάθεση να αντισταθείτε και απλά, όταν φτάνουν τα πράγματα στα όριά τους, εκφράζετε την αντίθεσή σας και περιμένετε να εκτονωθεί η κατάσταση. Η ΠΑΚΕ μαζί με τους φορείς και το λαό της περιοχής θα κινητοποιηθεί, θα αντιδράσει και θα απαιτήσει και να μην κλείσει η ΠΥΡΚΑΛ και να μην προχωρήσει η επέκταση».

Συνεστίαση ΠΕΚΑΜ

Η ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες) καλεί τα μέλη και τους φίλους της στη συνεστίαση - κόψιμο πίτας που θα γίνει την Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009 στις 12 το μεσημέρι στην Ταβέρνα «ΑΣΤΡΑ» (τηλ. 210.7665.700) του Δήμου Βύρωνα (δίπλα στο θέατρο Βράχων). Συγκοινωνίες: Λεωφορείο 732 Αγιος Φανούριος - Ζωοδόχου Πηγής, στάση τέρμα. Τρόλεϊ Νο 11, στάση τέρμα.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας συζύγου, μάνας και γιαγιάς ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΛΟΥΤΣΗ που «έφυγε» από κοντά μας την Κυριακή 1 Φλεβάρη 2009 και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 3.2.09 στις 3.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Κηφισιάς, προσφέρουμε 500 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ που πάντα, υπερήφανα, στήριζε.

Ο σύζυγος Παναγιώτης

τα παιδιά της Νίκος και Ελένη

τα εγγόνια της Πάνος και Μιχάλης

  • Η ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στο σύντροφο Νίκο Καλούτση για το θάνατο της μητέρας του Σταμάτας Καλούτση.

***

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΣΣΑ

Κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 3-2-2009 και ώρα 1.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Καλλιθέας.

Τα αδέλφια: Μαρία και Ιωάννης Λιόγκαρης, Πόλυ Μασκαλίδου. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ