ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και απεργιακές αποφάσεις ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Συσκέψεις και αποφάσεις προετοιμασίας της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και στα άλλα αντεργατικά μέτρα

Με κινητοποιήσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για απεργία τη μέρα ψήφισης των νέων αντεργατικών μέτρων ετοιμάζονται Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία να «υποδεχθούν» το πολυνομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του οποίου περιλαμβάνεται και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.

Μετά την απόρριψη της πρότασής του για απεργιακή κινητοποίηση από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά το ρόλο τους στην προώθηση της αντιλαϊκής επίθεσης, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων.

Προτάσεις για έκτακτες συνεδριάσεις και αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν καταθέσει επίσης οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς και σε μια σειρά Ομοσπονδίες σε κλάδους όπου με την 3η «αξιολόγηση» προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΟΣΜΕ) και στην ΟΤΟΕ.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κλιμάκωση με απεργία

Ηδη μια σειρά Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, έχουν πάρει αποφάσεις για την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας και Ζακύνθου, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, καταγγέλλοντας την άρνηση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ να προκηρύξει 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε την πραγματοποίηση πικετοφορίας διαμαρτυρίας τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και 24ωρης απεργίας τη μέρα της ψήφισής του. Για την προετοιμασία αυτών των αγωνιστικών δράσεων, μαζί με τα σωματεία υλοποιεί περιοδείες και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.

Αντίστοιχα, σε σύσκεψη που οργάνωσε την Πέμπτη 28 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων και των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της δύναμής του, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλαλητήριο τη μέρα που θα έρθει το πολυνομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή και σε 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισής του. Αποφάσισε επίσης να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ενιαία απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα από τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, που έχει προκηρύξει απεργία για τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, καλεί σε πανστρατιά μάχης τα οικοδομικά σωματεία, τους εργαζόμενους στις Κατασκευές και τα συνδικάτα τους. Στα σωματεία που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα προστίθεται το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της προκήρυξης απεργίας από την Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ), ανάλογη απόφαση πήρε και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου πραγματοποιεί σύσκεψη σωματείων σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. στα γραφεία του, με θέμα την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων στο νέο πακέτο μέτρων.

Σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. καλούν τα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παρεμβάσεις σε καταστήματα που άνοιξαν την επομένη της Πρωτοχρονιάς

Στη δουλειά βρέθηκαν και χτες Τρίτη οι εμποροϋπάλληλοι σε μια σειρά εμπορικά κέντρα («McArthurGlen», «Empoli», «Factory Outlet») που λειτούργησαν κανονικά, παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά την επομένη της Πρωτοχρονιάς. Αντίστοιχα κρούσματα, αν και μεμονωμένα, καταγράφηκαν σε καταστήματα στην Ερμού και στο εμπορικό κέντρο «Smart Park».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχώρησε σε παρεμβάσεις στο «Empoli» στο Περιστέρι, στην Ερμού, καθώς και στο «McArthurGlen», καταγγέλλοντας το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Ηδη οι εμποροϋπάλληλοι έχουν δουλέψει για τρεις συνεχόμενες Κυριακές μέσα στο Δεκέμβρη (17, 24 και 31/12), ενώ η εργοδοσία σε μια σειρά περιπτώσεις έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της να λειτουργήσει τα καταστήματα και στις 6 Γενάρη, ημέρα των Θεοφανείων, που αποτελεί κατ' έθιμον αργία. Επιπλέον, από τις 8 Γενάρη ξεκινά η εκπτωτική περίοδος, στο πλαίσιο της οποίας οι εμποροϋπάλληλοι θα κληθούν να εργαστούν την Κυριακή 14 Γενάρη.

Στη συζήτηση με το σωματείο τους οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις καθημερινές απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά χωρίς ξεκούραση και τους ρυθμούς εντατικοποίησης. Ειδικά στο «McArthurGlen», όπου έχει παρέμβει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ενάντια στα ωράρια - λάστιχο και στην προσπάθεια κατάργησης των κατ' έθιμον αργιών, ο Σύλλογος έχει ζητήσει συνάντηση με τον διευθυντή, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πάρει απάντηση στο αίτημά του. Το σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του, προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει απόλυση εργαζόμενου για συνδικαλιστική δράση

Την απόλυση ενός εργαζόμενου, μέλους του σωματείου, από την επιχείρηση KPMG καταγγέλλει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και διεκδικεί την επαναπρόσληψή του. Σύμφωνα με το σωματείο, ο εργαζόμενος απολύθηκε στις 22/12, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργία στις 14/12, με πρόσχημα τη «μείωση της δουλειάς» στο τμήμα όπου εργαζόταν. Το σωματείο αναφέρει ότι ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι η συνδικαλιστική δράση του εργαζόμενου, που ενημέρωνε τους συνάδελφους και τους καλούσε να παλέψουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στην εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό, προσθέτει το σωματείο, ότι στο τμήμα που υποτίθεται ότι έχει μειωθεί η δουλειά, οι εργαζόμενοι καλούνται συστηματικά να συνεχίζουν να δουλεύουν εκτός ωραρίου.

Στην ανακοίνωση που μοίρασε στους εργαζόμενους η Ενωση υπογραμμίζει: «Την κατάσταση που υπάρχει σε κάθε τμήμα της KPMG τη γνωρίζουμε πολύ καλά. Πίεση και επιπλέον ώρες δουλειάς για να βγαίνουν στην ώρα τους τα projects, δουλειά από το σπίτι, προσλήψεις με όλο και χαμηλότερο μισθό. Κάθε χρονιά που περνάει βρισκόμαστε σε χειρότερη εργασιακή κατάσταση, ενώ η εταιρεία ανακοινώνει αυξήσεις εσόδων». Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το σωματείο τους και να παλέψουν ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Επιστολή για παράνομη μεταφορά υπαλλήλων

Αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική μεταφορά 11 υπαλλήλων του πρώην ΕΤΑΑ από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε επιστολή τους στον υφυπουργό Εργασίας σημειώνουν:

«Η διαδικασία της επιλογής έγινε αυθαίρετα, παράνομα, παράτυπα και καταχρηστικά αφού εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη απόφαση (δεν γνωρίζουμε για το σύνολο των εργαζομένων) δεν είχαν ούτε καν υποβάλει αίτηση, όπως άλλωστε ορίζει και το άρθρο 24 του Ν.4488/17 (συνεκτίμηση της αίτησης), στο οποίο αναφέρεστε στα "έχοντας υπόψη".

Το πρόσχημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων (επικουρική σύνταξη και πρόνοια) από το τ. ΕΤΑΑ στο ΕΤΕΑΕΠ δεν πείθει κανέναν διότι όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί και στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ (τεράστια έλλειψη προσωπικού) και τον τρόπο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο πλαίσιο του Ν.4387/16.

Μεταξύ των υπαλλήλων που μεταφέρονται είναι και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΤΑΑ Κούκη Αικατερίνη, η οποία ούτε αίτηση μεταφοράς είχε υποβάλει ούτε ερωτήθηκε σχετικά.

Πρόκειται περί κατάπτυστης πολιτικής απόφασης, που παραβιάζει ευθέως τη σχετική συνδικαλιστική νομοθεσία (ν. 1264/82) και φανερώνει τις "σκοτεινές" διαδρομές και τις σκοπιμότητες που περιβάλλουν τις πολιτικές σας επιλογές και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού των ασφαλιστικών ταμείων.

Κατόπιν των ανωτέρω και σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχαμε με το γραφείο του υφυπουργού, τον κ. Κωνσταντόπουλο, ζητάμε άμεσα την ανάκληση της απόφασης μεταφοράς της Κούκη Αικατερίνης καθώς και όσων εκ των 11 υπαλλήλων του τ. ΕΤΑΑ δεν είχαν υποβάλει σχετική αίτηση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ