ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 2014
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βιβλιοπαρουσιάσεις

Τις παρακάτω βιβλιοπαρουσιάσεις διοργανώνουν τις επόμενες μέρες ΚΟ του ΚΚΕ:

-- Την Τρίτη 1/7, στις 7 μ.μ., στον Αλιμο, για την παρουσίαση του βιβλίου του Ρατζανί Πάλμε Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 2/7, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η ΤΟ Βιομηχανίας καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου (μπροσούρας) της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

-- Την Τετάρτη 2/7 στις 7 μ.μ., στο Μπραχάμι, το βιβλίο «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», θα παρουσιάσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Την Τετάρτη 2/7, στις 7.30 μ.μ., στου Ζωγράφου, πλατεία Τερζάκη, το βιβλίο «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» θα παρουσιάσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

-- Την Τετάρτη 2/7, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΛΤΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 11) η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Ρόζας Λούξεμπουργκ «Κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση;». Την παρουσίαση θα κάνει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Τετάρτη 2/7, στις 7.30 μ.μ., στο 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, το βιβλίο «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» θα παρουσιάσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

-- Οι ΤΟ Εβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Εβρου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεση 8 αγωνιστών πατριωτών από τους ναζί κατακτητές στο Σουφλί του Εβρου, σήμερα Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στο Σουφλί, στο χώρο εκτέλεσης.

-- Εκδήλωση για το ΔΣΕ διοργανώνουν σήμερα Κυριακή οι Κομματικές Οργανώσεις Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες οργανώσεις της ΚΝΕ, στο Κεφαλοχώρι Κόνιτσας. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο που πριν από 8 χρόνια υψώθηκε το μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα περιλαμβάνει κατάθεση στεφανιών, ομιλία και μουσικό πρόγραμμα. Η αναχώρηση θα γίνει με πούλμαν την Κυριακή, στις 8.30 π.μ., από τη Νομαρχία.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 250 εκτελεσμένους κομμουνιστές και αγωνιστές στο Γηροκομείο της Πάτρας οργανώνουν σήμερα Κυριακή, στις 9.30 π.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αχαΐα. Ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Μπέτσης, γραμματέας του Εδαφικού Τομέα Αχαΐας του ΚΚΕ.

-- Επίσκεψη - προσκύνημα, στην περιοχή της Λοχριάς, στον Ψηλορείτη, όπου δόθηκε μεγάλη μάχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οργανώνουν σήμερα Κυριακή οι Κομματικές Οργανώσεις Ηρακλείου και Ρεθύμνου του ΚΚΕ. Στη μάχη που δόθηκε τον Ιούλη του 1947 σκοτώθηκαν τα καλύτερα παλικάρια του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, με μπροστάρη τον καπετάνιο Γιάννη Ποδιά. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Κατερίνα Μπακέλα, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν τα Παραρτήματα Ηρακλείου και Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Αντιπροσωπεία των ΠΑΜΕ - ΟΓΕ στο Βελιγράδι

Στο Βελιγράδι θα βρεθεί αύριο Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ, προκειμένου να παραδώσουν τη βοήθεια που συγκέντρωσαν για τους λαούς των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας που ζουν τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Στα 70 χρόνια από το μαρτυρικό της θάνατο

Αύριο Δευτέρα στο Ν. Ηράκλειο

Η ΤΕ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, το ΤΣ Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ και το Παράρτημα Νέου Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο της Ηλέκτρας Αποστόλου, αύριο Δευτέρα 30/6, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ηρακλείου «Ηλέκτρα Αποστόλου». Θα μιλήσει η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΑΛΟΥΔΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΚΑΛΟΥΔΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
φωτό (χαρτί) 1

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΤΣΙΔΑΥΤΗΣ γεννήθηκε στο χωριό Αρεθούσα Ικαρίας, το 1917, από φτωχή οικογένεια. Μόλις τελείωσε το δημοτικό σχολείο αρχίζει να εργάζεται και, ταυτόχρονα, να φοιτά στο Γυμνάσιο. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο ήρθε στην Αθήνα, δούλευε σε φαρμακείο και πήγαινε στη σχολή Ασυρματιστών. Πριν τελειώσει τον πήραν στρατιώτη αλλά δεν απολύθηκε στο τέλος της θητείας του καθώς στάλθηκε και πολέμησε στην Αλβανία, στο πόλεμο του '40. Αφού γύρισε στην Ικαρία έφυγε για τη Μ. Ανατολή όπου κατατάχθηκε στο Ναυτικό ως πυροβολητής στο πολεμικό ΑΝΔΡΙΑΣ όπου ένα εγγλέζικο θωρηκτό τους χτύπησε - έφαγε όλη την πλώρη - χωρίς να γυρίσουν να δούνε αν θα πνίγονταν. Παρ' όλα αυτά, κατάφεραν και έφτασαν σώοι στην Αλεξάνδρεια. Μετά διέδωσαν πως χτύπησε σε νάρκη το πλοίο... Μαζί με τους αγωνιστές που αντιστάθηκαν στον κατακτητή, ήταν και ο Λευτέρης και γι' αυτό τον κλείσανε στα σύρματα. Συνολικά, το στρατιωτικό του διήρκεσε από το 1938 έως το Δεκέμβρη του 1945, οπότε γύρισε στην Ικαρία. Αμέσως, άρχισε το κυνηγητό από το μοναρχοφασιστικό κράτος και παρακράτος. Τον εξόρισαν στη Σάμο χωρίς να του δίνουν φαγητό. Είχαμε ένα μωρό 14 μηνών και εγώ (η σύζυγός του) δούλευα για να επιβιώσουμε. Με τη χούντα του 1967 πάλι τα ίδια. Εξορία σε Γυάρο και Λέρο για 3 χρόνια, ενώ εγώ δούλευα ένα μαγαζάκι με πολλά γραμμάτια και πάλευα να ζήσω τα δύο ανήλικα παιδιά μας. Δεν περιγράφονται όσα πέρασε και έζησε. Ομως, είχε χρυσή καρδιά και κομμουνιστική συνείδηση και τα πάλεψε παλικαρίσια. Ολη του η ζωή ένας αγώνας για εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για ειρήνη και σοσιαλισμό. «Εφυγε» την 1.4.2014, σε ηλικία 97 χρόνων, αφήνοντας παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα κι εμένα να προσπαθώ να φιλοσοφήσω και να ξαναθυμηθώ τη ζωή μας, μετά από 63 χρόνια αρμονική συμβίωση. Θα μου λείπεις όσο υπάρχω!

ΑΤΣΙΔΑΥΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΑΤΣΙΔΑΥΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
Η γυναίκα σου Λάμπρα Ατσιδαύτη.

Στην μνήμη σου, προσφέρω στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», στον καθημερινό σύντροφό μας, 50 ευρώ για ενίσχυσή του.

***

φωτό (χαρτί) 1

Στη μνήμη της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗ ο σύζυγός της προσφέρει στην ΚΟΒ Ροδολίβους του ΚΚΕ 200 ευρώ. Ηταν μετανάστρια συνδικαλίστρια και συμμετείχε σε όλους τους αγώνες, απεργίες, διαδηλώσεις σε καιρούς δύσκολους για τους ξένους στη Γερμανία. Ηταν αγωνίστρια της ζωής.

Ο σύζυγος, Νικόλαος Καλούδης

Προσφορά

Στις εννέα μέρες από το θάνατο της μητέρας μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΓΟΥΤΣΟΥ και στα εννέα χρόνια από το θάνατο της αδελφής μου ΕΥΘΥΜΙΑΣ, στη μνήμη τους αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 50 ευρώ στο Κόμμα μας, μέσω της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Β. Γ.

Εκθέσεις βιβλίου σε Αθήνα και Πειραιά

Εκθέσεις βιβλίου, με ειδικές τιμές σε όλα τα βιβλία, διοργανώνουν η ΚΟ Αττικής και η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιείται ως την Κυριακή 6 Ιούλη, στον 1ο όροφο της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, στην Ομόνοια), καθώς επίσης και στην Κολωνού 3, τις καθημερινές από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. ως τις 9 μ.μ.

Η έκθεση βιβλίου της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ διαρκεί ως την Πέμπτη 10 Ιούλη και λειτουργεί καθημερινά από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στον 1ο όροφο των γραφείων της ΤΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119).

«ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Την Πέμπτη 3/7, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27), το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «40 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο και οι εξελίξεις σήμερα μέσα από τη ματιά του περιοδικού». Θα μιλήσουν ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. Θα συντονίσει ο Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί εικαστική έκθεση με εξώφυλλα και ρεπορτάζ του περιοδικού για το Κυπριακό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org