ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπολιτευόμενη για το κεφάλαιο συμβάλλει στο τσάκισμα του λαού

Για «δρόμο που δε θα είναι εύκολος» μιλά και ο πρόεδρος της ΝΔ, εμφανίζοντας ως μονόδρομο τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ
Συνεχίζει η ΝΔ την κριτική της στην κυβέρνηση από τη σκοπιά τού ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον εκβιασμό του λαού να δεχτεί αγόγγυστα και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, με το επιχείρημα ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς να κλείνει η «αξιολόγηση» αυξάνεται ο λογαριασμός... Επιχείρημα κοινό σε όλες τις αστικές δυνάμεις, στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τη δικομματική τους κοκορομαχία και τη χαρτούρα ανακοινώσεων κ.τ.λ. που ανταλλάσσουν καθημερινά, ενώνονται πάνω στη βασική γραμμή εξυπηρέτησης του εγχώριου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, χτες, συνεδρίασε υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος (το ανώτατο όργανό του), με τη νέα σύνθεσή της, όπως αυτή προέκυψε από το συνέδριο. Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η εκλογή νέου γραμματέα της, με μοναδική υποψηφιότητα αυτή του εκλεκτού της ηγεσίας, Λ. Αυγενάκη, του οποίου διαπιστώθηκε η «ομόφωνη αποδοχή».

Νωρίτερα, μιλώντας στο σώμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, επέμεινε πως πρέπει «να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά», προσθέτοντας ότι οι κυβερνώντες «διέλυσαν την αξιοπιστία της χώρας» και ότι «τα "μέτρα κάβα" δεν είναι τίποτα άλλο από το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα».

Συμβολή στους εκβιασμούς σε βάρος του λαού

Τάχθηκε σαφώς υπέρ της ολοκλήρωσης της πρώτης «αξιολόγησης» της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων και επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση, αναφέροντας πως είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι «κάθε μέρα που περνά και δεν κλείνει η αξιολόγηση, ο λογαριασμός θα μεγαλώνει», ενώ ταυτόχρονα τον κατηγόρησε πως καταφεύγει σε «πολιτική δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό, αν αναζητά τρόπο διαφυγής, να παραιτηθεί τώρα. «Μην οδηγήσετε τη χώρα σε νέες οδυνηρές περιπέτειες για να ξεφύγετε από τα δικά σας τραγικά αδιέξοδα. Δεν σας επιτρέπουμε να δώσετε άλλοθι σε κάποιους που το σχεδιάζουν ή το επιθυμούν να οδηγήσουν τη χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης», συμπλήρωσε, σε μια τοποθέτηση που παραπέμπει σε αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέχισε αναφέροντας ότι στόχος της ΝΔ είναι ένα «μεγάλο κίνημα για να φύγει αυτή η παρέα» και εμφάνισε τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ως μονόδρομο, κάνοντας λόγο για μια «έντιμη συμφωνία αλήθειας» και λέγοντας πως «ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος», αλλά, όπως ισχυρίστηκε, «αν ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο με συνέπεια και αποφασιστικότητα μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες».

Στη λογική της περιβόητης «ιδιοκτησίας» των αντιλαϊκών μέτρων, ανέφερε ότι «γράφουμε ένα δικό μας σχέδιο με μεταρρυθμίσεις», που δεν θα τις επιδιώκουν απλά οι πιστωτές, αλλά πρωτίστως «θα είναι δικό μας κτήμα». Το δε μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης που προκρίνει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αυτό της «λελογισμένης περιστολής δαπανών και της μείωσης φορολογικών συντελεστών» για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων.

Τέλος, δεν απέκλεισε πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «οι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να είναι απρόβλεπτες». Σημειωτέον, στη ΝΔ δεν αποκλείουν τίποτε, από υποχώρηση της κυβέρνησης από τους τωρινούς λεονταρισμούς της και συμφωνία με τους «εταίρους», έως εκλογές ή και δημοψήφισμα. Εξ ου και ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Σε αυτήν τη βάση ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «διεύρυνση της παράταξης» και άνοιγμα σε «νέες δυνάμεις», αλλά και ανασύνθεση του κόμματος με ανάδειξη νεότερων, πιο δυναμικών και δημιουργικών ηλικιών στα κομματικά πόστα, θέλοντας να το εμφανίσει ικανότερο για το κεφάλαιο να «τρέξει» τις υποθέσεις του, όπως και να στοιχίσει ευρύτερα στρώματα στα προτάγματά του.

ΠΟΤΑΜΙ
Αναπαράγει τον εκβιασμό για τις «καθυστερήσεις» στην «αξιολόγηση»

«Δεν έχω την αίσθηση ότι θα πάμε σε εκλογές. Πιστεύω ότι είναι ένα επικοινωνιακό κόλπο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση αντιστέκεται και τελικά να έρθει ο κ. Τσίπρας και να πει "γλιτώσαμε τα χειρότερα, ψηφίστε τώρα αυτά τα μέτρα"» δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Ως προς το ζήτημα της «αξιολόγησης», αναπαράγει και αυτός τους εκβιασμούς όλων των αστικών επιτελείων σχετικά με τις συνέπειες της «καθυστέρησης»: «Πρέπει να τελειώνει η αβεβαιότητα. Πρέπει να πάρουμε τα 6 περίπου δισ. που είναι να πάρουμε αφού τελειώσει αυτή η αξιολόγηση και νομίζω ότι η οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση είναι εις βάρος του ελληνικού λαού».

Ο ίδιος, μιλώντας, εξάλλου, στο «Βήμα FM», απαντώντας στο ερώτημα τι θα πράξουν οι κυβερνητικοί βουλευτές όταν έρθουν τα νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή, εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνται πραγματικά να ψηφίσουν. Είναι παιχνίδια πριν από το συνολικό "ναι". (...) Υπάρχει μία καθυστέρηση σε δευτερεύοντα πράγματα, η οποία δεν δικαιολογεί όλο αυτό το κλίμα της εκλογολογίας». Πρόσθεσε: «Οι 153 βουλευτές έχουν εξαρτηθεί από το κράτος με ποικίλους τρόπους, άρα αυτοί οι βουλευτές θα ψηφίσουν θετικά στην επόμενη ψηφοφορία και πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα τα έχει τα περισσότερα συμφωνήσει».

Ερωτηθείς περί συμμετοχής του Ποταμιού στην κυβέρνηση, είπε: «Δεν μπαίνουμε στην κυβέρνηση. Αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει αυτή η συζήτηση, για να είμαι τίμιος. Δεν είναι ότι μου έχουν πει να μπω και δεν μπαίνω, που έτσι και αλλιώς όμως δεν μπαίνω». Πρόσθεσε, ωστόσο, «δείχνοντας» και άλλες εναλλακτικές για το αστικό πολιτικό σύστημα: «Αν θέλουμε να ψηφίζουμε μέτρα, δεν είναι ανάγκη να μπούμε και στην κυβέρνηση. Πρώτον, εμείς δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα και δεύτερον δεν έχουμε σκοπό να ψηφίσουμε μέτρα που ουσιαστικά θα σημάνουν μια καινούρια οπισθοδρόμηση της οικονομίας».

«Ευρωπαϊκό τόξο» και «κέντρο»

Παραπέρα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη δημιουργία «ευρωπαϊκού τόξου» σε πιθανές πρόωρες εκλογές, δεν το απέκλεισε: «Το ερώτημά σας είναι πολύ σοβαρό - αν και δεν είναι πολύ πιθανές οι εκλογές - και δεν μπορούμε να δώσουμε επιπόλαιες απαντήσεις. Πρέπει να δούμε εκείνη τη στιγμή τι προέχει για την κοινωνία, γιατί αυτή τη στιγμή εκλογές σημαίνει σύγκρουση με την Ευρώπη, σημαίνει ότι δε θα πάρουμε τα 6 δισ. που έχουμε συμφωνήσει, σημαίνει ότι η χώρα είναι στον αέρα. Αν, λοιπόν, έχουμε τέτοιες εξελίξεις, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε όλα τα σενάρια και να σκεφτούμε το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό συμφέρον του καθενός».

Τέλος, επέμεινε «να γίνει ένας διάλογος, όχι της κεντροαριστεράς, που δε μας αφορά αυτός ο μικρός χώρος εμάς, αλλά ενός ευρύτερου χώρου. Αναφέρομαι στον χώρο του προοδευτικού, ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού κέντρου». Και συμπλήρωσε: «Λέμε, λοιπόν, να ενωθούμε στο κέντρο, να βρούμε αυτούς που αντιστάθηκαν σε αυτή την χρεοκοπία, αυτούς που έκαναν σωστά πράγματα, ακόμα και παλιούς πολιτικούς που έκαναν σωστά πράγματα, να βρούμε νέες δυνάμεις και να δώσουμε μια μεταρρυθμιστική πνοή στον τόπο».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Πιέζει για την «αξιολόγηση», αποποιείται τα μέτρα που περιλαμβάνει

Με κεντρικό άξονα της επιχειρηματολογίας της ότι η κυβέρνηση καταστρέφει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, οδηγώντας την στα βράχια, συνεχίζει την αντιπολιτευτική της τακτική η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Ενδεικτικά, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν διδάχτηκαν τίποτα από τα παθήματα του περασμένου καλοκαιριού». Τονίζει, δε, ότι «καθυστέρησαν συνειδητά την διαπραγμάτευση και οδηγούν την χώρα σε νέο αδιέξοδο», σημείο κριτικής όπου συγκλίνουν όλες οι αντιπολιτευόμενες αστικές δυνάμεις, με βάση και τις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου, η ικανοποίηση των οποίων προϋποθέτει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Μάλιστα, ενώ η αυτόματη λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του κεφαλαίου προβλέπεται ήδη στο τρίτο μνημόνιο που μαζί ψήφισαν πέρυσι το καλοκαίρι στη Βουλή, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επιχειρούν να αποποιηθούν την τέτοια ευθύνη, λέγοντας ότι «ο νέος λογαριασμός των 12,5 δισ. ευρώ (...) που συνολικά φορτώνουν τον ελληνικό λαό, φέρει την υπογραφή τους. Είναι δικά τους μέτρα».

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Απαιτεί «ειδικά κίνητρα» για τις επενδύσεις του κεφαλαίου

«Ειδικά κίνητρα» για το κεφάλαιο αξιώνει η Ενωση Κεντρώων από την κυβέρνηση, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων. Οι χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της, Γ. Καλλιάνου, στην ΕΡΤ1, βγαλμένες απευθείας από τα συρτάρια του κεφαλαίου, επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά το ρόλο της Ενωσης Κεντρώων ως «λαγού» του συστήματος.

Οπως σημείωσε, «εμείς δεν αντιλέγουμε να έχουμε πλεόνασμα, όμως το πώς θα έρθει, έχει να κάνει με τις ιδεοληψίες του κάθε κόμματος. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις στα μέτρα που έρχονται για την ανάπτυξη». Διευκρινίζοντας τι εννοεί σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καν λόγο «για σταδιακή μείωση της φορολογίας»των επιχειρηματικών ομίλων. Και πρόσθεσε: «Πώς θα έρθουν οι επενδυτές στη χώρα; Μίλησε κανείς για εξασφάλιση, για προσέλκυση επενδύσεων με ειδικά κίνητρα; Αν δεν μπουν αναπτυξιακές προτάσεις για να προσελκύσει η χώρα μας επενδυτές δεν πάμε πουθενά».

Στη βάση αυτή, όπως σημείωσε, απαιτείται και κυβέρνηση ισχυρή «με πολλούς βουλευτές» και όχι 153, «που δεν μπορούν να δείξουν στην Ευρώπη ότι» η κυβέρνηση «έχει ισχυρή στρατηγική», προφανώς για τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Δεν παρέλειψε, δε, να επαναλάβει τις γνωστές αντιδραστικές θέσεις της Ενωσης Κεντρώων για τους πλούσιους συνταξιούχους που πρέπει να τους κοπούν οι συντάξεις, αν παίρνει κάποιος κανένα νοίκι, ανώτατο όριο στις συντάξεις τα 1.500 ευρώ κ.ο.κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ