ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
Σελ. /24
Δεκάδες μαθητικές γιορτές σε όλη τη χώρα

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Πάνω από 50 ήταν τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας το μήνυμα «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη».

Θεατρικά δρώμενα, βιντεοπροβολές, παιχνίδια ερωτήσεων, αθλητικές δραστηριότητες, συναυλίες από εκατοντάδες μαθητικά μουσικά συγκροτήματα, εκθέσεις, χορευτικές επιδείξεις και τόσα άλλα, επιστρατεύτηκαν από το μεράκι και τη φαντασία των μαθητών για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, τις αγωνίες τους για το σήμερα και το αύριο, για τον πόλεμο και την προσφυγιά, για το σχολείο που τους απωθεί, για τις ανάγκες τους που μένουν ανικανοποίητες σε τούτο το σύστημα, για τον κόσμο που θέλουν και πρέπει να τον αλλάξουν.

Συγκεκριμένα, από την περασμένη Πέμπτη έως και την Κυριακή έγιναν Μαθητικά Φεστιβάλ σε:

Καισαριανή, Καλλιθέα, Ελευσίνα, Ηλιούπολη, Κυψέλη, Νέο Ηράκλειο, Νέο Κόσμο, Παλλήνη, Πετρούπολη, Σεπόλια, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Λαύριο, Μενίδι, Αγ. Θεοδώρους, Αργος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Κατερίνη, Εδεσσα, Γρεβενά, Κιλκίς, Μουδανιά, Κοζάνη, Καλαμαριά, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Λαμία, Χαλκίδα, Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Νάουσα, Σέρρες, Πολύγυρο, Γιαννιτσά, Καστοριά, Πάτρα, Αίγιο, Πύργο, Αγρίνιο, Αργοστόλι, Λευκάδα, Χανιά, Αποκόρωνα Χανίων, Κω, Μανταμάδο Λέσβου, Χίο, Βαθύ Σάμου, Αγ. Κήρυκο Ικαρίας, Ξάνθη, ενώ, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών αναβλήθηκαν ορισμένα Μαθητικά Φεστιβάλ στην Ηπειρο, στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα. Οι νέες ημερομηνίες είναι οι εξής: Κέρκυρα 6/5 Πάνω πλατεία, Λευκάδα 6/5 κεντρική πλατεία, Αρτα 8/5 πλατεία Σκουφά, Πρέβεζα 14/5 Δικαστήρια, Γιάννενα 14/5 κεντρική πλατεία. Μετά το Πάσχα, Μαθητικά Φεστιβάλ προγραμματίζονται και σε κάποιες ακόμα περιοχές.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικά ορισμένες από αυτές τις όμορφες μαθητικές γιορτές.


ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Στο επίκεντρο το Προσφυγικό

ΚΥΨΕΛΗ
ΚΥΨΕΛΗ
Το περασμένο Σάββατο, νωρίς το απόγευμα, πλήθος μαθητών κατακλύζει το θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, μεταφέροντας τον «νεανικό παλμό» και στη γύρω περιοχή, με το Προσφυγικό εύλογα να κυριαρχεί στο συγκεκριμένο Μαθητικό Φεστιβάλ. «Τροφή για σκέψη» η παρουσίαση του θεατρικού «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι», του Μπ. Μπρεχτ, από μαθητές των Γυμνασίων Αθήνας 8ου και 72ου. Στους συμμαθητές τους αλλά και σε όλους όσοι το παρακολούθησαν προκάλεσαν προβληματισμό σχετικά με τον πόλεμο και τις αιτίες του, τις μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις ανάμεσα στις λαϊκές οικογένειες και τους λίγους που συγκεντρώνουν τον πλούτο.

Προβλήθηκε βίντεο της ΚΝΕ για το Προσφυγικό, ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Μπορούμε τελικά να αλλάξουμε τον κόσμο..;» με ομιλητές τον Μάκη Μπαρμπέρη, εκπαιδευτικό, και την Σοφία Τόγια, μέλος του 15μελούς του 15ου Λυκείου Αθηνών. Με ιστορικά και όχι μόνο παραδείγματα, τονίστηκε η αφετηρία για κάθε πόλεμο, δηλαδή η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, η αύξηση του κέρδους τους. Επίσης, με χειροπιαστά αποσπάσματα από σχολικά βιβλία, όπως από την Πολιτική Παιδεία της Α' Λυκείου, γεννιέται προβληματισμός για το τι διδάσκεται στο σχολείο, σχετικά με τις αρχές της συλλογικότητας (βλ. οργάνωση στα σωματεία για τους εργαζόμενους, 5μελή και 15μελή για τους μαθητές) και το πώς εκδηλώνεται η «αντίθεση των δύο κόσμων».

Τη σκυτάλη παίρνουν τα μαθητικά συγκροτήματα P.O.P (Path of Punk) από σχολεία της Γκράβας και Ciel, ξεσηκώνοντας με τη μουσική τους. Ακολουθεί hip-hop χορευτικό από μαθητές του 15ου ΓΕΛ Αθηνών και του 1ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου και το κέφι πραγματικά «απογειώνεται» με το dj party από μαθητές του 15ου ΓΕΛ Αθηνών.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ υπήρχε και εργαστήρι ζωγραφικής για τους «λιλιπούτειους» φίλους της ΚΝΕ, για ζωγραφιές με έμπνευση από το σύνθημα του Φεστιβάλ «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη».


Η ομορφιά και το μεγαλείο της παράδοσης των λαών

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Από την Ηπειρο μέχρι τη Συρία, από τη Θεσσαλία μέχρι την Αλβανία και τη Σερβία, τα Επτάνησα έως την Τουρκία «εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο...». Πλούσιο, πολύμορφο και καλοδουλεμένο το Μαθητικό Φεστιβάλ στο Ν. Ηράκλειο, την περασμένη Κυριακή. Η ομάδα χορού της Ν. Ιωνίας και του Ν. Ηρακλείου πραγματοποίησε επίδειξη παραδοσιακών χορών των λαών της Γης. Μια ομάδα που, αξίζει να σημειωθεί, συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ και αποτελούνταν από μαθητές και νέους της περιοχής, οι οποίοι, θέλοντας να αναδείξουν το περιεχόμενο των φετινών Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ, έψαξαν, έμαθαν και παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από τη Θεσσαλία έως τη Συρία, «σε μια προσπάθεια να δείξουμε την ομορφιά και το μεγαλείο της παράδοσης των λαών, από οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος της Γης κι αν είναι και ότι τελικά είναι πολύ περισσότερα αυτά που ενώνουν τους λαούς, παρά αυτά που τους χωρίζουν».

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε μ' ένα αφιέρωμα από μαθητές των Λυκείων Ν. Ιωνίας 2ου, 3ου και 6ου βασισμένο στο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο», εμπλουτισμένο με μαρτυρίες μικρών προσφύγων, αλλά και με βίντεο της ΚΝΕ για το Προσφυγικό και αποσπάσματα από την ταινία «Ο μεγάλος δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν. Στη συνέχεια, μαθητές παρουσίασαν ένα θεατρικό σκετς - διασκευή του έργου του Μπ. Μπρεχτ «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι», δίνοντας ερεθίσματα γύρω από τις αιτίες των πολέμων, τι μαθαίνουν οι μαθητές στο σχολείο σήμερα κ.ά. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακολούθησε η απονομή βραβείων και αναμνηστικών στις ομάδες που πήραν μέρος στα αθλητικά τουρνουά που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Απρίλη στη Ν. Ιωνία. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν με συναυλία από τον Χρήστο Π. και τους Vanila Swing.


«Αυτό το πειρατικό θα το βουλιάξουμε, που να σκάσει ο διάβολος»

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
«Τούτος ο πόλεμος που έρχεται / Δεν είναι ο πρώτος / Πριν απ' αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι / Οταν τέλειωσε ο τελευταίος / Υπήρχαν νικητές και νικημένοι / Στους νικημένους ο φτωχός λαός / Πέθαινε απ' την πείνα / Στους νικητές ο φτωχός λαός / Πέθαινε το ίδιο».

Μαθητές απαγγέλλουν το ποίημα του Μπ. Μπρεχτ. Ξεχωριστή η έκθεση φωτογραφίας για το Προσφυγικό που έφτιαξαν με μεράκι οι μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα φωτογραφίας του Λαϊκού Φροντιστηρίου Ηλιούπολης. Ο λόγος για το πλούσιο και εμπνευσμένο Μαθητικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ηρώων, στην Ηλιούπολη. Με το πρόγραμμά του να ξεκινά με μουσικό αφιέρωμα, βασισμένο στο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο» από το μαθητικό συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ. Ακολουθεί η μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα στον πόλεμο και το Προσφυγικό, την οποία ετοίμασαν μαθητές από τα σχολεία της Ηλιούπολης και της Καισαριανής, ανοίγοντας με ένα βιντεάκι, ενώ ακολουθεί σκετσάκι, μουσική, χορογραφία. Στο βήμα παίρνει το λόγο ο Δημήτρης Ζήσης, μαθητής του 3ου ΓΕΛ Ηλιούπολης, κλείνοντας με τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ «Αυτό το πειρατικό θα το βουλιάξουμε, θα το βουλιάξουμε, που να σκάσει ο διάβολος. Και θα χτίσουμε ένα κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα».

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με συναυλία από τα συγκροτήματα «Απροβάριστοι» και «Chaos realm» από το 2ο ΓΕΛ Ηλιούπολης.


Εικόνες από το μέλλον

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ετος 2026, σε μια σχολική αίθουσα. Ο καθηγητής κάνει μάθημα με μπαστούνι καθώς δεν μπορεί ακόμη να βγει στη σύνταξη αφού εφαρμόζεται το... Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αλλά και στο διάλειμμα «κοντράρονται» οι ΚΝίτες μαθητές με τον χρυσαυγίτη και άλλους που υποστήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ανάμεσα στους μαθητές και μια προσφυγοπούλα από τη Συρία που έμεινε με την οικογένειά της μόνιμα στην Ελλάδα. Και κάπου εκεί εμφανίζεται και ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Κεφάλαιος για να κάνει μάθημα ο ίδιος στους μαθητές κάνοντας τελικά τους περισσότερους να εξεγερθούν!

Ο λόγος για το εμπνευσμένο θεατρικό σκετς που παρουσίασαν μαθητές από την Πετρούπολη, το Ιλιον και το Καματερό. Το ταξίδι των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ έκανε «στάση» το περασμένο Σάββατο και στην Πετρούπολη. Δεκάδες μαθητές από τα γύρω σχολεία και νέοι γεμίζουν την πλατεία Ηρώ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Οργάνωσης. Η αυλαία ανοίγει με συναυλία ραπ από τον Πάνο, μαθητή στο 5ο Λύκειο Ιλίου. Στη συνέχεια πραγματοποιείται ομιλία από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Αμέσως μετά στη σκηνή ανεβαίνει η Μαρία από το 11ο Γυμνάσιο Ιλίου με το αρμόνιό της και στη συνέχεια μαθητικό συγκρότημα από το 5ο Λύκειο Ιλίου, που παρουσιάζει ένα σύντομο αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι. Τη σκυτάλη παίρνει το νεανικό συγκρότημα 292 BPS, ενώ το πρόγραμμα κλείνουν οι «Εγχορδες Φωνές», μαθητικό συγκρότημα από το Καματερό.

Στο χώρο του Φεστιβάλ υπήρχε τραπεζάκι της Λαϊκής Επιτροπής Πετρούπολης, όπου οι μαθητές μπορούσαν να ενημερωθούν και να δηλώσουν συμμετοχή στα μαθήματα του «Λαϊκού διδασκαλείου», και έκθεση με θέμα το Προσφυγικό.


Με οδηγό τα λόγια του Μπρεχτ

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με τη μαζική συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, νέων εργαζομένων και γονέων πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Φρούριο (πλατεία Λαμπρούλη), στη Λάρισα.

Πλούσιο σε περιεχόμενο και μορφή, το Φεστιβάλ είχε πρωταγωνιστές τους μαθητές και τις ανάγκες τους. Το πρόγραμμα περιελάμβανε γκράφιτι με θέμα «Βάφουμε ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά», επίδειξη parkour και break dance, νεανικά και μαθητικά συγκροτήματα, μουσική από dj. Επίσης, παρουσιάστηκαν συλλογικές εργασίες μαθητών από τον 3ο Μαθητικό Διαγωνισμό συλλογικών ερευνητικών εργασιών της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αλέξης Βαγενάς, στέλεχος της ΤΟ Μαθητών της ΚΝΕ, ο οποίος καλωσόρισε τους επισκέπτες του Φεστιβάλ με τα λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Χρειάζονται πολλά τον κόσμο για να αλλάξεις. Οργή κι επιμονή. Γνώση και αγανάκτηση. Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά. Ψυχρή υπομονή κι ατελείωτη καρτερία. Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου. Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα να αλλάξουμε».


«Οι παππούδες μας πρόσφυγες, εμείς ρατσιστές;»

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Στο Σκοπευτήριο, όπου τέτοιες μέρες, την Πρωτομαγιά του 1944, εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Απρίλη το Μαθητικό Φεστιβάλ στην Καισαριανή. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μαθητικό συγκρότημα από το 4ο Γυμνάσιο Βύρωνα και με ομάδα χορού από μαθήτριες της Καισαριανής. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ένα πρωτότυπο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, εμείς ρατσιστές;», που ετοίμασαν με πολύ μεράκι μαθητές της Καισαριανής και το οποίο εκτός από τα θεατρικά σκετσάκια, συνδύαζε το χορό, το βίντεο και τη μουσική, εντυπωσιάζοντας όσους το παρακολούθησαν. Μάλιστα, εκτεινόταν σε διάφορους χώρους του Φεστιβάλ, όχι μόνο στη σκηνή.

Ακολούθησε παιχνίδι - κουίζ με ερωτήσεις γνώσεων, όπου μαθητές χωρισμένοι σε δύο ομάδες προσπάθησαν να δώσουν σωστές απαντήσεις σε ερωτήσεις διαφόρων κατηγοριών, όπως ιστορία, επιστήμες, ποίηση, λογοτεχνία κ.ά. Το παιχνίδι σχεδόν πήγε να εξελιχθεί σε «ντέρμπι», όμως τελικά επικράτησε η ομάδα με τους ...ψυχραιμότερους!

Στο βήμα ανέβηκε ο Δημήτρης Γκιώνης, μαθητής του 2ου ΓΕΛ Καισαριανής, και στη συνέχεια μαθητικά συγκροτήματα και το μουσικό μαθητικό σχήμα της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ παρουσίασαν μουσικό αφιέρωμα, βασισμένο στο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο».

Ταυτόχρονα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν γκράφιτι σε ταμπλό και να ξεναγηθούν σε διαδραστικές κατασκευές με θέμα τον πόλεμο, την προσφυγιά και το σχολείο που έχουμε ανάγκη. Το Φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία από το συγκρότημα «Sober on Tuxedos».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ