ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων

Από την κινητοποίηση στη «Veltio» στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη «Veltio» στη Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση ενάντια στις νέες απολύσεις εργαζομένων στη «Veltio» πραγματοποίησε την Τρίτη 26/2 το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.

Η εργοδοσία της «Veltio» προχώρησε σε δύο νέες απολύσεις, με την αιτιολογία της «μειωμένης απόδοσης σε σχέση με το αναμενόμενο».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, η μία απόλυση αφορά μέλος του που η εργοδοσία έβαλε στο στόχαστρό της και προχώρησε σε απόλυση εκδικητικού χαρακτήρα, επειδή καλούσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, να οργανωθούν στο Σωματείο, και μοίρασε την ανακοίνωση του Σωματείου στο χώρο δουλειάς.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι αυτό δείχνει πως η εργοδοσία προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Τονίζει ότι οι πράξεις της εργοδοσίας πατάνε στις αντεργατικές διατάξεις που έχουν διατηρήσει και επεκτείνει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι οποίες μετατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις σε ζούγκλα.

Καλεί τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα και να διεκδικήσουν: Καμία απόλυση συναδέλφου. Να ανακληθούν οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν. Καμία ώρα απλήρωτης δουλειάς. Μισθό και συνθήκες εργασίας που να ικανοποιούν τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους.

Αντίστοιχα, απολύσεις εργαζομένων από την επιχείρηση «European Dynamics», καθώς και από άλλες εταιρείες πληροφορικής («Unify», «Skroutz», «Unisystems»), καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

Με αφορμή το τελευταίο κρούσμα απόλυσης εργαζόμενου από την «European Dynamics», μόλις τρεις μήνες μετά την πρόσληψή του, το Σωματείο σημειώνει πως «την ίδια ώρα που πραγματοποιείται μια ακόμα απόλυση, η εντατικοποίηση στα τμήματα αυξάνεται».

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν ωράρια 8,5 και 9 ωρών, «προαιρετική» συμμετοχή, πολλές φορές εκτός ωραρίου, στα διάφορα «trainings», στις «αξιολογήσεις» της εργοδοσίας.

«Καλός εργαζόμενος γι' αυτούς είναι αυτός που δεν διεκδικεί και δουλεύει με σκυμμένο το κεφάλι για να πιαστούν οι στόχοι της εταιρείας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», σημειώνει το Σωματείο.

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί.

Ηράκλειο: Με εκδικητικές απολύσεις «ανοίγει» η σεζόν στο «Marina Beach»

Με εκδικητικές απολύσεις ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη σεζόν το ξενοδοχείο «Marina Beach» (όμιλος Παπακαλιάτη) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, οι τρεις εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο είχαν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση, συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό της στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, ενώ μία από αυτούς είναι και εκλεγμένη στη Διοίκησή του!

Η ΔΑΣ υπενθυμίζει ότι η ίδια επιχείρηση κατά την περσινή σεζόν είχε προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και απολύσεις εργαζομένων που «παραπονέθηκαν» για το καθεστώς της αναγκαστικής υπερωρίας που επιβάλλει. Φέτος, πριν ανοίξει ακόμα το ξενοδοχείο, δείχνει τις προθέσεις της να ξεμπερδεύει με τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ετσι απολύει εργαζόμενους που «πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στην εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», για να έχει λυμένα τα χέρια της να προχωρά σε «ατομικές συμφωνίες», καταπατώντας την κλαδική ΣΣΕ.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, η ΔΑΣ έκανε παρέμβαση στα γραφεία της εταιρείας απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις. «Η απάντηση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας ότι "ίσως γίνονται περικοπές γιατί η χρονιά δεν θα πάει καλά", την ίδια στιγμή που το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει γεμάτο, αναδεικνύουν την κοροϊδία της εργοδοσίας», τονίζει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της, ενώ ζητά παράλληλα τη σύγκληση του ΔΣ του Σωματείου.

«Ολοι οι συνάδελφοι έχουμε κοινό συμφέρον. Δεν παζαρεύουμε σε κανέναν ξενοδόχο τη ζωή και το ψωμί των παιδιών μας», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων και την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Πέμπτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ., εκπομπή για το βιβλίο. Παρουσίαση του βιβλίου «Ο δρομάκος με τις πιπεριές», του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Αναβλήθηκε η δίκη των 8 συνδικαλιστών στην Πάτρα

Για τις 27 Μάη αναβλήθηκε η δίκη των 8 συνδικαλιστών στην Πάτρα που έχει μηνύσει ο γνωστός εργοδότης - «συνδικαλιστής», Δ. Καραγεωργόπουλος. Η μήνυση στρέφεται ενάντια στους συνδικαλιστές που αντιτάχθηκαν στη νοθεία που είχε στήσει ο ίδιος, όταν τον Οκτώβρη του 2017, ελέγχοντας τότε με την παρέα του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, είχε πιαστεί στα πράσα να «μαγειρεύει» τις αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση».

Νέα κινητοποίηση για τις συντάξεις χηρείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων «ΑΞΙΑ», απαιτώντας ουσιαστική λύση στο πρόβλημα με το χτύπημα που επέφερε στις συντάξεις χηρείας ο νόμος - λαιμητόμος 4387/2015 (νόμος Κατρούγκαλου). Ο Σύλλογος «ΑΞΙΑ» διεκδικεί την κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης. Την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος, αντί του 50% που καθορίστηκε με το Ν. 4387/2016. Τη μείωση του ορίου της πενταετίας έγγαμου βίου, που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016, από πέντε στα τρία έτη. Τη μη εφαρμογή του επανυπολογισμού στις συντάξεις χηρείας που οδηγεί σε νέες μειώσεις.

Στην κινητοποίηση του Συλλόγου παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματά τους. Ο βουλευτής κάλεσε τις συγκεντρωμένες γυναίκες έξω από το υπουργείο να συνεχίσουν τον αγώνα τους και υπογράμμισε ότι λύση για το τεράστιο πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας δεν μπορεί να δοθεί χωρίς την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και ειδικά του άρθρου 12. Παράλληλα, σημείωσε ότι σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να ξεχωρίζουν τους «φίλους» και τους «εχθρούς».

Στην κινητοποίηση εκ μέρους της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και Περιχώρων εξέφρασε την αλληλεγγύη του ο Παρασκευάς Τζανουδάκης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Συνεχίζουν τη μάχη για Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργαζομένων

Τη μάχη για Εργατικό Κέντρο - οργανωτή της πάλης των εργαζομένων, κόντρα στις μεθοδεύσεις και τη νοθεία της απερχόμενης ηγεσίας, συνεχίζουν να δίνουν σωματεία της Κέρκυρας. Οι αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου που είχαν προγραμματιστεί για τις 27/2 δεν έχουν διεξαχθεί, με ευθύνη των εργατοπατέρων, οι οποίοι κατέφυγαν σε κάθε είδους μεθοδεύσεις για την αναβολή τους, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τις καρέκλες τους, μετά την προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου για τη μη συμμετοχή σε αυτές 19 αντιπροσώπων, οι οποίοι έχουν εκλεγεί με παράτυπες διαδικασίες, είναι συνταξιούχοι ή δημόσιοι υπάλληλοι.

«Η αποκάλυψη της νοθείας και οι κραυγαλέες περιπτώσεις παράνομης συμμετοχής αντιπροσώπων δεν αφήνουν περιθώρια συγκάλυψης», σημειώνει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας πως η μάχη, που μόνο δευτερευόντως δίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αφορά την ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους και να αλλάξουν τον συσχετισμό στη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Μετά την προσφυγή σωματείων, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τους 19 αντιπροσώπους, για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί προσωρινή διαταγή, θα γίνει την Τετάρτη 6/3. Στο μεταξύ, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα σωματείων για ορισμό προσωρινής διοίκησης, απόφαση που δεν αναιρεί το γεγονός της παράτυπης συμμετοχής συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

Απεργία σήμερα στην Ενέργεια

Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου, ενώ αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον «Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό δικτύων διανομής φυσικού αερίου».

Το Σωματείο Εργαζομένων Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από τα γραφεία της ΔΕΠΑ. Οπως καταγγέλλει, το κυβερνητικό νομοσχέδιο προωθεί νέο διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ώστε να διευκολυνθεί η περαιτέρω πώλησή της που «προωθείται στα πλαίσια της "πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας" και ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς, που διαχρονικά έφερε χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και "εργολαβοποίηση" στα ύψη, παράλληλα με τεράστιες αυξήσεις τιμών για το λαϊκό νοικοκυριό».

Το Σωματείο διεκδικεί: «Καμία ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της Ενέργειας. Αποκλειστικά δημόσιο κρατικό φορέα Ενέργειας με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν προς όφελος του λαού. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που δουλεύουν μέσω εργολάβου. Κατάργηση των εργολαβιών. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».

Κάλεσμα στην απεργία και τη συγκέντρωση απευθύνει και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Διαμαρτυρία για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο δημαρχείο Τρικάλων οργάνωσε χτες ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων, διαμαρτυρόμενος για τον άδικο χαμό του Σωτήρη Μπραχάλα, υπαλλήλου της γεωπονικής υπηρεσίας του δήμου Τρικκαίων, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα προχτές την ώρα της δουλειάς. Συγκεκριμένα, κατά την κοπή κλαδιών δέντρων στο χωριό Ρίζωμα, το κοπτικό μηχάνημα που χειριζόταν ήρθε σε επαφή με καλώδιο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να πάθει ηλεκτροπληξία και να καταλήξει λίγο αργότερα στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Με τη χτεσινή κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν τη λήψη και εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Στην παρέμβασή του στη συγκέντρωση, ο Αχ. Τσιαφίτσας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι η ραγδαία αύξηση των θανάτων στην καθαριότητα των δήμων δεν είναι τυχαία, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν κυβέρνηση και δημοτικές αρχές. Αιτία, υπογράμμισε, είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, η έλλειψη ατομικών μέσων υγιεινής και ασφάλειας, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων, που βλέπουν ως «κόστος» την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ