ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το στήσιμο ισχυρών μπλόκων

Στις 23 Γενάρη στήνονται τα μπλόκα - Μια βδομάδα πριν βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών

Συνεχίζονται και μέσα στις γιορτές οι προετοιμασίες για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε κεντρικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία σ' όλη τη χώρα, στις 23 Γενάρη.

Η απόφαση για τα μπλόκα πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στις 17/12, στη Λάρισα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 11 Ομοσπονδίες και πάνω από 100 Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο των προετοιμασιών, σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., πραγματοποιείται σύσκεψη στο χωριό Δαμάσι, που οργανώνουν ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας. Αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά, θα γίνει σύσκεψη όλων των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

Στην Κρήτη, αγωνιστικό κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά για συμμετοχή στα μπλόκα του αγώνα στις 23 Γενάρη απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου, καλώντας σε στήσιμο μπλόκου στα Πραιτώρια και σε άλλα σημεία του νομού Ηρακλείου.

Αντίστοιχο κάλεσμα αγώνα απηύθυναν και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα Χανιά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων και εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων τ. Δήμου Κολυμπαρίου, τ. Δήμου Αρμένων, τ. Δήμου Μηθύμνης και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου.

Ανάλογες προετοιμασίες θα απλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων, ενώ, όπως έχει αποφασιστεί στην πανελλαδική σύσκεψη, μία βδομάδα πριν τις 23 Γενάρη τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για να κατευθυνθούν προς τα σημεία που θα επιλεχθούν να στηθούν τα μπλόκα.

Αγώνας για επιβίωση, κόντρα στις κυβερνητικές συκοφαντίες και ανέξοδες υποσχέσεις

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών αφορά στην ίδια την επιβίωσή τους, καθώς με την εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, με συνέπεια να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια.

Προβάλλουν συγκεκριμένο πλαίσιο άμεσων αιτημάτων και ταυτόχρονα παλεύουν για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να ικανοποιήσει τα ζωτικά και δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να ξεγελάσει τον αγροτικό κόσμο και να εμποδίσει την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, με συνεχείς εμφανίσεις στη Βουλή και τα ΜΜΕ, εκτοξεύει ψεύδη και ανέξοδες υποσχέσεις και παράλληλα καλεί σε «διάλογο», με πραγματικό στόχο την παραπλάνηση του αγροτικού κόσμου και συνολικότερα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, ωστόσο, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πάλη τους, καθώς η εμπειρία τους δείχνει πως ό,τι κέρδισαν, το κέρδισαν με τον αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι της ΕΟΑΣ ν. Καρδίτσας και Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, σχολιάζοντας τις συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισαν ότι στόχο έχουν να παραπλανήσουν τους αγρότες και να υπονομεύσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του «Athens Ledra»

Παράδοση τροφίμων από το ΠΑΜΕ και κάλεσμα προς τα συνδικάτα για έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης

Από την παράδοση τροφίμων που συγκέντρωσε το ΠΑΜΕ για τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του «Athens Ledra»
Από την παράδοση τροφίμων που συγκέντρωσε το ΠΑΜΕ για τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του «Athens Ledra»
Σε παράδοση τροφίμων στους εργαζόμενους του «Athens Ledra», που συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους για τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους, προχώρησε το περασμένο Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων, το ΠΑΜΕ. Κλιμάκιο του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο χώρο του ξενοδοχείου, παραδίδοντας τη βοήθεια που συγκεντρώθηκε και μεταφέροντας την αλληλεγγύη εργαζομένων και σωματείων.

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να πρωτοστατήσουν στην έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης: «Η συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων απαιτεί να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η έμπρακτη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της. Καλούμε τα συνδικάτα να πρωτοστατήσουν σε αυτό το καθήκον όπως έκαναν με τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, τον αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο "Novotel", στον "Καρυπίδη", στην "Ανακύκλωση" και αλλού. Το ΠΑΜΕ προβάλλοντας το σύνθημα των εργαζομένων "Εμείς τα δικαιώματά μας δεν τα παρατάμε" συνεχίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη του».

Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα, την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου εκφράζει επίσης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. «Ο πολύμηνος αγώνας σας για το δικαίωμα στη δουλειά και την πληρωμή των δεδουλευμένων, κόντρα στις μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα, κόντρα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας και την αδιαφορία της κυβέρνησης, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι σήμερα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και για το τι σωματεία χρειάζονται γι' αυτό», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο και διαμηνύει στους εργαζόμενους πως «από τα φτωχά οικονομικά του, θα αποστείλει στο σωματείο σας, την Τετάρτη 28/12, ένα συμβολικό ποσό ενίσχυσης του αγώνα σας».



ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Γιορτές για τα παιδιά σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και οι παιδικές γιορτές που διοργανώνουν σωματεία και μαζικοί φορείς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών εντάσσεται και η εκδήλωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του «Καρυπίδη» (πρώην «Αρβανιτίδη»), που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν τα ίδια τα παιδιά των εργαζομένων που βρίσκονται σε πολύμηνο αγώνα για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους. Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ παρουσίασε την παράσταση «Ο Αη Βασίλης στη φυλακή», ενώ τα παιδιά δεν την παρακολούθησαν απλά αλλά συμμετείχαν ενεργητικά στην... οργάνωση του αγώνα για την απελευθέρωσή του. Απλήρωτοι και άνεργοι εργαζόμενοι πέρασαν ώρες χαράς και γέλιου μαζί με τα παιδιά τους, ενώ απόλαυσαν τα εδέσματα και τα δώρα που προσφέρθηκαν από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οπως σημείωσε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, «τα δεκάδες ταξικά συνδικάτα, οι Επιτροπές Αγώνα σε κάθε κλάδο του Ν. Θεσσαλονίκης δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, θα είμαστε με όλα τα μέσα στο πλευρό τους έως ότου δικαιωθούν».

Εκδήλωση οργάνωσε το Σάββατο 24/12 και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, στην οποία τα παιδιά διασκέδασαν με παιχνίδι, ζωγραφική, χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και τραγούδι.

Νέες εκδηλώσεις σήμερα και αύριο

Ανάλογες εκδηλώσεις για τα παιδιά έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα και αύριο.

  • Σήμερα, Τετάρτη:

-- Από τον Σύλλογο Γυναικών Περάματος «Εστία της Γυναίκας» στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Καραολή και Δημητρίου 20).

-- Στα Χανιά, από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Ιατρικών Επισκεπτών, Επισιτισμού, την Ενωση συνταξιούχων ΙΚΑ και το Σύλλογο Γυναικών στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με κουκλοθέατρο και εργαστήρι κατασκευών.

-- Στο Ηράκλειο, από τις Λαϊκές Επιτροπές Νοτίων συνοικιών και δήμου Μαλεβιζίου, τις Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου - Μαλεβιζίου, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και το Συνδικάτο Οικοδόμων στις 5.30 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Γαζίου (Ελ. Βενιζέλου 171).

-- Από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη του, στην αίθουσά του, στις 6 μ.μ.

-- Από το Σύλλογο Γυναικών Κιλκίς (μέλος της ΟΓΕ), με την παράσταση «Ο Αη Βασίλης φυλακή» από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

  • Αύριο, Πέμπτη:

-- Από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, στις 11 π.μ. στα γραφεία του.

-- Από το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου στις 10.30 π.μ., διοργανώνεται εκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων, του Παιδικού σταθμού, τα παιδιά που θα νοσηλεύονται τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς και τους εργαζόμενους, με την παράσταση «Ο Ψαροτρομάρας» από το «Κου Κλο - Θέατρο Κρήτης», στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ