ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές αντιδράσεις για ανεφοδιασμό «αντικαθεστωτικών»...

...ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, διαβεβαιώνει πως θα ανακαταλάβει πλήρως την πόλη Αλ Μπαμπ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δεν του παρέχουν αεροπορική κάλυψη

Περιπολίες του συριακού στρατού στο κατεστραμμένο Χαλέπι
Περιπολίες του συριακού στρατού στο κατεστραμμένο Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η απόφαση των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν την αγορά νέων όπλων, μεταξύ των οποίων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων (Manpad), με αποδέκτες ένοπλες ομάδες αντικαθεστωτικών της συριακής «αντιπολίτευσης» προκαλεί έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις στη Μόσχα, σε μία κομβική, όπως διαφαίνεται, περίοδο για την εξέλιξη του πολέμου στη Συρία, έπειτα και από την πρόσφατη ανακατάληψη του Ανατολικού Χαλεπίου από τις δυνάμεις του συριακού στρατού με τη βοήθεια των συμμάχων του (από Ρωσία, Ιράν, Λίβανο). Η σύγκρουση στη Συρία, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δεν αφορά όπως ισχυρίζονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά στον έλεγχο σφαιρών επιρροής, πηγών Ενέργειας και αγωγών που θα τη μεταφέρουν, δηλαδή γίνεται διαπάλη μονοπωλιακών ομίλων που ο συριακός λαός πληρώνει με το αίμα του.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, χαρακτήρισε την εξέλιξη «εχθρική κίνηση, γιατί απειλεί την ασφάλεια των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και του στρατιωτικού προσωπικού, αφού οι φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι μπορούν πολύ γρήγορα να περάσουν από τα χέρια των λεγόμενων "μετριοπαθών" αντικαθεστωτικών στα χέρια τζιχαντιστών, τρομοκρατών ενόπλων». Η Ζακχάροβα δεν απέκλεισε αυτό να είναι και στόχος κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων, αφότου, όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ «πρακτικά σπονσοράρησαν την τρομοκρατική οργάνωση πρώην "Μέτωπο Νούσρα" που είναι παρακλάδι της "Αλ Κάιντα"»...

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, RIA, σχολιάζοντας την εξέλιξη, την ερμήνευσε σαν απόπειρα της κυβέρνησης του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «να περιπλέξει την κατάσταση στον κόσμο προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο».

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, πως χτες Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σημείωναν στο πρακτορείο ΑΡ πως το τελευταίο διάστημα έχουν βελτιώσει και πυκνώσει τις συναντήσεις και τις συνεννοήσεις με τους Ρώσους ομολόγους τους για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών που κάνουν οι δύο πλευρές στη Συρία κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Αίσθηση δημιούργησε επιπροσθέτως η ανακοίνωση του Ιρανού υπουργού Αμυνας Χοσεΐν Ντεγάν πως οι Ρώσοι, εάν το θελήσουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά την ιρανική αεροπορική βάση Χαμαντάν, για να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

«Αισιοδοξία» Ερντογάν για την ανακατάληψη του Αλ Μπαμπ

Πάντως, αργότερα χτες βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει ο τουρκικός στρατός τις επιχειρήσεις στη βόρεια συριακή στρατηγική πόλη Αλ Μπαμπ (με απώτερο στόχο να εμποδίσει τη δημιουργία θύλακα αυτόνομου Δυτικού Κουρδιστάν στα νοτιοανατολικά τουρκικά σύνορα). Ο Ερντογάν είπε πως ό,τι και να γίνει ο τουρκικός στρατός θα «απελευθερώσει» την πόλη από τους τζιχαντιστές ακόμη και εάν ο υπό αμερικανικής ηγεσίας «διεθνής συνασπισμός» αρνείται να δώσει αεροπορική κάλυψη στις εκεί επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού που γίνονται σε συνεργασία με ομάδες ενόπλων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Επανέλαβε ότι η πόλη τείνει να «απελευθερωθεί» και οι τουρκικές δυνάμεις «θα απαλλαχθούν από τους τρομοκράτες του ΝΤΑΕΣ ό,τι και να γίνει»...

Πρόσθεσε, τέλος, πως όταν αναλάβει το Γενάρη τα καθήκοντά του και επίσημα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τότε η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει να τον πείσει για την «ανάγκη» δημιουργίας μίας ζώνης «ασφαλείας» σε περιοχές της βόρειας Συρίας, που συνορεύουν με την Τουρκία... τάχα για το καλό των αμάχων. Αυτό μολονότι ο Τραμπ, προεκλογικώς τουλάχιστον, είχε ταχθεί κατά της πρότασης για τη δημιουργία ζώνης «ασφαλείας» στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας.

Αναφορικά με την επικείμενη σύνοδο στην Αστάνα του Καζακστάν από εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της συριακής «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν σημείωσε πως θα προσκληθούν και εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ «σίγουρα όχι τρομοκράτες».

Πριν από τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο σημείωσαν την «ανάγκη» να συνεχίσουν το συντονισμό των προσπαθειών για την επίτευξη μίας γενικότερης εκεχειρίας στη Συρία και να πετύχουν το διαχωρισμό των Σύρων αντικαθεστωτικών «μετριοπαθών» από τους τρομοκράτες, τζιχαντιστές. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ακόμη ότι η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν εργάζονται προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την ελπίδα «εποικοδομητικού διαλόγου με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση».

Επιχειρήσεις συριακού στρατού σε περίχωρα της Δαμασκού

Με φόντο τις παραπάνω προσπάθειες, το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε χτες ότι δυνάμεις του συριακού στρατού σε συνεργασία με δυνάμεις της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ» εντείνουν τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της ορεινής περιοχής Ουάντι Μπαράντα που βρίσκεται στα περίχωρα της Δαμασκού, έπειτα από τις προσπάθειες των τζιχαντιστών να δηλητηριάσουν με ντίζελ ποταμό που υδροδοτεί την περιοχή.

Στην περιοχή αυτή, δεκάδες άτομα φέρεται πως έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα σε βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας.

Παράλληλα, πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, δυνάμεις της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας στη Ράκα (που θεωρείται «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους») βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών στην περιοχή, παρέχοντας αεροπορική κάλυψη στους Κούρδους και Αραβες μαχητές των «Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων» (SDF) που συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τους.

ΡΩΣΙΑ
«Τροχιοδεικτική» συνέντευξη Πούτιν για το 2017

Στις 23 Δεκέμβρη, την περασμένη Παρασκευή, δόθηκε η ετήσια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε 1.400 δημοσιογράφους ντόπιων και ξένων ΜΜΕ. Οπως είθισται, σε αυτήν την εκδήλωση δίνεται χαρακτήρας παρουσίασης των γενικών θέσεων της Ρωσίας, δηλαδή της αστικής της τάξης, όσον αφορά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, που είναι και δείκτης για την επόμενη χρονιά. Ο Ρώσος Πρόεδρος στη σχεδόν τετράωρη συνέντευξη επέλεξε να δηλώσει ότι θέλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, ότι η αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του αλλά και των ΗΠΑ είναι κάτι το αναμενόμενο και καθ' όλα δικαιολογημένο, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «αν αρχίζει μια κούρσα εξοπλισμών, αυτό δεν το προκάλεσε η Ρωσία αλλά οι ΗΠΑ με την απόσυρσή τους το 2002 από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και με την προώθηση της αντιπυραυλικής ασπίδας». Ταυτόχρονα, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της κυβέρνησης Ομπάμα για ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, κάτι που θεωρεί αβάσιμο και ο Τραμπ. Επίσης, για την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση και τους Δημοκρατικούς είπε με σκωπτικό ύφος ότι «προσπαθούν να φορτώσουν σε άλλους τις αποτυχίες τους σε όλους τους τομείς», θυμήθηκε μέχρι τον Μπέρνι Σάντερς «που αντιμετωπίστηκε με αθέμιτα μέσα», όπως και τον «Φραγκλίνο Ρούσβελτ που θα γυρνά στον τάφο του», γιατί «αυτός ένωσε και δεν δίχασε τη χώρα».

Επίσης, εξήρε τη σχέση της χώρας με την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε κάτι παραπάνω από «εταιρική». Ιδιαίτερα στάθηκε στις επιτυχίες του ρωσικού στρατού στη Συρία, στη δοκιμή νέων οπλικών συστημάτων, στην πρόσφατη τριμερή συνεργασία - συντονισμό Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν. Αναφερόμενος στη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία σημείωσε ότι τον κάνει «να αναρωτηθεί σχετικά με το αν η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικό μαχητικό, πέρσι το Νοέμβρη, έγινε με εντολή της τουρκικής ηγεσίας». Υπονοώντας και με όσα ακολούθησαν, με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιούλη στην Τουρκία, ότι θα μπορούσε ο συγκεκριμένος στρατιωτικός να πήρε εντολή από άλλη δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, που συνεχίζεται, δήλωσε ότι η διαδικασία μέσω του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) για τις συμφωνίες εκεχειρίας του Μινσκ, δεν έχει αποδώσει, αλλά δεν υπάρχει και άλλη εναλλακτική. Ενώ απαντώντας σε ερώτηση Ουκρανού δημοσιογράφου για κατοχή από τη Ρωσία της Ανατολικής Ουκρανίας, απάντησε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι αυτή που κηρύσσει τον πόλεμο στο λαό της.

Σε πολύ μεγάλο μέρος των απαντήσεων που έδωσε στάθηκε στη σχετική αναστροφή της οικονομικής κρίσης, που από ύφεση 3,7% του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια, περιορίστηκε το 2016 σε πτώση 0,5% του ΑΕΠ και με τάσεις ανάκαμψης σε κάποιους τομείς, όπως η αγροτική οικονομία, κλάδοι της βιομηχανίας. Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού αυτός έγινε με τιμή του πετρελαίου στα 40 δολάρια ανά βαρέλι, όμως λόγω της πρόσφατης συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στις χώρες του ΟΠΕΚ, θα επιτευχθούν υψηλότερες τιμές, που σημαίνει περισσότερα έσοδα άρα και δυνατότητα για δημοσιονομικό πλεόνασμα. Εμφάνισε δε τις «επιτυχίες», που θα μεταφραστούν σε νέα κέρδη για το κεφάλαιο, ότι δήθεν θα ευνοήσουν και τα λαϊκά στρώματα στο όνομα της «εθνικής ενότητας» ...που επιτυγχάνει το κόμμα του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες επαφές AKP – MHP και διεργασίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» συζητήθηκε σε νέα συνάντηση που είχαν προχτές ο πρωθυπουργός (και ηγέτης του κυβερνώντος ΑΚΡ), Μπιναλί Γιλντιρίμ, και ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο πλευρών για μια σειρά θεμάτων.

Η νέα συνάντηση έγινε ενώ ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» παραμένει βασικό πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως και μοχλός προώθησης διαφόρων αντιλαϊκών σχεδιασμών του τουρκικού κεφαλαίου, που δυναμώνει την προκλητικότητά του σε όλα τα καυτά «μέτωπα» της γειτονιάς μας (βλ. και Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κτλ.).

Πάντως έχει ενδιαφέρον αρθρογραφία των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία εντός του ΑΚΡ εκφράζεται δυσαρέσκεια για πλευρές των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σε συνεργασία με το ΜΗΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο άρθρο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου εγκρίθηκε στην επιτροπή που έχει συγκροτηθεί μετά από 12ωρη συζήτηση, ενώ το δεύτερο και το τρίτο μετά από 15 ώρες συζήτηση. Το αστικό πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό σε φάση διεργασιών, κάτι που συνδέεται και με τους αρνητικούς δείκτες για την τουρκική οικονομία αλλά και με τις ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες σε όλη την περιοχή, μέσα από τις οποίες επανέρχεται (από αστούς) η ανάγκη επανεξέτασης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ