ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Καταγγέλλουν την απόλυση - δίωξη συνδικαλιστή

Τονίζουν ότι η απόλυση ήρθε μία μέρα μετά την απαίτηση του συνδικαλιστή να πληρωθούν στην ώρα τους οι εργαζόμενοι του Συνεταιρισμού Υδραυλικών το δώρο Χριστουγέννων

Τη διοίκηση του Συνεταιρισμού Υδραυλικών Αρτας, που παραμονές εορτών προχώρησε σε εκδικητική απόλυση του Δημήτρη Λύκκα, μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρτας και προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αρτας, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚ Αρτας αναφέρει: «Η απόλυση ήρθε μια μέρα μετά την απαίτηση του συναδέλφου μας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης το δώρο των Χριστουγέννων την τελευταία μέρα της προθεσμίας (21 Δεκέμβρη), όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, αφού πρώτα η επιχείρηση είχε ενημερώσει πως "θα πάρετε το δώρο στα μέσα Γενάρη". Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι ένα μήνα και δεν έχουν πάρει το επίδομα άδειας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν γιορτές!

Η απόλυση έγινε με σκοπό να επιβάλουν οι εργοδότες "σιγή νεκροταφείου" στο χώρο δουλειάς για να μπορούν ανενόχλητοι να καταπατούν ωράρια, εργασιακές σχέσεις, να αφήνουν για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους χωρίς να υπάρχει αντίδραση. Πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη σε μια περίοδο που βρίσκεται στα σκαριά ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που συζητούν σε αντιδραστικό πλαίσιο για τα νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα της απεργίας, του αγώνα».

Οπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, «σε παρέμβαση που έγινε το πρωί της Παρασκευής στην επιχείρηση από εκπρόσωπους σωματείων και άλλους εργαζόμενους για να παρθεί πίσω η απόλυση, ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνεταιρισμού απείλησε με νέες απολύσεις, ενώ στη συνέχεια κάλεσε την Αστυνομία για να μας τρομοκρατήσει.

Είναι πολύ γελασμένοι εάν νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα τρομοκρατήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην πόλη μας, τα σωματεία των ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα να καταδικάσουν την εκδικητική απόλυση και την απαράδεκτη στάση του προέδρου του ΔΣ του Συνεταιρισμού. Δεν θα σταματήσουμε εάν δεν παρθεί πίσω η απόλυση!».

Την απόλυση καταγγέλλουν επίσης Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων από Λευκάδα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ρόδο κ.α.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νέα παρέμβαση για την ανάκληση απόλυσης στη «Medi Jeneusse»

Από την κινητοποίηση σε κατάστημα της εταιρείας στο Περιστέρι
Από την κινητοποίηση σε κατάστημα της εταιρείας στο Περιστέρι
Συγκέντρωση έξω από κατάστημα της εταιρείας «Medi Jeneusse», στο Περιστέρι, πραγματοποίησε την Παρασκευή 23/12 ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας, δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις του για την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης, η οποία απολύθηκε γιατί συμμετείχε στην απεργία στις 8/12. Ο Σύνδεσμος μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου ενημέρωσαν εργαζόμενους, πελάτες αλλά και κατοίκους της περιοχής. Ακόμα επιχειρήθηκε για ακόμη μια φορά συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία όμως παραμένει άφαντη.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει ότι «εδώ και 2 βδομάδες δεν έχει βρεθεί κάποιος εκπρόσωπος της εταιρείας να απαντήσει έστω τηλεφωνικά! (...) Η εργοδοσία των "MEDI JEUNESSE" θέλει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους της εταιρείας και ταυτόχρονα να απαλλαχτεί από φωνές που εναντιώνονται στις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις που επιβάλλει, αλλά και στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου για εργαζόμενους - σύγχρονους σκλάβους.

Ομως, η πλήρης "εξαφάνιση" της εργοδοσίας, ο φόβος της μπροστά στην παρουσία του Σωματείου, στην οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων, αποδεικνύει ότι η εργοδοσία δείχνει ισχυρή μόνο μπροστά στον μεμονωμένο, ανοργάνωτο εργαζόμενο!».

Υπενθυμίζοντας ότι παράλληλα με τις κινητοποιήσεις του προς την εταιρεία καλεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες να παρέμβουν για να επιστρέψει η εργαζόμενη στη δουλειά της, ο Σύνδεσμος καταλήγει: «Συνεχίζουμε και απαιτούμε: Ανάκληση της απόλυσης τώρα!»

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ
Κινητοποίηση για δεδουλευμένα και σταθερή δουλειά για όλους

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης
Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου της Αρτας, μετά από απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Αρτας.

Οι εργαζόμενοι, με τη μαζική τους παρουσία και τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου, διεκδίκησαν τα απλήρωτα δεδουλευμένα 4-5 μηνών στους 37 εργαζόμενους στην καθαριότητα και σταθερή δουλειά για όλους, και έδωσαν απάντηση στην προσπάθεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας με απειλές σε συνδικαλιστές και «συστάσεις» στις καθαρίστριες που δουλεύουν με εργολάβους ότι δεν δικαιούνται να συνδικαλίζονται.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κιλκίς χαιρέτισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ Αρτας, Γρηγόρης Καραγιάννης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων στην καθαριότητα, μέχρι την αποπληρωμή τους. Επισήμανε τις ευθύνες τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής κυβέρνησης για την απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Υγείας, που είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησής της, την οποία πληρώνει ακριβά ο λαός. Τέλος, τόνισε ότι μπροστά στο οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης των απλήρωτων εδώ και μήνες εργαζομένων στην καθαριότητα, που εντείνεται ακόμη περισσότερο την περίοδο των γιορτών, το Σωματείο αποφάσισε τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στον κεντρικό πεζόδρομο της Αρτας.

ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αξιώνουν κατάργηση της αργίας της 2ης Γενάρη

Το αντεργατικό πλαίσιο που κατοχυρώνει την αξίωσή τους υπερασπίζεται η κυβέρνηση

Την αξίωση των μεγαλεμπόρων και των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο να ανοίξουν τα καταστήματά τους στις 2 Γενάρη, η οποία βάζει το κερασάκι στην τούρτα της εντατικοποίησης σε βάρος των εργαζομένων, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Η 2 Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί να είναι μέρα ανάπαυσης για τους εμποροϋπάλληλους λόγω του γεγονότος ότι η τελευταία Κυριακή του χρόνου γι' αυτούς είναι εργάσιμη. Ειδικά σήμερα που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε από τις 15 Δεκεμβρίου συνεχόμενα 10ωρα - 12ωρα, χωρίς ρεπό, να εργαζόμαστε από τα χαράματα ως αργά το βράδυ, όλες τις μέρες της εβδομάδας, ακόμα και τις Κυριακές, να βρισκόμαστε επί ποδός και κάτω από αδιάκοπη εντατικοποίηση στις διάφορες εμπορικές φιέστες», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Ο Σύλλογος έθεσε το ζήτημα στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Νάσο Ηλιόπουλο, σε συνάντηση που πραγματοποίησε μαζί του την Παρασκευή 23/12. Από τη μεριά του, όμως, το ΣΕΠΕ περιορίστηκε να εκφράσει τη... «συμπάθειά» του, δηλώνοντας αναρμόδιο να παρέμβει. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, η απάντηση ήταν ότι με βάση τους νόμους «το κεκτημένο δικαίωμα των εμποροϋπαλλήλων από το 1966 για αργία στις 2 Ιανουαρίου έχει καταργηθεί με απόφαση του υπουργείου Εργασίας Ν. 4177/2013».

Ο Σύλλογος καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να απευθύνονται στο σωματείο τους, ενημερώνοντας για επιχειρήσεις που στις 2 Γενάρη θα είναι ανοιχτές, καθώς και για εργοδότες που δεν έχουν καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων.

Την κατάργηση της καθιερωμένης για τους εμποροϋπαλλήλους αργίας στις 2 Γενάρη καταγγέλλει και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ενώ διεκδικεί παράλληλα τη χορήγηση μέρας ανάπαυσης για την εργασία σε μέρα αργίας. «Το εορταστικό ωράριο δεν αφορά μόνο τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι και για εμάς ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να ξεκουραστούμε», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η Ενωση στην ανακοίνωσή της.

ΚΟΖΑΝΗ
Ενας 45χρονος εργαζόμενος βρέθηκε νεκρός

Ενας 45χρονος εργαζόμενος βρέθηκε νεκρός, ανήμερα των Χριστουγέννων, στα σκληρά του ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ ΑΕ στην Κοζάνη. Ο 45χρονος δούλευε στη φύλαξη εργολαβικού εργοταξίου και σύμφωνα με πληροφορίες πέθανε από ανεύρυσμα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org