ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ολοκληρωτικές καταστροφές από τον παγετό

Σχεδόν ολοκληρωτικές είναι οι ζημιές που προκάλεσε στις δενδροκαλλιέργειες του νομού Λάρισας ο παγετός που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, 21/3/2015. Ανάλογες ζημιές από τον παγετό έγιναν και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος, που συνοδευόταν από τον Χρήστο Μπίκα, δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τεμπών, περιόδευσε στην περιοχή Συκουρίου του Δήμου Τεμπών, επισκέφτηκε χωράφια με αμυγδαλιές και συνομίλησε με αμυγδαλοπαραγωγούς που την ενημέρωσαν για το μέγεθος της καταστροφής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε και τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, θέτοντας το αίτημα των πληγέντων παραγωγών για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και για ουσιαστικές αποζημιώσεις.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προωθηθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και καταβολή από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών.

Κάλεσμα για αγώνα

Περιοχές που επλήγησαν επισκέφτηκε και κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ρίζο Μαρούδα, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΑΣΝΛ, σημειώνει: « Οι καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες του νομού μας κι ιδιαίτερα στους δήμους Τεμπών, Τυρνάβου, Αγιάς και Κιλελέρ είναι τεράστιες και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα. Πρόβλημα επιβίωσης θα έχουν όσοι αγρότες περίμεναν εισόδημα αποκλειστικά από τη δενδροκαλλιέργεια, αλλά θα πληγούν σοβαρά και όσοι διαθέτουν κι άλλες καλλιέργειες. Και, βεβαίως, το βαρύ πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα άλλα λαϊκά στρώματα των περιοχών που έχουν πληγεί -επαγγελματίες, μαγαζάτορες, εμπόρους, βιοτέχνες, εργαζόμενους κ.ά.- η δουλειά και το εισόδημα των οποίων εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, από τις οικονομικές δυνατότητες των αγροτών.

Είναι, επομένως, επιτακτική η ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες διαβίωσης.

Η ΟΑΣΝΛ αξιώνει από την κυβέρνηση:

  • Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών, να είναι δίκαιες και στα συνεργεία των εκτιμητών να συμμετέχει και εκπρόσωπος των αγροτών από κάθε κοινότητα.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί για το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
  • Η αποζημίωση να δοθεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς οι καταστροφές προκλήθηκαν από τον παγετό και όχι από άλλες αιτίες που δεν αναγνωρίζονται από τον κανονισμό του Οργανισμού.
  • Ν' αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών, στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες.
  • Να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται και να γίνουν τα έργα που χρειάζονται για την αντιπαγετική και αντιχαλαζική προστασία των δενδροκαλλιεργειών.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες να οργανώσουν την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών. Να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές του αγώνα που έχει χρησιμοποιήσει το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα -υπομνήματα και διαβήματα στο αρμόδιο υπουργείο, αγωνιστικές παρεμβάσεις στις τοπικές υπηρεσίες, μαχητικές συγκεντρώσεις και τοπικά συλλαλητήρια, μπλόκα με τρακτέρ στους δρόμους κ.ά.- με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Να πάρουν την υπόθεση οι ίδιοι στα χέρια τους και να μην την αναθέσουν σε «πολιτικούς μεσολαβητές», που σπεύδουν να τους "παραμυθιάσουν" περί των δήθεν "καλών προθέσεων" της νέας κυβέρνησης, να μην αρκεστούν στα "λόγια παρηγοριάς και συμπαράστασης" διαφόρων "τοπικών παραγόντων"..

Η ΕΟΑΣΝΛ, στεκόμενη, αγωνιστικά, στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, θα πάρει, άμεσα, πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Συμφωνούμε με την ΚΑΠ»

«Η κυβέρνηση συμφωνεί με την ΚΑΠ». Αυτή είναι η χτεσινή απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Και μ' αυτό το δεδομένο, εξήγησαν οι κυβερνητικοί γιατί οι αγρότες δεν πρέπει να περιμένουν ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που έρχονται σε αντίθεση με την ΚΑΠ και γενικότερα με τις επιταγές και κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο, όπου και επιδόθηκε το υπόμνημα με το πλαίσιο των αιτημάτων του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος.

Σε ό,τι, δε, αφορά στις αγροτικές διεκδικήσεις για άμεσα προβλήματα (π.χ., φορολογία, παρακρατήσεις από επιδοτήσεις και επιστροφές, μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου, του αγροτικού ρεύματος και γενικότερα του κόστους παραγωγής, χαράτσια, δάνεια, χρέη κ.ά.), ο αναπληρωτής υπουργός Β. Αποστόλου και ο υφυπουργός Γ. Σγουρίδης τις παρέπεμψαν κάπου στο μέλλον, αρνούμενοι την άμεση ικανοποίησή τους, όπως ζητούν οι αγρότες.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Β Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, «η νέα κυβέρνηση πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη και συνεχίζει στον ίδιο αντιαγροτικό "ντορό" που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Η απάντηση των αγροτών σ' αυτή την πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι η ίδια που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια: Οργάνωση και αγώνας στους δρόμους για την επίλυση των άμεσων και ζωτικών προβλημάτων, για την ανατροπή της καταστροφικής ΚΑΠ της ΕΕ, για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού».

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Προκλητικές τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας

Αφού δεν κατάφερε να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε χειροκροτητές της πολιτικής της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιτέθηκε στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που αποκάλυψαν ότι «επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ανοχής και αναμονής», υποστηρίζοντας ότι «όποιος λέει τέτοια τάσσεται στο πλευρό των δανειστών».

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Ιωαννίνων με αφορμή την πανηπειρωτική συνάντηση - συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι εργαζομένων - για θέματα Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στις 24.3.2015. «Οταν - αναφέρεται στην ανακοίνωση - άρχισαν να τίθενται από τους εργαζόμενους όλα τα επείγοντα προβλήματα των δομών Υγείας και Πρόνοιας με αιχμή τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, ο υπουργός απάντησε ότι θα προχωρήσει σε χιλιάδες νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τον επόμενο μήνα, για να το αναιρέσει λίγο αργότερα. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει σε προκηρύξεις επικουρικού προσωπικού (π.χ. γιατροί με περισσότερα bonus, τύπου προϋπηρεσίας). Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης για τον τομέα Υγείας φάνηκε ακόμη πιο καθαρά με αφορμή το αίτημα να μην εφαρμοστεί η τρίμηνη απόσπαση ειδικευμένου παθολόγου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Λευκάδας. Ο υπουργός απάντησε με το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα ότι ή θα γίνει η απόσπαση ή θα κλείσει η κλινική!».

Σε ό,τι αφορά την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ) και το νόμο για την αξιολόγηση, απάντησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (είναι βουλευτής Ιωαννίνων), Σπύρος Μαντάς, δηλώνοντας ότι «θα καταργηθούν με τη μορφή που είχαν», ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση για την αξιολόγηση που προωθείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ούτε για το αν πρόκειται να αντικατασταθεί η ΕΣΑΝ από άλλον τρόπο μετοχοποίησης των δομών Υγείας...

«Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, στην παρέμβασή τους αποκάλυψαν ότι ο υπουργός με τις τοποθετήσεις του επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ανοχής και αναμονής στην πολιτική της κυβέρνησης, που είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οτι είναι υποκρισία και πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς οι δηλώσεις περί προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, επίλυση των προβλημάτων, την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην πολιτική της ΕΕ και την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, έχει δεσμευτεί με τη νέα συμφωνία με την ΕΕ που προβλέπει συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, την υλοποίηση των μειωμένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων της προηγούμενης κυβέρνησης, μηδενικά ταμειακά υπόλοιπα σε νοσοκομεία - π.χ. "Χατζηκώστα" -, ανασυγκρότηση του κράτους με στόχο τη διαμόρφωση φιλικού κλίματος για επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στο Δημόσιο, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και στο Δημόσιο και συνολικά ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Απέναντι σε αυτή την παρέμβαση ο υπουργός εξοργισμένος απάντησε ότι όποιος λέει τέτοια τάσσεται στο πλευρό των δανειστών, αφού αυτή την ώρα ξένα και ντόπια κέντρα και συμφέροντα προσπαθούν να ρίξουν την κυβέρνηση! Δηλαδή, απείλησε ότι όποιος εργαζόμενος αναγνωρίζει και αποκαλύπτει την πραγματική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που κρύβεται πίσω από "αριστερές" φράσεις και κορόνες περί "εθνικής διαπραγμάτευσης", όποιος δεν συμβιβάζεται με τα ψίχουλα για να έχουν προνόμια και στήριξη οι μεγάλοι όμιλοι, είναι εχθρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας συνδικαλιστής από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν έθεσε θέμα για τις απώλειες των εργαζομένων και των ασθενών από τα προηγούμενα "μνημονιακά" χρόνια».

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες σωματείων
  • Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, σήμερα, Παρασκευή, στις 4.30 μ.μ., καλεί τους αντιπροσώπους του στο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου (Πορφυρίου 21).
  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 5 μ.μ., για να σχεδιάσει τη δράση του Σωματείου για το επόμενο διάστημα και να καταλήξει στο σχέδιο της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Το Σωματείο εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαϊας θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 11 π.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων (Φωκαίας 26).
  • Την Κυριακή 29/3, 11 π.μ. έως 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, θα γίνουν οι εκλογές της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια όργανα του κλάδου.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org