Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ολοκληρωτικές καταστροφές από τον παγετό

Σχεδόν ολοκληρωτικές είναι οι ζημιές που προκάλεσε στις δενδροκαλλιέργειες του νομού Λάρισας ο παγετός που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, 21/3/2015. Ανάλογες ζημιές από τον παγετό έγιναν και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος, που συνοδευόταν από τον Χρήστο Μπίκα, δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τεμπών, περιόδευσε στην περιοχή Συκουρίου του Δήμου Τεμπών, επισκέφτηκε χωράφια με αμυγδαλιές και συνομίλησε με αμυγδαλοπαραγωγούς που την ενημέρωσαν για το μέγεθος της καταστροφής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε και τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, θέτοντας το αίτημα των πληγέντων παραγωγών για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και για ουσιαστικές αποζημιώσεις.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προωθηθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και καταβολή από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών.

Κάλεσμα για αγώνα

Περιοχές που επλήγησαν επισκέφτηκε και κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ρίζο Μαρούδα, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΑΣΝΛ, σημειώνει: « Οι καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες του νομού μας κι ιδιαίτερα στους δήμους Τεμπών, Τυρνάβου, Αγιάς και Κιλελέρ είναι τεράστιες και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα. Πρόβλημα επιβίωσης θα έχουν όσοι αγρότες περίμεναν εισόδημα αποκλειστικά από τη δενδροκαλλιέργεια, αλλά θα πληγούν σοβαρά και όσοι διαθέτουν κι άλλες καλλιέργειες. Και, βεβαίως, το βαρύ πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα άλλα λαϊκά στρώματα των περιοχών που έχουν πληγεί -επαγγελματίες, μαγαζάτορες, εμπόρους, βιοτέχνες, εργαζόμενους κ.ά.- η δουλειά και το εισόδημα των οποίων εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, από τις οικονομικές δυνατότητες των αγροτών.

Είναι, επομένως, επιτακτική η ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες διαβίωσης.

Η ΟΑΣΝΛ αξιώνει από την κυβέρνηση:

  • Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών, να είναι δίκαιες και στα συνεργεία των εκτιμητών να συμμετέχει και εκπρόσωπος των αγροτών από κάθε κοινότητα.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί για το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
  • Η αποζημίωση να δοθεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς οι καταστροφές προκλήθηκαν από τον παγετό και όχι από άλλες αιτίες που δεν αναγνωρίζονται από τον κανονισμό του Οργανισμού.
  • Ν' αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών, στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες.
  • Να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται και να γίνουν τα έργα που χρειάζονται για την αντιπαγετική και αντιχαλαζική προστασία των δενδροκαλλιεργειών.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες να οργανώσουν την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών. Να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές του αγώνα που έχει χρησιμοποιήσει το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα -υπομνήματα και διαβήματα στο αρμόδιο υπουργείο, αγωνιστικές παρεμβάσεις στις τοπικές υπηρεσίες, μαχητικές συγκεντρώσεις και τοπικά συλλαλητήρια, μπλόκα με τρακτέρ στους δρόμους κ.ά.- με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Να πάρουν την υπόθεση οι ίδιοι στα χέρια τους και να μην την αναθέσουν σε «πολιτικούς μεσολαβητές», που σπεύδουν να τους "παραμυθιάσουν" περί των δήθεν "καλών προθέσεων" της νέας κυβέρνησης, να μην αρκεστούν στα "λόγια παρηγοριάς και συμπαράστασης" διαφόρων "τοπικών παραγόντων"..

Η ΕΟΑΣΝΛ, στεκόμενη, αγωνιστικά, στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, θα πάρει, άμεσα, πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org