ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΑΕΔ
Δίνει στην κυβέρνηση 120 εκατ. ευρώ, ενώ οι άνεργοι πεινούν

Μόλις την περασμένη βδομάδα άνεργοι και συνδικάτα διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας μέτρα προστασίας και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενόψει του Πάσχα. Γι' αυτούς όμως λεφτά δεν υπάρχουν!
Μόλις την περασμένη βδομάδα άνεργοι και συνδικάτα διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας μέτρα προστασίας και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενόψει του Πάσχα. Γι' αυτούς όμως λεφτά δεν υπάρχουν!
Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δε διαθέτουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη, στερούμενοι και αυτό το γλίσχρο επίδομα ανεργίας, η διοίκηση του ΟΑΕΔ βρήκε ότι από τον Οργανισμό περισσεύουν 120 εκατομμύρια ευρώ και με απόφασή της, έσπευσε να ικανοποιήσει την απαίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τη μετατροπή των ταμειακών διαθέσιμων σε κρατικά repos, όπως προβλέπει και η πρόσφατη τροπολογία.

Στο νέο αυτό έγκλημα, με το οποίο επαναλαμβάνεται η πάγια και γνωστή κυβερνητική πολιτική που έχει μετατρέψει τις εισφορές των εργαζομένων σε τζάμπα χρήμα για τους μονοπωλιακούς ομίλους και το καπιταλιστικό κράτος, αντιτάχθηκε μόνο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που εκφράζει τις θέσεις του ΠΑΜΕ. Υπέρ της πρότασης της διοίκησης, που έγινε κατόπιν κυβερνητικής εντολής, ψήφισαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), ενώ μαζί τους συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ. Το δρόμο να περάσει το κυβερνητικό σχέδιο άνοιξαν με τη στάση τους και οι υπόλοιποι τρεις εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ που ψήφισαν «παρών».

Τα 120 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε κρατικά repos, για να στηριχθεί η ρευστότητα του Δημοσίου και η απρόσκοπτη καταβολή δόσεων προς τους δανειστές, θα προέλθουν κατά 55 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του ΟΑΕΔ, από τα 133 εκατ. που έχει, κατά 15 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής σε σύνολο 65 εκατ. ευρώ που διαθέτει και 55 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από το λογαριασμό του ΕΣΠΑ σε σύνολο 137,5 εκατομμύρια ευρώ που έχει.

Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά και να υποβαθμίσει τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια απόφαση, η νέα Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη ισχυρίστηκε «Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών του Οργανισμού». Είναι όμως τουλάχιστον πρόκληση, σε συνθήκες βαθιάς «ανθρωπιστικής κρίσης» την οποία τόσες φορές έχουν επικαλεστεί άπαντα τα κυβερνητικά στελέχη, ο Οργανισμός που πρέπει να φέρνει την κύρια ευθύνη και το βάρος να προστατέψει τους ανέργους που είναι τα πρώτα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, να εμφανίζει ότι δεν έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα. Προφανώς, η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν ρώτησε τους ανέργους για να ξεστομίσει κάτι τέτοιο.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αρπάξει τα αποθεματικά

Καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, που εκφράζει τις θέσεις του ΠΑΜΕ, την απόφαση για αρπαγή των διαθεσίμων του ΟΑΕΔ. Η θέση που διατύπωσε στο ΔΣ του Οργανισμού

Στο αίτημα για προστασία των ανέργων η κυβέρνηση απαντά με αρπαγή των αποθεματικών του ΟΑΕΔ

MotionTeam

Στο αίτημα για προστασία των ανέργων η κυβέρνηση απαντά με αρπαγή των αποθεματικών του ΟΑΕΔ
Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ, δήλωσε ότι καταψηφίζει την πρόταση για την αρπαγή των διαθεσίμων του ΟΑΕΔ και απάντησε στα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας στη διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό, δεν είναι θέμα λειτουργικό ή υπηρεσιακό του ΟΑΕΔ, δεν είναι λογιστικό ή οικονομοτεχνικό. Δεν αφορά μόνο έναν οργανισμό αλλά συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία. Στη βάση αυτή αφορά τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που από τη θέση που θα πάρουν αναλόγως κρίνονται.

Η επίκληση του "πατριωτισμού" ώστε να περάσει η πρόταση της κυβέρνησης δε μας ακουμπά. Δίκαιο και πατριωτικό για μας είναι να μη συναινέσουμε στη μεταφορά των αποθεματικών στο παιχνίδι του εσωτερικού και εξωτερικού δανεισμού, στην κάλυψη των πιστωτών, να δοθεί, δηλαδή, η ρευστότητα των οργανισμών και των ασφαλιστικών φορέων για να καλυφθούν χρέη που δε δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, βάζοντας από την πίσω πόρτα τη συνυπευθυνότητα στην κρίση.

Ο πατριωτισμός ο δικός μας ταυτίζεται με τη διεκδίκηση όλων των απωλειών που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και της λεηλασίας που υπέστησαν από το πρόσφατο "κούρεμα". Αντί όμως να συζητάμε για τους τρόπους κάλυψης των απωλειών, έρχεται πολιτική πρόταση για να μπει εκ νέου ο κόπος και ο ιδρώτας των εργαζομένων στον ντορβά. Τα αποθεματικά δεν χαρίζονται, ούτε έχει κανένας το δικαίωμα να τα αρπάζει κατά βούληση. Τελεία και παύλα.

Οσον αφορά το "έκτακτο" του θέματος, θυμίζουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις που έγινε αρπαγή χρημάτων, υπήρχε η επίκληση της ανάγκης. Και ενώ υπάρχει συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία από το 2012, ενώ εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν όχι λογαριασμούς κοινού κεφαλαίου, αλλά ταμειακών διαθέσιμων, γεγονός που αποκρύβεται, ερχόμαστε στο 2015, με νέα κυβέρνηση, να ξαναβάλουμε αποθεματικά ή ποσά που προορίζονται για τους ανέργους, στο στόχαστρο.

Τα ίδια λέγονταν και για το PSI

Αλλη μια πλευρά: Αν είναι όλα "αγγελικά πλασμένα" και ο ΟΑΕΔ έχει μόνο να κερδίσει από μια τέτοια κίνηση, γιατί έρχονται ξαφνικά "φωτογραφικές" τροπολογίες, γιατί μπαίνουν τόσες δικλίδες προστασίας; Γιατί μπαίνουν ζητήματα επισφάλειας και αποζημίωσης; Από τι έχει να προφυλαχτεί ο οργανισμός, όταν στην ουσία συναλλάσσεται με το κράτος; Αρα, κάποιο λάκκο έχει η φάβα..!

Μάλιστα, προβλέπεται το εξής τραγελαφικό: Αν το Δημόσιο φανεί αναξιόπιστο, μπορούμε να κινηθούμε εναντίον του και να ζητήσουμε αποζημίωση! Από το ίδιο Δημόσιο, δηλαδή, που θα είναι αναξιόπιστο και δε θα μπορεί να καλύψει τα χρήματα που του έδωσε ο Οργανισμός, θα ζητήσουμε αποζημίωση! Π.χ. αν ζητήσει τα χρήματα ένα Ταμείο για να καλύψει ανάγκες και το κράτος δεν μπορεί να τα δώσει, θα φάμε τον κοπανιστό αέρα της αόριστης αποζημίωσης.

Τέτοιοι νόμοι υπήρχαν και υπάρχουν. Π.χ. στην περίπτωση του PSI, με την απώλεια των 13 δισ. ευρώ για τα Ταμεία, πριν και μετά τις σχετικές αποφάσεις δίνονταν υποσχέσεις και έγιναν και νόμοι που υποτίθεται ότι θα κάλυπταν τις απώλειες. Στο τέλος τι έγινε; Υπήρξε νόμος που απάλλαξε τις διοικήσεις των Ταμείων από "ποινικές" ευθύνες για τη μεγαλειώδη ληστεία.

Επικαλούμαστε επίσης τη δήλωση του Γ. Ρωμανιά στις 21 Μάρτη, ότι ο Βενιζέλος "εξαπάτησε τους βουλευτές τον Φλεβάρη του 2012", όταν ήθελε να τους πείσει να υπερψηφίσουν το PSI. Ειδικά για τα αποθεματικά των Ταμείων, αναφερόταν πως η τότε κυβέρνηση "θα συστήσει ειδικό μηχανισμό αποκατάστασης αυτών των απωλειών". Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει τρία χρόνια και ουδέποτε συστάθηκε αυτή η εταιρεία, ενώ, όπως ήταν επόμενο, ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε για το ασφαλιστικό σύστημα.

Στήνεται σκηνικό εκβιασμού

Ρωτάμε επίσης το εξής: Τι πάει να πει πως αν δε συμφωνήσει το ΔΣ του Οργανισμού, τα διαθέσιμα μπορούν να παρθούν χωρίς τους ευνοϊκούς όρους που δίνει η τωρινή πρόταση; Αν ήταν προς το συμφέρον του κράτους και των Οργανισμών, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να κινηθεί η κυβέρνηση μονομερώς αφήνοντας στην άκρη τους εκβιασμούς.

Ο εκβιασμός συνίσταται στο εξής: Αν δε δώσει ο ΟΑΕΔ τα διαθέσιμα με τη συγκατάθεση του ΔΣ, δε θα έχει το ευνοϊκότερο επιτόκιο που προβλέπεται με την τοποθέτηση σε repos αλλά αυτά θα επενδυθούν σε ομόλογα με βάση τον "αναγκαστικό" νόμο του 1950, πίσω από τον οποίο κρύβεται η κυβέρνηση. Εφόσον όμως η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι μπορεί να έχει και το πεπόνι, δηλαδή να μπορεί να νομοθετήσει διαφορετικά και να αφήσει τις τροπολογίες που αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο πέρα από τις πολιτικές ευθύνες να υπάρχουν ακόμα και ποινικές.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει τους εργαζόμενους και τους φορείς συνενόχους. Να υπάρχει φαρδιά - πλατιά η υπογραφή των εργαζομένων. Οι πιέσεις, μέσα από τη συνεχόμενη και επί ένα μήνα συζήτηση γύρω από τα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ, έφεραν μνήμες του 2012, όταν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και τηλεοπτικά "παπαγαλάκια" εξαπέλυαν αισχρή επίθεση εναντίον μελών ΔΣ ασφαλιστικών ταμείων που καταψήφισαν το λεγόμενο "κούρεμα" των ομολόγων, μιλώντας για "σκοπιμότητες", "αντεθνική, ανεύθυνη στάση", "ανεντιμότητα", "συντεχνιασμό" ή βάζοντας τρομοκρατικά διλήμματα - προσαρμοσμένα κατά περίπτωση - του τύπου "ή κούρεμα ομολόγων ή παύση πληρωμών, συντάξεων".

Σε ό,τι αφορά αυτόν καθαυτό το νόμο, η αντικατάσταση της παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 αναφέρει πως τα ποσά δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, όταν αυτή που καταργήθηκε έλεγε ρητά πως προϋπόθεση όλων των ενεργειών είναι ότι θα εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων.

Δηλαδή, με την τροποποίηση θα μπορεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) και χωρίς καν να ενημερώνει τα ΔΣ των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, να χρησιμοποιεί το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων τους για όποιες υποχρεώσεις, χωρίς να εξασφαλίζεται αν θα μπορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ να πληρώσουν τις δικές τους. Με την καταργούμενη υποπαράγραφο μπορούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ - εάν ήθελαν - να προσβάλουν μια απόφαση με το επιχείρημα ότι δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων.

Τέλος, στην εισήγηση του θέματος υπάρχει αναφορά στον αναγκαστικό νόμο 1611/1950, που αποτελεί απ' όσο φαίνεται την ιερή αγελάδα. Τι δε λέγεται όμως; Πως με βάση αυτόν τον νόμο έχουν χαθεί αμύθητα ποσά από τη δέσμευση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο ως κίνητρα για την ανάπτυξη και την εκβιομηχάνιση. Μόνο για την περίοδο 1951 - 1975 οι απώλειες υπολογίζονται σε 58 δισ. ευρώ.

Για τα «πλεονάσματα» του ΟΑΕΔ

Στην εισήγηση αναφέρεται επίσης ότι θα διατίθεται το πλεόνασμα του Οργανισμού ανά 15ήμερο, όταν έχουν πληρωθεί όλες οι μελλοντικές υποχρεώσεις. Πρώτο ερώτημα: Ο ΟΑΕΔ έχει καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, ώστε να μπορεί να διαθέτει πλεονάζον ποσό; Οχι! Δεύτερο ερώτημα, πιο ουσιαστικό και πολιτικό, που ακουμπά πάνω στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων και των εργαζομένων: Επιτρέπεται να λέμε γενικά, πόσο περισσότερο ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ότι ο ΟΑΕΔ έχει πλεόνασμα που του δίνει τη δυνατότητα να διαθέτει 120 εκατομμύρια ευρώ για αρχή, σε κοινό κουμπαρά; Επιτρέπεται να έχει ο ΟΑΕΔ πλεόνασμα σε συνθήκες που χιλιάδες άνεργοι βασανίζονται;

Η κυβέρνηση, που έκλινε σε κάθε πτώση την "ανθρωπιστική κρίση", έρχεται και λέει πως ο ΟΑΕΔ που επιδοτεί σήμερα το 1/9 των εγγεγραμμένων ανέργων (167.537 στους 1.065.758), και η κατάσταση είναι ακόμα πιο βάρβαρη στη βάση των πραγματικών ανέργων και των αριθμών που δίνει η Στατιστική Υπηρεσία για το 2014, έχει πλεόνασμα. Ρωτάμε:

  • Υπάρχει πλεόνασμα στον Οργανισμό, όταν είμαστε στο έτος που μόλις καταργήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα και μια σειρά άλλα επιδόματα; Στον προϋπολογισμό για το έτος 2014, το ποσό για τα οικογενειακά επιδόματα ήταν 116 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή θεωρεί η κυβέρνηση και η διοίκηση πως πλεονάζουν, ώστε να δοθούν σε κοινό κουμπαρά και να βουλώνονται άλλες τρύπες. Τα 120 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει ο προϋπολογισμός στην Τράπεζα της Ελλάδας είναι πλήρες επίδομα σε 30.000 ανέργους. Παραδείγματα μπορούμε να φέρουμε αρκετά. Είναι προφανές πως με βάση τα παραδείγματα δεν υπάρχει από την κυβέρνηση πολιτική ανακούφισης και ανάκτησης των απωλειών.
  • Υπάρχει πλεόνασμα όταν τα προγράμματα των καταργηθέντων οργανισμών έχουν εξαφανιστεί; Οταν ο Κοινωνικός Τουρισμός απευθύνεται σε μια συντριπτική μειοψηφία με ασφυχτικούς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς, που περιόρισαν στο ελάχιστο τους δικαιούχους; Οταν νέο κατασκευαστικό έργο του πρώην ΟΕΚ δεν υπάρχει;
  • Υπάρχει πλεόνασμα στον Οργανισμό, όταν σε αυτήν την περίοδο είναι απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ και τους ζητήθηκαν στην ουσία χρήματα πίσω;
Να αντιδράσουν εργαζόμενοι και άνεργοι

Καταθέτουμε πρόταση, να παρθεί απόφαση από το ΔΣ, που να αρνείται την τοποθέτηση των λογαριασμών στην ΤτΕ και παράλληλα να ζητήσει από την κυβέρνηση την επαναφορά, με τα ίδια χρήματα, των οικογενειακών επιδομάτων που μόλις καταργήθηκαν.

Αυτά είναι μέτρα που απαντούν στην καρδιά της "ανθρωπιστικής κρίσης" που επικαλείται η κυβέρνηση και όχι τα ψίχουλα και τα συνθήματα. Διαφορετικά, οι στρατιές των σύγχρονων αθλίων θα μεγαλώνουν.

Πέρα από τη σχεδόν προδιαγεγραμμένη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων που υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση καθώς αποτυπώνουν κεντρικές πολιτικές συμφωνίες, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη τόσο η στάση των υπόλοιπων μελών της ΓΣΕΕ που έστω και με επιμέρους διαφοροποιήσεις τελικά δήλωσαν "παρών", όσο και η υπερψήφιση από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΟΑΕΔ. Είναι σημεία των καιρών, "έργα και ημέρες" του ανερχόμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα σε επίπεδο κινήματος.

Καταληκτικά, καταψηφίζουμε την πρόταση και παράλληλα ως ΠΑΜΕ καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε αγώνα για να ανατραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί, που θέλουν τις εισφορές να γίνονται βορά στη "δημοσιονομική σταθερότητα". Να καλυφθεί το σύνολο των απωλειών που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στα επιδόματα και στα αποθεματικά που λεηλατήθηκαν από το πρόσφατο "κούρεμα" και πιο πριν. Να παλέψουμε για νέες διεκδικήσεις στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης».

«Χέρι» και στα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας!

Ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ η μεταφορά σχεδόν όλων των ταμειακών διαθέσιμων της Περιφέρειας, ύψους 343 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας

«

Χέρι» σε ό,τι ταμειακό διαθέσιμο υπάρχει σε οργανισμούς και άλλους φορείς, βάζει η συγκυβέρνηση. Χτες, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έφερε ως κατεπείγον στη συνεδρίαση θέμα για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας, με πρόσχημα ότι λήγουν οι προθεσμιακοί λογαριασμοί και ότι χάνονται έσοδα από τόκους... Η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας (σ.σ. με εξαίρεση τρεις συμβούλους της παράταξης Δούρου που ψήφισαν «λευκό»), καταψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις, ενώ η παράταξη των ΑΝΕΛ ψήφισε «λευκό».

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρ. Καραμάνος, πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής, μίλησε για μεταφορά σχεδόν όλου του διαθέσιμου ποσού, ύψους 343 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τράπεζα της Ελλάδας γιατί, όπως είπε, τα 233 εκατομμύρια από αυτά βρίσκονται σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, ενώ τα υπόλοιπα 110 εκατομμύρια είναι διάσπαρτα σε 99 λογαριασμούς με μικρό και απλό επιτόκιο. Και συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή χάνουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο το χρόνο από επιτόκια και σκοπός μας είναι να τα συγκεντρώσουμε σε ένα λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, μέχρι να ολοκληρωθεί διαγωνισμός με κλειστές προσφορές που θα προτείνεται το καλύτερο επιτόκιο από οποιαδήποτε τράπεζα. Σημείωσε δε ότι δίνεται με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα να δοθούν τα χρήματα αυτά και σε ρέπος του ελληνικού δημοσίου.

Ο Γ. Σγουρός αρχικά σε μορφή ερώτησης και εκτός πρακτικών και στη συνέχεια εντός πρακτικών άφησε να εννοηθεί ότι τα χρήματα από τους λογαριασμούς έχουν πάει ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος από το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από όλους να απαντηθεί αυτή η ερώτηση - καταγγελία του Γ. Σγουρού, ούτε ο Χρ. Καραμάνος ούτε και η ίδια η περιφερειάρχης, Ρ. Δούρου, η οποία πήρε και το λόγο, απάντησαν σε αυτό.

Οπως τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το γεγονός ότι δεν απαντήθηκε ακαριαία το ερώτημα εάν τα χρήματα έχουν ήδη κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, «γεννά πολλά ερωτήματα». Σημείωσε, επίσης, πως «αναλαμβάνουμε σοβαρή ευθύνη με την απόφασή μας. Και μάλιστα λέτε ότι αν χαθούν τα χρήματα αυτά θα κινηθούμε ενάντια στο κράτος για να τα διεκδικήσουμε». Κάλεσε τη διοίκηση να πει ευθέως εάν η κίνηση αυτή συνδέεται με το ότι μεθαύριο η χώρα πρέπει να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ. Είπε ότι είναι απαράδεκτο και το ίδιο το ζήτημα και ο τρόπος που ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τα χρήματα του λαού που έπρεπε ήδη να τούς είχαν δοθεί πίσω με παροχές και έργα.

Ο Γ. Πρωτούλης είπε ότι την ίδια επιχειρηματολογία του κ. Καραμάνου και της διοίκησης σχετικά με τα ρέπος «την έχουμε ακούσει και παλαιότερα όπως από τον κύριο Χριστοδουλάκη και άλλους», υπενθύμισε ότι από το PSI έχουν χαθεί 13 δισ. ευρώ. Η Αλ. Μπαλού είπε ότι είναι προκλητικό το επιχείρημα να γίνει διαγωνισμός, για να διαλέξουμε τις κακές ή τις καλές τράπεζες και πως πρόκειται για ενιαία κατεύθυνση της κυβέρνησης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org