ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Την οργισμένη αντίδραση των ταξικών συνδικάτων προκαλεί η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αντιασφαλιστικές εξελίξεις, αξιοποιώντας και το πόρισμα της Επιτροπής Αναλυτή. Απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα μέτρα που προδιαγράφονται, με ξεκάθαρο μέτωπο στην αντεργατική πολιτική που τα επιβάλλει, οι ταξικές δυνάμεις ετοιμάζονται, ήδη, να δώσουν αποφασιστική απάντηση, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης, με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Ξεκαθαρίζουν πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα δείξει καμιά ανοχή στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης που ετοιμάζονται να στήσουν η κυβέρνηση και η πολιτική και συνδικαλιστική συμμαχία των προθύμων. Στο επίκεντρο της δράσης, το επόμενο διάστημα, θα βρεθεί η οργάνωση των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς. Η αποκάλυψη του πραγματικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο σχεδιασμό και την εκδήλωση της νέας επίθεσης. Σε κάθε περίπτωση, τα ταξικά συνδικάτα, τις πρώτες αντιδράσεις των οποίων δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση και οι καλοθελητές της θα βρουν μπροστά τους τους εργάτες!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ούτε ώρα χαμένη, όλοι στη μάχη!

Το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα κόμματά του λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, τονίζει η Ομοσπονδία και καλεί σε αγωνιστική εγρήγορση

Από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των οικοδόμων ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2001
Από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των οικοδόμων ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2001
Πλατύ κάλεσμα στην εργατική τάξη να μπει δυναμικά και αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στο νέο κύμα «μεταρρυθμίσεων» που ετοιμάζει η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα, με πρώτο αυτό της Κοινωνικής Ασφάλισης, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Στην ανακοίνωση σημειώνει:

«Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας μας ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσουν την επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, θα οξύνουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Εχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην εργοδοσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τα αντιλαϊκά μέτρα. Τα αφεντικά τους, που τους οδήγησαν στις εκλογές - "δεν μπορούμε να ζούμε με εκλογολογία" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ - είχαν το σκοπό τους: Να επιταχύνουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για να αυξήσουν γρηγορότερα τα κέρδη τους.

Για αυτό ούτε ώρα χαμένη, δε χωράει ολιγωρία και επανάπαυση.

Αμεσα με τα συνδικάτα μας οργανώνουμε την αντίστασή μας.

Δίνουμε απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου. Το οικοδομικό κίνημα στην πρώτη γραμμή του αγώνα με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουμε απάντηση στις επιλογές κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Εχουμε πείρα, ξέρουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιήσουν για να αποπροσανατολίσουν το κίνημα να διασπάσουν τους εργαζόμενους, όπως:

  • Το διαχωρισμό ασφαλισμένων σε νέους και παλιούς.
  • Δελεασμό συνταξιούχων με αύξηση της σύνταξης πάνω από τα 65 χρόνια.
  • Εθνική σύνταξη.
  • Αξιοποίηση νόμων του ΠΑΣΟΚ.
  • Τη διγλωσσία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.
  • Τον "κοινωνικό διάλογο", βασικό εργαλείο αποπροσανατολισμού του εργατικού κινήματος.
  • Τους γνωστούς σοφούς ή παπαγαλάκια κλπ.

Βέβαια, η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.

Η εργατική τάξη έχει βγάλει συμπεράσματα, έχει αποκτήσει πείρα από ανάλογα κόλπα προηγούμενων κυβερνήσεων, γι' αυτό και τους επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν τις περιμένουν.

Καλούμε τους οικοδόμους να κλείσουν τα αυτιά τους στα αποπροσανατολιστικά σενάρια που πλασάρει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και τα παπαγαλάκια τους.

Καμιά εμπιστοσύνη στη δημαγωγία της ΓΣΕΕ. Αυτοί είναι οι οπαδοί του νόμου Ρέππα, δηλαδή της σιδηροτροχιάς που η ΝΔ κινεί το αντιασφαλιστικό βαγόνι. Εβαλαν πλάτη να περάσουν τα πιο αντεργατικά μέτρα.

Καμιά συμμετοχή στον προσχεδιασμένο "διάλογο".

Είμαστε σε ετοιμότητα, οργανώνουμε, σχεδιάζουμε την απάντησή μας, συγκρουόμαστε με τις επιλογές κυβέρνησης - κεφαλαίου».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Οργανώνουμε την πάλη σε ενιαίο μέτωπο

«Η από καιρό σχεδιασμένη επίθεση στο Ασφαλιστικό αποτελεί μέρος της γενικότερης επίθεσης που χρόνια τώρα οργανώνουν και εξαπολύουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Στόχος τους η διατήρηση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οσες προσπάθειες κι αν κάνουν τα παπαγαλάκια και οι διάφοροι "σοφοί", που τελούν σε διατεταγμένη υπηρεσία, δεν μπορούν να κρύψουν την ταξική ουσία του προβλήματος. Ο καημός τους δεν είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά η απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας απ' το να αποδώσουν στους εργαζόμενους αυτά που τους ανήκουν».

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Χαρακτηρίζει έκθετη την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, «που όψιμα ανακαλύπτει "ασφαλιστικές ανατροπές", όταν επίμονα ζητούσε την εφαρμογή του νόμου Ρέππα, που προβλέπει ακριβώς ό,τι προωθεί σήμερα η κυβέρνηση, ζητώντας μάλιστα την ατζέντα για να τρέξει στους κοινωνικούς διαλόγους».

«Το παιχνίδι είναι στημένο και μόνο η σταθερή και αταλάντευτη πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος μπορεί να τους το χαλάσει. Ανεξάρτητα από το πώς θα προωθήσουν τα σχέδιά τους, η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία».

«Οργανώνουμε την πάλη μας, σχεδιάζουμε τη δράση μας» καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, παραθέτοντας τις διεκδικήσεις του κλάδου.

Απάντηση στους δρόμους

Την αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

Οπως σημειώνουν, «η νέα αυτή επίθεση στο Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση και την ανασφάλιστη εργασία που κυριαρχούν στη "βαριά βιομηχανία" κερδών του Τουρισμού, θα κάνουν άπιαστο όνειρο την αξιοπρεπή σύνταξη για τους εργαζόμενους στον κλάδο».

Καλούν τους εργαζόμενους μαζί με τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα να αντιτάξουν «σ' αυτήν την πολιτική την ταξική ενότητα και τη συσπείρωσή τους στη βάση των κοινών τους συμφερόντων, μέσα από ένα γερό, μαχητικό, ταξικό κίνημα απέναντι στην πλουτοκρατία και όσους την υπηρετούν, προβάλλοντας το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο, το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που απαντά σε όλα τα διλήμματα».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

Αποπροσανατολισμός και διγλωσσία

Να καταγγείλει η ΑΔΕΔΥ τα αντιασφαλιστικά σχέδια, να απορρίψει κάθε είδους «κοινωνικό διάλογο» και να προχωρήσει άμεσα στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, απαιτώντας την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διεκδικώντας αιτήματα που ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων, πρότειναν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΤΑΔΗΣΥ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της συνδικαλιστικής Οργάνωσης. Η πλειοψηφία -ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) - απέρριψε την πρόταση γιατί, όπως είπε, δεν είναι ακόμα γνωστά τα συγκεκριμένα αντιασφαλιστικά μέτρα που θα προταθούν! Κι ας έχει βουίξει ο τόπος όλες αυτές τις μέρες. Αυτοί το χαβά τους. Σα να πρόκειται η κυβέρνηση να νομοθετήσει κάτι καλό για τους εργαζόμενους.

Η ίδια πλειοψηφία, λίγη ώρα αργότερα, έβγαλε δελτίο Τύπου, μιλώντας για μια «πολιτική ανατροπής» όσων δικαιωμάτων έχουν διασωθεί και δηλώνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα «θα απαντήσει στην απόπειρα προώθησης τέτοιων σχεδίων και στη βάση αυτή δεν αποδέχεται κανένα διάλογο, στη διεκδίκηση επαναφοράς των δικαιωμάτων που έχουν ήδη καταργηθεί». Το πόσο διατεθειμένη είναι να απαντήσει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, φαίνεται από την απόρριψη της πρότασης των ταξικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, έμμεσα πλην σαφώς, λέει ότι θα αποδεχτεί τον «κοινωνικό διάλογο», αν «ο Μανωλιός βάλει τα ρούχα του αλλιώς».

Και αφού εκπλήρωσε το «αγωνιστικό» της καθήκον, η πλειοψηφία έριξε και μια πενιά για τη «νεοφιλελεύθερη» επίθεση, προκειμένου να συντηρήσει τις αυταπάτες ότι με μια καλύτερη διαχείριση τα πράγματα μπορούν να πάνε και καλύτερα. Είναι ολότελα γυμνοί απέναντι στους εργαζόμενους. Και σαν τέτοιοι πρέπει να πάρουν απάντηση. Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή δε συγχωρείται. Ο ταξικός ανυποχώρητος αγώνας είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους.


Χ. Μ.

Οι οικοδόμοι διεκδικούν
  • Σύνταξη με 4.050 ένσημα στα 55 χρόνια.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ