ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ζυμώνουν» τις αντιδραστικές αλλαγές

Ο Ν. Αναλυτής, εκ μέρους της κυβέρνησης, και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν χτες να καλλιεργήσουν το κλίμα μέσα στο οποίο θα επιχειρηθεί να περάσουν τα προαποφασισμένα σχέδια

Το περίγραμμα των αντιδραστικών αλλαγών που σχεδιάζει στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης συνέχισε να προπαγανδίζει και χτες η κυβέρνηση, έχοντας αναθέσει ειδικό ρόλο στον Ν. Αναλυτή, επικεφαλής της «Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων», το πόρισμα της οποίας αναμένεται. Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε προχτές ο διορισμένος τεχνοκράτης, η κυβέρνηση μεθοδεύει αύξηση του πραγματικού χρόνου εργασίας, μέσα από τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ και το πετσόκομμα στις λεγόμενες «πρόωρες» και αναπηρικές, την «εθελούσια» αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 και στο Δημόσιο, τη μείωση των συντάξεων μέσα από τη σύνδεση εισφορών - συντάξεων ή τον υπολογισμό της σύνταξης σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια (15ετία αντί για 5ετία) και την ενοποίηση των Ταμείων που προβλέπει ο νόμος Ρέππα.

Το πόρισμα της Επιτροπής θα δοθεί με μορφή προσχεδίου στα τέλη Οκτώβρη, ενώ το Δεκέμβρη αναμένεται το τελικό κείμενο. Ανεξάρτητα από τη μορφή της, η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση του προωθούμενου «κοινωνικού διαλόγου», το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο του οποίου αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης.

Μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Φλας», ο Ν. Αναλυτής υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά τις προτεινόμενες αλλαγές, υπενθυμίζοντας - σε διάλογο που είχε στον αέρα με την Μ. Δαμανάκη - ότι μεγάλο μέρος τους προβλέπεται από το νόμο 3029/02 που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ. Με προκλητικό τρόπο, ισχυρίστηκε ότι με την προωθούμενη αύξηση των ορίων «δε θίγεται τίποτα σοβαρό στην κοινωνία» και επικαλέστηκε παλιότερες μελέτες, όπως αυτή της επιτροπής Σπράου επί ΠΑΣΟΚ, για να επιβεβαιώσει την «αναγκαιότητα» των όσων προτείνει. Επανέλαβε, τέλος, ότι η επίθεση θα εκφραστεί με ιδιαίτερη ένταση στους σημερινούς 35άρηδες.

Σύμφωνα, πάντως, με ορισμένες πληροφορίες σε συνάντηση που είχαν αργά χτες ο Γ.Αλογοσκούφης με τον Ν.Αναλυτή, ο υπουργός ζήτησε να μην δοθεί παραπέρα δημόσια έκταση στο θέμα, μέχρι την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Συντεταγμένο διάλογο» ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Και ενώ η κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της, το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι καμιά διαφωνία δεν έχει με τον πυρήνα των προωθούμενων αλλαγών και πως το μόνο που του απομένει είναι να δημαγωγήσει για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης είπε χτες ότι «η διαδικασία ανοίγει με άτακτο τρόπο» και κάλεσε την κυβέρνηση «να πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να ανοίξει το διάλογο με συντεταγμένο τρόπο, να καταθέσει με σαφήνεια τις προτάσεις της για το Ασφαλιστικό». Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε το νόμο Ρέππα.

Πιο αποκαλυπτικός ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της ΟΚΕ, δήλωσε απροκάλυπτα στον «Φλας» ότι «η εθελούσια παραμονή πρέπει να θεσμοθετηθεί και να ισχύει. Και να υποστηρίζουμε πράγματι να παραμένουν περισσότερο, όσο μπορούν», υπερασπιζόμενος τη δουλιά μέχρι τον τάφο, όπως αυτή θεσμοθετήθηκε ήδη από το ΠΑΣΟΚ και το νόμο Ρέππα, στη νομιμοποίηση του οποίου είχε πρωταγωνιστήσει σαν τότε πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Το στίγμα του ΠΑΣΟΚ έδωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνοντας ανήσυχος για το «κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης» που προκαλεί η κινδυνολογία της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του καλοβλέπει τη νέα επίθεση, ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα αφήσει να ψηφιστούν νόμοι που θα θίγουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς να προσφέρουν μακροπρόθεσμη λύση στο ασφαλιστικό σύστημα», δείχνοντας πως κάθε πετσόκομμα που μεταθέτει τη «βιωσιμότητα», όπως την εννοούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι αποδεκτή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέλος, επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όπως κατά κόρον έχει γραφτεί, δε διαφοροποιούνται ούτε φραστικά από αυτές της κυβέρνησης και του Ν. Αναλυτή.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Το ταξικό κίνημα θα πρωτοστατήσει στους αγώνες

Οπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, το ΠΑΜΕ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης για να ορθωθούν εμπόδια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση
Οπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, το ΠΑΜΕ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης για να ορθωθούν εμπόδια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση
Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και του επικεφαλής της επιτροπής των λεγόμενων εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, κ. Αναλυτή (σημαίνον στέλεχος του ΣΕΒ και της ΟΚΕ, 20 χρόνια άνθρωπος του ΣΕΒ και σε διατεταγμένη υπηρεσία), η κυβέρνηση της ΝΔ, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα επιχειρήσει νέα επίθεση στα όποια κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, ύστερα και από τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί ξανά ο γνωστός προσχηματικός και διαβόητος "κοινωνικός διάλογος", τον οποίο χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις των κομμάτων αυτών και τον νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους και οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ (ΣΥΝ) και οι κάθε είδους πρωτοβουλίες για εθελοντική παραμονή στη δουλιά πέρα από τα 65.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων περιέχονται στη συνταγή που έδωσαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του κεφαλαίου, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και ο ΣΕΒ. Πρόκειται για μέτρα και μεθοδεύσεις που κάνουν δυσμενέστερους τους όρους και τα όρια συνταξιοδότησης, που μειώνουν δραστικά τις συντάξεις και αυξάνουν υπέρμετρα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και τις εργατικές εισφορές, ενώ μειώνουν τις εργοδοτικές κλπ. Ολα αυτά θα τα δικαιολογήσουν ξανά με το πρόσχημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, αποκρύπτοντας και πάλι τη ληστεία που το κεφάλαιο έκανε στα ασφαλιστικά ταμεία με τους νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι ταξικές δυνάμεις θεωρούν ότι η κοινωνική ασφάλιση και συνταξιοδότηση είναι δικαίωμα του εργαζόμενου που απορρέει από το γεγονός ότι ο εργαζόμενος δημιουργεί όλον τον πλούτο που τον σφετερίζεται το κεφάλαιο. Επομένως, ένα μέρος από αυτόν τον πλούτο θα πρέπει να επιστρέφει στον εργαζόμενο και με τη μορφή της κοινωνικής ασφάλισης.

Το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις, καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις και όλους όσοι συνέπραξαν στη μέχρι τώρα γαλαζοπράσινη αντιασφαλιστική λαίλαπα, αυτούς που τώρα πάλι κινούνται στην πεπατημένη και χαρακτηρίζουν θετικό τον αντιασφαλιστικό νόμο του κ. Ρέππα, όπως κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Πρωτοστατούμε σε αγώνες, οργανώνουμε τη δράση και την αντεπίθεση της εργατικής τάξης, για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διεκδικούμε τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων».

ΟΓΕ
Σήμερα η σύσκεψη με τα συνδικάτα

Με πρωτοβουλία της ΟΓΕ, σήμερα Τετάρτη 26/9/2007 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών καλούνται συνδικαλιστικές οργανώσεις με μεγάλη γυναικεία συσπείρωση να δρομολογήσουν κοινούς αγώνες για να αντιμετωπίσουν το επικείμενο σάρωμα σε ό,τι απέμεινε στο Ασφαλιστικό με πρώτα θύματα τις γυναίκες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Για τα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και τις προτάσεις Αναλυτή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε σχόλιό του:

«Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι. Τα νέα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα είναι ήδη προαποφασισμένα. Η κατεύθυνση της ΕΕ, που και η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί, σημαίνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης - με πολλούς τρόπους και με δήθεν κίνητρα, μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών, πλήρη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων. Και μόνο η εφαρμογή του νόμου 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ σημαίνει εξέλιξη της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως κλάδου και ηλικίας, πρέπει να απορρίψουν συνολικά τα ιδεολογήματα των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" και της πλουτοκρατίας, την ταξική συναίνεση και τον προσχηματικό "κοινωνικό διάλογο". Χωρίς καμιά καθυστέρηση, να οργανώσουν ενιαίο αγώνα στη γραμμή της αντεπίθεσης, διεκδικώντας:

  • Την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1992 έως σήμερα.
  • Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μια 5ετία λιγότερη για τα βαριά και ανθυγιεινά.
  • Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας.
  • Σύνταξη στο 80% του μισθού, 1.120 ευρώ η κατώτερη για τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων.
  • Επιστροφή των κλεμμένων και χρωστούμενων, κατάργηση του τζόγου.

Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, λαϊκή συμμαχία και ανυπακοή για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ