ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζει η Βουλή

Με την καθιερωμένη ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εκλέχθηκαν κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της νέας Βουλής. Αύριο το πρωί θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου των πέντε αντιπροέδρων του σώματος. Οπως είναι ήδη γνωστό, η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον Δ. Σιούφα στη θέση της απερχόμενης προέδρου Α. Μπενάκη - Ψαρούδα. Για τις θέσεις των αντιπροέδρων με βάση τον κανονισμό της Βουλής η ΝΔ δικαιούται τρεις και από έναν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει η εκλογή των κοσμητόρων και των γραμματέων της Βουλής.

Με βάση τον προγραμματισμό, την Παρασκευή το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Η συζήτηση θα συνεχιστεί το Σάββατο και την Κυριακή και τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση των προγραμματικών δηλώσεων.


Μοχλός πίεσης η ΠΓΔΜ

Οι Αμερικανοί αξιοποιούν τα αδιέξοδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Απροκάλυπτα και κυνικά οι Αμερικανοί αξιοποιούν την υπόθεση των Σκοπίων προκειμένου να ευθυγραμμίσουν την Αθήνα, απολύτως, με την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στα Βαλκάνια.

Προφανώς, με αμερικανικές πλάτες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, συνεπικουρούμενος από τον σκοπιανής καταγωγής πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τις θέσεις της χώρας του. Ο προεδρεύων της Συνέλευσης τον προσφώνησε ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και ο Μ. Τσερβένκοφσκι, τελειώνοντας την ομιλία του δήλωσε ότι η χώρα του λέγεται και θα λέγεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αντίδραση της Αθήνας

Τα όσα έγιναν στη ΓΣ του ΟΗΕ υποχρέωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράσει. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, αξίζει να σημειωθεί ότι η «επίθεση» στρέφεται κατά του Σκοπιανού προεδρεύοντος της ΓΣ. «Ο κ. Κερίμ, με τη σημερινή του στάση, ενεργώντας καθ' υπόδειξιν της κυβέρνησής του, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, έπληξε ανεπανόρθωτα και για όσο χρόνο θα ασκεί τα καθήκοντά του, το κύρος και την αξιοπιστία του ως Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφού δε σεβάστηκε Αποφάσεις του ιδίου του οργάνου του οποίου προεδρεύει αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού τον οποίο έχει κληθεί να υπηρετήσει. Η απαράδεχτη στάση του κ. Κερίμ επιβεβαιώνει την προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης των Σκοπίων. Επιβεβαιώνει την ελληνική επιχειρηματολογία. Η Ελλάδα δε θα ακολουθήσει. Αυτό επιβάλλει η υπεύθυνη θέση που έχει ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η ευθύνη για τις επιπτώσεις αυτής της αδιαλλαξίας θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση των Σκοπίων».

Οι Αμερικανοί

Η αναμενόμενη «αδιάλλακτη» στάση των Σκοπίων, προφανώς στηρίζεται σε αμερικανικές πλάτες. Την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα και σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, κατά τη συνάντηση που είχε με τη Ντόρα Μπακογιάννη, πρόσφερε τις «καλές υπηρεσίες» των ΗΠΑ προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. Ηρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ονομασίας με τα Σκόπια και για το σκοπό αυτό οι δύο χώρες πρέπει να αφοσιωθούν σε εποικοδομητικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις, είπε, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμά μας προς τα Σκόπια και το πνεύμα της συνάντησής μας σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών».

Η συζήτηση των δύο αξιωματούχων κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το Κυπριακό, τα Σκόπια, το Κόσσοβο, το Μεσανατολικό, τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, καθώς και για το θέμα της βίζας, στο οποίο σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος», όπως είπε η κα Μπακογιάννη στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση.

Ο Μπερνς αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είπε ότι οι ΗΠΑ πάντα στήριζαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και πως οι δύο χώρες πρέπει να αφοσιωθούν σε εποικοδομητικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι «αυτό είναι το μήνυμά μας προς τα Σκόπια και είναι το πνεύμα της συνάντησής μας σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών».

«Επιθυμούμε να ασκήσουμε την επιρροή μας για να συστήσουμε στα Σκόπια, όπως κάνουμε και με την Αθήνα, ότι ήρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος και πιστεύουμε ότι ο πρέσβης Νίμιτς είναι αποτελεσματικός διαπραγματευτής και η διαδικασία θα προχωρήσει», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Μιλήσαμε για το Κόσσοβο όπου οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσης που θα είναι καλή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε ακόμη ο Μπερνς, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος, «είμαστε πολύ καλοί φίλοι, έχουμε σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση στις σχέσεις Λευκωσίας - Δαμασκού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενταση στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσαν οι ενέργειες της Δαμασκού για σύνδεση του λιμένος της Λαττάκειας με την Αμμόχωστο, καθώς συνιστούν αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Μετά από πιέσεις της Τουρκίας, η Συρία κάνει κινήσεις που οδηγούν στην αναγνώριση του καθεστώτος του ψευδοκράτους και η Κυπριακή Δημοκρατία αναζητά τρόπους αντίδρασης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, προχώρησε σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς τη Συρία, ενώ ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Πληροφορίες θέλουν το πλοίο, που πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο το πρώτο ταξίδι από την Αμμόχωστο στη Λαττάκεια, να φέρει γεωργιανή σημαία και είναι τουρκικών συμφερόντων. Η Συρία τηρεί σιγήν ιχθύος αποφεύγοντας να αντιδράσει, επικαλούμενη αβάσιμες δικαιολογίες.

Η κυπριακή πλευρά ζήτησε ενημέρωση αν έγιναν επαφές Σύρων αξιωματούχων, με τον «υπουργό εξωτερικών» του ψευδοκράτους, σχετικά με επικείμενη συμφωνία σύνδεσης λιμένων στα κατεχόμενα με τη Συρία, αν αυτή επετεύχθη και αν θα εξακολουθήσουν τέτοιου είδους δρομολόγια.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, προχώρησε στην επίδοση επιστολής εν είδει διαβήματος προς τον Σύρο ομόλογό του, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιου είδους ενέργειες διασαλεύουν τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Στόχος μας δεν είναι να εξογκώσουμε το περιστατικό. Βεβαίως, το σημειώνουμε με θλίψη και προσπαθούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Δε θέλουμε να εθελοτυφλούμε. Είναι ένα αρνητικό στοιχείο το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιδράσει πάνω στη φιλική αυτή χώρα».

Επαφές προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση είχε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Κύπρου με τον Σύρο επιτετραμμένο στην Κύπρο, ο πρέσβης της Κύπρου στη Δαμασκό με διαβήματά του προς το ΥΠΕΞ της Συρίας, ενώ αντιδράσεις περιμένει η ΥΠΕΞ της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλή, για να καθορίσει τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Λευκωσία...


ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες στο παρασκήνιο

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τα επιτελεία των δυο υποψηφίων για την προεδρική καρέκλα να ασκούν πιέσεις σε βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση είτε στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου, είτε του Ευάγ. Βενιζέλου.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και άλλων υποψηφιοτήτων, αφού, μετά την Α. Διαμαντοπούλου, ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα, σε περίπτωση που παραμείνουν μόνο δυο οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου. Πληροφορίες φέρουν τον Κ. Σκανδαλίδη να δέχεται εισηγήσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για να διεκδικήσει και αυτός την ηγεσία του κόμματος.

Σήμερα το πρωί, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πριν από την επίσημη έναρξη της Βουλής και ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο κεντρικός εκφραστής της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση δε θα μιλήσει ο Ευάγ. Βενιζέλος, ο οποίος, όμως, προετοιμάζεται για την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Πίσω από τις «επικοινωνιακές» κινήσεις και των δυο, κρύβεται η πλήρης ταύτισή τους στη συνέχιση της ίδια αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία θα εκφραστεί και μέσα στη Βουλή της επόμενες μέρες κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων με τη χρήση ανούσιου καταγγελτικού λόγου απέναντι στη ΝΔ, που θα συνοδεύεται από τη συναίνεση για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Ευάγ. Βενιζέλος συνέχισαν χτες τις επαφές του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ευάγ. Βενιζέλος συμφώνησε για να παραμείνει γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Δ. Ρέππας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ