ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντηρούν τον εκβιασμό του λαού και με την εκλογολογία

Με νέες παρεμβάσεις καθημερινά «εμπλουτίζεται» το σκηνικό εκβιασμού που στήνουν σε βάρος του λαού, κυβέρνηση και ΝΔ, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν τη συναίνεση ή τουλάχιστον την ανοχή του σε αντιλαϊκά ζητούμενα της αστικής τάξης όπως είναι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» ή η διευθέτηση του χρέους και με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση καραδοκούν άσχημες εξελίξεις και «αβεβαιότητα». Ταυτόχρονα, ανταγωνίζονται για το ποιος καλύτερα μπορεί να διαχειριστεί μια ευνοϊκή εξέλιξη στα ζητήματα αυτά για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.

Χτες, κυβερνητικές πηγές απέρριπταν τα σενάρια εκλογών, που πυροδοτήθηκαν μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δηλώνοντας ότι εκεί ο πρωθυπουργός περιέγραψε τι ακριβώς θα συνέβαινε στη χώρα αν έκανε δεκτό το αίτημα του Μητσοτάκη για εκλογές. «Για εμάς ισχύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, το είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό. Θα ήταν καλό να ερωτηθεί ο κ. Κ. Μητσοτάκης αν θα ήθελε να παραιτηθεί αύριο ο πρωθυπουργός και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης για να δούμε τι είναι αυτό που εννοεί όταν λέει "να φύγουν το συντομότερο δυνατό, διότι κάνουν κακό στη χώρα"» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του Μαξίμου, αναπαράγοντας τον εκβιασμό που διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του.

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, προβάλλοντας το κόμμα του σαν το καταλληλότερο «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας», δηλαδή του κεφαλαίου. «Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Οχι μόνο για να ανορθωθεί η οικονομία και να αποκτήσουν ξανά οι Ελληνες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα. Αλλά και για να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε.

Επιστρέφοντας στην κυβέρνηση την κατηγορία ότι στρατηγική του είναι το 4ο μνημόνιο, απείλησε το λαό ότι αν δεν συναινέσει στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έρχεται νέο μνημόνιο: «Το Μνημόνιο Τσίπρα, το τρίτο Μνημόνιο, τελειώνει στα μέσα του 2018. Τότε η Ελλάδα ή θα βγει στις αγορές ή θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους δανειστές της. Για να βγούμε στις αγορές με καλούς όρους, πρέπει η Ελλάδα να έχει πάρει μπρος για τα καλά. Να έχει ισχυρή ανάπτυξη και να έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και το κράτος, ώστε να είναι ανταγωνιστική... Αυτό η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει. ... Οσο μένει ο κ. Τσίπρας τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου».

Ταυτόχρονα, και εκείνος υπερασπίστηκε την ποσοτική χαλάρωση και τη διευθέτηση του χρέους, που βέβαια σημαίνει νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό.

Στο ίδιο πνεύμα και η επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ

Η πορεία του προγράμματος και η πρόοδος στην ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» βρέθηκαν στο επίκεντρο και τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ήταν ένα «χρήσιμο» και «εποικοδομητικό» τηλεφώνημα, καθώς η «δεύτερη αξιολόγηση οδεύει προς ολοκλήρωση» και ιδιαίτερα ενόψει της επίσκεψης του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, την επόμενη Δευτέρα. Ο ίδιος ανέφερε, πως ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο άντρες το ελληνικό ζήτημα και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι γνωστές οι προσπάθειες και η προσήλωση του προέδρου Γιούνκερ να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», υποστήριξε ο Μ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι αυτή η συζήτηση έχει πλέον τελειώσει.

Για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν χτες ότι είναι πολύ κοντά στο να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη. Οπως έλεγαν τα μόνα αγκάθια που έχουν μείνει είναι τα Εργασιακά και το Δημοσιονομικό, για τα οποία γίνονται εντατικές συζητήσεις και εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία η κυβέρνηση θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, φέρνοντας τα σχετικά αντιλαϊκά νομοσχέδια στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά το χρέος εξέφραζαν την εκτίμηση ότι θα προχωρήσει μια απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ πιθανόν θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα, ευελπιστώντας να ανοίξει ο δρόμος για χρηματοδότηση καπιταλιστικών επενδύσεων.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 98 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 98 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος, σήμερα, Σάββατο 26 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145, Περισσός).

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο «Ο δρόμος μας ξεκινάει από τα εργοστάσια». Η είσοδος θα είναι με προσκλήσεις.

Η μουσικοθεατρική παράσταση δημιουργήθηκε και στηρίζεται σε υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ. Υλικό που δείχνει ότι το Κόμμα μας, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, είχε σταθερό προσανατολισμό της ολόπλευρης δράσης του στην εργατική τάξη και πρώτ' απ' όλα στα εργοστάσια. Εκεί όπου συντελείται η εκμετάλλευση, εκεί όπου οι εργάτες και οι εργάτριες μαζί με τη δουλειά τους, από την οποία βγαίνουν τα κέρδη, έρχονται άμεσα σε διαπάλη - σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές, τ' αφεντικά.

Το Κόμμα μας,έχει προκηρύξει άμιλλα οικοδόμησης και στρατολογίας προς τιμήν του μεγάλου ιστορικού γεγονότος της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του ΚΚΕ το 2018. Να ριχτούμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ και οργανωτικά παντού, βάζοντας στόχους στρατολογίας και ανάπτυξης των δυνάμεών του, οικοδόμησης ΚΟΒ, έτσι ώστε να υπάρξει ριζική βελτίωση της κοινωνικής και ηλικιακής σύνθεσής του προς όφελος της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα των εργαζομένων στη βιομηχανία και στους άλλους στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας. Επίσης, στόχους για ανάπτυξη των δυνάμεων της ΚΝΕ στα σχολεία και στις σχολές κατάρτισης, στους φοιτητές εργατικής - λαϊκής καταγωγής. Ταυτόχρονα, η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» και η αξιοποίησή του ως οργανωτή και καθοδηγητή είναι οργανικά στοιχεία της προσπάθειας να αποκτηθούν νέα κομματικά στηρίγματα στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς.

Από την ΕΡΤ1

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος για τα 98 χρόνια από την ίδρυσή του, θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση αύριο Κυριακή 27 Νοέμβρη και ώρα 10 π.μ., από την ΕΡΤ1.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σκηνικό εκλογών για να αποδεχτεί ο λαός ως «μονόδρομο» τη χρεοκοπία του

Σε σχόλιό του, για τις πολιτικές εξελίξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το σκηνικό εκλογών που στήνουν κυβέρνηση και ΝΔ, ανεξάρτητα απ' τις επιμέρους τους επιδιώξεις, έχει κοινό στόχο τον εκβιασμό του λαού για ν' αποδεχτεί το γρήγορο κλείσιμο της β' "αξιολόγησης", δηλαδή τον περαιτέρω σφαγιασμό των δικαιωμάτων του.

Η μεν κυβέρνηση ουσιαστικά εκβιάζει με εκλογές, αν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα, η δε ΝΔ ζητάει εκλογές για να υλοποιήσει "καλύτερα" τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα. Και οι δύο δίνουν εξετάσεις στους εταίρους τους σε ΕΕ - ΔΝΤ και το κεφάλαιο, υπηρετώντας την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, ενώ εξαπατούν το λαό, εμφανίζοντας σαν "μονόδρομο" την πλήρη χρεοκοπία του».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org