ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Επιχειρεί να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος

Συζήτηση στη Βουλή με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Να εξωραΐσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της συμφωνίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό, αλλά και να παρουσιάσει την κυβέρνηση ως άμοιρη των ευθυνών της, επιχείρησε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο κέντρο φιλοξενίας της Μόρια στη Μυτιλήνη. Απαντώντας από το βήμα της Βουλής στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, διαμήνυσε ότι όχι μόνο δεν θα απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από τα νησιά και συνολικά τη χώρα, αλλά, εκβιάζοντας, αξίωσε να σταματήσουν οι όποιες διαμαρτυρίες γιατί υπάρχουν και χειρότερα! Ενώ παραλίγο να επιρρίψει τις ευθύνες για την τραγωδία στη Μόρια στους νησιώτες, επειδή, όπως είπε, «για να βελτιωθούν οι χώροι διαμονής και να πάψουν οι τραγωδίες, θα πρέπει να δοθούν καινούρια camp, ώστε να αραιώσει ο πληθυσμός» και αυτό δεν το επιτρέπουν οι κάτοικοι των νησιών!

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, απαίτησε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα: «Τι μέτρα θα πάρετε για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και στη συνέχεια από τη χώρα, το κλείσιμο των hot spots και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής, την αποκατάσταση πιθανών ζημιών που οφείλονται στην αναγκαστική συμβίωση σε ακατάλληλους χώρους και περιοχές, την άμεση αντιμετώπιση της προβοκατόρικης δράσης φασιστοειδών και αντιδραστικών δυνάμεων;».

Ενώ τόνισε ότι «η τραγωδία στη Μόρια, αλλά και η προβοκάτσια στη Χίο, πριν από λίγες μέρες, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, εκκλήσεις μας, ή όπως αλλιώς τις ονομάσετε, για τα άμεσα και επείγοντα μέτρα που έπρεπε να έχουν παρθεί μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα νησιά. Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου χαρακτηρίζεται από το διπλό εγκλωβισμό περισσότερων από 16.000 προσφύγων και μεταναστών». Πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προκλητικά εξωραΐζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας», με την οποία έκλεισαν τα σύνορα. «Την έχει αναγορεύσει σε πανάκεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, τη στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται επικίνδυνα η προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ενώ επισήμανε ότι «την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν να γίνουν τα νησιά του Αιγαίου προκεχωρημένη ζώνη διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών». Ο Χρ. Κατσώτης ζήτησε και συγκεκριμένες εξηγήσεις για το ρόλο των ΜΚΟ, με αφορμή την υπάλληλο μιας αμερικανικής ΜΚΟ, της «Dο Your Part», στο κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα, η οποία πριν δύο μέρες επιχείρησε να απαγορεύσει την είσοδο σε ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Ο υπουργός έκανε σαφές ότι «δεν θα απεγκλωβίσουμε άμεσα τα νησιά» και αυτό για να μην εκπέσει «η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας», η οποία «ήταν η καλύτερη συμφωνία που μπορέσαμε να πάρουμε». Επιβεβαίωσε ότι «είναι αλήθεια ότι ένα μέρος της Ευρώπης - συγκεκριμένοι ηγέτες, συγκεκριμένες χώρες - έχουν αυτό το σχέδιο», δηλαδή «να γίνουν αποθήκη τα νησιά», προσθέτοντας για να εξωραΐσει τη λυκοσυμμαχία, ότι «μέχρι στιγμής η Ευρώπη αντιτίθεται σ' αυτό το σχέδιο».

Δεν δίστασε να εξαπολύσει εκβιασμούς και απειλές από πάνω εναντίον των νησιωτών, λέγοντας: «Θα μπορούσαμε σήμερα να πάρουμε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σάμο. Αυτό θα επέφερε, παρά τη θέλησή μας, ρήξη με τη συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας και η Σάμος, η Χίος, η Λέρος, η Μυτιλήνη θα πήγαιναν στην περσινή κατάσταση. Δεν θα έφευγαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Θα ερχόντουσαν κάθε μέρα 1.000, 1.500 με 2.000 στη Σάμο»!

Οσον αφορά την τραγωδία στη Μόρια, τα όσα ανέφερε ξεπέρασαν τα όρια της πρόκλησης: «Για να βελτιωθούν - είπε - οι χώροι διαμονής και να πάψουν οι τραγωδίες, θα πρέπει να δοθούν καινούρια camp, ώστε να αραιώσει ο πληθυσμός. Εάν δεν γίνει αυτό, οι συνθήκες θα είναι τραγικές. Εχουμε εδώ και τρεις μήνες αυτό το σχέδιο, το οποίο κολλάει στο ότι οι τοπικές κοινωνίες υιοθέτησαν πάνω στη βάση πραγματικών προβλημάτων μια λαϊκίστικη θέση, η οποία λέει να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά»!

Πλήρης κάλυψη προσέφερε και στις ΜΚΟ, λέγοντας ότι η «αμετροέπεια» μιας υπαλλήλου δεν χαρακτηρίζει τις ΜΚΟ και την κυβέρνηση.


ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες από έκρηξη φιάλης υγραερίου

Αποψη του hot spot
Αποψη του hot spot
Δύο νεκροί, δύο σοβαρά και άλλοι έξι ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο. Νεκροί είναι μία γυναίκα πρόσφυγας 66 χρόνων και ο εγγονός της, ένα 6χρονο αγοράκι, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν η 24χρονη μητέρα του και ο αδελφός του, ένα αγοράκι 4 χρόνων.

Το προχτεσινό περιστατικό ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης που ζουν οι ξεριζωμένοι των πολέμων και της εξαθλίωσης, που έρχονται στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για χώρους ακατάλληλους για χειμερινή διαβίωση, χωρίς επίσημο καθεστώς και κανονισμούς λειτουργίας, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους, ενώ οι υπηρεσίες που παρέχονται στους «φιλοξενούμενους» σε αυτά είναι λειψές. Ανέδειξε, επίσης, το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου λόγω της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Χαρακτηριστικά, στη Μόρια «ζουν» στοιβαγμένοι περιμένοντας να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου, χωρίς δυνατότητα να φύγουν από το νησί, 4.900 μετανάστες και πρόσφυγες. Στη Λέσβο συνολικά είναι εγκλωβισμένοι 6.316 απελπισμένοι. Η χωρητικότητα των δομών είναι για 3.500 ανθρώπους.

Η 24χρονη μητέρα φέρει εγκαύματα β' και γ' βαθμού και μαζί με τον 4χρονο γιο της μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος στην Ελευσίνα και από εκεί με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ. Θύματα και τραυματίες ήταν Ιρακινοί, κουρδικής καταγωγής. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε προχτές, περίπου στις 10.20 το βράδυ, σε μία σκηνή, από έκρηξη φιάλης υγραερίου, που πιθανά άναψε η 66χρονη για να μαγειρέψει. Η γυναίκα σκοτώθηκε επί τόπου. Από την πυρκαγιά που προκλήθηκε, η φωτιά επεκτάθηκε στη διπλανή σκηνή, όπου ήταν η μητέρα με τα δυο της παιδιά. Σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου το 6χρονο αγόρι εξέπνευσε. Στο μεταξύ, η φωτιά επεκτάθηκε και σε άλλες σκηνές, ενώ έμειναν προσωρινά άστεγοι 400 άνθρωποι.

Παρανάλωμα η δομή όπου «ζουν» στοιβαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι

Copyright 2016 The Associated

Παρανάλωμα η δομή όπου «ζουν» στοιβαγμένοι χιλιάδες άνθρωποι
Δεκάδες πρόσφυγες πήγαν στο γενικό νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», αγωνιώντας για την πορεία της υγείας των ανθρώπων που είχαν τραυματιστεί. Σε αυτό μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες έξι άτομα. Η Πυροσβεστική που έσπευσε στον τόπο με πέντε οχήματα και δώδεκα πυροσβέστες έσβησε τις φωτιές, ενώ τραυματίες και νεκρή είχαν μεταφερθεί από το χώρο από την ΕΛ.ΑΣ και το ΕΚΑΒ. Μετά την αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς, ξέσπασαν επεισόδια και ορισμένα άτομα από τον καταυλισμό συνεπλάκησαν με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά κάηκαν 20 μεγάλες σκηνές και 110 μικρές, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε δύο εμπορευματοκιβώτια. Εγιναν 15 προσαγωγές, ενώ η ένταση στον καταυλισμό εκτονώθηκε χτες στη 1.15 τα ξημερώματα.

Κροκοδείλια δάκρυα

Σε χτεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκφράζει τη λύπη του «για το τραγικό δυστύχημα», κάνοντας λόγο για ένα «ατυχές περιστατικό, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε ύστερα από χρήση φιαλιδίου εντός σκηνής που διέμενε οικογένεια προσφύγων». Η ανακοίνωση, δε, ανοίγει πάλι το θέμα της κράτησης των ξεριζωμένων στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση ζητά «από τους Ευρωπαίους εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασής μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας» (σ.σ. ΕΕ - Τουρκίας).

Μαζεύοντας τα αποκαΐδια

Copyright 2016 The Associated

Μαζεύοντας τα αποκαΐδια
«Συγκλονισμένος από το τραγικό συμβάν» δήλωσε χτες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν. H ελληνική κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας», υποστήριξε, την ώρα που το δυστύχημα ήρθε ως αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της ΕΕ, που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά. Και βέβαια, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την οποία ο ίδιος παρουσίαζε ως λύση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

  • Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στις 7.45 το πρωί στον προσφυγικό καταυλισμό στα Οινόφυτα, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία πήρε φωτιά μια σκηνή, ενώ στη συνέχεια κάηκε και άλλη που ήταν ακριβώς δίπλα. Καταστράφηκαν ρούχα και οικοσκευές. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις, που έσβησαν τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αρχίσει άμεσα ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ ως υπεύθυνη για τους θανάτους και τον βαρύ τραυματισμό των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν απόλυτα υπεύθυνες για το έγκλημα (γιατί περί εγκλήματος πρόκειται) που εκτελέστηκε, χτες, 24 Νοέμβρη, το βράδυ, στο χώρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, και που είχε ως αποτέλεσμα το φριχτό θάνατο δύο μεταναστών, τον βαρύ τραυματισμό δύο άλλων και τον ελαφρύτερο δέκα ακόμα.

Ηταν θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών σαν απόρροια των πανάθλιων συνθηκών κράτησης και διαβίωσης. Και είναι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ελληνικής κυβέρνησης και οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει που οδήγησαν σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες.

Το ΚΚΕ είχε από την αρχή εναντιωθεί κατηγορηματικά στην ίδρυση και τη λειτουργία του "hot spot". Είχε τονίσει πως στην ουσία θα πρόκειται για φυλακές ψυχών όπου τα ξεριζωμένα από τις εστίες τους θύματα, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, θα ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς στην πόλη και στην ύπαιθρο του νησιού να ενώσουν τη φωνή τους και τη δράση τους και μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες να απαιτήσουν:

1. Να αρχίσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο και από όλη την Ελλάδα. Να μεταφερθούν με ασφαλή τρόπο και απ' ευθείας στις χώρες που θέλουν να πάνε.

2. Να κλείσουν τώρα τα "hot spots" στη Μόρια και σε όλη την Ελλάδα. Στη θέση τους να δημιουργηθούν ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ, ανοιχτές δομές φιλοξενίας για το λίγο διάστημα που θα μένουν ακόμα στο νησί και στην Ελλάδα, μέχρι τον οριστικό απεγκλωβισμό τους. Σε αυτές να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σίτισης, στέγασης, θέρμανσης, διερμηνείας, εκπαίδευσης - απασχόλησης, υγιεινής και περίθαλψης.

3. Οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας να λειτουργούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ευθύνη του κράτους, των υπηρεσιών του και των τοπικών θεσμικών οργάνων (Δήμοι - Περιφέρειες). Να αφαιρεθεί ολοσχερώς η συμμετοχή στη διαχείριση του προβλήματος από τις όποιες ΜΚΟ.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλο το λεσβιακό λαό, παράλληλα με τον αγώνα του για τον απεγκλωβισμό, να συνεχίσει και να δυναμώσει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες - μετανάστες. Στο απάνθρωπο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, που έχει ήδη στιγματίσει ανεξίτηλα τις ψυχές αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουμε να αντιπαραθέτουμε το ανθρώπινο, φιλικό πρόσωπο της αλληλεγγύης και της φιλόξενης μεταχείρισης και συμπεριφοράς».


ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ανάγκη οι ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες

Στιγμιότυπο από την περιοδεία στη Ριτσώνα
Στιγμιότυπο από την περιοδεία στη Ριτσώνα
«Πρέπει να συνεχίσετε να παλεύετε για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, μια κατάσταση που μπορεί να περιθάλψει τα παιδιά σας, να μπορείτε να έχετε μία ανακούφιση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, προχτές, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, σε πρόσφυγες και μετανάστες των Κέντρων «Φιλοξενίας» Οινοφύτων και Ριτσώνας. Ολα αυτά, με φόντο τα κοντέινερ που μόλις πριν από λίγες μέρες μπήκαν στο δεύτερο και τις σκηνές που εξακολουθούν να υπάρχουν, λίγο πριν το τέλος Νοέμβρη στο πρώτο.

Υπενθύμισε πως «τους κομμουνιστές τους ξέρετε, παλέψαμε μαζί σας από το ζήτημα του γιατρού, να έχετε στοιχειώδη περίθαλψη, κάναμε σημαντικές προσπάθειες με όλους τους τρόπους, ώστε τα παιδιά να έχουν μόρφωση και να πάνε σε σχολειά, γιατί δώσαμε μάχη για να μπορέσουν να πάνε σε κτίρια σχολείων και να μη μείνουν εδώ κλεισμένα. Και την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε». Μάλιστα, σημείωσε πως δεν είναι για πανηγυρισμούς η τοποθέτηση των κοντέινερ, πως δεν είναι «πολυτέλεια να έχει εδώ κούνιες, είναι ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί και θα παλέψουμε μαζί σας για να τις ικανοποιήσουμε». Πάνω απ' όλα όμως, βασικό είναι «η οργάνωσή σας, μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους γιατί κοινός είναι ο εχθρός, αυτοί που βομβαρδίζουν, αυτοί που σας εγκλωβίζουν εδώ, είναι αυτοί που στερούν και τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ