ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΗΒΑ
Τραγωδία με νεκρό προσφυγόπουλο από φωτιά σε δομή φιλοξενίας

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων ζήτησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ο οποίος επικοινώνησε με τη διοίκηση της δομής

Τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαμονής των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας και τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ αναδεικνύει το τραγικό περιστατικό με το θάνατο ενός μικρού παιδιού από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κοντέινερ στη δομή της Θήβας, το βράδυ της Τρίτης 23 Φλεβάρη.

Ο φρικτός θάνατος του μικρού αγοριού, ηλικίας μόλις 7 ετών, φέρεται να προήλθε από τις αναθυμιάσεις και τον καπνό που προκάλεσε η φωτιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο κοντέινερ που διέμενε με τους γονείς και τα τέσσερα ακόμη αδέρφια του. Η οικογένεια, κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, έμενε σε κοντέινερ, δίπλα ακριβώς από το κτίριο του παλιού εργοστασίου που έχει μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας και ζουν 900 περίπου πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, το αγοράκι βρισκόταν μαζί με τη μητέρα του και τα υπόλοιπα αδέρφια του εντός του κοντέινερ. Η μητέρα πρόλαβε να απομακρύνει τα τέσσερα παιδιά, αλλά όχι το 7χρονο αγοράκι που φέρεται να ήταν σε διπλανό δωμάτιο, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο. Η σορός του μικρού αγοριού ανασύρθηκε από πρόσφυγες που έτρεξαν σε βοήθεια και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Θήβας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποτελούμενες από 4 οχήματα και 8 άνδρες προχώρησαν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Από την πλευρά των προσφύγων υπάρχουν καταγγελίες για καθυστέρηση στην προσέλευση της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, μετά το θάνατο του παιδιού, σημειώθηκε ένταση, χωρίς τελικά να πάρει διαστάσεις.

Ωστόσο, μέσα από το τραγικό περιστατικό προκύπτουν ερωτήματα για τις συνθήκες διαβίωσης στη δομή και τα μέτρα προστασίας, όπως η ύπαρξη υποδομών πυρασφάλειας, σχεδιασμού αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, σχεδίου εκκένωσης της δομής, καθώς και για το επίπεδο ασφάλειας των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περιστατικά με βραχυκύκλωμα στο σύστημα ηλεκτροδότησης, το οποίο εμφανίζει συχνά διάφορα προβλήματα.

Τα ακριβή, ωστόσο, αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά αναμένεται να προκύψουν από την έρευνα που διεξάγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών.

Με τη διοίκηση της δομής επικοινώνησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιστατικό, ενώ παράλληλα ζήτησε από τον διοικητή τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία των όσων διαμένουν στη δομή.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στo νέο κέντρο - φυλακή

Μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή 28 Φλεβάρη στις 11 π.μ. οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ενάντια στη δημιουργία νέου κέντρου - φυλακής στο νησί. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στο πάρκο του ΙΚΑ.

Το Παλλεσβιακό Κέντρο απαιτεί: Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων hot spots. Να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών. Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Συγκεκριμένα, στο κάλεσμα σημειώνεται:

«Ούτε στην Καράβα ούτε στη Βάστρια ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά.

Τα σχέδια για νέα κλειστή δομή στο νησί μας θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας, μετατρέποντάς τα σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών, σε απέραντες φυλακές της ΕΕ.

Ενα χρόνο μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λεσβιακού λαού ενάντια στις "δυνάμεις κατοχής" των ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση, ενάντια στη δημιουργία κλειστού κέντρου στην Καράβα, η κυβέρνηση επανέρχεται αποφασισμένη. Προσπαθεί με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο να κάμψει τις διαθέσεις των νησιωτών, να τρομοκρατήσει το λαό για να υλοποιήσει ανεμπόδιστα τα σχέδια για τη νέα δομή. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα γεγονότα στο λιμάνι κατά την αποβίβαση των δυνάμεων καταστολής και όσα επακολούθησαν σε Διαβολόρεμα και Καράβα, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης της Ελληνικής Αστυνομίας κατ' εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκειμένου να διακριβωθεί, όπως αναφέρεται, η τέλεση αδικημάτων "μεταξύ άλλων της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη βία, της ηθικής αυτουργίας άλλως συνέργειας σε αυθαίρετη κατάληψη οδοστρώματος και της στάσης και υποκίνησης σε αυτήν".

Ας το πάρουν χαμπάρι ότι τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά! Η προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του μεγαλειώδους αγώνα των νησιωτών δεν μας τρομάζει και δεν θα περάσει.

Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς της Λέσβου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία νέου κέντρου - φυλακής και να αγωνιστούν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η οργανωμένη πάλη να βάλει τέρμα στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας

Μόνο ο λαός μπορεί να αντισταθεί και να βάλει τέρμα στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας στην Εύβοια, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με αφορμή την ένταξη στο νόμο περί «στρατηγικών επενδύσεων» ενός ακόμη αιολικού σταθμού «μαμούθ», σημειώνοντας ότι ο λαός πληρώνει τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ενέργεια.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας σημειώνει:

«Αλλο ένα αιολικό πάρκο "μαμούθ" και μάλιστα με διαδικασίες fast track και πακτωλό επιδοτήσεων σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Κεντρική και τη Νότια Εύβοια, καθώς η αρμόδια διυπουργική επιτροπή ενέταξε την επένδυση των ομίλων "Ελλάκτωρ" και "EDP" στο νόμο περί "στρατηγικών επενδύσεων". Πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα (4 στα όρια των δήμων Διρφύων - Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης - Αλιβερίου και άλλα 4 στη ΔΕ Στύρων του δήμου Καρύστου), που αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύς 450,6 MW».

Τονίζει επίσης ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και εντείνει την πολιτική "απελευθέρωσης" της Ενέργειας που εφάρμοσε πιστά ο ΣΥΡΙΖΑ» και επισημαίνει ότι «με τον φερετζέ της προστασίας δήθεν του περιβάλλοντος, που ακούει στο όνομα "Πράσινη Ανάπτυξη", μπουκώνουν με πακτωλό χρημάτων από τη φοροληστεία του ελληνικού και των άλλων λαών της ΕΕ τους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαιά τους». Σημειώνει επίσης: «Συνένοχοι είναι η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές για την πολύπλευρη στήριξη που παρέχουν εδώ και χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα πάντα της ανάπτυξης. Το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον τους για τις συνέπειες στον λαό της Εύβοιας δεν μπορεί να τους αθωώσει».

Ο λαός της Εύβοιας πληρώνει τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής τους

Τονίζει επίσης ότι την ώρα που η Εύβοια είναι ο πρώτος νομός της χώρας σε εγκατεστημένη ισχύ, αλλά και ο πρώτος σε αιτήσεις για νέα αιολικά πάρκα, ο λαός της περιοχής βιώνει τις συνέπειες από την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

«Στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος δεκάδες βουνοκορφές γεμίζουν ανεμογεννήτριες από την Οχη μέχρι τη Δίρφυ και μέχρι τα Κοτύλαια. Δεν παίρνονται υπόψη ούτε χωριά και οικισμοί, όπου παραβιάζεται ακόμη και το εξευτελιστικό όριο των 500 μέτρων από τα σπίτια, καταπατούνται προστατευόμενες περιοχές, αιολικά πάρκα στήνονται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους που ρημάζουν με την ευθύνη του κράτους. Ο λαός της Εύβοιας στην κυριολεξία και έχει καεί και έχει παγώσει από την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Μόλις την περασμένη βδομάδα χιλιάδες νοικοκυριά στη βορειοκεντρική Εύβοια έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα μέσα στον χιονιά, που κόστισε τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας. Πριν λίγα χρόνια το δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ προκάλεσε πάνω από 10 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου μέσα σε ένα καλοκαίρι. Ακόμη και στη Χαλκίδα είναι συχνές οι διακοπές ρεύματος! Την ίδια ώρα, χιλιάδες νοικοκυριά και μικροί επαγγελματίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, πολλές είναι οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες», σημειώνει.

Τώρα τον λόγο πρέπει να πάρει η οργανωμένη πάλη

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΕ Εύβοιας τονίζει ότι μόνο ο λαός της περιοχής μπορεί να αντισταθεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και ότι τον λόγο πρέπει να πάρει η οργανωμένη πάλη Σωματείων, Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα ώστε να ανέβει η διεκδίκηση για να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στην Εύβοια, για παροχή φθηνού ρεύματος στο λαό, για να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και για σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ για τη λειτουργία και τη συντήρηση του δικτύου.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Εκκληση προς την πολιτεία για τον κρατούμενο απεργό πείνας

Εκκληση στην πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας, έκανε με χτεσινή της παρέμβαση η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του. Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα ελληνικά Δικαστήρια όσο και από τη συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού».

  • Χημικά, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και ρίψεις νερού από το όχημα υδροβολής χρησιμοποίησε χτες η Αστυνομία για να διαλύσει συγκέντρωση για τον Δ. Κουφοντίνα, στο ύψος της Χ. Τρικούπη. Οταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να κάνουν πορεία στην οδό Πανεπιστημίου, επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους «οδήγησαν» μέχρι τα Χαυτεία. Η Αστυνομία προχώρησε σε 13 προσαγωγές.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ