ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να φανούμε αντάξιοι της συνέχειας

Σε μέρη που μεγαλούργησε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας και εφαρμόστηκε η λαϊκή εξουσία, περπάτησαν το Σαββατοκύριακο πρωτοπόροι σύντροφοι από τις οργανώσεις Πελοποννήσου και Θεσσαλονίκης

Ενημέρωση στη θέση Περβάλ, στο έμπα της Πρέσπας
Ενημέρωση στη θέση Περβάλ, στο έμπα της Πρέσπας
Μέσα σε κλίμα εμφανούς συγκίνησης έγιναν το Σαββατοκύριακο σε Πρέσπες, Φλώρινα και Καστοριά οι εκδηλώσεις για την απονομή των βραβείων άμιλλας της περσινής Οικονομικής Εξόρμησης στις Κομματικές Οργανώσεις Πελοποννήσου (1η Οργάνωση) και Θεσσαλονίκης (3η Οργάνωση) του ΚΚΕ. Η απονομή του βραβείου της 2ης Κομματικής Οργάνωσης, αυτής της Αττικής, θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με εκδηλώσεις στα Αμπελάκια της Λάρισας και στα Αγραφα.

Η ΚΟ Πελοποννήσου πέτυχε πέρυσι υπερκάλυψη 196,12% του πλάνου της, η ΚΟ Αττικής 165,5% και η ΚΟ Θεσσαλονίκης με 137%. Και οι τρεις Κομματικές Οργανώσεις είναι από εκείνες που συμβάλλουν αποφασιστικά τα τελευταία χρόνια στην υπερκάλυψη των πλάνων των Οικονομικών Εξορμήσεων του ΚΚΕ. Μάλιστα, η ΚΟ Πελοποννήσου κατέκτησε για 2η συνεχή χρονιά το βραβείο που είναι η σημαία της ΚΕ και ανταποδίδοντας αυτή την τιμή έχει καθορίσει φέτος αρκετά υψηλό πλάνο.

Στα βήματα των Σταυραετών

Με σημείο εκκίνησης την περιοχή της Πρέσπας, πρώτη έφτασε η αντιπροσωπεία της Οργάνωσης της Θεσσαλονίκης και ακολούθησε η Πελοπόνησος. Στη θέση Περβάλ, στο έμπα της Πρέσπας, η πρώτη στάση και ενημέρωση των συντρόφων για την περιοχή που εγκαθιδρύθηκε και διατηρήθηκε για τρία ολόκληρα χρόνια (1947-49) η λαϊκή εξουσία.

Στη σπηλιά που λειτουργούσε τμήμα του νοσοκομείου του ΔΣΕ στην περιοχή της Πρέσπας
Στη σπηλιά που λειτουργούσε τμήμα του νοσοκομείου του ΔΣΕ στην περιοχή της Πρέσπας
Ενημέρωση επίσης για τις μεγάλες μάχες του 1949 και τη διάταξη των δυνάμεων του ΔΣΕ από τη Μπέλα Βόδα στο βορά ως το Βίτσι στο νότο, για τις γραμμές άμυνας στο Λούτζε, στις Πολενάτες, στο Πλατύ και στην Κούλα, για το Λέσιτς, το Μάλι Μάδι, τη Βάρμπα, τη χερσόνησο του Πυξού και το Λαιμό όπου οι λίμνες βάφτηκαν κυριολεκτικά με αίμα εκείνες τις μέρες.

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Βροντερό, όπου ήταν το κεντρικό νοσοκομείο του ΔΣΕ στην περιοχή. Σε μικρές ομάδες οι σύντροφοι επισκέφθηκαν τη σπηλιά (κοντά στο Αγκαθωτό) που σε τρία επίπεδα φιλοξένησε μέρος του νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν για μια σειρά ακόμα εγκαταστάσεις που υπήρχαν στην περιοχή (το τσαγκαράδικο, τις αποθήκες φαρμάκων, τη μεγάλη γεννήτρια καθώς και για το χώρο στο γκρεμισμένο πια χωριό Πυξός που φιλοξένησε την πανελλαδική συνδιάσκεψη των γυναικών το 1948.

Το ταξίδι συνεχίστηκε με στάση στην Πύλη, απ' όπου ξεκινά το μονοπάτι που φτάνει στη ρεματιά όπου ήταν η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, η έδρα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και το Αρχηγείο του ΔΣΕ. Με μια σύντομη ανάβαση οι σύντροφοι έφτασαν στη σπηλιά που χρησιμοποιούσε σαν καταφύγιο ο τότε γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. Το χωριό Ψαράδες και η τοποθεσία Κούλα ήταν τα σημεία για το μεσημεριανό τραπέζι. Η Δροσοπηγή, στο Βίτσι, για το βράδυ.

Σε Φλώρινα και Καστοριά

Στη σπηλιά που φιλοξένησε τον Νίκο Ζαχαριάδη
Στη σπηλιά που φιλοξένησε τον Νίκο Ζαχαριάδη
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου έγινε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Φλώρινας η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων. Το πρωινό της Κυριακής βρήκε τους συντρόφους να οδεύουν προς το χώρο όπου είναι ο ομαδικός τάφος 850 μαχητών του ΔΣΕ, στη νότια άκρη της Φλώρινας, ένας χώρος που αγοράστηκε από το ΚΚΕ με σκοπό να στηθεί εκεί ένα μνημείο αντάξιο της θυσίας τόσο των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, όσο και συνολικότερα των μαχητών που έγραψαν με το ίδιο τους το αίμα αυτήν την εποποιία.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με διάσχιση του Βιτσίου έτσι που να έχουν όλοι μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα ενός χώρου συνώνυμου με το ΔΣΕ και ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στην Καστοριά όπου ο ιστορικός Γ. Μαργαρίτης μίλησε με θέμα «Η αλήθεια για τον ΔΣΕ».

Με σχέδιο και μαχητικότητα για την υπερκάλυψη των πλάνων

Η ομιλία του Γιάννη Χώτου, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση στη Φλώρινα

Ο Γ. Χώτος μιλά στην εκδήλωση στη Φλώρινα
Ο Γ. Χώτος μιλά στην εκδήλωση στη Φλώρινα
Μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στη Φλώρινα για την απονομή των βραβείων ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε:

«Η σημερινή λιτή εκδήλωσή μας γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης απόφασης της ΚΕ σχετικά με την απονομή βραβείων της άμιλλας της περσινής Οικονομικής Εξόρμησης. Η όποια καθυστέρηση της επίσκεψής μας σ' αυτή την ηρωική περιοχή, την ποτισμένη με αίμα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, δεν περιορίζει την αξία του συμβολισμού που έχει για το Κόμμα μας, για όλους τους κομμουνιστές και ΚΝίτες.

Η απονομή συμπίπτει με την έναρξη της νέας Οικονομικής Εξόρμησης. Σε δέκα μέρες από σήμερα καλούμαστε να υλοποιήσουμε τους στόχους της 1ης μέρας, που είναι η κάλυψη του 25% του πανελλαδικού πλάνου. Οι συνεδριάσεις των ΚΟΒ, Αχτιδικών Επιτροπών, Νομαρχιακών Επιτροπών ολοκληρώθηκαν και οι Επιτροπές Περιοχής καθόρισαν τα πλάνα. Στην προετοιμασία πάρθηκαν υπόψη μια σειρά αδυναμίες προηγούμενων εξορμήσεων, έγινε καλύτερος σχεδιασμός, καλύτερος καταμερισμός πλάνων. Αλλωστε, έχουμε αποκτήσει μια εμπειρία, την αξιοποιούμε δημιουργικά.

Ομως, αυτό από μόνο του δε φτάνει. Χρειάζεται η Οικονομική Εξόρμηση να αποτελέσει αφετηρία στο να λύσουμε μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΚΟΒ στον τομέα της οικονομικής δουλειάς. Να βελτιώσουμε τα ποσοστά συνδρομών, να αυξηθεί το ποσοστό των συντρόφων που κάνουν οικονομική δουλειά, να ελέγχονται τα πλάνα των ΚΟ και μια σειρά άλλα μέτρα, δεμένα με την ιδεολογικοπολιτική δουλειά που πρέπει να γίνεται μέσα στο Κόμμα.

Αποστομωτική απάντηση στην αντιΚΚΕ επίθεση

Από την εκδήλωση απονομής των βραβείων της άμιλλας
Από την εκδήλωση απονομής των βραβείων της άμιλλας
Η λύση των παραπάνω ζητημάτων είναι παράγοντας που συμβάλλει στην ισχυροποίηση του Κόμματος. Καθοριστικός δείκτης σ' αυτή την κατεύθυνση είναι το πόσο πλατιά θα φτάνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στα χωριά. Σε πόσους ανθρώπους θα απευθυνθούμε κάνοντας πράξη το σύνθημα της αφίσας "Το ΚΚΕ στηρίζεται σε σένα". Ετσι που να γίνεται συνείδηση ότι το ΚΚΕ, όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν, με μοναδική πηγή εσόδων τη συνδρομή των κομματικών μελών και τις ενισχύσεις των φίλων του, θα στέκεται όρθιο, πάντα στην πρώτη γραμμή. Δε θα περιορίσει την πολιτική του δράση, θα αντιμετωπίζει με επιτυχία τις λειτουργικές του ανάγκες, την έκδοση του "Ρ" και των άλλων κομματικών εντύπων.

Θα προχωρήσει στην ανέγερση του κτιρίου του ιστορικού αρχείου, όπου θα στεγάσει την 90χρονη ιστορία του Κόμματος και του κινήματος. Θα προχωρήσει, εδώ στη Φλώρινα, στην κατασκευή μνημείου αντάξιου όχι μόνο της θυσίας των 850 παλικαριών της μάχης της Φλώρινας, αλλά όλων των ηρωικών νεκρών της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ετσι θα δοθεί μια αποστομωτική απάντηση στη χυδαία επίθεση που δέχεται το Κόμμα στα οικονομικά του.

Επίθεση που έχει στόχο να μειώσει το ηθικό ανάστημα του ΚΚΕ, να το ταυτίσει με τη σαπίλα, τη διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων όλων αυτών που στηρίζουν το σύστημα, στοχεύει στη διαστρέβλωση και συκοφάντηση της στρατηγικής του.

Η υλοποίηση αυτών των υψηλών στόχων που καθορίζουμε προϋποθέτει όχι μόνο να κατανοηθεί η πολιτική σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης αλλά και να δημιουργηθεί κλίμα ενθουσιασμού, μαχητικότητας και συντροφικής άμιλλας μεταξύ συντρόφων και Κομματικών Οργανώσεων.

Η σημασία της άμιλλας

Ιδιαίτερα η άμιλλα βοηθά στην επίτευξη των στόχων, στην υπερκάλυψη του πλάνου. Συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του συλλογικού και ενιαίου χαρακτήρα της μάχης για όλο το Κόμμα. Οτι η Οικονομική Εξόρμηση δεν έχει στενά οικονομικό χαρακτήρα, αλλά συνδυάζεται με ανέβασμα της πολιτικής παρέμβασης, με χτίσιμο δεσμών με πλατιά λαϊκά στρώματα. Η άμιλλα δίνει ώθηση στο να απευθυνθούμε σε περισσότερους ανθρώπους, να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που έχει ο καθένας ατομικά και η Οργάνωση συνολικά.

Βοηθά στο να παλεύονται οι στόχοι εξαντλώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δημιουργεί κλίμα μαχητικότητας και αυταπάρνησης τόσο στο προσωπικό επίπεδο των συντρόφων, όσο και μεταξύ των Οργανώσεων. Βοηθά στο να αποτελεί ο στόχος της υπερκάλυψης του πλάνου συλλογικό καθήκον της Οργάνωσης, να ανεβαίνει ο βαθμός στοχοπροσήλωσης και ελέγχου της πορείας υλοποίησης. Η άμιλλα βοηθά να αναδειχθούν δυνατότητες που υπάρχουν στους συντρόφους, που μόνο στη μάχη για την εκπλήρωση των συλλογικών καθηκόντων μπορούν να αναδειχθούν.

Ενισχύονται τα χαρακτηριστικά της αλληλοβοήθειας, της συντροφικότητας, της ανάπτυξης στενότερων δεσμών στις Οργανώσεις.

Θα χρειασθεί επίσης να πάρουμε μια σειρά μέτρα στα κομματικά γραφεία, π.χ., διακόσμηση με αφίσες της Οικονομικής Εξόρμησης, συνθήματα, πίνακες που θα δείχνουν την πορεία των Οργανώσεων, προσεκτικά επιλεγμένα βραβεία.

Σημαντικά μπορεί να βοηθήσει η ανακοίνωση της ΚΕ εσωκομματικά και κυρίως στον κόσμο που απευθυνόμαστε.

Να εξηγήσουμε πειστικά τι σημαίνει ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο μικρομεσαίος αγρότης να δώσει από το υστέρημά του οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Κλειδί σ' όλη αυτή την προσπάθεια θα είναι η ουσιαστική καθοδηγητική βοήθεια σ' όλη την κλίμακα του Κόμματος. Ιδιαίτερα η ευθύνη των οργάνων στο να δίνουν την απαραίτητη βοήθεια σε συντρόφους και Οργανώσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Να παίρνονται μέτρα στο να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες μέσα απ' τη γενίκευση της πείρας που μεταφέρεται από πρωτοπόρους συντρόφους και Οργανώσεις. Δείκτες, όπως, πόσοι σύντροφοι βάζουν πλάνο, πόσοι κάνουν δουλειά σε τρίτους, σε πόσους τρίτους απευθυνθήκαμε, να βρίσκονται στον καθημερινό έλεγχο. Αναδεικνύεται η ανάγκη να απευθυνόμαστε σε περισσότερο κόσμο, να είμαστε πιο εξοπλισμένοι και μαχητικοί ώστε να πείθουμε για την οικονομική στήριξη του Κόμματος».

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Ισχυρή η παρακαταθήκη του ΚΚΕ

Μαζική η εκδήλωση με θέμα «Η αλήθεια για το ΔΣΕ», στην οποία μίλησε ο καθηγητής Γ. Μαργαρίτης

Κατάμεστη η αίθουσα της εκδήλωσης
Κατάμεστη η αίθουσα της εκδήλωσης
Γέμισε το μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς από τους κομμουνιστές, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, τους ανθρώπους που αναζητούν την αλήθεια για την τρίχρονη Ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τον αγώνα του λαού μας δηλαδή ενάντια στην πλουτοκρατία - όπως τη διαμόρφωσε η κατοχή - και στους μεγάλους ιμπεριαλιστές προστάτες και ευεργέτες της. Εκεί, μέσα από την εκδήλωση της ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση στην επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας και την αντικομμουνιστική εκστρατεία που έχει στήσει και προωθεί η ΕΕ με στόχο τη διατήρηση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

«Στον ελληνικό εμφύλιο στρατεύθηκαν πολλοί άνθρωποι. Περισσότεροι από 100.000 μαχητές πέρασαν από τις τάξεις του ΔΣΕ στα τρία χρόνια του αγώνα. Ισως 400.000 ήσαν εκείνοι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πολέμησαν για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η ελληνική κοινωνία στρατεύθηκε στο σύνολό της σχεδόν στα οργανωμένα στρατόπεδα, στους αντίπαλους στρατούς. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο αυτό ήξεραν με σαφήνεια γιατί θυσίαζαν τη ζωή τους. Γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια σε ποιο στρατόπεδο ανήκαν», σημείωσε ο Γ. Μαργαρίτης.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Κάτω από το βαρύ πέπλο των απαγορεύσεων και του ολοκληρωτικού εξοβελισμού της Ιστορίας χτίστηκε η μυθοπλασία των νικητών, με στόχο να ονομάσουν τους θύτες θύματα και τα θύματα θύτες.

Δεν είναι τυχαίο που στις μέρες μας οι "αναθεωρητές" της Ιστορίας, προπαγανδιστές στην υπηρεσία της ευρύτερης αντικομμουνιστικής σταυροφορίας, συνέχισαν την όλη υπόθεση εκεί από όπου την άφησε η χούντα. Μετράνε τα θύματα της μίας πλευράς, τα πολλαπλασιάζουν συνήθως κατά το δοκούν και μαζεύουν μαρτυρίες που όλες έχουν κοινό παρανομαστή: Οι κομμουνιστές είναι εγκληματίες, φονιάδες, έτσι χωρίς σκοπό, στόχο, λόγο, νόημα. Περίπου ένα βίτσιο, ένα σύνδρομο, μια εκφυλιστική κατάρα. Γράφουν την Ιστορία όπως συμφέρει το καπιταλιστικό σύστημα βοηθώντας την κυριαρχία του. Συστηματικά αποκρύπτουν την ταξική πάλη που διεξάγονταν τότε και σήμερα.

Σήμερα μάλιστα τον εμφύλιο για να τον ευτελίσουν και να τον απομυθοποιήσουν, ανιστόρητα τον πουλάνε σαν προϊόν μέσα από τον κινηματογράφο. Αφήστε τους να προσπαθούν, στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Ο κομμουνισμός σφράγισε την Ιστορία της ανθρωπότητας στον 20ό αιώνα και δε φαίνεται να χάνεται στον επερχόμενο 21ο.

Εχει βάλει στην άκρη πολλές παρακαταθήκες αγώνων στο πλευρό των λαών και των εργαζομένων, κατορθωμάτων, κατακτήσεων και καμία αναπροσαρμογή της Ιστορίας δεν μπορεί να κάνει να ξεχαστούν αυτά», τόνισε.

«Ποτέ τους δε λυγίσανε... »

«Στο Μάλι - Μάδι νίκησε ο λαϊκός στρατός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός». Το σύνθημα ακούστηκε στους δρόμους της Φλώρινας. Ηταν την ώρα που οι πρωτοπόροι σύντροφοι από τις Οργανώσεις Πελοποννήσου και Θεσσαλονίκης με πορεία κατευθύνθηκαν στον ομαδικό τάφο των 850 μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας. «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», βροντοφώναξαν και ξεκαθάρισαν πως «ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Στο χωράφι, που βρίσκεται στην έξοδο της πόλης προς το Βίτσι, οι κομμουνιστές, στήθηκαν μπροστά στο προσωρινό μνημείο που έχει στηθεί για να θυμίζει τη θυσία των μαχητών του λαϊκού στρατού. Εκεί ο Γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, Γ. Μούλης, ενημέρωσε για τις συστηματικές πολύχρονες προσπάθειες που έχει κάνει το ΚΚΕ, από τη μεταπολίτευση και μετά, προκειμένου ο χώρος να χαρακτηριστεί τόπος ιστορικής μνήμης. Και πως τελικά η ΚΕ του Κόμματος προχώρησε στην αγορά του και αποφάσισε τη δημιουργία μνημείου αντάξιου της ηρωικής ιστορίας της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Μόνη αμοιβή η ηθική αναγνώριση από την εργατική τάξη

Ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρέδωσε τη σημαία του Κόμματος στην Κομματική Οργάνωση της Πελοποννήσου

Ο Κ. Μπάτσικας παραλαμβάνει τη σημαία του ΚΚΕ από τον Δ. Γόντικα
Ο Κ. Μπάτσικας παραλαμβάνει τη σημαία του ΚΚΕ από τον Δ. Γόντικα
Στην εκδήλωση στη Φλώρινα, τη σημαία του ΚΚΕ παρέλαβε εκ μέρους της 1ης Κομματικής Οργάνωσης ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Πελοποννήσου του Κόμματος. Παραδίδοντας τη σημαία του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διάκριση, πιο τιμητική, πιο πλούσια σε περιεχόμενο και σε κίνητρα για μεγαλύτερη προσφορά, από την αναγνώριση της πρωτοπόρας προσπάθειας, ατομικά και συλλογικά, για την κατάκτηση κοινών στόχων και επιδιώξεων.

Δεν μπορεί με τίποτα το υλικό να αποτιμηθεί η πρωτοπόρα προσπάθεια να παλεύει ένας σύντροφος, συντρόφισσα ή οργάνωση συνειδητά για την υπερκάλυψη στόχων και να φιλοδοξεί να επιδράσει με τη δύναμη του αποτελέσματος στην κινητοποίηση περισσότερων δυνάμεων. Αυτή είναι η δύναμη της κομματικής άμιλλας.

Γενικότερα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση από την αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου του ΚΚΕ και της προσφοράς του από το λαό για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι το κίνητρο που οδηγεί τη δράση σε όλο και ανώτερα επίπεδα και φτάνει πολλές φορές ως τα ανώτερα όρια, ως την προσωπική θυσία. Η άμιλλα, ατομική και συλλογική, για νέες και μεγαλύτερες επιτυχίες ας κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στη ζωή και δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ, Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ