Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να φανούμε αντάξιοι της συνέχειας

Σε μέρη που μεγαλούργησε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας και εφαρμόστηκε η λαϊκή εξουσία, περπάτησαν το Σαββατοκύριακο πρωτοπόροι σύντροφοι από τις οργανώσεις Πελοποννήσου και Θεσσαλονίκης

Ενημέρωση στη θέση Περβάλ, στο έμπα της Πρέσπας
Ενημέρωση στη θέση Περβάλ, στο έμπα της Πρέσπας
Μέσα σε κλίμα εμφανούς συγκίνησης έγιναν το Σαββατοκύριακο σε Πρέσπες, Φλώρινα και Καστοριά οι εκδηλώσεις για την απονομή των βραβείων άμιλλας της περσινής Οικονομικής Εξόρμησης στις Κομματικές Οργανώσεις Πελοποννήσου (1η Οργάνωση) και Θεσσαλονίκης (3η Οργάνωση) του ΚΚΕ. Η απονομή του βραβείου της 2ης Κομματικής Οργάνωσης, αυτής της Αττικής, θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με εκδηλώσεις στα Αμπελάκια της Λάρισας και στα Αγραφα.

Η ΚΟ Πελοποννήσου πέτυχε πέρυσι υπερκάλυψη 196,12% του πλάνου της, η ΚΟ Αττικής 165,5% και η ΚΟ Θεσσαλονίκης με 137%. Και οι τρεις Κομματικές Οργανώσεις είναι από εκείνες που συμβάλλουν αποφασιστικά τα τελευταία χρόνια στην υπερκάλυψη των πλάνων των Οικονομικών Εξορμήσεων του ΚΚΕ. Μάλιστα, η ΚΟ Πελοποννήσου κατέκτησε για 2η συνεχή χρονιά το βραβείο που είναι η σημαία της ΚΕ και ανταποδίδοντας αυτή την τιμή έχει καθορίσει φέτος αρκετά υψηλό πλάνο.

Στα βήματα των Σταυραετών

Με σημείο εκκίνησης την περιοχή της Πρέσπας, πρώτη έφτασε η αντιπροσωπεία της Οργάνωσης της Θεσσαλονίκης και ακολούθησε η Πελοπόνησος. Στη θέση Περβάλ, στο έμπα της Πρέσπας, η πρώτη στάση και ενημέρωση των συντρόφων για την περιοχή που εγκαθιδρύθηκε και διατηρήθηκε για τρία ολόκληρα χρόνια (1947-49) η λαϊκή εξουσία.

Στη σπηλιά που λειτουργούσε τμήμα του νοσοκομείου του ΔΣΕ στην περιοχή της Πρέσπας
Στη σπηλιά που λειτουργούσε τμήμα του νοσοκομείου του ΔΣΕ στην περιοχή της Πρέσπας
Ενημέρωση επίσης για τις μεγάλες μάχες του 1949 και τη διάταξη των δυνάμεων του ΔΣΕ από τη Μπέλα Βόδα στο βορά ως το Βίτσι στο νότο, για τις γραμμές άμυνας στο Λούτζε, στις Πολενάτες, στο Πλατύ και στην Κούλα, για το Λέσιτς, το Μάλι Μάδι, τη Βάρμπα, τη χερσόνησο του Πυξού και το Λαιμό όπου οι λίμνες βάφτηκαν κυριολεκτικά με αίμα εκείνες τις μέρες.

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Βροντερό, όπου ήταν το κεντρικό νοσοκομείο του ΔΣΕ στην περιοχή. Σε μικρές ομάδες οι σύντροφοι επισκέφθηκαν τη σπηλιά (κοντά στο Αγκαθωτό) που σε τρία επίπεδα φιλοξένησε μέρος του νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν για μια σειρά ακόμα εγκαταστάσεις που υπήρχαν στην περιοχή (το τσαγκαράδικο, τις αποθήκες φαρμάκων, τη μεγάλη γεννήτρια καθώς και για το χώρο στο γκρεμισμένο πια χωριό Πυξός που φιλοξένησε την πανελλαδική συνδιάσκεψη των γυναικών το 1948.

Το ταξίδι συνεχίστηκε με στάση στην Πύλη, απ' όπου ξεκινά το μονοπάτι που φτάνει στη ρεματιά όπου ήταν η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, η έδρα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και το Αρχηγείο του ΔΣΕ. Με μια σύντομη ανάβαση οι σύντροφοι έφτασαν στη σπηλιά που χρησιμοποιούσε σαν καταφύγιο ο τότε γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. Το χωριό Ψαράδες και η τοποθεσία Κούλα ήταν τα σημεία για το μεσημεριανό τραπέζι. Η Δροσοπηγή, στο Βίτσι, για το βράδυ.

Σε Φλώρινα και Καστοριά

Στη σπηλιά που φιλοξένησε τον Νίκο Ζαχαριάδη
Στη σπηλιά που φιλοξένησε τον Νίκο Ζαχαριάδη
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου έγινε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Φλώρινας η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων. Το πρωινό της Κυριακής βρήκε τους συντρόφους να οδεύουν προς το χώρο όπου είναι ο ομαδικός τάφος 850 μαχητών του ΔΣΕ, στη νότια άκρη της Φλώρινας, ένας χώρος που αγοράστηκε από το ΚΚΕ με σκοπό να στηθεί εκεί ένα μνημείο αντάξιο της θυσίας τόσο των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας, όσο και συνολικότερα των μαχητών που έγραψαν με το ίδιο τους το αίμα αυτήν την εποποιία.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με διάσχιση του Βιτσίου έτσι που να έχουν όλοι μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα ενός χώρου συνώνυμου με το ΔΣΕ και ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στην Καστοριά όπου ο ιστορικός Γ. Μαργαρίτης μίλησε με θέμα «Η αλήθεια για τον ΔΣΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ